Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2016

να γιομίσουμε ένα σύκλο νερό και να τον πάμε "του γκοτώνε",

Efstathia KomitaΚομπόγιο ιστορίας Κεφαλονιάς & Ιθάκης

Τα μάτια μου έπεσαν ξαφνικά πάνω του. Είχα πολλά χρόνια να τον δω. Μη μπορώντας όμως να θυμηθώ τ' όνομά του, το μυαλό μου έκανε βουτιά στα όμορφα παιδικά μου χρόνια. Η αλέγρα φωνή τση νόνας ήρτε πάλι στ' αυτιά μου, λέγοντάς μας, τ' αδερφού μου κι εμένα, να γιομίσουμε ένα σύκλο (κουβά) νερό και να τον πάμε "του γκοτώνε", στις κότες δηλαδή, απουκάτου (από κάτω) στο κοτέτσι. 

Εκεί χαζεύαμε τις πλακίδες (πουλακίδες) να κλωσσάνε τ' αυγά τους, εκστασιαζόμαστε όταν βλέπαμε τ' αμάλλιαγα κοτόπουλα να σπάνε το τσόφλι και να βγαίνουν προς τα έξω, παρατηρούσαμε τις μεγαλύτερες κότες και τις λιμπιζόμαστε πότε θα τις φάμε σούπα αυγολέμονο, γιατί, ως γνωστόν, "η παλιά κότα έχει το ζουμί", γελάγαμε με τις κοκορομαχίες, ρίχναμε φαγητό και τρελλαινόμαστε να παίρνουμε από ένα ολόφρεσκο αυγό από τη φωλιά, να του κάνουμε μια τρύπα στη μέση και να το ρουφάμε ηδονικά έτσι, άβραστο. Τότε βλέπετε η σαλμονέλα ήταν άγνωστη. Γιατί οι κοτούλες μεγάλωναν ελεύθερες, τρώγοντας τα παράγωγα που προέκυπταν από το άλεσμα στ' αλώνια του σταριού, κριθαριού, βρώμης κ.λ.π. που έσπερνε στα χωράφια μας ο πατέρας, αποφάγια, σκουληκάκια και χορταράκι. Αφού τελείωνε αυτή η ιεροτελεστία, τους ρίχναμε το καθαρό, δροσερό, βρόχινο νεράκι μέσα στο πέτρινο δοχείο που βλέπετε, για να πιούν, που πώς λέγεται? Ναι, το θυμήθηκα!. Στον κορίτο. Αυτό είναι τ' όνομά του!!! Κορίτος.Τότε βλέπετε, δεν έπιναν νεράκι ούτε από πλαστικά ούτε από τσίγγινα. Α!΄Ολα κι όλα! Γιατί εκείνα τα όμορφα και νοσταλγικά χρόνια, οι πραγματικά αλανιάρες κοτούλες μας είχαν κι αυτές ...τα δικαιώματά τους!
ΕΝΩ  ΠΕΡΙ ΤΟΥ  ΟΝΟΜΑΤΟς  ΑΥΤΗς



Lefteris Rouhotas Μηπως το πετρινο αυτο κατασκευασμα το ελεγαν ΛΑΚΑΝΙΔΑ ...λεω μηπως...ψαξε.......

Efstathia Komita Και στο νησί μου, την Ιθάκη, υπάρχουν πολλές λέξεις με ψιλοδιαφορές από χωριό σε χωριό. Δεν αμφιβάλλω ότι στην Κεφαλονιά μπορεί να λέγεται έτσι, λακανίδα. Εμείς το λέμε κορίτο και αποκλειστικά εννοούμε το πέτρινο δοχείο για να πίνουν οι κότες νερό. ΄Ενα άλλο παράδειγμα η γούρνα που προανέφερε η κ. Φαίδρα, στο νησί μου λέγεται σβούρνα και είναι πετρόκτιστη σκάφη με τρύπα στο ένα άκρο της για να φεύγουν τα νερά μιας και εκεί πλέναμε τα ρούχα τα παλιά χρόνια!
Αθενακη Αλεξάνδρα Λίμπα τη λένε στα φραγκατα !!!!!

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ Λίμπα την ξέρω και εγω

Δημήτρης Κοτροκόης Σίγουρα λέγεται και λίμπα!!!στα χωριαμας το λέμε και Κοριτο και Σγουρνα!!! Με μικρή επιφύλαξη νομιζω κοριτο,λέγαμε την μικρή πέτρινη Σγουρνα που βαζαμε νερό για τα κοτόπουλα ή τις γάτες!!!! Λίμπα δεν το πολυλεγαμε!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου