Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Κυριακή 21 Ιουνίου 2020

Θέλουμε εκατομμύρια τουρίστες – Τα σοβαρά κρούσματα κοροναϊού θα είναι πολύ λίγα

Γώγος : Θέλουμε εκατομμύρια τουρίστες – Τα σοβαρά κρούσματα κοροναϊού θα είναι πολύ λίγα | in.gr

Γώγος : Θέλουμε εκατομμύρια τουρίστες – Τα σοβαρά κρούσματα κοροναϊού θα είναι πολύ λίγα

«Περιμένουμε και θέλουμε, εκατομμύρια τουρίστες να έρθουν» σημείωσε ο καθηγητής Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο Πάτρας Χαράλαμπος Γώγος, καθησυχάζοντας σχετικά με το ενδεχόμενο διασποράς του κοροναϊού από τις τουριστικές ροές στη χώρα μας.

«Περιμένουμε και θέλουμε, εκατομμύρια τουρίστες να έρθουν» σημείωσε ο καθηγητής Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο Πάτρας Χαράλαμπος Γώγος, καθησυχάζοντας σχετικά με το ενδεχόμενο διασποράς του κοροναϊού από τις τουριστικές ροές στη χώρα μας.
«Τα σοβαρά κρούσματα του κοροναϊού θα είναι πολύ λίγα… Να μην ανησυχεί κανείς, υπάρχει διασύνδεση με τα κέντρα μεταφοράς υπάρχει διαδικασία μεταφοράς. Είμαστε προετοιμασμένοι για το ρίσκο με τα μέτρα που έχουμε μέχρι τώρα συστήσει ως υγειονομική επιτροπή» διαβεβαίωσε, τονίζοντας πως έχουμε « 20% του ΑΕΠ από τον τουρισμό στην οικονομία».
«Υπάρχει κι ο κίνδυνος του τουρισμού, αλλά υπάρχει και το εσωτερικό πρόβλημα και η διασπορά της νόσου στους Έλληνες» υπενθύμισε, ο καθηγητής μιλώντας στον Σκάι.
«Σε Ξάνθη και Ροδόπη υπήρξε συνεχής ροή κρουσμάτων και δεν πάρθηκαν μέτρα από τους πολίτες υπήρχαν συγχρωτισμοί και συναθροίσεις και για θρησκευτικούς λόγους και δημιουργήθηκαν εστίες υπερμετάδοσης» σχολίασε ο καθηγητής. «Ελπίζω να μην έχουμε άλλες εστίες στη χώρα, γιατί σε γενικές γραμμές η κατάσταση είναι ελεγχόμενη» δήλωσε.

Έχουμε καλύψει υγειονομικά το θέμα

«Βελτιώνονται συνεχώς τα δεδομένα από την Ευρώπη, αλλά πρέπει να προσέχουμε διαρκώς επιδημιολογικά το τοπίο και να αυξάνουμε τους δειγματοληπτικούς ελέγχους σε πτήσεις που είναι δύσκολες. Για τα ξενοδοχεία έχουμε υγειονομικά καλύψει πλήρως το θέμα, αλλά πρέπει να δούμε την ταύτιση της επί χάρτου προσπάθειας και να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που θα ξεπεραστούν νομίζω» είπε.
Όπως εξήγησε ο κ. Γώγος, σε περίπτωση κρούσματος σε ένα ξενοδοχείο θα υπάρξει στενή παρακολούθηση στο των υπόλοιπων ενοίκων, αλλά δεν είναι δεδομένο ότι θα υπάρχει μετάδοση από ένα κρούσμα, εφόσον τηρούνται και τα μέτρα ασφαλείας. «Θα γίνει έλεγχος με τεστ σε σημαντικό αριθμό ενοίκων του ξενοδοχείου, αλλά η πιθανότητα να μεταδοθεί η νόσος σε ανθρώπους που περνάνε δυο λεπτά διπλά σε ένα μπουφέ είναι μικρή, η μετάδοση έχει να κάνει και με τη διάρκεια της επαφής και το πόσο στενή είναι η επαφή» διευκρίνισε.
«Είναι αδύνατο να αποκλειστεί κόσμος σε ξενοδοχειακές μονάδες, τα μέτρα που παίρνουμε είναι υπερβολικά αυστηρά για την περίπτωση ξένου ή έλληνα τουρίστα που θα έχει κρούσμα… Θα υπάρχει άμεσο τέστινγκ, άμεση μεταφορά, άμεση νοσηλεία» ξεκαθάρισε.

Τι είπε για τη δεξαμεθαζόνη

Για το εμβόλιο εξέφρασε την πεποίθηση «ότι μέχρι του χρόνου το καλοκαίρι θα είναι έτοιμο πάει πάρα πολύ γρήγορα, έχουμε αποτελέσματα, η ασφάλεια του εμβολίου εξασφαλίζεται χρειάζονται μεγάλες μελέτες». Διευκρίνισε ότι «μέχρι το τέλους του 2020 θα έχουμε κλινικά δεδομένα για εμβόλια, αλλά δε σημαίνει ότι έχουμε ελέγξει πλήρως την ασφάλεια».
Για τη δεξαμεθαζόνη ανέφερε ότι ο ιός έχει δύο πολύ βασικά χαρακτηριστικά έντονη φλεγμονή, σα να έχεις βαριά μικροβιακή λοίμωξη – σύνδρομο σήψης, και μικροθρομβώσεις.  «Αυτά τα δυο είναι πολύ χαρακτηριστικά αν δείτε τις λίγες νεκροτομές που υπάρχουν θα δείτε ότι οι πνεύμονες είναι κατεστραμμένοι» ανέφερε ο κ. Γώγος.
«Ένα από τα φάρμακα που δίνουμε εμείς είναι και ένα αντίστοιχο της δεξαμεθαζόνης, η μεθυλπρεδνιζολόνη και την έχουμε δώσει σε πολλούς ασθενείς μας, απλώς δεν μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα γιατί δεν είχαμε πολλές αξιόλογες μελέτες για να έχουμε το δεδομένο. Σε αυτή τη μελέτη (της Οξφόρδης) φάνηκε ότι δίνει 30% βελτίωση στις πιθανότητες θανάτου σοβαρά νοσούντων από τον κοροναϊό», υπογράμμισε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου