Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Κυριακή 17 Μαρτίου 2019

Κατάσταση του περιβάλλοντος στην Basilicata σε σχέση με την εξόρυξη πετρελαίου

Κατάσταση του περιβάλλοντος στην Basilicata σε σχέση με την εξόρυξη πετρελαίου
Στην περιφέρεια της Basilicata, στην περιοχή Val d'Agri, παράγεται το 80 % του ιταλικού πετρελαίου με σοβαρές επιπτώσεις για το περιβάλλον, αλλά και τον κοινωνικό και αστικό ιστό. Πράγματι, δεν υπήρξε κάποια πραγματική άνοδος του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων, οι οποίοι, αντιθέτως, εξακολουθούν να εγκαταλείπουν τον τόπο τους.
Περίπου 47 πετρελαιοπηγές εκπέμπουν έντονες αναθυμιάσεις πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων και υδρόθειου, οι οποίες καταστρέφουν το περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα.
Από μια έρευνα του Πανεπιστημίου της Basilicata, η οποία δημοσιεύθηκε στο «International Journal of Food Science and Technology», αποδεικνύεται ότι στο μέλι που παράγεται στην περιοχή Val D'Agri ανιχνεύονται υψηλά ποσοστά βενζολίων και αλκοολών «που είναι επικίνδυνα για τον άνθρωπο».

Καταξιωμένες εθνικές (Corriere della Sera της 22ας Σεπτεμβρίου 2008, σελ. 8) και τοπικές εφημερίδες (il Resto) αναφέρουν την είδηση ότι υπάρχουν υψηλά ποσοστά μόλυνσης από υδρόθειο (H2S) που παράγεται από τη διαδικασία διύλισης του πετρελαίου. Πλήθος επιστημονικών στοιχείων επιβεβαιώνει την επικινδυνότητα αυτής της ουσίας για την ανθρώπινη υγεία. Η επικινδυνότητα της ουσίας αυτής αυξάνεται ακόμη περισσότερο καθώς, παρά το γεγονός ότι το 50 % των ανθρώπων είναι σε θέση να αναγνωρίσει την έντονη οσμή του υδρόθειου σε συγκέντρωση 8 ppb και το 90 % αναγνωρίζει τη χαρακτηριστική του οσμή στα 50 ppb, το υδρόθειο γίνεται άοσμο σε συγκεντρώσεις άνω των 100 ppm (100 μέρη ανά εκατομμύριο) μιας και παραλύει αμέσως την αίσθηση της οσμής. Σύμφωνα με την προαναφερθείσα εφημερίδα, το επιτρεπτό όριο για το υδρόθειο στην Ιταλία είναι 10 000 (δέκα χιλιάδες φορές) ανώτερο από το αντίστοιχο στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ερωτάται συνεπώς η Επιτροπή:
είναι η πληροφορία σχετικά με τα επιτρεπτά όρια του υδρόθειου στην Ιταλία ορθή και ποιος είναι ο λόγος της ενδεχόμενης σημαντικής απόκλισης εις βάρος των ιταλών πολιτών∙
γνωρίζει την κατάσταση στην περιοχή Val D'Agri και έχει ποτέ ελέγξει την περιβαλλοντική συμβατότητα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία για το νερό, το έδαφος και τον αέρα στις περιοχές που έχει παραχωρήσει η περιφέρεια της Basilicata στις πετρελαϊκές εταιρείες για την εξόρυξη των υδρογονανθράκων;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου