Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Πέμπτη 13 Ιουνίου 2019

ανατροπες στον Κλεισθενη

πηγη http://www.kefaloniapress.gr/.../anatropi-toy-kleistheni.../
Aνατροπή του ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ για τη λειτουργία των δημοτικών συμβουλίων! Δέσμευση Μητσοτάκη υπερ πρότασης ΚΕΔΕ!
KEFALONIAPRESS.GR
Aνατροπή του ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ για τη λειτουργία των δημοτικών…
Tην πρόταση της ΚΕΔΕ για τις αλλαγές στον «Κλεισθένη» προκειμένου να ξεπεραστούν οι δυσλειτουργίες της απλής αναλογικής αναφορικά με την κυβερνησιμότητα των δήμων,παρουσιάζει κατ’ αποκλειστικότητα η aftodioikisi.gr. Πρόκειται για πρόταση την οποία επεξεργάστηκε Επιτροπή της ΚΕΔΕ με τη συμμετοχή του νομικού συμβούλου της Ένωσης. Η πρόταση που παρουσιάστηκε στη σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ είναι πιθανόν να εμπλουτιστεί, ωστόσο τα βασικά της σημεία αναμένεται να παραμείνουν ως έχουν.
Συγκεκριμένα προτείνεται, μεταξύ άλλων: 
-Με ΠΔ που εκδίδεται με πρόταση του υπουργού Εσωτερικών θα καθορίζονται οι αρμοδιότητες δημοτικού συμβουλίου και επιτροπών κατά κατηγορία δήμων , οι οποίες και θα εξειδικεύονται με απόφαση του δημάρχου.
-Θα υπάρχει σύμπραξη παρατάξεων ή και μεμονωμένων συμβούλων, η οποία θα δηλώνεται γραπτώς στην πρώτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Στη σύμπραξη θα πρέπει να συμμετέχει οπωσδήποτε η παράταξη του δημάρχου. 
-Σε περίπτωση που το Δημοτικό Συμβούλιο δεν εγκρίνει απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής ή της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής σε δύο διαδοχικές συνεδριάσεις και δημιουργείται κίνδυνος ζημιάς των δημοτικών συμφερόντων, το θέμα επιστρέφει στις Επιτροπές, οι οποίς και λαμβάνουν τις τελικές αποφάσεις.
-Κατάργηση  αποφασιστικών αρμοδιοτήτων των τοπικών συμβουλίων
-Για τους δημάρχους που εκλέγονται την πρώτη Κυριακή επαναφέρεται το σύστημα συγκρότησης των Επιτροπών όπως το προέβλεπε ο N 3852/2010 («Καλλικράτης»).
Όπως ενημέρωσε το σώμα ο πρόεδρος Γ. Πατούλης, «στη διάρκεια της συνάντησης των Περιφερειαρχών με τον πρόεδρο της ΝΔ ζητήθηκε να καταθέσουμε τις προτάσεις μας ώστε να υπάρξει κυβερνησιμότητα στους δήμους και τις Περιφέρειες και να λυθούν μια σειρά από προβλήματα που προκλήθηκαν με την απλή αναλογική και τον Κλεισθένη Ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε ότι θα φέρει άμεσα νομοσχέδιο για την επίλυση των προβλημάτων και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι για το λόγο αυτό δεν θα κλείσει και η Βουλή μέσα στο καλοκαίρι. Γι’ αυτό πρέπει άμεσα να υπάρξει ένα προσχέδιο για την αυριανή Βουλή. Επίσης ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε για μια πραγματική διαβούλευση σε λιγότερο από ένα χρόνο για την Διοικητική Μεταρρύθμιση», πρόσθεσε ο  κ. Πατούλης.
Τέλος, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει και συζήτηση για την εκλογή συλλογικών οργάνων ΚΕΔΕ και ΠΕΔ.
Πάντως, πολλοί δήμαρχοι στις τοποθετήσεις τους τόνισαν ότι χρειάζονται αλλαγές αλλά αυτές πρέπει να γίνουν προσεκτικά χωρίς να θίξουν τον πυρήνα του Κλεισθένη και να βιάσουν τη λαϊκή ετυμηγορία. «Δεν πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις που θα χαρακτηριστούν αντισυνταγματικές. Μην πάμε στο δήμαρχο μονάρχη» ήταν η έκφραση που χρησιμοποιήθηκε από αρκετούς αιρετούς.
Επίσης στη διάρκεια της συνεδρίασης τονίστηκε ότι εκλέχθηκαν 231 δήμαρχοι από το δεύτερο γύρο οι οποίοι δεν έχουν πλειοψηφία μέσα στα δημοτικά συμβούλια. Επίσης σύμφωνα με τα στοιχεία σε 69 δήμους εκλέχθηκαν δήμαρχοι που έχουν ισχνή εκπροσώπηση στο δημοτικό συμβούλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου