Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2021

ΝΗΣΟΣ ΜΕΛΙΤΗΣ, ΜΕΛΙΤΑΙΩΝ ΑΠΟΙΚΙΑ, ΚΑΙ ΑΣΣΟς

 Ενα μηνυμα ,, μαζι με τις ευχες λογο γιορτης μου από Αλέξη Διαμαντατο!
Λόγω εγκλεισμού των τελευταίων ημερών αναζητούσα πληροφορίες για το γενεαλογικό μου δέντρο και θέλω να θέσω μερικά ερωτήματα στους αναγνώστες σου , αν μπορούν να βοηθήσουν. 1) Αν υπάρχουν κάποιες απογραφές για το χωριό Αφραγιάς πριν του 1811 ; 
2 ) Πώς πήρε το χωριό Διγαλέτο το όνομα του ; 
3) Που θα μπορούσα να αναζητήσω τα ονόματα των οικογενειών που αναφέρονται στο πρακτικό της λατινικής επισκοπής του 1262 ; 
κοινοποιω παλιες αναφορες "σχετικες"  ,, και αναμενουμε σχολιασμους,, ωστε αυριο να επιστρεψω με νεα αναρτηση αναζητησης τοπονυμιων! 


Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ  ΕΧΕΙ  ΠΑΡΕΙ  ΦΩΤΙΑ!!   ΜΠΟΥΡΔΟΥΚΛΟΜΑΤΑ ΑΠΟ
ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ  ΧΡΟΝΙΑ, ΚΑΙ ΑΝΤΕ  ΝΑ ΞΕΜΠΟΥΡΔΟΥΚΛΟΘΟΥΜΕ ΤΕΛΙΚΑ


3 σχόλια: ΣΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ

ΜΕΛΙΤΑΙΩΝ ΑΠΟΙΚΙΑ  - ΠΟΡΟς!!  

ΜΕΛΙΤΑΙΩΝ ΑΠΟΙΚΙΑ
ALAFROISKIOTOSKALOS.BLOGSPOT.COM
ΜΕΛΙΤΑΙΩΝ ΑΠΟΙΚΙΑ
  1. Και όποιος επιθυμεί περαιτέρω ενασχόληση με το ζήτημα των Κρητών εν Κεφαλληνία: 0 Γ. Η. Πεντόγαλος, «Εποικισμός της Κεφαλονιάς από Κρητικές οικογένειες στα πρώτα χρόνια του ΙΣΤ΄ αιώνα», Πεπραγμένα του Δ Διεθνούς Κρητολογικού Συνεδρίου, τ. 2, Αθήνα 1981, σσ . 412 - 425, ιδίως 415.
    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό που έχω καταλάβει είναι ότι παίρνοντας ιστορικές πληροφορίες έχουμε πανεύκολα (αν υπάρχει χρόνος βέβαια) την ευχέρεια να τσι φιλτράρουμε κάτι που δεν είχαν οι παλαιότερα ασχολούμενοι και να βγάζουμε σωστότερα συμπεράσματα.
    Παράδειγμα για την πρωτοεμφάνιση της λέξης «Κεφαλληνία» που παντού είναι γραμμένο ως από τον Ηρόδοτο, ενώ η ονομασία υπήρχε πολύ πριν από αυτόν.
    Και επειδή ψάχναμε για το χωριό Τζαννάτα μπας και έχει σχέση με τους Μαλτέζους (GIOVANNI -
    ΤΖΑΝΕΤΑΤΟΣ) όπως αναφέρεται στο άρθρο του κ. Διαμαντάτου?
    Σε χάρτη της τότε περίπου εποχής πρέπει να αναφέρονται με το όνομα «Ζανάτα» ενώ σε παλαιότερους δεν μπόρεσα να τα βρώ πουθενά. (Μια υπόθεση προφανώς κάνω και μόνο).

    Και μια και σε προηγούμενη συζήτηση έφερε η κουβέντα για εφκειούς τσου γείτονές σας τσού Ζακυνθινούς με τα παγανέλια, υπάρχουν οι εξής δύο περιγραφές για τσι Ζακυνθινές σιόρες:
    Ο Goodisson William κατά το 1820μχ. γράφει ότι οι Εγγλέζοι τσι βρήκανε υπέρμετρα καταπιεσμένες μέχρι που και από τα παραθύρια κοιτάανε όξου πίσω από σήτες για να μη φαίνουνται και βάλανε μπροστά να τσι «ελευθερώσουνε». Όμως ο Alb. Mousson μετά κατά το 1850 μχ., γράφει για δαύτες ότι τα είχανε πετάξει σχεδόν «όλα» από τη μέση κι απάνου φόρα παρτίδα, κατά τσι δουλειές τση καθημερινότητας!!
    Τσι έφαε δηλαδής η απελευθέρωση ή το άλλο που τούπανε του αλλουνού να «χαιρετήσει» και ξεκ@@ώθηκε!!
    Τσου είχαμε πάει αλήθεια τον Άγιο καμιά βόρτα από κείθε μεριά γιατί δεν γνωρίζω…

    Κά κα κα κα κα κα κα κα κα κα κα κα κα κα κα 
    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έ τώρα Γεώργιε φταίω εγώ που δε προσέχεις με τσι αναρτήσεις σου, ΠΕΡΙ ΤΑΥΤΙΣΕΩΣ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ - ΜΕΛΙΤΗΣ ????

    Ο π. Γεώργιος Μεταλληνός μεταξύ των άλλων γράφει:
    … «Η νεώτερη - ιστορική - μαρτυρία προσάγεται από το Οδοιπορικό του ταξιδείου του Δούκα Ενρίκου της Σαξωνίας προς τους Αγίους Τόπους (1498). Κατά τη διαδρομή του μεταξύ Κερκύρας και Πελοποννήσου απαντά την πρόταση: "Νότια της ΝΗΣΟΥ Νάξου βρίσκεται η Melitae, ο τόπος του ονομαστού ναυαγίου του Απ. Παύλου, ο οποίος καλείται Maltham". Naxus είναι στους αιώνες αυτούς η χερσόνησος ’Ασσος, όπως μαρτυρεί η και σήμερα σωζόμενη από στο κάστρο επιγραφή. Το Οδοιπορικό παραθέτει σε σωστή χρονική διάταξη τους σταθμούς Κέρκυρα - ’Ασσος - Melitae - Πελοπόννησος. Η Melitae βρίσκεται, έτσι, νότια της ’Ασσου και δεν είναι άλλη από την χερσόνησο της Λάσσης (Αργοστόλι).»…

    Νησάκι το λοιπόνε η Άσσος τόση όση και η Ιθάκη του Οδυσσέα ! Κα κα κα κα κα κα κα κα κα κα κα κα κα κα κα κα κα κα

  4. Ο ΠΟΡΟΣ ΚΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ - ΠΟΥ ΔΥΣΤΗΧΩς ΔΕΝ ΤΗΝ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΚΑΝΕΙς
    POROSNEWS.BLOGSPOT.COM
    Ο ΠΟΡΟΣ ΚΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ - ΠΟΥ ΔΥΣΤΗΧΩς ΔΕΝ ΤΗΝ ΑΝΑΦΕΡΕΙ…

  5. ΚΑΙ  ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ  ΣΤΟΝ ΦΙΛΟ ΜΑς  ΡΟΚΚΟ , Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΝΗΣΟΥ ΜΕΛΙΤΗς

PRONOIKEFALONIAS.BLOGSPOT.COM
ΝΕΑ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ ΑΠΟ ΠΡΟΝΝΟΥΣ ΚΑΙ ΠΟΡΟ ΜΕ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΕ ΑΡΧΑΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΜΗΡΙΚΗ ΙΘΑΚΗ

16 σχόλια:

  1. Το όνομα Άσσος – Νάξος έχει ρίζα πιθανότατα το Νάσσος ή Νέσσος (ανάλογα την αρχαία διάλεκτο) που σήμαινε νησί ή και χερσόνησο.
    Αυτή τη λέξη και έννοια την πήραν οι Κέλτες και οι Λατίνοι και την χρησιμοποίησαν κάπως αρκετά.

    Το θέμα είναι πριν αποκτήσει η Κεφαλλονίτικη Άσσος αυτό το αόριστο όνομα πώς λέγονταν??
    Γιατί σε μια άλλη χερσόνησο Άσσο με πολύ αρχαία ιστορία πύργους και κάστρα, κάπου που δεν πάει το μυαλό σας, το παραδοσιακό παρατσούκλι τσου είναι κλεφτοκοτάδες !!!

    Υπάρχει λοιπόνε κάτι το κοινό με τσου μνηστήρες τση Πενέλοπε γιατί και αυτοί κλεφτοκοτάδες και κλεφτοκατσικάδες δεν ήτουνε στην ουσία???

    Άρα Άσσος σημαίνει η Ιθάκη του Οδυσσέα ???
    Ψάχνω για αντίπαλο!! Χα χα χα χα.

    Κουά κα κα κα κα κα κα κα κα κα κα κα κα κα κα κα κα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. εγω φιλτατε βρηκα το ππολυ ομορφο βιντεακι απο ασσο, και το προσθαισα στην τοτε αναρτηση και την ανανεωσα,, για τα υοπολοιπα παω Πασ(σ)ο χαχα,, εφκιο το προναους παλια που πηγες να μας κλεψεις τσου προννους με προβληματιζε,αλλα και εγω δεν καθουμε ησυχος οπως βλεπεις!! Κατσε τα να πουνε τωρα και στην υπουργο τα παραπονα μας,, να ειδουμε τι θα βγει! χαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εφκείο το Πρόνασος για την Άσσο ενώ ταιριάζει (γιατί είναι νήσος μπροστά από την υπόλοιπη Κεφαλλονιά), δεν φαίνεται για πραγματική ονομασία της γιατί όλος ο τότε χάρτης δεν έχει καμιά σχεδόν τοποθεσία στη θέση της.
    Άμα δεν γίνει σωστή μελέτη από αρχαιολόγους ως επί τούτου και δεν παραμεριστούν τοπικά και μη συμφέροντα η Ομηρική Ιθάκη θα παραμένει στη φιλοσοφία του Καβάφη, αρκεί το ταξίδι δηλαδής… χα χα.

    Δυστυχώς την Ελλάδα μας όμορφα και ωραία τη φέρανε σε τέτοια χάλια άλλα διεθνή συμφέροντα, που τέτοιες κινήσεις και μελέτες είναι και θα παραμείνουν πολυτέλεια πλέον.
    Οι ενδείξεις είναι ότι Ιθάκη του Οδυσσέα = Κεφαλονιά και σε αυτό το πλάνο πρέπει να κινηθεί οποιαδήποτε σοβαρή έρευνα, αλλά δεν κινείται φύλλο δεκαετίες τώρα!

    Με εσάς εκεί κάτου τώρα δε τσακώνουμε γιατί εκειό το Vale di Spagna με κάνει να σας γλέπω σαν αίμα μου, γιατί ψάξε – ψάξε το γενεαλογικό μου δέντρο μάλλον είμαι Σπανιόλος και δη Καταλανός!
    Από Ρόχος ξεκίνησα, μετά Roccos Ναπολιτάνος, μετά Ρόκκος Έλληνας και από ότι γλέπω με πάς για Ροκκάτο Κεφαλλονίτη φίλε Γεώργιε. Χα χα.
    Λοιπόνε άμα το κάμεις Γκιαφάτος το δικό σου, το αλλάζω και εγώ !!


    (Να πούμε και κάνα αστείο να ζεσταθούμε γιατί ξεπαγιάσαμε φίλε).

    Κά κα κα κα κα κα κα κα κα κα κα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. κοιτα στο σοι σου ,, μην συγγενευεις και με τον Καμπανη (καμπανια) εφκιος εξαλου ισχιριζεται πως αν υπαρχει περιπτωση να ειναι καποιος απογονος του ηρωα,, και των τοτε ιθακησιων,, μπορει να το δουμε οτι αν μετα μεταναστευσαν δυτικα,, παιζει το σεναριο να εχει ριζες χαχα,, το ειχε γραψει στο βιβλιο του Σαμικος, επειδη δυο γριιουλες τον κατηγορισαν τι δουλεια εχει με τσου κεφαλλονητες χαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χα χα. Να πεις του κ Καμπάνη πως άμα δεν είναι από την Καμπανία (σημερινό Ρουμλούκι τση Ελλάδας), τότες είναι εκδιωχθής ως μη νομιμόφρων από τη Καμπανία τση Ιταλίας όταες κυβερνούσε εκεί το σόι μου (de la Roche) και να προσέχει…

    Στη μαύρη λίστα τον έχουμε γραμμένο και να αφήσει τσι πονηριές σαν τάχαμου απόγονος του Οδυσσέα για να τη γλυτώσει!
    Δηλαδής θα αρχινήσει να σπέρνει και αλάτι ορέ??

    Κά κα κα κα κα κα κα κα κα κα κα κα κα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολλά μαζεμένα πέσανε και σε δύσκολη μέρα χα χα!
    Επιγραμματικά για την ώρα λοιπόνε:

    Το φρούριο ΄Ασσος ήταν 99% Μελιταίων αποικία και μάλλον ίσως και με δικά τους χρήματα ανοικοδομήθηκε. (Θα διαβάσω αργότερα και τους πεπαιδευμένους).

    Το τοπωνύμιο Κορωνιοί είναι λίγο πριν του 1500 μ.χ.
    Άσε που κάπου πρέπει να έχω και τον Πόρο σα Νάσο!!

    Τώρα για τσου Κρήτες στη Κεφαλλονιά δεν έχω και τόσο ευχάριστα στοιχεία. Οι αρχικοί τουλάχιστο, ήρθαν σαν μισθοφόροι των Βενετών και ως ημιάγριοι παρουσιάζονται! Χα χα χα.

    Για δε τον εορτάζοντα Διαχειριστή, εάν αντιμετωπίσει πρόβλημα από ζωόφιλους για τη φωτό με τον Άη Γιώργη που σκοτώνει το δράκο έχω νια άλλη τελείως διαφορετική που μάλλον του την έχω ξαναστείλει !χα χα χα


    Κουά κα κα κα κα κα κα κα κα κα κα κα κα κα κα κα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ά το ξέχασα!
    Πώς πήρε το χωριό Διγαλέτο το όνομα του ;

    Επίθετο Διγαλέτος υπάρχει?

    Χα χα χα χα χα χα χα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Οπως θυμαμαι πανω σε κουβεντες,, την ονομασια την ειχε παρει επειδη η περιοχη ηταν αφραγη! Τα Α"ραγια κατα αποψη του εχουν και αυτα σχεση με ΑΦΡΑΓΙΑ Χωρις το "φ" , αλλα επισης πιο περα ηταν Φραγμένα "ΦΡΑΧΤΗΣ" Προς Ακρωτηρι
    Αλλο ενα που για την περιοχη Αρακλιου, που στους χαρτες παλιους ονομαζοταν κοιλαδα Ισπανων,, μου ειχε πει οτι οφειλετε επειδη κοκκινοτριχηδες επειδη τους θεωρουσανε διαβολικους τους εφερναν εδω σαν εξορια! Διγαλετο,, περιοχη πυργιο σου επισυναπτω να το συνδιασεις με το δικο μου δεντρο,, εφοσον απο το Σταβερι ξεκινησαμε οι δυο τοτε ποτιοτικες οικογενιες Γκιαφης και Βαλσαμης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Το Στάβερι πρέπει να είναι το χωριό Afria σε χάρτη 1770μχ.

    Στο Πόρο και στα Αράγια δε μπορούσε να υπάρξει ποτέ οικισμός παλιά, γιατί η πειρατεία πήγαινε σύννεφο. Πόρος λοιπόν λεγόταν από το 1600 μχ και παλαιότερα ίσως, μόνο το λιμάνι λόγω του χαρακτηριστικού πόρου (του ανοίγματος προς την κοιλάδα δηλαδή) πριν την ονομασία Valle di Spagna που έχει σχέση με Καταλανούς και όχι κατοίκους και δεν κράτησε για πολύ.

    Το Διγαλέτο πρέπει να προέρχεται από De – Di Galea, Di Galato, Διγαλάτο, Διγαλέτο, από επίθετο δηλαδή μάλλον από Μαλτέζους.
    (Το πρωταρχικό Di φανερώνει τίτλο ευγενείας).

    Οι Κορωνιοί έχουν σαν χρονική βάση οικισμού συνεπαγωγικά τον πρώτο Βενετοτουρκικό πόλεμο.

    Σπ. Ρόκκος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. λατινικα γκαλετο πρεπει να ειναι ο κοκκορας, επισης οντως εκει εμεναν το επωνυμο διγαλετος,, και μαλλον απο αυτους προεκυψαν οι Διαμαντατεοι,, που εργοτερα μετσκομησαν σε Αφραγια, Δεν μπορω να βρω ενω καπου παποτε το ειχα αναρτησει,, τα επωνυματα στην κεφαλλονια αλφαβητικα! Μαλλον ηταν σε καποια αναρτηση με το πως ξεκινησανε τα επωνυματα ΑΤΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. την βρηκα και την ανανεωσα,,αλλα δεν ειχε εκει τα επωνυματα! αυτο που με προβληματισε στις απογραφες,, με λινκ στην αναρτηση παλιες αναρτησεις, μου ειχες σχολιασει παλια οτι πριν το 1889 , ο πορος ελεγε 40 κατοικους, αλλα στην απογραφη 1889 δεν τον αναφερει καθολου! τους μαλτεζους ποτε τους ειχανε φερει πορο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Κάτσε να τα ψάξω γιατί αντί να ψάχνω για τα Βόρεια με εκάμετε Νοτίων προαστίων!!
    Και πρέπει να με επιάσανε οι σπαρίλες του κορονοϊού και βαριέμαι όσο δε λέγετε.
    Χα χα χα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  14. Λοιπόνε για τσου κατοίκους του Πόρου κάποιο λάθος μάλλον κάνεις γιατί 47 ήταν στην απογραφή του 1928.

    Το όνομα Διγαλέτου ήταν Μαλτέζικο μεν αλλά όχι μόνο της εποχής των Άγγλων παρά πιο πίσω και από τσου Βενετούς, όταν αυτοί οι Μαλτέζοι δεν ήταν ακόμα Μαλτέζοι.
    Γρίφος έεε?
    Λύσε και συ κάνα γρίφο που μας έπρηξες με τσου δικούς σου και πάρε επ΄ευκαιρία και το PIN σου, 4291 είναι??

    Οι οικογένειες Διγαλέτου λοιπόνε και οι Κορνέλου ήτανε γραμμένες στη Libro D' Oro.

    Κουά κα κα κα κα κα κα κα κα κα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. EXEIΣ ΔΙΚΙΟ ΜΕ ΜΠΕΡΔΕΨΕ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΟΥ - Ασπρογέρακας κάτοικοι 304 ( ήταν και έδρα Δήμου Πρόννων το 1866)Και νομισα οτι τα νουμερα ηταν εκεινης της χρονιας. το πιν που βρηκα εγω,, εφοσον ο γριφος ηταν αλυτος ειναι το 3941, Διγαλετος του Διαμαντη,, καιμετα απο αυτος λογο του ΑΤΟΣ προεκυψε το Διαμαντατος μαλλον, θα μας τα αναλυσει καποια στιγμη και ο Αλεξης αμα βρει ακρη! Τα μαλτεζικα επωνυματα,, οπως και τα σουλιωτικα ητανε δισυλαβα τα περισσοτερα (Μπονας) αλλα και τρισυλαβα (Τζαμαριας) νομιζω.Το σαρακηνικο στον Πόρο ειχε αποικιστει απο αυτους,, αλλα δεν ξερω χρονολογια. Αυτα μεχρι στιγμης,, παω να σκαψω κανα χωραφι,, η πατατα και τα ζαρζαβατικα εχουνε παρει τον ανηφορο,, και προβλεπω πεινες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. και μιας και θα χρυσιμοιποιησω δυσιλαβα εργαλια (Τσαπα-κασμα-φτυαρι, μπαλο, κλπ) ενα ανεκδοτακι να γελασουμε! Αγροτισα που καθε βραδυ εκδιδεται (εκπορνευεται κοινως) πως την λεμε? ΤΣΑΠΑ-ΤΣΟΥΛΑ,, ΧΑΧΑΧΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή