Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017

ΜΕ “ΠΡΕΣΒΕΥΤΗ” ΤΟ ΣΑΚΗ ΒΟΥΤΟ-Ενα «ευχαριστώ» προς το Ισραήλ από την Κεφαλονιά που… εκκρεμούσε από το 1953! [εικόνες]

Ενώ στη Θεσσαλονίκη τρεις ηγέτες κρατών -Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ- συζητούν από το πρωί θέματα, που πιθανότατα θα βρίσκονται στην κορυφή της «ατζέντας» για τη νοτιοανατολική Μεσόγειο επί δεκαετίες, καθορίζοντας το μέλλον της περιοχής, ένα ιδιαίτερο περιστατικό έρχεται να δώσει άλλη «νότα» στην τριμερή.
Πρόειται για το εξής περιστατικό που ταξίδεψε στο μακρινό παρελθόν: μια ευχαριστήρια επιστολή προς τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, που μεταθέτει για λίγο τη συζήτηση στον χρόνο και στον τόπο, μεταφέροντάς την στο μακρινό 1953 και τη σεισμόπληκτη Κεφαλονιά.
Συγκεκριμένα, ο Κεφαλονίτης δημοσιογράφος Διονύσης Βούτος ταξίδεψε μέχρι τη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να παραδώσει στον Ισραηλινό πρωθυπουργό ευχαριστήρια επιστολή προς το ισραηλινό ναυτικό και τον ισραηλινό λαό, για τον ρόλο που διαδραμάτισαν στη διάσωση και περίθαλψη κατοίκων του νησιού στις 12 Αυγούστου του 1953, όταν σεισμός μεγέθους 7,2 Ρίχτερ χτύπησε την Κεφαλονιά.
Τις ημέρες εκείνες, τέσσερα πολεμικά σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού με πλήρωμα 450 ανδρών, ολοκλήρωναν ναυτικές ασκήσεις στο Αιγαίο, όταν στη λήξη τους άκουσαν στους ασυρμάτους για τον μεγάλο σεισμό. Άμεσα ενημέρωσαν την ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού και αλλάζοντας ρότα κατευθύνθηκαν προς το νησί, που -όπως εκ των υστέρων αποδείχτηκε- είχε μόλις βιώσει τον καταστροφικότερο σεισμό στην ιστορία του, με μετασεισμούς που ξεπέρασαν ακόμη και τα 6 Ρίχτερ.

«Αισθάνομαι την ανάγκη να μεταφέρω την ευγνωμοσύνη μου προς τον λαό σας και το Πολεμικό Ναυτικό του Ισραήλ, διότι το Αύγουστο του 1953 στους καταστροφικούς σεισμούς της Κεφαλονιάς τα πρώτα πλοία που έφτασαν ήταν τα δικά σας και πρόσφεραν αμέριστη βοήθεια στον πονεμένο και κατεστραμμένο λαό της Κεφαλονιάς. Στη δική μου οικογένεια σκοτώθηκαν τέσσερα άτομα, τα δύο μου αδέλφια, ο παππούς μου και η γιαγιά μου. Το σπίτι μας καταστράφηκε ολοσχερώς, η μητέρα μου ήταν θαμμένη ζωντανή στα ερείπια και ο πατέρας μου με τα χέρια του την ξέθαψε μαζί με τους ναύτες του πολεμικού πλοίου, με το οποίο τη μετέφεραν στην Πάτρα. Στη συνέχεια, πάλι μαζί με τους ναύτες, επιστρέψαμε στα ερείπια του σπιτιού μας κι εκείνοι έθαψαν προσωρινά τα αδέλφια μου, τον παππού και τη γιαγιά» υπογραμμίζεται στην ευχαριστήρια επιστολή, που θα παραδοθεί στον Ισραηλινό ηγέτη αργότερα σήμερα.
Αν και η κίνηση αυτή συνιστά έκφραση ευγνωμοσύνης ενός απογόνου ανθρώπων που χάθηκαν στον σεισμό, η επίσημη έκφραση ευχαριστίαας από το ελληνικό κράτος έχει προηγηθεί: στην πρωτεύουσα του νησιού, το Αργοστόλι, μια πλατεία φέρει εδώ και χρόνια το όνομα «Ισραήλ».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ & Πηγή Φωτό: Eurokinissi



«Αισθάνομαι την ανάγκη να μεταφέρω την ευγνωμοσύνη μου προς τον λαό σας και το Πολεμικό Ναυτικό του Ισραήλ»
NEWSBEAST.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου