Αντώνιος Βασιλάκης Το 2017 ειναι η εβδμη χρονια απο τοτε που συνδέθηκα με τα αγαπημενα μερη. Φετος θα ναι η χρονια της επιστροφης για μελετη μετα απο 3 χρονια. Εχοντας ηδη ασκηθει σε πεζοπορίες - πριν απο 2 μηνες πεζοπορησα 8 ωρες - θα θελα να κανουμε και παλι πεζοι τη διαδρομη απο τη Σκαλα (Πούντα) στους Κορωνιους και τον Πορο περναντας απο τα Τζαννατα, αλλα και τη διαδρομη απο τη Σαμη μεχρι τα Τζαννατα-Πορο. συνοδοιπορους θα θελα το Μακη, την Εριεττη, τον Αγγελο (Κοντυλα) και τον καπεταν Γιωργη
Makis Metaxas Αντώνη μου καλησπέρα! μόλις τώρα γύρισα από το Αργοστόλι και διάβασα το μήνυμα σου ! είμαστε πανέτοιμοι !!! Εγώ για να πω την μαύρη αλήθεια θέλω προπόνηση !!! Εσύ από οτι κατάλαβα έχεις κάνεις τις προπονήσεις σου ! Ο Άγγελος και ο Καπετάν Γιώργης, η Κατερίνα, ο Γιώργος ο Γκιάφης και πολλοί ακόμα δεν το συζητώ γιατί προπονούνται καθημερινά ! αρχίζω προπονήσεις !!! καλώς να μας έλθεις !!!
Γιωργος Γκιαφης Απλα η διαδρομη,,θελει τεραστιες αντοχες,, μπορουμε εν πρωτη πιο ευκολη να κανουμε την τηλεμαχια,, από Κάπρο, ή Ναο Ποσειδωνα ,έως Ταφο Τζαννατων & Οικισμο
Γιωργος Γκιαφης να περασουμε και απο τον καμπο του Αγιου, και του Λαινη
This blog is dedicated to a great mystery of the ancient world, Homer’s Ithaca. Searching for Homeric Ithaca, the kingdom of Ulysses.
HOMERICITHACA.BLOGSPOT.COM|ΑΠΟ HOMERIC ITHACA
Ορέ σε γκρίνιες με βάλετε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχω και τον aris και μου λέει ότι τόνε συμφέρει αυτή η θεωρία γιατί για να ευσταθεί πρέπει οι αρχαίοι να γλέπανε τον κόσμο ανάποδα.
Και άμα λέει γυρίσουμε τη Κεφαλονιά ανάποδα του έρχεται «κουφέτο» και η σημερινή Ιθάκη έχει όλες τσι προϋποθέσεις τση Ομηρικής!
Τώρα να αρχίσω τσι μπόμπες για θα αρχινήσετε να μαθαίνετε?
Εκειό που δεν έχετε βρεί ακόμα είναι τί ώρα ξύπνησε ο Οδυσσέας στο λιμάνι του Φόρκυνα αλλά εμείς βρήκαμε τσι σημειώσεις του!
Κά κα κα κα κα κα κα κα κα.
ΑΣΕ ΤΣΙ ΜΠΟΜΠΕς ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ ΣΟΥ ΛΕΩ,,ΤΟΤΕ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΘΕΡΜΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ,, ΚΑΙ ΘΑ ΣΕ ΠΙΑΣΟΥΜΕ ΧΩΡΙΣ ΠΥΡΟΜΑΧΙΚΑ,, ΚΑΙ ΑΝ ΘΕς ΝΑ ΜΕ ΑΚΟΥΣΕΙς,, ΚΑΤΣΕ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΗΣΥΧΑ, ΦΤΙΑΞΕ ΚΑΙ ΑΛΛΕς, ΕΤΟΙΜΑΣΕ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΝΟΝΙΑ ΤΣΙ ΑΣΣΟΥ,, ΓΙΑΤΙ ΤΗΝ ΕΧΕΤΕ ΒΑΜΕΝΗ! ΧΑΧΑΧΑΧΑ
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα έπιανα το όνομα Αίνος για να αρχίσουμε από τα χοντρά – χοντρά αλλά άστο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια την ώρα μπες και δες στο "portoassos" το Δήμο Άσσου, να δεις πού σε κάμαμε γαμπρό και μας φέρνεις σε δύσκολη θέση να σε κοντράρουμε…
Χα χα χα χα χα χα.
το ειδα ,σου αφησα και σχολιο,, και στο λεω και απο εδω,, πολλα συγχαρητηρια,, για την ενημερωση ! Βλέπεις πολιτεια που ητανε τα κομιτατα,,ενω στο Πορο,, ειμασταν 2 οικογενιες! Πολυ καλος και εκεινος ο χαρτης πριν 2.000 χρονια,, με εκαμες να ψαχνομαι να βρω και αλλους http://www.euratlas.net/cartogra/peutinger/6_epirum/
ΔιαγραφήΕυχαριστώ όπως και για την ανάρτηση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌ,τι μπορούμε κάνουμε που έλεε κι ο νόνος μας και εγώ και εσύ ακόμα περισσότερο.
Τα χωριά του Καλού Όρους φυσιολογικά παλιά είχανε πολύ περισσότερο κόσμο από την Άσσο που σχεδόν δεν θα υπήρχε λόγω πειρατών.
Εμείς όμως σα «πρωτευουσιάνοι» άμα τους βλέπαμε στο χωριό μας λέγαμε κατεβήκανε οι χωριάτες! Τώρα ποιοι ήτανε και ποιοι δεν ήτανε χωριάτες δε ξέρω. Χα χα χα χα.
Για το σχόλιό σου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΆσε που μάλλον το κομπιούτερ μου δε σε κάνει κέφι και σε πέταξε στα ανεπιθύμητα κακακα.
Υπάρχουν απογραφές τουλάχιστον από το 1897 αλλά δε γνωρίζω αν είναι στο διαδίκτυο. Οι πληθυσμιακές πληροφορίες που έχω για το 1928 είναι από προπολεμική εγκυκλοπαίδεια και μου βγήκε η Παναγία.
Ψάξε – ψάξε ίσως κάτι καταφέρω όμως.
Σου είχα πεί πιο παλιά ότι γράφει γύρω στους πενήντα κατοίκους (48) ή(51) το 1928 σε Πόρο αλλά μου είπες ότι μάλλον είναι αδύνατο. Δεν γνωρίζω και πως γινόταν οι απογραφές τότε, αν δηλαδή παράδειγμα στην Άσσο είχανε κατέβει κάτοικοι από το κάστρο σαν εργάτες πού γραφόντουσαν σα κάτοικοι? Εκεί που τους έβρισκαν οι απογραφείς ή όχι??
ΤΗΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΟ ΕΙΧΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΣΤΝ ΑΝΤ1 Ο ΛΙΑΓΚΑΣ,, ΠΟΣΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥς ΕΙΧΕ ΤΟ ΦΙΣΚΑΡΔΟ ΠΤΑ ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΠΡΙΝ ΠΕΡΙΠΟΥ ΕΝΑΝ ΑΙΩΝΑ! ,, ΚΑΙ ΜΕΤΡΗΣΕ ΜΑΛΛΟΝ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΜΑΖΙ,, ΚΑΙ ΕΝΩ ΤΟΥς ΕΙΠΕ ΤΟΥΣ ΤΩΡΙΝΟΥς,ΑΝΤΕ ΝΑ ΤΟ ΒΡΟΥΝ ! ΧΑΧΑΧΑΧΑ,, ΤΟΤΕ ΣΕ ΠΟΡΟ ΠΟΥ ΛΕς,,ΠΡΙΝ ΡΘΕΙ ΤΟ ΣΟΙ ΜΟΥ ΠΟΥ ΗΡΘΕ ΑΠΟ ΚΑΛΑΜΟ, ΚΑΙ ΠΙΟ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΚΙΑΦΑ ΣΟΥΛΙΟΥ, ΗΡΘΑΝΕ ΔΥΟ ΟΙΚΟΓΕΝΙΕς,, ΕΝ ΑΡΧΗ ΣΤΑΒΕΡΗ ΠΥΡΓΙ, ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΠΟΡΟ ΟΠΟΥ Ο ΠΑΠΠΟΥΣ ΜΟΥ ΑΝΟΙΞΕ ΤΗΝ ΤΑΒΕΡΝΑ ΠΟΥ ΕΧΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΜΕΤΑ ΤΟ 1920, ΕΝΩ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΟΥ ΕΜΕΝΕ ΣΕ ΑΡΑΓΙΑ ,,ΟΠΟΥ ΕΦΤΙΑΞΕ ΤΟ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΑΚΟΜΗ ΣΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΟΛΙ! ΟΠΩς ΚΑΙ ΤΑ ΤΖΑΝΝΑΤΑ ΠΑΝΤΟΥ ΥΠΗΡΧΑΝ ΞΙΝΑ , ΚΑΙ ΣΕ ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ ΦΟΥΛ ΣΕ ΚΕΡΑΣΙΕς,,ΤΩΡΑ ΤΑ ΠΗΡΕ ΟΛΑ Ο ΔΙΑΟΛΟς!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚΙΟΣ Ο ΑΓΓΛΟΣ ΛΕΝΕ ΕΙΧΕ ΠΡΩΤΟΦΕΡΕΙ ΕΝΑΝ ΑΙΩΝΑ ΠΙΟ ΠΡΙΝ ΜΑΛΤΕΖΟΥς ΣΕ ΣΑΡΑΚΗΝΙΚΟ, ΚΑΙ ΙΣΩς ΣΤΗΝ ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΤΕ ΜΕΤΡΟΥΣΑΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ,,ΕΝΩ ΤΑ ΤΖΑΝΝΑΤΑ ,ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΜΑΘΩ ΑΠΌ ΠΟΤΕ ΑΚΡΙΒΩς ΠΗΡΑΝΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ, ΗΤΑΝ Η ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΠΛΗΘΥΣΜΟ! ΑΓΙΑ ΕΙΡΗΝΗ ΗΤΑΝ 4 ΧΩΡΙΑ,ΕΞΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΕς ΑΚΟΜΗ ΕΚΚΛΗΣΙΕς, ΕΝΩ ΠΙΟ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΑ ΔΗΜΙΣΙΑΝΑΤΑ (ΤΟ ΥΨΩΜΑ ΜΕ ΤΟ ΕΚΚΛΗΣΑΚΙ ΑΓ.ΑΝΤΩΝΙΟς, ΜΕ ΤΡΟΜΕΡΗ ΘΕΑ ΑΠΟ ΣΤΕΝΟ)ΥΠΗΡΧΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΠΑΛΙΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ (ΧΩΡΕς) ,ΟΠΟΥ ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟ ΣΥΝΑΝΤΑΜΕ ΕΝΝΟΟΝΤΑς ΤΗΝ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ (ΠΑΩ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ)!
Αυτή τη στιγμή μπορώ να σου δώσω πληροφορίες για απογραφή του 1928.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑσπρογέρακας κάτοικοι 304 ( ήταν και έδρα Δήμου Πρόννων το 1866)
Αννινάτα κατ. 245
Κορνέλου ,» 168
Πόρος ,» 47
Πεντόγαλο ?
Για τα Τζαννάτα αν θυμάμαι καλά είναι πάνω από 400.
Αλλά πρέπει να έχω χρόνο να πάω σε βιβλιοθήκη.
Τα Τζανάτα (με ένα (ν)] παρουσιάζονται το 1879 και την ίδια χρονολογία καταργείται ο οικισμός Τσανάκα μπας και τα λέανε έτσι παλιότερα? Κακακακα.
Ο Πόρος σαν οικισμός παρουσιάζεται το 1916 και ανήκει στον Ασπρογέρακα
Και το 1957 γίνατε εσείς κοινότητα Πόρου που προήλθε από τη μετονομασία της κοινότητας Ασπρογέρακα.
Όπου θα φάει τον άλλονε δηλαδής! (Εντάξει λόγω σεισμού)…
Κάκακακακακα.
«Τσανάκα» μάλλον σίγουρα τα τωρινά Τζανάτα
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ μεταβολή έγινε την 25- 7 - 1879
Το ένα χωριό καταργήθηκε και το άλλο εμφανίστηκε στον ίδιο Δήμο (Πρόννων), άρα??
«Παδέλα» δηλαδή Κεφαλλονίτικα!
Και π@π@ρ-- πρωτεύουσα ήτανε, απλά ανεξάρτητη κοινότητα χωρίς άλλα χωριά. Εσείς ανήκατε στη κοινότητα Ασπρογέρακα από εμφανίσεώς σας.
Κάκακακακακακα.
Έδεπα Στα Τζανάτα έκαμα λάθος, σα κοινότητα (1912) είχε και τα χωριά Αφραγιά, Δημητσανάτα, και τη μονή Άτρου.
ΔιαγραφήΌπως και η έδρα του Δήμου (Πρόννων) μεταφέρθηκε το 1887 και για τρία χρόνια από Ασπρογέρακα στο χωριό Πάστρα ή Κάτω Βάλταις (δυό ονόματα είχε?) και μετά ξαναγύρισε πάλε.
πολυ ενδιαφερουσες οι πληροφοριες! Μπραβο βρε Σπύρο,, Αγια Ειρηνη 4 χωρια ,βαλτες αλλα 4-5
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαλια Σκάλα 3-4 , και σιγουρα Πρωτευουσα δωθε ο Ασπρογερακας,, θα ανεβασω τσου σχολιασμους σε μια παλια αναρτηση με την δημιουργια των 2 σχολειων Πόρου μετασεισμικα,, ( μεχρι εποχη προεδρίας Μακη Μεταξα) ο τεραστιος αθλος να τα συννενωσει (σαρακηναδες,Λευκεςμε Ραγιάδες).
αυτο που υποτιθετα οτι ισως ηταν τα Τζαννατα το μεγαλυτερο χωριο ειναι η γνωση , οτι τομεγαλυτερο προβλημα τοτε ηταν με τους σεισμους που εκλεισε το στενο απο κατολισθισεις,, και νεκροι και περισσοτερο οι τραυματιες που ηταν σε μεγαλυτερο αριθμο τζαννιωτες επρεπε οι Ισραιλινοι να τους μεταφερουν απο τα κλειστα πια μονοπατια του παχνιου,, στα πλοια που ηταν Πόρο
Επισης και σε αλλα κοντινα χωρια ειχαμε πολλες απωλιες με την μεγαλυτερη το Τσακαρισιανο που εχω ακουσει για 300 νεκρους (οποτε φαντασου πληθυσμο που θα ειχε) και το οποιο το εσβησε απο το χαρτη τοτε
ΑπάντησηΔιαγραφή