Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Πέμπτη 2 Μαρτίου 2023

Παλιά Σκάλα.

 

Ένας περίπατος στην Παλιά Σκάλα μας έφερε σε ένα υπέροχο παλιό αμφιθέατρο με παλιά ποριά (οι τετραγωνισμένες πέτρες) που πάντρευε το τότε με το σήμερα στην ανοικοδόμηση που άνθισε πριν λίγα χρόνια στην προσεισμική έρημη Σκάλα!
Εικόνες του χθες και του σήμερα αντικρύσαμε παντού!
Συνήθεια είχαν οι Κεφαλονίτες να επιλέγουν να φτιάχνουν στα ορεινά τα χωριά τους ψηλά και μακριά από τη θάλασσα ήταν μια στρατηγική για να προφυλάσσονται από την επίθεση των Πειρατών, την υγρασία της θάλασσας και βέβαια η ζωή τους ήταν η κτηνοτροφία ορεινοί βοσκότοποι και η Γεωργία φυσικά που ούτε ένα αρμάκι σε χαράδρες δεν άφηναν ακαλλιέργητο, με το πλεονέκτημα για την Νότια Κεφαλονιά επειδή υπάρχουν ψηλά βουνά τριγύρω να περνούν ποτάμια και βρύσες που τους βοηθούσαν πολύ στην καλλιέργεια, εν αντιθέσει με τη Βόρεια Κεφαλονιά που δεν υπάρχουν ψηλά βουνά γύρω να δημιουργούν ταμιευτήρες για να στέλνουν νερό γι αυτό υπάρχει και η λειψυδρία!
Η σημερινή Σκάλα για όσους δεν το γνωρίζουν δημιουργήθηκε μετά τους Σεισμούς με τους κατοίκους από την παλιά Σκάλα και άλλους γύρω ορεινούς οικισμούς για την δυσκολία που υπήρχε τότε στην μεταφορά υλικών με την ανοικοδόμηση. Πολύ πρανές η περιοχή της παλιάς Σκάλας δημιουργούσε σκαλιά με αρμάκια για την συγκράτηση του εδάφους γι αυτό την είχαν ονομάσει Σκάλα !
Η σημερινή Σκάλα που γνωρίζουμε ονομαζόταν Μιαμπέλι. Με την μεταφορά των ορεινών χωριών στην παραλία, ερήμωσαν οι γύρω οικισμοί και βέβαια η παλιά Σκάλα, δεν είναι πολλά χρόνια που επενδυτές δημιούργησαν πάρα πολλές πολυτελείς κατοικίες και υποδομές για τον τουρισμό έτσι άνθισε πάλι το ξεχασμένο χωριό!
Η θέα της υπέροχη σε κάθε μεριά που περπατούσαμε, άλλοτε βλέπαμε τον Κατελειό άλλοτε το Ρατζακλί και Καμίνια άλλοτε Μούντα, Σκάλα και Γραδού!
Καλή γλυκιά μας νύχτα! — στην τοποθεσία Παλιά Σκάλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου