Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016

ενα καλό κουιζ!! ,, Πως θα ονόμαζαν οι Αρχαιοι τωρινοι Ποριότες,, το νησάκι στο οποιο ανατέλει ο Ηλιος και ο Αυγερινός?

ΑΝΩ Φωτο Στ.Βιτσετζάτου

παλιες  ομηρικες αναρτησεις!





ΑΣΤΕΡΙ  - ΕΙΔΑ

ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΟ  ΑΒΡΑΑΜ ΣΤΟ ΚΟΥΙΖ ΜΕΤΑΞΑ



Avraam Panagatos AGAPITE MAKI KOITAZONTAS APO EDO POU EIMAI NJ. NOMIZO EINAI TO BOUNO TIS ATROU (ZOOMARISMENO) APO TO NOTIO THIAKI. KAI STO BATHOS FENETE O AINOS.

Ποροςνιους.  Δηλαδη  εκει που δυει ο ηλιος ,και ο Εσπερινος  = (ΑΣΤΡΟΣ)



ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ, ΤΟΥ POROSNEWS, ΣΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ,, ΕΝΑ ΣΥΜΑΖΕΜΑ…
PRONOIKEFALONIAS.BLOGSPOT.COM|ΑΠΟ E-POROS
Η Αφροδίτη είναι ο δεύτερος σε απόσταση από τον Ήλιο πλανήτης του Ηλιακού Συστήματος. Είναι το πιο λαμπρό αντικείμενο στον νυκτερινό ουρανό μετά τον Ήλιο και τη Σελήνη. Ονομάζεται από το λαό Αυγερινός ή Αποσπερίτης. Είναι παρόμοια στη Γη σε μέγεθος, αλλά πολύ διαφορετική σε φυσικά χαρακτηριστικά, καθώς καλύπτεται από πυκνά νέφηδιοξειδίου του άνθρακα και διοξειδίου του θείου και η πίεση και θερμοκρασία στην επιφάνεια της είναι πολύ μεγαλύτερες από τις αντίστοιχες της Γης. Η Αφροδιτη ονομαζεται "αδελφη της Γης", ως προς την ομοιοτητα της με την Γη.


Η Αφροδίτη είναι ορατή με γυμνό μάτι από τη Γη. Μπορεί κανείς να τη δει είτε νωρίς το πρωί, πριν την ανατολή του Ηλίου, ή λίγο μετά τη δύση του Ηλίου. Το επίπεδο της τροχιάς της Αφροδίτης γύρω από τον Ήλιο είναι σχεδόν ίδιο με αυτό της Γης· έτσι, παρατηρούνται από τη Γη διαβάσεις της Αφροδίτης μπροστά από τον ηλιακό δίσκο. Αυτές συμβαίνουν κάθε 120 έτη, σε ζευγάρια δυο διαβάσεων με διαφορά οκτώ χρόνων η μία από την άλλη. Το πιο πρόσφατο ζεύγος έγινε το 2004 και το 2012. Η επόμενη θα λάβει χώρα το Δεκέμβριο του 2117. Εκτός από εντυπωσιακά φαινόμενα, όταν παρατηρούνται με τηλεσκόπιο, οι διαβάσεις της Αφροδίτης αποτέλεσαν και τη βάση για πολύ χρήσιμα αστρονομικά πειράματα, καθώς επέτρεψαν τη μέτρηση της απόστασης της Γης από τον Ήλιο με σχετικά μεγάλη ακρίβεια.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ παλια  ΣΧΟΛΙΑ ΑΡΗ

ΚΑΙ  ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΜΕ ΠΑΛΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

η Υπάρχουσα ανάρτηση ,έχει άλλα 8 Σχόλια!!!

ΛΟΙΠΌΝ ,,ΕΙΣΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟΣ,, ΚΑΤΑΡΧΗΝ ΟΝΤΩΣ ΕΙΜΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΒΙΑΣΥΝΗ,, ΚΑΙ ΟΝΤΩΣ ΟΠΩΣ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΣ πρέπει να μην είχες και πολύ χρόνο,, ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΑΝΑΛΥΣΩ ΠΟΛΛΑ,,! ΤΟ ΑΣΤΡΟΣ ΙΣΩς ΑΣΧΕΤΑ ΤΟ ΑΝΑΦΕΡΩ,,ΜΟΥ ΕΦΕΡΕ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΤΡΟΣ ΕΝΤΟΜΕΤΑΞΥ! ΘΕΩΡΙΑ ΣΑΡΑΚΗΝΙΚΟΥ(ΛΕΥΚΕΣ) ΙΣΟΝ ΑΣΤΕΡΙΔΑ ΗΤΑΝ ΜΙΑ "καλή" θεωρεία Αβρααμ,, και λόγο του τεράστιου του έργου σε δημιουργίες,,δεν μπορώ να μην την αναφέρω,, όπω και την ΠΟΛΎ τεκμηριομένη απόψη Σάκη!!
ΕΓΏ ΣΤΗΡΊΖΩ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑς -ΜΕΤΑΞΑ!!
 Ας αρχισουμε όμως υποθετικά,, και με βάση την "πολυ σωστη" φράση Μεταξά τι ήταν το σπουδαιότερο σε όσα έχει κάνει σαν Αιρετός!
 Ειναι αυτό όντως για το οποίο τον έχουν κατηγορήσει όλοι,, και κανείς σχεδόν δεν "θέλει " αρχαιολογους! ¨οσο και αν σου φαίνεται παράδοξο. Εγώ δεν προσπαθώ να πείσω έσενα, τον Σπύρο, τον Καμπάνη, τον Νόντα, τον Σάκη τον Παυσανία, ή και όλους όσους ασχολουμαστε με το θέμα ότι η ομηρική Ιθάκη είναι εδώ,
αν και εσας,, με βάση όσα γράφω ίσως να το κατάφερνα,αλλά ήθελα να ξεστραβωθυν λίγο οι χωριανοί μου σε O ARIS ΜΑς ΒΟΗΘΑΕΙ,,ΣΕ ΙΣΤΟΡΙΑ

  1. Η ουσία ήταν αλλού αλλά πρέπει να μην είχες και πολύ χρόνο.
    Το Παράλιο Άστρος 

    Το Παράλιο «Άστρος» Κυνουρίας πήρε το όνομα του από το σχήμα (άστρο) του λόφου Νησί (στην αρχαιότητα βρεχόταν γύρω – γύρω από θάλασσα) που δεσπόζει στο λιμάνι, (υπόθεση πιστεύω), η δε Κυνουρία αντλεί το όνομα της από τον αρχαίο οικιστή της περιοχής το γιο του Περσέα τον Κύνουρο.

    Το 1256 μ.χ. ο Γουλιέλμος Βιλεαρδουίνος τελειοποίησε το φρούριο αυτό και πήρε τη μορφή του κάστρου και το ονόμασε «Castello della estella» (estella σημαίνει αστέρι), όπου και διέμενε ο Ενετός διοικητής.

    Και η Ομηρική Αστερίς αστέρι σημαίνει, υπάρχουν κάποιες ομοιότητες λοιπόν.
    Μια άλλη ομοιότητα με τα Οδυσσειακά είναι πως αλλάζουν τα ονόματα!
    Τα επίσημα έγραφα του Ελληνικού κράτους την Α΄ Εθνοσυνέλευση την έχουν να γίνεται εν Καλυβίοις (Αιγιανίτικα καλύβια) και σήμερα όλοι γνωρίζουμε την μεταχρονολογημένη ονομασία Άστρος.
    Αυτό στο έγραψα για την πιθανότητα ύπαρξης νησιού εκεί στή σημερινή τοποθεσία Λεύκες που αν κατάλαβα καλά υποστηρίζεις.
    Δεν το έχω πρόχειρο αλλά σε κάποια εργασία της κ. Ευρ. Λειβαδά με πορτολάνους νομίζω κατά το 1500μχ αναφέρεται τοποθεσία stella δηλαδή αστέρι, ή Αστερίς, αλλά με αφετηρία το ακρωτήριο Γέρο Γόμπος ορίζεται προς Γραίγο άρα δείχνει, ή το «νησί» της Άσσου μα λόγω των αποστάσεων που δίνει πιο πιθανό είναι το Δασκαλιό δηλαδή την σημερινή Αστερίδα.
    Υ.Γ.
    Βλέπεις ότι όταν δεν κογιονάρω είμαι αντικειμενικός πιστεύω τουλάχιστο όσο αφορά τις όποιες γνώσεις μου.

    Χουά χα χα χα χα χα χα χα.


  2. Και κάτι άσχετο αλλά σχετικό:
    Για τσι γυναίκες μπας και ξυπνήσουνε και αυτές:
    Λοιπόνε:

    Έξυπνη είναι η γυναίκα που έχει χιούμορ. Έχει ατάκα, ξέρει να απαντήσει, ξέρει πότε να το κάνει, ξέρει σε ποιον να το κάνει και τέλος ξέρει να το δέχεται χωρίς γκρίνιες και υστερίες. Το χιούμορ είναι η μεγαλύτερη ευλογία της ανθρωπότητας κι εσύ που μπορείς να λειτουργήσεις εντός ενός τέτοιου ”σχηματισμού” είσαι προικισμένη.
    Υ.Γ.
    Αυτό δεν είναι δικό μου αλλά το ενστερνίζομαι.
    Και βάνω και το χέρι μου στο Ευαγγέλιο άμα λάχει!

    Χουά χα χα χα χα χα χα χα χα.
    ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗΣ!
  3. και πάμε στο "ΑΝ" Αν τελικά η πιθανότητά να μην γράφουμε μερικοί   μπαρούφες,, και η όλη Ιστορία ήταν  τελικά  αληθινή ,και αν ομηρική Ιθάκη ήταν εδω,, και αν μάλιστα ξέραμε και που πρέπει να ψάξουμε ,, και αν δεν έκανε (ή πρέπει να κάνει) κάποιος αυτό που έκανε ο Μεταξάς σαν αιρετός ,, και νιωθεί οτι ήταν ότι το μεγαλύτερο μπορούσε να κάνει ,, μήπως τελικά θα χανόταν κάθε ελπίδα κάποτε να μαθουμε την μόνη αλήθεια!
  4.  Δεν ξέρω αν σε μπέρδεψα ή σε ζάλισα, ή έστω προβλημάτισα κανέναν! τα   ξαναλέμε ,,σε κάποια ανάρτηση,, που ίσως εκει αναλύσω λίγο περισόττερο στο τι μυστικό κρυβεται με την Αστερίδα και την περιγραφή της όταν έγινε! !!!!!
  5. Εχουμε  και ένα δευτερο προβλημα!!
  6. ΑΝ  ..,, βρουμε πολλα αρχαια δεν θα ξέρουμε που να τα 

  7. φυλάξουμε!!

SAKIS  ΔΑΝΗΙΛ

Ένα ηλιοβασίλεμα, πριν διακόσια περίπου χρόνια. Από τα βουνά της Αχαΐας, κοιτώντας προς το Ιόνιο Πέλαγος. Στο κέντρο και εκεί που τελειώνει η Πελοπόννησος, είναι η Κυλλήνη. Ο Αίνος δεξιά κάτω από τον ήλιο, διακρίνεται ως το ψηλότερο βουνό στον ορίζοντα
ΣΕ 

9 σχόλια:

  1. Θα πρέπει φίλοι μου ξέχωρα από τις προσπάθειες και την ευγενή προσπάθεια κάποιων συνήθως κάπως ερασιτεχνικά αλλά και άλλων αρκετά «επαγγελματικά», να παραδεχτούμε όλοι ότι την Ομηρική Ιθάκη θα τη βρεί μόνο η αρχαιολογική σκαπάνη.
    Μπορεί να πέσει διάνα λαϊκά κατευθείαν πάνω της, μα μπορεί και συλλέγοντας «παράπλευρα» στοιχεία.
    Για να έχουμε την σιγουριά ότι κάτι σημαντικό προσφέρουμε θα πρέπει να βλέπουμε ποια στοιχεία είναι τα θετικά μιας άποψης, αλλά να αναφέρουμε και που μειονεκτεί. Αλλιώς αυτοκοροϊδευόμαστε.
    Η άποψη παράδειγμα ότι η Ομηρική Ιθάκη είναι το σημερινό νησί υστερεί στον προσανατολισμό συνδυάζει όμως πολλά θετικά.
    Οι απόψεις που τη θέλουν στη Στερεά απέναντι, έχουν πολλά ουσιαστικά εμπόδια να υπερπηδήσουν και συνήθως χρησιμοποιούνται υποθέσεις επί των υποθέσεων.
    Γεγονός είναι ότι σχεδόν σε όλα τα νησιά του Ιονίου μάλλον έχουν δοθεί αυθαίρετα ονομασίες μακριά από την Ομηρική πραγματικότητα.
    Όταν λοιπόν ψάχνουμε κάτι, σωστό είναι να μη βρίσκουμε κάπου ένα κύριο γνώρισμα και να αντιπαλεύουμε με τρία άλλα αρνητικά.
    Δεν μπορώ να ακούω την Ακαρνανία σαν Δουλίχιο παράδειγμα αφού δεν έχει το βασικό γνώρισμα, δηλαδή του νησιού, όσο και να το παλέψει κανείς.
    Οι Ομηρικές Εχίνες γιατί οι σημερινές εχινάδες?
    Οι ανταγωνίστριές τους Στροφάδες, λέγονταν από τους αρχαίους Πλωταί γιατί πιο αρχαία όχι και Εχινάδες, δεν έχουν αχινούς?
    Τα παραδείγματα είναι τελείως τυχαία, ίσως στοχοποιούν αλλά πρέπει να γράψω κάποια για να γίνω κατανοητός.
    Στη Έρισσο π.χ. Να στοχοποιήσω και το φίλο μου, το βουνό Βαία που παρουσιάζεται από ταξιδευτές του 15ου αιώνα και πολύ σημαντικό στοιχείο σαν όνομα του ναύκληρου του Οδυσσέα, μπορεί να άντεξε κοντά τρείς χιλιάδες χρόνια? Απίθανο αφού σε δυο τρείς αιώνες άλλαξε δύο ονόματα. Αλήθεια τί ωραίο όνομα ήταν γιατί το αλλάξανε?
    Aς είμαστε λίγο προσεχτικοί λοιπόν γιατί εδώ μέσα όλοι από ευχαρίστηση για μια προσφορά στην ιστορία άρα και στους ανθρώπους συζητάμε, καθώς η ιστορία διδάσκει, ή έστω από περιέργεια ασχολούμαστε με τα Οδυσσειακά και πρέπει να τεκμηριώνουμε με πολλά στοιχεία κάτι, γιατί έτσι υπάρχει περίπτωση να καταλήξουμε κάπου αλλά και να πείσουμε για κάτι περισσότερο.

    Χουά χα χα χα χα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ορέ φίλε καπετάνιε για πέ μου από «βαπορέτα» έχεις πειεί νερό?
    Για λέγε μου τη διαφορά?
    Ίδιο πράμα έ? Χα χα χα χα χα

    Χουά χα χα χα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. θα σου απαντησω στο πρωτο σολιο,,το βραδυ αν προλάβω,,στο δευτερο,, ο καπταιν,, τονίζει μάλλον πως εει βρει ίσως την γνωστη περιβόητη βρυση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ρε τον μπαγάσα θάλασσα – θάλασσα όλο νερά βλέπει μπροστά του!
    Να δείς που θα φάει τα λεφτά του τσου ραβδοσκόπους!
    Και με έκαμε και έψαχνα να δω από πούθε τρέχει το νερό.
    Καπετάνιε έτσι ψάχνει και ένας κοντογείτονας εδώ προς τα αηπάνουθε και του είπα να φέρω μκουκάλια να το εμφυαλώσουμε!!

    Χουά χα χα χα χα χα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΧΕ ΧΕ ΧΙΛΙΕΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΝΥΧΤΕΣ...ΟΛΟ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΤΣΟΥ ΤΣΓΚΛΑΜΕ.....ΣΚΟΥΡΙΑΣΑΜΕ ΑΡΗ !!!!...ΚΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΔΕΝ ΦΤΑΙΕΙ ΤΟ ΝΕΡΟ ΤΣΙ ΠΗΓΗΣ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΡΕΦΑ...ΦΕΡΕ ΟΜΩΣ ΤΑ ΜΠΟΥΚΑΛΙΑ ΝΑ ΣΟΥ ΤΑ ΓΕΜΙΣΩ ΤΣΙΠΟΥΡΟ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. και αν δεν σου αρέσει το τσίπουρο,, έχει και καλό κρασί Ρομπόλα!!
    Λοιπόν όντως φίλε Αρη,, πιστεύω ότι αυτοι οι προβληματισμοί όλων μας,, και οι όποιες γνωσεις καταθέτει ο καθένας μας,, βοήθουν (έστω σαν λιθαράκι) την ερευνα! τουλάχιστόν δίνουμε ιδέες.
    Μπορει πχ εγω να πιστευω ακράδαντα που είναι η Ιθάκη,, οπως και ο καθένας σας για τον τόπο του,,
    και οι γνωσεις που αποκτώ με τα γραφώμενα σας,, και εσείς από τα δικά μου,, ίσως δίνουν περισσότερες ακόμη πληροφορίες για να τεκμηριώνει ο καθένας μας την απόψη του,, και την απάντηση,, ο΄μως θα πρέπει να την περιμένουμε όλοι μας ,,καποια στιγμή από την ίδια την αρχη,, που δεν είναι άλλη από την αρχαολογική υπηρεσία,, όποτε αυτη λειτουργησει όπως πρέπει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Από την Αρχαιολογική υπηρεσία! Και τόσους αιώνες τι κάνει?
    Την έχει φάει η όρεξη!
    Τρείς τσαπιές στην Ιθάκη και δύο στη Κεφαλονιά έχει κάμει.χα χα χα.
    Και με έχει φάει και η περιέργεια εφκειός ο τάφος στα Τζανάτα ποιανού κερατά ήτανε!
    Μετά με έβαλε σε στοχασμούς και εκειός ο Ρισσιάνος που σκέφτηκε πόσο εύκολα ένας θολωτός τάφος γίνεται στέρνα για βρόχυνο.
    Και ήμαστε γιομάτοι στέρνες που να βγάλεις άκρη…
    Πάντως αυτό το έχει σκεφτεί αρχαιολόγος?
    Μήπως αλήθεια μπορούμε να εντάξουμε καμιά ανασκαφή σε χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα, γιατί χωρίς χρήμα δεν κινείται τίποτα.
    Τώρα για το τσίπουρο έχω μια απορία:
    Τσίπουρο στη Θιακοκεφαλονιά οι παλιοί φτιάνανε? Και σε ποια μέρη γιατί εγώ δε θυμάμαι ούτε τη λέξη.
    Άσε που δεν πίνω ποτέ από δαύτο!
    Το κρασί το θαραπεύεται η ψυχή μου και νάνε και σπιτικό με έχασες!
    Και ουζάκι βεβαίως – βεβαίως!
    Ορέ εφέτο μάλλον θα πιούμε μαζί κανένα, το θέμα είναι πως θα γυρίσω πίσω. Χα χα χα.

    Καλές δουλειές φίλε.
    Καπετάνιε μετά τα «Τσίβας» στο τσίπουρο άραξες?
    Να σου φέρω κρασί από Θιακό?

    Χουά χα χα χα χα χα χα χα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αστέρι είδα Αστερίδα! Κατά ένα μέρος σωστός ο συνειρμός.
    Αλλά ορέ εσείς οι Ποριώτες μονάχα τον Ιούνη γλέπετε τον ήλιο τσου άλλους μήνες τί κάνετε?
    Για οι Οξειές βολτάρουνε σα τη κουνόπετρα μέχρι Κυλλήνη?

    Χουά χα χα χα χα χα χα χα χα χα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή