Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015

Ο ΑΙΝΙΓΜΑΤΙΚΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΤΣΙΓΑΝΤΕ


Stavros Stavridis έως Kefallinias old photos, Κεφαλονιά, φωτογραφίες από τα περασμενα χρονια
Περί τα τέλη του 19ου αιώνα, στα μέλη της πολυπληθούς και ευημερούσας ελληνικής παροικίας στη Ρουμανία ήταν και ο Γεράσιμος Σβορώνος - Τσιγάντες από το χωριό Σβορωνάτα της Κεφαλλονιάς. Είχε εγκατασταθεί στην παραδουνάβια πόλη Τούλτσα (σημερινή Τουλτσέα) κοντά στο εμπορικό κέντρο της γνωστής πόλης Βραϊλα, και η κύρια ασχολία του ήταν οι ποτάμιες κυρίως μεταφορές με ιδιόκτητο πλωτό μέσο.
Μετά το γάμο του με την Ευγενία Αντύπα απόκτησε το 1897 δυο αγόρια, το Χριστόδουλο (30 Ιανουαρίου) και το Γιάννη   (1 Δεκεμβρίου) και ένα τρίτο ακόμη, το Γεώργιο, δέκα περίπου χρόνια αργότερα.
Στο τέλος της δεκαετίας του 1900, μια σοβαρή ασθένεια του Γεράσιμου Σβορώνου - Τσιγάντε τον ανάγκασε να εγκαταλείψει οριστικά, μαζί με την οικογένεια του, τη φιλόξενη Ρουμανία και να παλιννοστήσει στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Κεφαλλονιά, όπου λίγο αργότερα πέθανε.
Λίγο καιρό μετά το θάνατο του πατέρα του, ο ορφανός μεγαλύτερος γιος της οικογένειας, ο Χριστόδουλος, στάλθηκε στην από μητέρα θεία του, στην Κωνσταντινούπολη, και εκεί τέλειωσε με επιτυχία τις εγκύκλιες σπουδές του, φοιτώντας κανονικά στην περίφημη Μεγάλη του Γένους Σχολή. Ο δεύτερος γιος, ο Γιάννης, αφού τέλειωσε το γυμνάσιο, γράφτηκε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών ως φοιτητής της Χημείας (1914 ή 1915). Αυτοί οι δύο έφηβοι αδελφοί Τσιγάντε θα σταδιοδρομήσουν, στη συνέχεια, στον Ελληνικό Στρατό και θα έχουν ενεργό συμμετοχή στους πολέμους και στα πολιτικοστρατιωτικά γεγονότα της ταραχώδους εποχής 1916 - 1935 και στην πολεμική περίοδο 1939 - 1948. Ο μικρότερος, τέλος, αδελφός, ο Γεώργιος, επέστρεψε αργότερα στη Ρουμανία και ασχολήθηκε με το εμπόριο.

Σχόλια
Orestis Kappatos Δύσκολη και περίεργη ιστορία.......Υπάρχουν στοιχεία για τις επαφές του Ιωάννη Τσιγάντε με έναν επίσης Κεφαλονίτη τον Γεράσιμο Αλεξάτο, που το 41-42 ήταν ο κύριος μυστικός πράκτορας των Άγγλων. Επίσης φαίνεται ότι όλη η οργάνωση , προδόθηκε από ένα ανώνυμο τηλεφώνημα γυναίκας στις Ιταλικές φασιστικές αρχές....Αλλά είναι μεγάλη ιστορία.......
Stavros Stavridis Υπάρχουν στη μέση και 12000 (αν θυμάμαι καλά το νούμερο) χρυσές λίρες με τις οποίες είχε εφοδιαστεί η οργάνωση από τους εγγλέζους και δεν βρέθηκαν ποτέ. Από προδότες και δοσιλόγους είμαστε πάντα σε πλήρη επάρκεια !!
Stavros Stavridis ''Το 1953, σε συνεδρίαση του εκτάκτου στρατοδικείου Αθηνών που δίκαζε μια ομάδα στελεχών του ΚΚΕ για κατασκοπεία, μεταξύ τους ο μετέπειτα γραμματέας του κόμματος, Χαρίλαος Φλωράκης, ο Κώστας Λουλές, ο Λεωνίδας Τζεφρώνης και ο συγγραφέας Περικλής 
Ροδάκης, ο τελευταίος απευθύνθηκε στον μάρτυρα κατηγορίας αξιωματικό της αστυνομίας ο οποίος κατέθετε και τον κατηγόρησε λέγοντας του, «...Έχεις το θράσος να μας αποκαλείς προδότες; Εσύ δεν πρόδωσες τον Τσιγάντε για τις λίρες και η γυναίκα που τηλεφώνησε στους Ιταλούς δεν είναι τώρα η σύζυγός σου;...»


Η μυστική αποστολή του ταγματάρχη Ιωάννη Τσιγάντε στην κατεχόμενη Αθήνα, το καλοκαίρι...
ISTORIA.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου