Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015

ναύαρχος Ουσακώφ

Orestis Kappatos
Η έλευση των ρωσικών δυνάμεων στα νησιά τον Οκτώβριο του 1798 . Οι εκδηλώσεις ενθουσιασμού και τα μετάλλια που προσέφεραν οι Κεφαλλήνες και οι Θιακοί στον ναύαρχο Ουσακώφ.

Τον Ιούνιο του 1797 ήρθαν οι Γάλλοι στα νησιά μας, μετά την κατάλυση της Ενετικής Δημοκρατίας και σύμφωνα με την συνθήκη του Campoformio, που υπογράφηκε λίγο αργότερα. Η παραμονή τους όμως ήταν, χρονικά, μικρή. Τον Σεπτέμβριο του 1798 η Ρωσία είχε στείλει στο Ιόνιο, ναυτικές δυνάμεις υπό τον ναύαρχο Ουσακώφ και άρχισε την σταδιακή κατάληψη των Επτανήσων. Στην Κεφαλονιά υποκινήθηκαν επαναστατικές κινήσεις με την συμμετοχή των Κεφαλλήνων Σπύρου Άννινου Καβαλιεράτου, Αντώνιου Ιγγλέση και Σπυρίδωνα Λικιαρδόπουλου – Στεκούλη, πρώην Αξιωματικών του Ρωσικού στρατού, οι οποίοι στις 24 Οκτωβρίου 1798, τέθηκαν επικεφαλής πλήθους λαού και ύψωσαν την ρωσική σημαία. Όπως έχουμε αναφέρει, οι γαλλικές δυνάμεις στο νησί δεν αριθμούσαν περισσότερο από 320 άντρες, υπό την διοίκηση δυο Γάλλων λοχαγών. Γαλλικά τμήματα, διέφυγαν προς την Παλική υπό τον λοχαγό Royer και από εκεί με μικρά πλοία προσπάθησαν να περάσουν στις ακτές της Πάργας. Επίσης μικρό Γαλλικό τμήμα, με επικεφαλής τον έναν λοχαγό, κινήθηκε από το κάστρο του Αγίου Γεωργίου προς το κάστρο της Άσσου, δια μέσου της ορεινής περιοχής Ποταμιάνας (όπως λεγόταν τότε) δηλαδή από τα Φαρακλάτα, Δηλινάτα, Φάλαρη, προς Πύλαρο και Άσσο. Γράφει χαρακτηριστικά ο Ιωσήφ Πάρτς : «…..η Γαλλική φρουρά , πλησιάζοντος του ρωσοτουρκικού στόλου εκένωσε την πρωτεύουσα και τμήμα αυτής , υπεχώρει προς το απρόσβλητον φρούριον της Άσσου, περιεκυκλώθη καθ΄οδον εν τω μέσω του όρους, εν τω στενώ του Μονοδενδρίου, υπό του ορεινού λαού…» Το τμήμα αυτό , μετά από δεύτερη ενέδρα και πολλές δυσκολίες έφθασε στην Άσσο. Στο Αργοστόλι υψώθηκε η ρωσική σημαία και η επαναστατική επιτροπή, κυκλοφόρησε προκηρύξεις υπέρ του Ρώσου Τσάρου Παύλου Α΄ . Ο Ρωσοτουρκικός στόλος εισήλθε στον λιμένα Αργοστολίου στις 29 Οκτωβρίου, με επικεφαλής τους ναυάρχους Ουσακώφ και Κατίρ Μπέη. Η υποδοχή του Ρώσου ναυάρχου , ήταν υποδοχή ελευθερωτή με ενθουσιώδεις εκδηλώσεις και λειτουργίες στις εκκλησίες των νησιών. Προς τιμή του Ουσακώφ οι Κεφαλλήνες έκοψαν και μετάλλια. Σε χρυσό, εδόθη στον ναύαρχο και ασημένιο, στους πλοιάρχους των ρωσικών πλοίων. Ως τεχνίτης και χαράκτης, αναφέρεται ο Κωνσταντίνος Βούρβαχης, ο παππούς του εν Γαλλία διαπρέψαντος στρατηγού. Επίσης και οι Ιθακήσιοι προσέφεραν χρυσό μετάλλιο. Τα μετάλλια που συνοδεύουν την ανάρτησή μας, είναι αυτά που αναφέραμε.
Μια διαφορετική εποχή ξεκινούσε ….Μια περίοδος η οποία, μέσα από εμφύλιες συγκρούσεις που σημάδεψαν το νησί, οδήγησε στην πρώτη ουσιαστική σύσταση ανεξάρτητου Ελληνικού κράτους, από την εποχή της αλώσεως.
Τα στοιχεία προέρχονται από την ακόλουθη βιβλιογραφία :
«Τα επτάνησα επί Γάλλων Δημοκρατών» Ε. Λούντζης
«Ιστορία της Κεφαλονιάς» τόμος Β΄ Γ. Μοσχόπουλου
«Νομίσματα και Μετάλλια της Επτανήσου Πολιτείας» του Π. Λαμπρινού

(
 Νόμισμα της Επτανήσου Πολιτείας.)
Οι φοβερές και σπάνιες γαζέτες (Τα νομίσματα πίσω έγραφαν GAZZETE ή ΓΑΖΕΤΑΙΣ). Κόπηκαν το 1801 στην Κέρκυρα και συγκεκριμένα στην Γαρίτσα. Χάλκινα νομίσματα των 1, 5 και 10 γαζετών ......Αυτή πρέπει να είναι νόμισμα των 5 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου