Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Παρασκευή 26 Ιουνίου 2020

Κοινωνικός τουρισμός 2020: Βήμα – Βήμα πώς και πότε υποβάλλονται οι αιτήσεις

Ο πίνακας μοριοδότησης και τα δικαιολογητικά. Πότε και πώς πρέπει να υποβληθούν οι δηλώσεις για τα παιδιά και τους συζύγους
Ηλεκτρονική αίτηση στην Ψηφιακή Πύλη του Ελληνικού Δημόσιου gov.gr υποβάλλουν αποκλειστικά οι δικαιούχοι που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού του ΟΑΕΔ. Οι αιτήσεις υποβάλλονται από χθες Πέμπτη 25 Ιουνίου έως τις 2 Ιουλίου στις 23:59.
Οι ηλεκτρονικές αιτήσεις υποβάλλονται:

  • από τους ίδιους τους δικαιούχους και όχι μέσω των Υπηρεσιών (ΚΠΑ2) του ΟΑΕΔ
  • αποκλειστικά από τους δικαιούχους και όχι από τους ωφελούμενους αυτών. Στην αίτηση των δικαιούχων συμπεριλαμβάνονται τα στοιχεία των ωφελουμένων μελών τους.
Η πρόσβαση στην ηλεκτρονική αίτηση στην ψηφιακή πύλη του Δημοσίου (www.gov.gr) είναι δυνατή μόνο σε πιστοποιημένους χρήστες του ΟΑΕΔ (χρήστες που διαθέτουν κωδικούς πρόσβασης για τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΟΑΕΔ). Σε περίπτωση απώλειας των κωδικών πρόσβασης οι δικαιούχοι πρέπει να ζητούν ανάκτηση αυτών μέσω της επιλογής «Ξεχάσατε την ονομασία χρήστη ή το συνθηματικό σας;» Οι νέοι χρήστες (χρήστες που δεν διαθέτουν κωδικούς πρόσβασης ΟΑΕΔ) μπορούν να εισαχθούν στην ηλεκτρονική αίτηση με τους κωδικούς TAXISnet, επιλέγοντας «Σύνδεση στο Σύστημα μέσω πιστοποίησης από την ΓΓΠΣ».

Πως συμπληρώνεται η αίτηση – Σφάλματα και διορθώσεις αιτήσεων

Η διαδικασία συμπλήρωσης και υποβολής της ηλεκτρονικής αίτησης συμμετοχής έχει ως εξής:
  1. Οι δικαιούχοι από τη δ/νση www.gov.gr ακολουθούν τη διαδρομή «Εργασία και Ασφάλιση» – «Αποζημιώσεις και Παροχές» – «Προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού» (https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/apozemioseis-kai-parokhes/programmata- koinonikou-tourismou).
  2. Επιλέγουν «Είσοδος στην Υπηρεσία» και πραγματοποιούν είσοδο στο σύστημα κατά τη διαδικασία που περιγράφεται παραπάνω.
  3. Επιλέγουν την Αίτηση Κοινωνικού Τουρισμού. Εφιστάται η προσοχή για την ορθή συμπλήρωση όλων των πεδίων της αιτήσεως, σύμφωνα με τις διαδικτυακές οδηγίες. Σφάλματα κατά τη συμπλήρωση της αίτησης μπορεί να οδηγήσουν στον αποκλεισμό του δικαιούχου ή των ωφελούμενων μελών του από το πρόγραμμα ή στη μη ορθή μοριοδότησή του.
  4. Υποβάλλουν την αίτηση ηλεκτρονικώς στο ΚΠΑ2 όπου ανήκουν βάσει της ταχυδρομικής τους διεύθυνσης.
  5. Με την κατάθεση της αιτήσεως το σύστημα χορηγεί στον δικαιούχο αποδεικτικό της υποβολής της, το οποίο φέρει αριθμό πρωτοκόλλου (κωδικός αριθμός αίτησης) και ακριβή ημερομηνία και ώρα υποβολής.
  6. Στην περίπτωση που το ίδιο άτομο υποβάλλει αίτηση ως δικαιούχος και δηλωθεί και ως ωφελούμενο μέλος σε άλλη αίτηση, θα λαμβάνεται υπ’ όψιν μόνο η αίτηση που υπέβαλε ως δικαιούχος,εκτός και αν πρόκειται για συνοδό ΑμεΑ που θα λαμβάνεται υπ’ όψιν η αίτηση που δηλώθηκε ως ωφελούμενος.
  7. Οι υποψήφιοι φέρουν την ευθύνη της πλήρους και ορθής συμπλήρωσης της ηλεκτρονικής τους αίτησης. Διόρθωση, τροποποίηση ή συμπλήρωση των αιτήσεων, είναι δυνατή μόνο με νέες αιτήσεις, οι οποίες υποβάλλονται σε αντικατάσταση των προηγουμένων αιτήσεων. Με την επιλογή του πεδίου «ΑΚΥΡΩΣΗ», οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ακυρώσουν την αίτησή τους για οποιονδήποτε λόγο. Αν επιθυμούν να υποβάλουν και πάλι αίτηση, επαναλαμβάνουν την αρχική διαδικασία υποβολής αίτησης, επισυνάπτοντας εκ νέου δικαιολογητικά, όταν απαιτείται. Υποβολή νέας αίτησης σε αντικατάσταση της προηγούμενης κατόπιν ακύρωσής της είναι δυνατή μόνο έως τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων.
  8. Η αίτηση επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης για τα στοιχεία που αναφέρονται σε αυτήν. Συνεπώς, θα πρέπει να εμφανίζει ταυτότητα περιεχομένου με τα ζητούμενα δικαιολογητικά. Η ανακρίβεια, η δήλωση ψευδών στοιχείων ή η εξασφάλιση της συμμετοχής από μη δικαιούχους της παροχής με τη σκόπιμη χρήση στοιχείων άλλων ασφαλισμένων (π.χ. δήλωση ΑΜΑ που αντιστοιχεί σε άλλο άτομο) επισύρει τις προβλεπόμενες ποινικές και διοικητικές κυρώσεις. Σε κάθε περίπτωση που αποδειχθεί ότι εκδόθηκε επιταγή κατόπιν ψευδούς δήλωσης στοιχείων, αυτή θα διαγράφεται αυτοδίκαια.

Πώς συμπληρώνονται οι αιτήσεις συζύγων – οικογενειών

Αν δύο δικαιούχοι της παροχής είναι σύζυγοιδίνεται η δυνατότητα να λάβουν και οι δύο Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού, ακόμα και αν επιλεγόμενος βάσει της μοριοδότησης είναι μόνο ο ένας. Στην περίπτωση αυτή υποβάλλεται μία αίτηση από τον σύζυγο που βάσει των κριτηρίων του Πίνακα Μοριοδότησης συγκεντρώνει τα περισσότερα μόρια και έχει περισσότερες πιθανότητες να επιλεγεί, ο/η οποίος/α θα δηλώνει στα ωφελούμενα μέλη, εκτός από τα παιδιά του/της, και τον/τη δικαιούχο σύζυγό του/της. Ο/Η δικαιούχος σύζυγος που δηλώνεται ως ωφελούμενο μέλος δεν μοριοδοτείται.
Η δυνατότητα ταυτόχρονης επιλογής και των δύο συζύγων βάσει της μοριοδότησης του ενός δίνεται και στην περίπτωση που υποβληθούν από αυτούς ξεχωριστές αιτήσεις, εφόσον συμπληρώσουν στις αιτήσεις τους τα ζητούμενα στοιχεία του/της συζύγου. Τυχόν ωφελούμενα παιδιά ή συνοδοί μπορούν να δηλώνονται και στις δύο αιτήσεις, αλλά σε περίπτωση επιλογής των γονέων τους θα εκδοθεί μία επιταγή επ’ ονόματί τους στο πλαίσιο της αίτησης του δικαιούχου γονέα που συμπληρώνει τα περισσότερα μόρια. Τα ανήλικα παιδιά θα δηλώνονται υποχρεωτικά και από τους δύο συζύγους για τη μοριοδότηση. Στην περίπτωση που το ίδιο άτομο υποβάλει αίτηση ως δικαιούχος και δηλωθεί και ως ωφελούμενο μέλος του συζύγου του, θα λαμβάνεται υπ’ όψιν η αίτηση που υπέβαλε ως δικαιούχος.
Αν ο ένας μόνο σύζυγος είναι δικαιούχος της παροχής και ο άλλος είναι έμμεσα ασφαλισμένο μέλος αυτού, ο δικαιούχος σύζυγος υποβάλλει την ηλεκτρονική αίτηση, δηλώνοντας στα ωφελούμενα μέλη και τον/τη σύζυγό του.
Προσοχή: Απαγορεύεται να δηλώσουν οι δικαιούχοι στην αίτησή τους ως ωφελούμενα μέλη συζύγους που είτε δεν είναι έμμεσα ασφαλισμένα μέλη αυτών είτε δεν πληρούν τις προϋποθέσεις των δικαιούχων, όπως είναι οι περιπτώσεις αυτοαπασχολούμενων, εργαζόμενων που δεν καταβάλλουν εισφορές υπέρ Εργατικής Εστίας (π.χ. Τακτικοί δημόσιοι υπάλληλοι, εργαζόμενοι με σύμβαση μίσθωσης έργου) συνταξιούχων. 

Δήλωση ανηλίκων παιδιών

Σε κάθε αίτηση πρέπει να δηλώνονται όλα τα ανήλικα παιδιά των δικαιούχων έως 18 ετών (μη συμπληρωμένο το 18ο έτος), ακόμα και αν δεν εντάσσονται ηλικιακά στα ωφελούμενα, προκειμένου να μοριοδοτηθούν γι’ αυτά οι γονείς τους.
ΠΡΟΣΟΧΗ
Οι δικαιούχοι οφείλουν:
  • να έχουν μεριμνήσει εγκαίρως, πριν από την υποβολή της αίτησής τους, για τη διαδικασία απόδοσης ΑΜΚΑ στα παιδιά τους ή επικαιροποίησης των στοιχείων τους (ιδιαίτερα στις περιπτώσεις μεταβολής στοιχείων οικογενειακής μερίδας). Σε διαφορετική περίπτωση δεν θα είναι δυνατόν να ταυτοποιηθούν τα στοιχεία των παιδιών τους μέσω της αυτεπάγγελτης αναζήτησης από την αρμόδια Υπηρεσία και τα παιδιά δεν θα ληφθούν υπόψη κατά την κατάρτιση των Μητρώων.
  • να προσέξουν ιδιαίτερα την ΟΡΘΗ συμπλήρωση των ζητούμενων ΑΜΚΑ, ΑΦΜ και ΑΜΑ. Σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρχει πρόβλημα ταυτοποίησης με τα στοιχεία που θα ληφθούν μέσω της αυτεπάγγελτης αναζήτησης από την αρμόδια δημόσια υπηρεσία, που μπορεί να οδηγήσει είτε σε εσφαλμένες εγγραφές στα Μητρώα που θα καταρτισθούν είτε στον αποκλεισμό των παιδιών και των συζύγων με τα εσφαλμένα στοιχεία. Επισημαίνεται ότι στις περιπτώσεις αναντιστοιχίας των δηλωθέντων στην αίτηση στοιχείων και των στοιχείων που θα ληφθούν αυτεπάγγελτα, ως αποδεικτικά της ταυτότητας των δηλουμένων μελών θα εκληφθούν αυτά που θα προκύψουν από την αυτεπάγγελτη αναζήτηση.

Δικαιολογητικά συμμετοχής και προθεσμάι υποβολής

Η αναζήτηση των στοιχείων που πιστοποιούν την ιδιότητα των δικαιούχων και των ωφελουμένων τους θα γίνει με αυτεπάγγελτη αναζήτηση από το ηλεκτρονικό αρχείο των αρμοδίων υπηρεσιών βάσει των δηλωθέντων στοιχείων στην αίτηση.
Ωστόσο, για ιδιαίτερες περιπτώσεις κατά τις οποίες δεν είναι δυνατή η με ηλεκτρονικό τρόπο διάθεση στοιχείων από τους αρμόδιους φορείς ή η αναζήτηση αυτών λόγω ελλείψεων στις αιτήσεις των δικαιούχων, απαιτούνται δικαιολογητικά, τα οποία οι δικαιούχοι σαρώνουν και επισυνάπτουν στην ηλεκτρονική αίτησή τους. Σε περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο δεν επεσύναψαν τα δικαιολογητικά στην αίτησή τους, μπορούν είτε να τα προσκομίσουν στα ΚΠΑ2 της περιοχής που ανήκουν με αυτοπρόσωπη παρουσία – εφόσον δεν ισχύουν έκτακτα περιοριστικά μέτρα λόγω κορονοϊού – είτε να τα αποστείλουν με ηλεκτρονικό ή συμβατικό ταχυδρομείο, συνοδεύοντάς τα με αντίγραφο της ηλεκτρονικής τους αίτησης μέχρι την 03.07.2020.
Συγκεκριμένα, δικαιολογητικά απαιτούνται στις παρακάτω περιπτώσεις:
Όταν οι δικαιούχοι έχουν ημέρες εργασίας κατά τα έτη 2017, 2018 και 2019 οι οποίες δεν είναι δυνατόν να αναζητηθούν αυτεπαγγέλτως, επειδή δεν έχουν ενταχθεί στο μηχανογραφικό σύστημα του e-ΕΦΚΑ για οποιονδήποτε λόγο, οπότε απαιτούνται:
  • Βεβαίωση από τον φορέα απασχόλησής τους, στην οποία θα αναγράφεται ο αριθμός των ημερών εργασίας που πραγματοποιήθηκαν κατά τα έτη 2017, 2018 και 2019 με κρατήσεις υπέρ της Εργατικής Εστίας (αναλυτικά ανά έτος) ή
  • Φωτοαντίγραφα Ατομικών Δελτίων Εισφορών (ΑΔΕΙ) ή Δελτίων Ατομικών Εισφορών (ΔΑΤΕ) ετών 2017, 2018 και 2019.
Όταν οι δικαιούχοι δηλώνουν ως ωφελούμενα μέλη παιδιά που προέρχονται από προηγούμενο γάμο τους που έχει λυθεί/διακοπή συμφώνου συμβίωσης/ακυρωμένο γάμο, οπότε απαιτείται:
  • όταν η επιμέλεια έχει ανατεθεί στον/στη δικαιούχο: Φωτοαντίγραφο Απόφασης Ανάθεσης της Επιμέλειας ή Υπεύθυνη Δήλωση, η οποία θα φέρει τη βεβαίωση του γνησίου υπογραφής του δηλούντος ή θα έχει εκδοθεί ηλεκτρονικά από την ψηφιακή πύλη του Δημοσίου www.gov.gr, ότι ο δικαιούχος έχει την επιμέλεια των παιδιών και βεβαίωση ΑΜΚΑ των ωφελουμένων παιδιών.
  • όταν η επιμέλεια έχει ανατεθεί στον άλλο γονέα: Φωτοαντίγραφο Απόφασης Ανάθεσης της Επιμέλειας και Υπεύθυνη Δήλωση του γονέα που έχει την επιμέλεια, η οποία θα φέρει τη βεβαίωση του γνησίου υπογραφής του δηλούντος ή θα έχει εκδοθεί ηλεκτρονικά από την ψηφιακή πύλη του Δημοσίου www.gov.gr, ότι συναινεί στη συμμετοχή των παιδιών του στο πρόγραμμα και στην επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων του αποκλειστικά για τους σκοπούς του προγράμματος και Βεβαίωση ΑΜΚΑ των ωφελουμένων παιδιών.
Όταν οι δικαιούχοι δηλώνουν παιδιά (ως ωφελούμενα μέλη ή απλώς για μοριοδότηση) τα οποία είναι έμμεσα ασφαλισμένα μέλη του άλλου γονέα, ο οποίος είτε δεν ασφαλίζεται σε ταμείο ενταγμένο στον e-ΕΦΚΑ είτε δεν έχουν καταχωρισθεί τα στοιχεία του στην αίτηση για οποιονδήποτε λόγο, οπότε απαιτείται:
  • Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, για τα παιδιά όλων των ηλικιών.
  • Βεβαίωση από τον ασφαλιστικό φορέα του άλλου γονέα για την ασφαλιστική ικανότητα του παιδιού, για τα παιδιά άνω των 18 ετών.
  • Βεβαίωση ΑΜΚΑ, για τα παιδιά όλων των ηλικιών (για τα παιδιά άνω των 18 ετών δεν απαιτείται, αν προκύπτει από τη βεβαίωση ασφαλιστικής ικανότητας).
Όταν οι δικαιούχοι είναι Άτομα με αναπηρία σε ποσοστό 50% και άνω που θεμελιώνουν δικαίωμα συμμετοχής συγκεντρώνοντας 50 ημέρες κατά το έτος 2019 είτε από την εργασία τους είτε από επιδότηση ανεργίας είτε από ειδική παροχή προστασίας μητρότητας είτε αθροιστικά, οπότε απαιτείται:
  • Βεβαίωση πιστοποίησης αναπηρίας σε ισχύ αρμόδιου Δημοσίου φορέα ή σχετική αίτηση για επανεξέταση από την αρμόδια Επιτροπή, εάν η σχετική βεβαίωση έχει λήξει και εκκρεμεί η εκ νέου, πιστοποίηση της αναπηρίας (δεν απαιτείται για ΑμεΑ εγγεγραμμένα στο Ειδικό Μητρώο Ανέργων ΑμεΑ του ΟΑΕΔ που κατά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων είχαν βεβαίωση πιστοποίησης αναπηρίας σε ισχύ, εκτός και αν έχουν ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω και δηλώνουν συνοδό ως ωφελούμενο μέλος).

Ποιοι είναι Δικαιούχοι του προγράμματος

Δικαιούχοι του προγράμματος είναι:
  • ασφαλισμένοι/ες που το έτος 2019 πραγματοποίησαν ως εργαζόμενοι/ες με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου πενήντα (50) ημέρες εργασίας στην ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ (πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ) με εισφορές υπέρ Εργατικής Εστίας,
  • ασφαλισμένες που το έτος 2019 έλαβαν από τον ΟΑΕΔ ως εργαζόμενες πενήντα (50) ημέρες ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας,
  • ασφαλισμένοι/ες που το έτος 2019 έλαβαν από τον ΟΑΕΔ τουλάχιστον πενήντα (50) ημερήσια επιδόματα τακτικής επιδότησης ανεργίας,
  • ασφαλισμένοι/ες που το έτος 2019 συγκέντρωσαν πενήντα (50) ημέρες αθροιστικά από δύο ή και τις τρεις παραπάνω περιπτώσεις α’ έως γ’, δηλαδή από ημέρες ασφάλισης στον e-ΕΦΚΑ με εισφορές υπέρ Εργατικής Εστίας, από ημέρες ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας και από ημερήσια επιδόματα τακτικής επιδότησης ανεργίας,
  • άνεργοι/ες εγγεγραμμένοι/ες στο Ειδικό Μητρώο Ανέργων ΑμεΑ του ΟΑΕΔ κατά την ημερομηνία λήξης υποβολής αιτήσεων.

Ποιοι είναι Ωφελούμενοι του προγράμματος

Ωφελούμενα μέλη των δικαιούχων του προγράμματος είναι:
  • τα φυσικάνομιμοποιηθέντα ή νομίμως αναγνωρισθέντα ή υιοθετημένα παιδιά και γενικά τα παιδιά των οποίων οι δικαιούχοι έχουν τη γονική μέριμνα και επιμέλεια:
i. ηλικίας από 5 έως 18 ετών (μη συμπληρωμένο το 18ο έτος – παιδιά με ημερομηνίες γέννησης από 02.08.2002 έως 31.12.2015),
ii. ηλικίας από 18 έως 24 ετών (συμπληρωμένο το 18ο έτος – παιδιά με ημερομηνίες γέννησης από 02.08.1995 έως 01.08.2002), όταν είναι κατά την ημερομηνία λήξης υποβολής των αιτήσεων έμμεσα ασφαλισμένα μέλη είτε του ίδιου του δικαιούχου είτε του άλλου γονέα,
iii. ηλικίας από 18 ετών και ανεξαρτήτως ορίου (με ημερομηνία γέννησης έως 01.08.2002), όταν έχουν οποιαδήποτε αναπηρία σε ποσοστό 67% και άνω ισοβίως και είναι κατά την ημερομηνία λήξης υποβολής των αιτήσεων έμμεσα ή άμεσα ασφαλισμένα λόγω αναπηρίας, χωρίς ημέρες εργασίας.
  • οι σύζυγοι των δικαιούχων,
• όταν είναι έμμεσα ασφαλισμένα μέλη αυτών κατά την ημερομηνία λήξης υποβολής αιτήσεων,
• όταν πληρούν τις προϋποθέσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα και υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής.
γ. οι συνοδοί δικαιούχων ή ωφελουμένων που ανήκουν στην κατηγορία ατόμων με αναπηρία σε ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω και μόνο όταν:
i. υπάρχει ανάγκη συνοδείας, δηλαδή:
• ο δικαιούχος ΑμεΑ είναι μεμονωμένο άτομο, χωρίς άλλα ενήλικα ωφελούμενα μέλη, που θα μπορούσαν να τον συνοδέψουν,
• ο δικαιούχος ΑμεΑ έχει ενήλικα ωφελούμενα μέλη, αλλά ανήκουν και αυτά στην κατηγορία ΑμεΑ με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω και δεν μπορούν να θεωρηθούν συνοδοί του/χρήζουν και αυτά συνοδείας.
ii. η αναγκαιότητα συνοδείας προκύπτει από τον νόμο και αποδεικνύεται από σχετική βεβαίωση (όταν απαιτείται).
Η επιλογή του συνοδού δικαιούχων ή ωφελουμένων ΑμεΑ γίνεται χωρίς κανένα περιορισμό ή ιδιαίτερη προϋπόθεση.
Σε κάθε δικαιούχο ή ωφελούμενο ΑμεΑ με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω αντιστοιχεί ένας συνοδός.
ΠΗΓΗ  KEFALONIAMAGAZINE.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου