Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2021

ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΚΑΙ ΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ΘΟΛΩΤΟΥ ΤΑΦΟΥ ΤΖΑΝΝΑΤΩΝ -ΠΟΡΟΥ ΣΤΟ ΕΣΠΑ

 Aπό τον Πρόεδρο Πόρου  Οδυσσέα Γαλιατσάτο



Κάλεσμα για τη Συγκρότηση Επιτροπής Αγώνα απευθύνει η κοινότητα Πόρου, για την προστασία και την ανάδειξη του καταρρέοντος μνημειώδους θολωτού τάφου των Τζαννάτων αλλά και για των άλλων αρχαιοτήτων της περιοχής που βρίσκονται σε άθλια κατάσταση ιδιαίτερα μετά το πέρασμα του τυφώνα ΙΑΝΟΣ .

Επειδή υπάρχει σοβαρός κίνδυνος απένταξης του μνημείου για τρίτη φορά από το ΕΣΠΑ, αλλά και η ανάγκη της προστασίας και της ανάδειξης και των άλλων αρχαιολογικών εγκαταστάσεων που βρίσκονται σε άθλια κατάσταση, ιδιαίτερα μετά το πέρασμα του τυφώνα ΙΑΝΟΥ, κρίναμε αναγκαία την σύσταση ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ προκειμένου να αντιμετωπίσουμε ως συντεταγμένη κοινωνία αυτές τις προκλήσεις και να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες που του αναλογούν.
Ζητάμε το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων από το ποσό των 100.000 ευρώ που έχουν προϋπολογιστεί από το πρόγραμμα ΙΑΝΟΣ για τον θολωτό τάφο (περίφραξη, στέγαστρο, μελέτες στερέωσης κτλ) επειδή επίκειται η ένταξή του στο ΕΣΠΑ όπου από εκεί προβλέπεται η συνολική ανάδειξη και η προστασία του μνημείου, να μην κατασπαταληθούν χωρίς λόγο και αιτία και να διατεθούν σε μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής μας που στην πραγματικότητα αυτά έχουν υποστεί τις σημαντικές ζημιές από τον ΙΑΝΟ και με μεγάλη μας λύπη βλέπουμε την αρχαιολογική υπηρεσία του νομού μας να τα αγνοεί παντελώς.
Συγκεκριμένα προτείνουμε τα χρήματα αυτά να διατεθούν για :
1. Την ασφαλή αποκατάσταση του μονοπατιού που οδηγεί στο σπήλαιο της Δράκαινας το οποίο από τις καταπτώσεις και τις φθορές που προξένησε ο ΙΑΝΟΣ έχει εντελώς καταστραφεί.
2. Την άμεση τοποθέτηση ενός WC το οποίο το έχουμε και μπορούμε να το διαθέσουμε για τον σκοπό αυτό μέχρι την κατασκευή των μόνιμων εγκαταστάσεων.
3. Επίσης είμαστε στην διάθεση της αρχαιολογικής υπηρεσίας με την δική μας συνδρομή να επισκευαστεί η μόνη μικροζημιά που έχει το προσωρινό στέγαστρο του μνημείου και είναι ένα ασφαλτόπανο ευτελούς αξίας.
4. Την κατεπείγουσα συντήρηση και στερέωση του καταρρέοντος ωοειδούς μεγάρου και λοιπών αρχαιοτήτων της μυκηναϊκής εποχής στην θέση Ρίζα.
5. Την περίφραξη και τον καθαρισμό του αρχαϊκού νεκροταφείου των Πρόννων.
6. Την κοπή των δένδρων που έχουν ριζώσει ανάμεσα στους δόμους των αρχαϊκών και κλασσικών τειχών των Πρόννων .
Καλούμε τον κύριο Βουλευτή την κυρία Περιφερειάρχη, τον κύριο Αντιπεριφερειάρχη και τον κύριο Δήμαρχο να αναλάβουν πρωτοβουλίες και τις ευθύνες που τους αναλογούν προκειμένου να διασφαλίσουν την ένταξη του μνημείου στο ΕΣΠΑ και να ζητήσουν από την εδώ αρχαιολογική υπηρεσία τα χρήματα που έχουν δοθεί από το πρόγραμμα ΙΑΝΟΣ να τα διαθέσει για την διάσωση και την προστασία των καταρρεόντων μνημείων της περιοχής μας που έχουν όντως υποστεί σοβαρές ζημιές από τα έντονα καιρικά φαινόμενα του ΙΑΝΟΥ.
Καλούμε επίσης όλους τους συμπολίτες μας, επαγγελματίες, επιστήμονες, εργαζόμενους , εκπαιδευτικούς, πολιτιστικούς συλλόγους και σωματεία της περιοχής μας αλλά και όλους όσους θα ήθελαν να μας συμπαρασταθούν να συγκροτήσουμε επιτροπή αγώνα, να ενώσουμε τις φωνές μας και να δώσουμε την μάχη από κοινού για την προστασία την ανάδειξη και την προβολή των μνημείων της περιοχής μας με επιτακτική την ανάγκη της ένταξης του θολωτού τάφου των Τζαννάτων στο τρέχον ΕΣΠΑ σύμφωνα με την εγκεκριμένη μελέτη του από ΚΑΣ και τις δεσμεύσεις της πολιτείας.
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ
Στα πλαίσια των διεκδικήσεων :
Καλούμε όλους τους φορείς, συλλόγους και πολίτες της περιοχής μας που μπορούν να συμμετέχουν και θα ήθελαν έμπρακτα να βοηθήσουν, να επικοινωνήσουν στο τηλ 6932638470 καθώς και στο e-mail: odysseas.atos@gmail.com. Προς αυτήν την κατεύθυνση οδηγηθήκαμε λόγω της πανδημίας του Κορωνοϊού που θα θέλαμε αλλά δεν μπορούμε να βρεθούμε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου