Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2021

ΠΕΖΑ ΚΑΙ ΠΟΙΗΣΗ ΠΑΝΑΓΗ Β. ΜΕΤΑΞΑ

 


ΠΕΖΑ ΚΑΙ ΠΟΙΗΣΗ είναι ο απλός τίτλοςτου καινούργιου βιβλίουτου ΠΑΝΑΓΗ Β. ΜΕΤΑΞΑ από το χωριό μας . Καυχιέται να λέει και να επιμένει ότι το χωριό του είναι η Κορωνή του , γιατί εκεί άφησε το αποτύπωμα τηςαγάπης και της νοσταλγίας των παιδικών και εφηβικών τουχρόνων !



Δεν είναι το πρώτο του βιβλίο και δεν είναι μόνο η συγγραφή και η ποίηση η απασχόλησή του. Απομακρυσμένη λόγω εργασίαςαπό το νησί μας, δυστυχώςδεν γνώριζα επαρκώς τη δράση του και μάλιστα σε τόσους τομείς , στον αθλητικό , στον επιστημονικό , στο λογοτεχνικό, στον κοινωνικό , αλλά και στον πολιτικό τομέα !
Παρ ' ό,τι γειτονόπουλο στο προηγούμενο χωριό , στην Κορωνή μας , έπρεπε να διαβάσω το βιβλίο του - και τον ευχαριστώ για την τιμή , που μου έκανε να μου το στείλει - για να πληροφορηθώ την τόσο πλούσια διαδρομή του !
Γράφω δυο λόγια όχι για να κρίνω ή να κριτικάρωτο περιεχόμενο του βιβλίου . Δεν είν' εύκολο και δεν ξέρω αν έχεις το δικαίωμα να μιλήσεις για την " κατάθεση ψυχής " ενός δημιουργού ! Πιστεύοντας ότι δεν προσκρούω στην ταπεινότητά του , νιώθω μόνο την ανάγκη να τον ευχαριστήσω, που με μετέφερε σε εποχές γνωστές ιστορικές ,πονεμένες για το νησί και για τη χώρα μας
Μετά την περιπλάνησή του στην Αμερική και τις σπουδές του εκεί , αλλά και τον αέναο πόθο του να γυρίσει πίσω στην πατρίδα σαν άλλος Οδυσσέας , μετά από δέκα χρόνια ήρθε και ρίζωσε πάλι στο νησί του , αφήνοντας στην ξένη χώρα γονείς , αδέλφια και πολλούς ακόμη συγγενείς . Τόσος ήταν ο πόθος του να ξαναβρεθεί στα πάτρια εδάφη και να προσφέρει τις υπηρεσίες του στη χώρα , που τον γέννησε και τον είχε ανάγκη ! Οι μαθητές του στο Αργοστόλι , στο φροντιστήριο Αγγλικών , που ίδρυσε και για πολλά χρόνια δίδαξε ο ίδιος κάπου εκεί στο Λιθόστρωτο , είμαι σίγουρη ότι τον θυμούνται με αγάπη και νοσταλγία !
Η επιστροφή του στην Αμερική , ύστερα από χρόνια _ σαν επισκέπτης πια _ δεν στάθηκε ικανή να τον δελεάσει να μείνει ξανά στη χώρα , που δεν τον κέρδισε. ! Γιατί ο μόνιμος καημός του ήταν
να ξαναβρεθεί στην Κορωνή του, στην Κεφαλονιά του , στην Ελλάδα του , που τόσα είχε να της προσφέρει ακόμη !
Το τωρινό του βιβλίο δεν είναι μόνο αυτοβιογραφικό . Μέσα από διαδρομή 600 σελίδων με πεζά και ποιητικά κείμενα , αναβιώνουν ιστορικές σελίδες και παρελαύνουν εικόνες από τον εμφύλιο , από τους σεισμούς του ' 53 στα επτάνησα , από τον ξενιτεμό της οικογένειάς του και τόσων άλλων οικογενειών ...Και δεν σταματά εκεί . Στο γυρισμό του από την Αμερική έβαλε το χεράκι του στον αγώνα κατά της Χούνταςτων συνταγματαρχών . Όλα τα πολιτικά και κοινωνικά γεγονότα πριν και μετά τη μεταπολίτευση , παράλληλα και τα παγκόσμια πολιτικά και κοινωνικά δρώμενα ζωντανεύουν στις σελίδες του . Σελίδες της Ι στορίας και της Ζωής , που οι νέοι πρέπει να τις μαθαίνουν και οι παλαιότεροι να τις ξαναθυμούνται !
Σ ' ευχαριστούμε Παναγή , συγχωριανέ μας , ά ξ ι ο τ έ κ ν ο τ η ς Κ ο ρ ω ν ής ( ! ) , που μοιράστηκες μαζί μας τις αναμνήσεις σου ! ! !

2 σχόλια:

  1. Ενδιαφέρουσες αφηγήσεις σε αυτό το βιβλίο!!
    Αυτό που με παραξένεψε από τις δυό αναρτημένες σελίδες, είναι η διαμονή σε σκηνές επί δύο χειμώνες.
    Στο χωριό μου από όσα έχω ακούσει κανείς δεν έμεινε σε σκηνή χειμώνα. Όλοι είχαν φτιάξει παράγκες μικρές ή μεγαλύτερες.
    Παράξενο, γιατί έπαιρνε ο καθένας ξυλεία από τα γκρεμισμένα σπίτια και στέλιαζε νομίζω κουτσά στραβά μια παραγκούλα.

    Κουά κα κα κα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ίσως λίγη υπερβολή κάνει πιο έντονα τα σημάδια της θύμησης !

    ΑπάντησηΔιαγραφή