Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Τρίτη 6 Ιουνίου 2017

Ο πρώτος κινηματογράφος στην Κεφαλονιά και τα παρατράγουδα από τον φόβο των θεατών !!!

Ο πρώτος κινηματογράφος στην Κεφαλονιά και τα παρατράγουδα από τον φόβο των θεατών !!!
Ήταν καλοκαίρι του 1916 ή 1917 όταν εμφανίστηκε για πρώτη φορά το πανί τουκινηματογράφου στην πλατεία Βαλλιάνου στο Αργοστόλι.

Το πανί που θα έπαιζε η ταινία τεντώθηκε σε δύο ξύλινους ακατέργαστους στύλους από κυπαρίσι εκεί που άπλωνε το 1960 τις καρέκλες του ζαχαροπλαστείου του ο Γαρμπής. 
Πιθανότατα τον είχε φέρει για πρώτη φορά η επιχείρηση του Δημοτικού καφενείου με την συμμετοχή του Μπατίστα του Νικολάτου και του ηλεκτροτεχνίτη του Νικόλα του Νομικού ο οποίος έκανε και χρέη μηχανικού ... μηχανικού  ο οποίος όμως ίδρωνε και μούγκριζε περισσότερο από το μηχάνημα που χειριζότανε !!!
Η μηχανή του κινηματογράφου δεν είχε ηλεκτρικό κινητήρα, αλλά γύριζε με την μανιβέλα  γι΄αυτό και οι εικόνες , πότε τρέχανε και πότε μόλις τις έβλεπαν να κουνιούνται, όπως ήταν φυσικό ... ο Νομικός απασχολημένος με το γύρισμα της μανιβέλας,  ξεχνούσε το βολταικό και το φως χάνονταν συχνά από το πανί.

Κάθε δυο - τρία λεπτά η ταινία κοβότανε και οι θεατές έβαζαν μπαμπάκι στ' αυτιά τους για να μην ακούνε το κρα ... κρα σαν του βαρύτονου κόρακα... της πρωτοπόρας εκείνης κινηματογραφικής μηχανής.
Όσο για τον κόσμο, ένα απέραντο τζαμπατζίδικο που ουδέποτε στην πλατεία του Αργοστολίου υπήρχε τέτοια μάζωξη ...ούτε όταν ανηφόριζε ο Βελάρδος για να εκφωνήσει τους πύρινους προεκλογικούς του μίδρους.
Πλήρωναν μόνο εκείνοι που κάθονταν στις καρέκλες του Δημοτικού καφενείου, το υπερτιμημένο πιοτό τους.

Και όλα πήγαιναν καλά στην πρεμιέρα μέχρι που φάνηκε το αυτοκίνητο ... όχι στην πλατεία αλλά στο πανί !!!
Ένα μεγάλο φορτηγάκι  έρχονταν στα θαμπά από το βάθος της προβολής, τρέχοντας δαιμονισμένα ανάμεσα στο δάσος στον πλατύ δρόμο  με κατεύθυνση τους θεατές, το φορτηγάκι  όσο πλησίαζε μεγάλωνε τόσο  που φαινότανε ότι θα φύγει από το πανί και θα πέσει πάνω τους και θα τους τσακίσει ...
Κι έγινε το πανηγύρι !!!
Όλος ο κόσμος οπισθοχωρώντας για να φυλαχτεί πανικοβλήθηκε και όχι μόνο τα τραπέζια με τα σερβίτσια του καφενείου τουμπάρανε, αλλά και αρκετοί τραυματίστηκαν στην προσπάθεια τους να αποφύγουν το φορτηγό που νόμισαν ότι θα βγεί από το πανί και θα πέσει πάνω τους !
Όσο για τις γυναικούλες, μόλις γύρισαν στα σπίτια τους άναψαν τα σκανταλέτα και λιβάνισαν για τα μυστήρια, τα αφύσικα και τα διαολικά που αντίκρισαν στο πανί της πρώτης κινηματογραφικής προβολής στο Αργοστόλι ... που είχε άδοξο τέλος !

Φωκάς Διονύσης

Με πληροφορίες από την Εφημερίδα ο Φανός της Κεφαλονιάς
KAI  ANAΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ  ΑΠΟ ΤΟ  http://kefaloniamas.gr

ΜΕΡΙΚΑ ΑΠΟ  ΤΑ ΣΧΟΛΙΑΚΙΑ  ΣΕ  ΦΕΙς
Γιωργος Γκιαφης ΑΛΛΕς ΕΠΟΧΕς!! Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΟΥ ΓΥΡΙΖΟΝΤΑς ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΡΑΒΙΑ ΣΕ ΝΕΑΝΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΕΦΕΡΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΟ,,, ΚΑΙ ΤΟ ΕΒΑΛΕ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙ,, ΚΑΙ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΙ ΤΟ ΓΙΟ ΤΟΥ,, (Ο ΟΠΟΙΟς ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟς ΣΤΑ ΚΑΡΑΒΙΑ) ΣΤΟΝ ΓΕΡΟ ΠΑΤΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΠΟΛΥ ΚΑΙΡΟ ΝΑ ΜΑΘΕΙ ΝΕΑ ΤΟΥ!! ΦΑΝΤΑΣΤΗΤΕ ΤΟ ΠΩς ΤΟ ΕΙΔΕ!!
 
Επεξεργασία
Διονύσης Φωκάς Καλησπέρα Γιώργο, λογικό ειναι να τους φαίνονταν παράξενο
 
Gabriel Panagiosoulis Δεν μπορώ αλλά θα το αναφέρω. Στα Μακρυώτικα Πυλάρου 1945 είχαν φέρει βοήθεια τα Ηνωμένα έθνη ή οι Αμερικάνοι (Μεταχειρισμένα ρούχα) ήρθε λοιπόν και μια Αμερικανίδα να κάνει την διανομή έτσι για να μην υπάρχουν καυγάδες. Ρώτησε ποιος παίζει κάποιο μουσικό όργανο, ήρθε ο Άριστος Βασιλόπουλος, έπαιζε σκοτσάμπουνο φλογέρα κλπ. Τον έβαλε να παίξει , όταν τελείωσε κι έφυγαν όλοι αυτή πάτησε κάποιο κουμπί (κασέτας υπολογίζω) και ξανακούστηκε η μουσική. Τα μικρά παιδιά τρελάθηκαν έτρεχαν και φώναζαν παίζει ο Άριστος μουσική και αυτός δεν είναι παρών, (εποχή φαντασμάτων, μια αθώα εποχή)
 
Αφαίρεση
Διονύσης Φωκάς Πολύ καλή, αληθινή ιστορία
 
Αφαίρεση
Gabriel Panagiosoulis Ακριβώς η σύγκρισή της, με την σημερινή κοινωνία μια απόσταση εκατοντάδων ετών!!!!
 
Αφαίρεση
Panagis N. Pefanis Kai σε ενα αλο χωριο πηγανε το γραμοφωνο και οι θαμωνες ηθελαν να κερασουν τον τραγουδιστη
(Στο καφενειο του Μποζα)
 
Αφαίρεση
Γιωργος Γκιαφης ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΗ ΑΛΑΓΗ,, ΜΕΣΑ ΣΕ ΜΙΑ ΜΟΝΟ ΓΕΝΙΑ!!!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου