Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Σάββατο 22 Ιουνίου 2019

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΠΡΙΝ 27 ΧΡΟΝΙΑ

 Γραφει ο Μακης Μεταξας

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΠΡΙΝ 27 ΧΡΟΝΙΑ
Σαν σήμερα πριν από 27 χρόνια στις 22 του Ιουνίου του 1992, μια μέρα μετά το θερινό ηλιοστάσιο, ξεκινούσαν οι ανασκαφές στο θολωτό ηγεμονικό τάφο της μυκηναϊκής περιόδου στα Τζαννάτα Πόρου κάτω από την Δ/ση του αρχαιολόγου Δρ. Λάζαρου Κολώνα με την στήριξη της τότε κοινότητος Πόρου που είχα την τιμή να ήμουν Πρόεδρος. Από την ημέρα αυτή τα πάντα θα άλλαζαν γύρω από την εικόνα που ξέραμε για την μυκηναϊκή Κεφαλληνία και το αναζητούμενο κέντρο της Μυκηναϊκής (Ομηρικής) Ιθάκης. Από τότε μέχρι σήμερα η συντεταγμένη Ελληνική Πολιτεία δεν ευτύχησε να χρηματοδοτήσει την συνέχεια των ανασκαφών ούτε καν να προχωρήσει στην απαλλοτρίωση του χώρου πέριξ του ταφικού μνημείου ως όφειλε, με φωτεινή εξαίρεση την περίοδο 2011-2012 όταν ο αρχαιολόγος Δρ. Αντώνης Βασιλάκης ήλθε στο νησί μας και για όσο διάστημα τον άφησαν ανέλαβε την ευθύνη να συνεχίσει τις ανασκαφές στο παρακείμενο μυκηναϊκό οικιστικό κέντρο. Στην πρώτη φωτογραφία ο αρχαιολόγος Δρ Λάζαρος Κολώνας έξω από την επιχωματωμένη είσοδο του ταφικού μνημείου λίγα λεπτά πριν την έναρξη των ανασκαφών. Στην δεύτερη φωτογραφία το ταφικό μνημείο μετά την περαίωση των ανασκαφών.


Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, στέκεται, δέντρο, υπαίθριες δραστηριότητες και φύση

Την ανάρτηση αυτή την είχα δημοσιεύσει στην σελίδα μου στο Φ/Β πριν από τέσσερα χρόνια. Το κάνω και σήμερα για σημαδιακούς λόγους.

Από τότε μέχρι σήμερα συνέβησαν πολλά που άλλα αξίζει κανείς να τα μνημονεύει και άλλα καλύτερα να τα ξεχνά.
Η ζωή το έφερε στις μέρες αυτές να γράφονται ήδη αρκετές νέες σελίδες του τελευταίου κεφαλαίου ενός οδοιπορικού που γράφεται από την θέση ευθύνης που έχει ο κάθε ένας από εμάς για μια υπόθεση για την οποία οι ιστορικοί αλλά και άλλες ειδικότητες της επιστημονικής κοινότητας όταν θα διαβάσουν τα κείμενα του ημερολογίου που κρατούμε θα έχουν την δυνατότητα να ερμηνεύσουν καταστάσεις, συμπεριφορές, πρόσωπα και πράγματα.
Οι νέες γενιές που έρχονται είμαι βέβαιος πως θα κάνουν όσα δεν κάναμε ή δεν μπορέσαμε να κάνουμε εμείς και να είναι αυτές οι γενιές που θα έχουν την αναγκαία αυτογνωσία και το κουράγιο να παραλάβουν όσα η γη των Κεφαλλήνων έχει φυλάξει στα σπλάχνα της για να τους τα παραδώσει.
Όπως έγραψα πολύ πρόσφατα πριν το επόμενο μετέωρο βήμα μας στην χώρα των Λωτοφάγων έφτασε πλέον η ώρα πριν παραδώσουμε την σκυτάλη να κάνουμε την αναγκαία στάση για να μνημονεύσουμε τους συντρόφους μας που με άμεσο ή έμμεσο τρόπο μας έφεραν ως εδώ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου