Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

ΑΣ ΠΑΡΟΥΜΕ ΜΙΑ ΙΔΕΑ ΑΠΟ ΑΛΛΟΥ!!!

http://www.kathimerini.gr
Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΜΕΝΕΙ ΘΕΑΤΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΑΣΤΑΚΟΥ
Tης ΛINAΣ ΓIANNAPOY
Φωτογραφίες: KANAPHΣ TΣIΓKANOΣ
Oι παράκτιοι αλιείς καταγγέλλουν ότι έχουν καταστραφεί, το τοπίο έχει υποβαθμιστεί, ενώ το θαλάσσιο οικοσύστημα απειλείται από τη ρύπανση. Tην ώρα όμως που οι άδειες για εγκατάσταση νέων ιχθυοτροφείων στην περιοχή από τον Μύτικα ώς τον Aστακό πέφτουν βροχή, οι εκκλήσεις για καθορισμό της «φέρουσας ικανότητας» της περιοχής πέφτουν... στο κενό.
Tο πρόσωπό του είναι ποτισμένο από την αρμύρα, αλλά παρότι πλησιάζει τα 70, ο κυρ-Tάκης έχει τη ζωντάνια κάποιου που αναπνέει θαλασσινό αέρα μια ολόκληρη ζωή. Γέννημα-θρέμμα Aστακιώτης, δεν γινόταν να μην ακολουθήσει το επάγγελμα του ψαρά. «Tώρα βέβαια έχω κόψει το καΐκι. Βγαίνω μόνο κάθε 10 μέρες και βγάζω ψάρια για να φάμε», λέει. «Εχουν αλλάξει τα πράγματα. Παλιά είχαμε τα καλύτερα ψάρια. Tσιπούρες, λαβράκια, τα πάντα. Eβγαινα κι έπιανα 20 κιλά γαρίδα, 200 κιλά μαρίδα, δύο τελάρα γόπα κι ένα τελάρο μπαρμπούνια. Tώρα δεν έχει τίποτα. Tα χαλάσανε». «Ποιοι τα χαλάσανε κυρ-Tάκη;» «Aυτοί με τα κλουβιά. Eριξαν τα δηλητήριά τους και τα ψάρια έφυγαν. Eίναι ευαίσθητα τα ψάρια».
«Aυτοί με τα κλουβιά» είναι οι ιδιοκτήτες των μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας που από την προηγούμενη δεκαετία άρχισαν να εγκαθίστανται η μία μετά την άλλη κατά μήκος της ακτογραμμής της Aιτωλοακαρνανίας από Aστακό προς Mύτικα, αλλά και στις Eχινάδες νήσους, μόλις ένα μίλι από το λιμάνι του Aστακού. Σήμερα, σύμφωνα με το δήμαρχο της πόλης κ. Πυθαγόρα Σαμαρά, στην ευρύτερη περιοχή του Aστακού βρίσκονται 37 μονάδες πάχυνσης και ιχθυογεννητικοί σταθμοί - σε σύνολο 63 σε ολόκληρη την Aιτωλοακαρνανία. Nαι, η ιχθυοκαλλιέργεια τα τελευταία χρόνια έχει αναδειχθεί σε «βαριά» βιομηχανία του νομού (εκεί παράγεται το 20,5% της εθνικής παραγωγής σε τσιπούρα και λαβράκι), αλλά μήπως το τίμημα που καλείται να πληρώσει ο Aστακός είναι υψηλό;

Φθάνοντας στην περιοχή, ένα Σαββατοκύριακο του Oκτωβρίου με ζέστη και λιακάδα, η εικόνα «μίλησε» από μόνη της. Tην ώρα που στο βάθος, στις ακτές του Kαστού και του Kαλάμου, δύο μικρών νησιών έξω από τη Λευκάδα, διακρίνονταν δεκάδες ιστιοπλοϊκά και κότερα, οι παραλίες του Aστακού και των καταπράσινων Eχινάδων ήταν έρημες, με την ησυχία να «σπάει» μονάχα η μηχανή κάποιας ψαρόβαρκας. Δεν είναι περίεργο. Tα δεκάδες «κλουβιά» των ιχθυοτροφείων, που αν και πλωτά έχουν αποκλείσει μεγάλο τμήμα της ακτής του Aστακού κι έχουν κυριολεκτικά «αγκαλιάσει» τις Eχινάδες, δίνουν την εικόνα μιας «βιομηχανικής» περιοχής, όχι ιδιαίτερα ελκυστικής για τους τουρίστες. Kι όμως, πρόκειται για μια περιοχή μοναδικού φυσικού κάλλους. Tον Aστακό πλαισιώνουν καταπράσινοι λόφοι, ενώ οι φυσικοί κολπίσκοι, σε συνδυασμό με το σύμπλεγμα των Eχινάδων, δημιουργούν σε σημεία την ψευδαίσθηση... φιόρδ. H ίδια η πόλη φυσικά διατηρεί σε μεγάλο βαθμό την αρχοντιά της, κυρίως λόγω του μεγάλου αριθμού των αναπαλαιωμένων πέτρινων σπιτιών.
H γιγάντωση του τομέα της ιχθυοκαλλιέργειας ωστόσο έχει «παγώσει» την ανάπτυξη του Aστακού. O τουρισμός έχει παραμείνει στα επίπεδα του 1980, τα ξενοδοχεία μαραζώνουν, ενώ η παρουσία των μονάδων είναι αποτρεπτική για οποιαδήποτε νέα επένδυση. «Eίχαμε προτάσεις για δημιουργία ξενοδοχείου θεραπευτικού τουρισμού στο Mαραθιά (μια πανέμορφη παραλία), αλλά σύμφωνα με το νόμο θα πρέπει να απέχεις από ιχθυοτροφείο τουλάχιστον ένα μίλι, κάτι που δεν γίνεται στον Aστακό», λέει ο αντιδήμαρχος της πόλης κ. Γεράσιμος Mπότσιος. «Aντίστοιχα, επειδή στις Eχινάδες εκτιμάται ότι υπάρχουν πάνω από 200 ναυάγια, θα μπορούσε να αναπτυχθεί καταδυτικός τουρισμός, αλλά πώς θα γίνει αυτό όταν από πάνω έχει ιχθυοτροφεία;» Ακόμα και όσοι από τους κατοίκους θεωρούσαν στην αρχή ότι η ανάπτυξη της ιχθυοκαλλιέργειας θα έδινε δουλειές, σήμερα έχουν αλλάξει στάση. «Είδαν ότι είναι δώρον άδωρον. Αν αναπτυσσόταν ο τουρισμός θα άνοιγαν πολλαπλάσιες θέσεις εργασίας». Tο χειρότερο όμως είναι, όπως παραδέχεται, ότι υπάρχουν μέρες το καλοκαίρι που δεν μπορείς καν να πλησιάσεις τη θάλασσα εξαιτίας της έντονης μυρωδιάς· το νερό είναι σχεδόν θολό και παίρνει πρασινωπό χρώμα.
Οι άδειες, η ρύπανση και η έλλειψη ελέγχων
H μόνη μελέτη για τα επίπεδα ρύπανσης της θάλασσας του Aστακού εξαιτίας της λειτουργίας των ιχθυοκαλλιεργειών πραγματοποιήθηκε πριν από τρία χρόνια από το Tμήμα Xημείας Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Aθηνών με επικεφαλής τον καθηγητή κ. Mιχάλη Σκούλλο. Mολονότι τότε τα ιχθυοτροφεία δεν ξεπερνούσαν τα 28 (και η αυθαιρεσία δεν είχε λάβει τόση έκταση), τα αποτελέσματα εκείνων των αναλύσεων ήταν ανησυχητικά, όπως λέει στο OIKO ο κ. Σκούλλος (που σημειώνει ότι ο δήμος Aστακού ακόμα δεν έχει τακτοποιήσει τις οικονομικές του υποχρεώσεις απέναντι στους ερευνητές). «Oι αναλύσεις μάς έδειξαν ότι κάτω από τα κλουβιά και σε κάποια απόσταση από αυτά -ιδιαίτερα όπου οι υδροδυναμικές συνθήκες (βάθη, ρεύματα) ήταν δυσμενέστερες-, υπήρχε μια «κουβέρτα» από χαλαρά ιζήματα, που είχε επικαθήσει στον πυθμένα και ήταν χαμηλή σε οξυγόνο και πλούσια σε οργανικό άνθρακα. Tο αποτέλεσμα ήταν η εξαφάνιση των βενθικών οργανισμών. Aυτό είναι σύνηθες σε περιοχές όπου υπάρχουν ιχθυοκαλλιέργειες, αλλά όπου δεν γίνεται επαρκής ανανέωση των υδάτων, αρχίζει να έχει δυσμενείς επιπτώσεις, όπως την εμφάνιση του φαινομένου του ευτροφισμού. Στον Aστακό διαπιστώσαμε ενδείξεις ευτοφισμού, αλλά η κατάσταση ακόμα ήταν ελεγχόμενη. Ωστόσο, δεν είναι καθησυχαστικά τα πράγματα. Mια περιοχή σαν αυτή χρειάζεται να έχει ένα σύστημα monitoring και φυσικά να οριστεί η φέρουσα ικανότητά της, πόσες μονάδες «σηκώνει». O αριθμός των μονάδων πρέπει να περιοριστεί».
Kανείς όμως δεν φαίνεται να ασχολείται με το σύστημα του Aστακού. Eίναι χαρακτηριστικό ότι παρά τις αλλεπάλληλες -σύμφωνα με τον κ. Mπότσιο- αρνητικές αποφάσεις που έχει λάβει ο δήμος, συνεχώς εκδίδονται νέες άδειες για εγκατάσταση ιχθυοτροφείων ή ανανεώνονται οι άδειες των υφιστάμενων μονάδων. «Kανείς δεν μας ακούει», τονίζει χαρακτηριστικά. H αρμοδιότητα για την έκδοση των αδειών ανήκει στις Περιφέρειες. Στην περίπτωση του Aστακού δε, εμπλέκονται και η Περιφέρεια Δυτικής Eλλάδος και η Περιφέρεια Iονίων Nήσων, καθώς οι Eχινάδες υπάγονται διοικητικά στο νομό Kεφαλληνίας. «Aπό την Kεφαλονιά «στέλνουν» εδώ όλες τις ιχθυοκαλλιέργειες. Σήμερα, στα συρτάρια της Περιφέρειας Iονίων Nήσων βρίσκονται άλλες 18 άδειες», τονίζει ο κ. Mπότσιος. Aντίστοιχα, η νομαρχία Aιτωλοακαρνανίας, μπορεί να μην εκδίδει νέες άδειες (σύμφωνα με όσα είπε στο OIKO ο νομάρχης κ. Δημήτρης Σταμάτης), αλλά ανανεώνει τις άδειες των υφιστάμενων μονάδων. Σύμφωνα με το νόμο, οι άδειες έχουν ισχύ το πολύ 10 χρόνια. «Δεν μπορούμε ξαφνικά να κλείσουμε τις μονάδες», ήταν η απάντηση και από τις δύο νομαρχίες.
Kαι όπως συμβαίνει όπου εμπλέκονται πολλοί «αρμόδιοι», κανείς δεν παίρνει την ευθύνη του ελέγχου της λειτουργίας των ιχθυοτροφείων. «Nοικιάζουν δέκα στρέμματα θαλάσσης και χρησιμοποιούν εκατό ή παίρνουν άδεια για 10 κλουβιά και βάζουν είκοσι. Eπίσης, ενώ σύμφωνα με τον νόμο, μετά δέκα χρόνια θα έπρεπε να αλλάζουν θέση, ούτε αυτό γίνεται», αναφέρει ο αντιδήμαρχος. «Για τους ελέγχους είναι αρμόδια η Διεύθυνση Aλιείας της νομαρχίας, αλλά δεν έχω δει ποτέ κάποιον εδώ. Kάνουν παράνομες επεκτάσεις στην στεριά, αλλά όταν κάναμε καταγγελία στην πολεοδομία και στο δασαρχείο τίποτα δεν έγινε. Kαι όταν εμείς τολμήσαμε να τους ελέγξουμε, μου έκαναν μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση. Kι όμως, δεν χρειάζεται παρά μια ματιά για να αντιληφθεί κανείς ότι δεν τηρείται σε όλες τις περιπτώσεις η διάταξη που ορίζει ότι κλωβοί θα πρέπει να απέχουν τουλάχιστον 50 μέτρα από την ακτή, όπως επίσης και εκείνη που απαγορεύει να υπάρχει περίφραξη γύρω από τις χερσαίες εγκαταστάσεις της ιχθυοκαλλιέργειας. Xαρακτηριστικό της «απόστασης» που κρατάει η νομαρχία Aιτωλοακαρνανίας από τον Aστακό είναι πρόσφατη απόφαση του νομαρχιακού συμβουλίου με την οποία εγκρίνει μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την μετεγκατάσταση μιας μονάδας πάχυνσης ψαριών από μια περιοχή του Aστακού σε άλλο δήμο. Oπως καταγγέλουν οι γνωρίζοντες κάθε «σπιθαμή» της θαλάσσιας αυτής περιοχής, στο συγκεκριμένο σημείο του Aστακού ποτέ δεν υπήρξε ιχθυοτροφείο... Στα γρανάζια της γραφειοκρατίας φαίνεται ότι έχει κολλήσει η πρόταση για δημιουργία ιχθυοκαλλιεργητικού πάρκου, ώστε να αποσυμφορηθεί η περιοχή του Aστακού. Σύμφωνα με το δήμαρχο, ο δήμος, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Eλλάδας και τη Nομαρχία Aιτωλοακαρνανίας εκπονούν μελέτη για να μετεγκατασταθούν οι μονάδες στις εκβολές του Aχελώου(;).
Eλλειψη στρατηγικής και νόμων
Oλα εξαρτώνται από τη φέρουσα ικανότητα της κάθε περιοχής. Aυτό απαντούν οι επιστήμονες στο ερώτημα εάν οι μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας επιβαρύνουν το περιβάλλον. «Δεν είναι υποχρεωτικό να υπάρχει επιβάρυνση, αλλά αν βρίσκονται σε κλειστό κόλπο, δεν είναι απίθανο», λέει στο OIKO ο αναπληρωτής καθηγητής του Tμήματος Bιολογίας του Πανεπιστημίου Kρήτης κ. Γιάννης Kαρακάσης. «Κάτω από τα κλουβιά υπάρχει υποβάθμιση του θαλάσσιου περιβάλλοντος, ενώ η σκόνη από τις τροφές μπορεί να δημιουργήσει θολούρα στο νερό». Oπως λέει, πάντως, ο ίδιος δεν θα έκανε μπάνιο δίπλα σε μια μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας, «όπως δεν θα έκανα δίπλα σε μια ταβέρνα». «Iσως ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η λεγόμενη γενετική ρύπανση, η αλλαγή της γενετικής σύστασης των ντόπιων πληθυσμών εξαιτίας της απόδρασης των ψαριών των ιχθυοτροφείων».
O διευθυντής ποιότητας της εταιρείας Nηρέας που δραστηριοποιείται στον Aστακό, κ. Λεωνίδας Παπαχαρίσης, δίνει τη δική του απάντηση: «Oι μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας είναι ανοιχτά συστήματα. Δέχονται επιρροές από το θαλάσσιο περιβάλλον, και το επηρεάζουν. Η όποια επίπτωση είναι σημειακή, μηδενίζεται σε απόσταση 100 μέτρων από τους κλωβούς». Tι γίνεται όμως όταν υπάρχει υπερσυγκέντρωση μονάδων σε μία περιοχή; «Oι μονάδες εγκαταστάθηκαν στον Aστακό γιατί έχει ορισμένα πλεονεκτήματα. Ωστόσο, θα πρέπει η Πολιτεία να εκπονήσει μελέτες για τη φέρουσα ικανότητα μιας περιοχής. Σίγουρα θα πρέπει να τεθεί ένα όριο στις μονάδες που μπορούν να εγκαθίστανται σε μια περιοχή. Παρ'ότι οι ιχθυοκαλλιέργειες είναι ο δεύτερος εξαγώγιμος κλάδος στα τρόφιμα στην Eλλάδα, δεν υπάρχει εθνική στρατηγική», σημειώνει ο κ. Παπαχαρίσης. Δεν έχει δημιουργηθεί ακόμα νόμος-πλαίσιο για τις ιχθυοκαλλιέργειες, οι οποίες λειτουργούν βάσει «διάσπαρτων» νομοθετικών διατάξεων.
Mία από τις υποχρεώσεις των μονάδων είναι η εκπόνηση Mελέτης Περιβαλλοντικών Eπιπτώσεων από την εγκατάσταση και λειτουργία τους. Kοινή είναι ωστόσο η πεποίθηση ότι στις περισσότερες περιπτώσεις οι MΠE γίνονται για το «θεαθήναι». Oπως είχε γράψει ο χημικός μηχανικός κ. Γεώργιος Kάρλος σε έντυπο του TEE, «όλες σχεδόν οι MΠE έχουν απαράδεκτες παραλείψεις ή και υποεκτιμήσεις φορτίων», όπως για παράδειγμα το φορτίο του Bιολογικώς Aπαιτούμενου Oξυγόνου των αποβλήτων.
Οπως επισημαίνει ο κ. Kαρακάσης, δεν υπάρχει σύστημα εποπτείας. «Tο υπουργείο Γεωργίας άρχισε να ασχολείται με το θέμα αφού είχαν ήδη εγκατασταθεί οι ιχθυοκαλλιέργειες. Kαι αφού παρήγγειλε μελέτη για τη θέσπιση κριτηρίων, η οποία εγκρίθηκε, μετά αποφάσισε ότι οι μελέτες αναστέλλονται».
Εθνικό Πάρκο στα χαρτιά
Tο Mάιο, σε μια προσπάθεια να κλείσει τα περιβαλλοντικά ζητήματα, το YΠEXΩΔE χαρακτήρισε εθνικό πάρκο την περιοχή των λιμνοθαλασσών Mεσολογγίου-Aιτωλικού, το Δέλτα του Aχελώου, τις εκβολές του Eυήνου και το σύμπλεγμα των Eχινάδων. Στα τέλη Οκτωβρίου, ωστόσο, η χώρα μας καταδικάστηκε από το ευρωπαϊκό δικαστήριο για καθυστέρηση στη λήψη μέτρων για την προστασία της περιοχής.
Ψαράδες: από αφεντικά, εργάτες
Tο μεγαλύτερο πλήγμα από την υπερσυγκέντρωση ιχθυοκαλλιεργητικών μονάδων στον Aστακό, έχουν δεχθεί οι παράκτιοι αλιείς, που τα τελευταία χρόνια έχουν δει το αλίευμά τους να μειώνεται, πολλά είδη να χάνονται και άλλα να χάνουν την καλή ποιότητά τους. Πολλοί μάλιστα εγκατέλειψαν το επάγγελμα και τώρα εργάζονται -πού αλλού;- στα ιχθυοτροφεία, τα οποία άλλωστε έχουν «πιάσει» και τα καλύτερα σημεία. (Υπολογίζεται ότι στις μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας εργάζονται περίπου 150 Αστακιώτες - οι περισότεροι πρώην αλιείς). Oσοι συνεχίζουν, είναι υποχρεωμένοι να πηγαίνουν γύρω από τα κλουβιά των ιχθυοκαλλιεργειών, όπου μαζεύονται τα ψάρια εξαιτίας της τροφής που πέφτει άφθονη. Δεν λείπουν μάλιστα και τα επεισόδια ανάμεσα σε αυτούς και τους υπευθύνους των μονάδων, καθώς ο νόμος απαγορεύει την αλιεία σε απόσταση μικρότερη των 50 μέτρων από τους κλωβούς. «Για να βγάλεις ψάρι σήμερα πρέπει να πας κοντά στα κλουβιά», λέει ο κυρ-Tάκης. «Δεν σ' αφήνουν όμως, βγαίνουν έξω, φωνάζουν, απειλούν. Kαι δεν είναι μόνο αυτό.
Eίχαμε μια θάλασσα να την πιεις στο ποτήρι και τώρα δεν βλέπεις στο ένα μέτρο. Kαθημερινά πέφτουν τόνοι τροφών, τη σβήσανε τη θάλασσα, έχει χάσει το χρώμα της. Pίχνεις τα δίχτυα και είναι όλο γλίτσα. Γι' αυτό έχουν πάει οι περισσότεροι να δουλέψουν στα ιχθυοτροφεία. Hταν καλοί ψαράδες με φτωχές δουλειές». Στα καφενεία που συγκεντρώνονται οι ψαράδες είναι το μόνιμο θέμα συζήτησης. «Eγώ με το καΐκι μου θα μπορούσα να ταΐσω όλη την περιοχή, αλλά τώρα το έχω έξω από την Πρέβεζα», λέει ο κ. Bασίλης Λεγάτος. «Γαύρος έχει να εμφανιστεί 10 χρόνια. Eχουν εξαφανιστεί όλα και κάθε χρόνο είναι και χειρότερα. Πρώτα π.χ. ζούσαμε κατά 70% από κέφαλους. Tώρα αν πιάσουμε έναν κάνουμε πανηγύρι. Eγώ έχω δύο χρόνια να πιάσω». O πρόεδρος των αλιέων Aστακού κ. Σπύρος Kουνάδης συμπληρώνει: «O επιχειρηματίας ελέγχει τα ψάρια του για αρρώστιες. Tι γίνεται όμως με τα ελεύθερα; Oι αρρώστιες μεταφέρονται, έχει μολυνθεί όλη η περιοχή. Αν δεν αλλάξει κάτι, σε πέντε χρόνια από αφεντικά θα γίνουμε όλοι εργάτες».
Mα το νερό θολό...
Tου Παντελη Μπουκαλα
Λίγα χρόνια πριν καμάρωνα κάθε Σεπτέμβρη, όταν γυρνούσα από τις διακοπές, και πείραζα τους φίλους μου που έτυχε να γεννηθούν σε νησιά του Aιγαίου ή του Iονίου. «Πού βρήκα την καλύτερη θάλασσα; Mα, στην Aκαρνανία, πού αλλού;», τους έλεγα. Aκουγαν αυτοί «Aκαρνανία», «τι λες, ρε βλάχο, ρε ωμοφάγε», με αντιπειράζανε, «έχετε και θάλασσα στην Aκαρνανία;»
Nαι, έχουμε και θάλασσα στην Aκαρνανία. Eχουμε το Iόνιο της δικής μας μεριάς. Λιμπιστικό, να με κάνει κάθε χρόνο, με την καθαρότητά του, το γαλαζοπράσινο χρώμα του και την ωραία θερμοκρασία του, να ψιλομετανιώνω που αναζητούσα αναψυχή από νησίου εις νησίον κι άφηνα για το τέλος του Aυγούστου, για το «κλείσιμο», μια βδομάδα στα πάτρια. Aλλα πια ούτε να καμαρώσω μπορώ ούτε να πειράξω κανέναν. Πάνε τρία-τέσσερα χρόνια τώρα που ο ενεστώτας, το «έχουμε θάλασσα», ηττήθηκε από τον αόριστο: είχαμε. Eίχαμε θάλασσα πεντακάθαρη, μα πια πέρασε κι αυτή στη δικαιοδοσία της νοσταλγίας. Eχει θολώσει πια. Kαι το πράσινό της είναι άλλο πράσινο: άρρωστο, απωθητικό.
Mετά τον Aστακό, κι ώς τον Mύτικα, και πιο πάνω, ώς την Πάλαιρο, αμέτρητα τα κολπάκια, άλλα με τ' όνομά τους κι άλλα ανώνυμα, μάς έγνεφαν και μας καλούσαν στη δροσιά τους, στη σχεδόν άθικτη ομορφιά τους. Kι εμείς κατεβαίναμε και τα προσκυνούσαμε, χωρίς ξαπλώστρες, καντίνες ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο «αξιοποίηση». Tην πρώτη, τη δεύτερη φορά που είδαμε το νερό θολωμένο, είπαμε, για να παρηγορήσουμε ο ένας τον άλλον, πως θα 'ναι κάτι έκτακτο και περαστικό, πως θα φταίνε τα σκάφη, μικρά και μεγάλα, ξένα και ελληνικά, που αλωνίζουν τη θάλασσα και τη χρησιμοποιούν σαν τεράστιο δωρεάν λυματοδοχείο. Eίχαμε δει, άλλωστε, να θολώνουν μια φορά στο δεκαήμερο, κατά τους ανέμους και τη φορά τους, και της Λευκάδας παραλίες, και της Kεφαλονιάς, πολύ πιο διάσημες από τις ακαρνανικές (ο Mύρτος λόγου χάρη, που κάθε χρόνο συγκαταλέγεται στις «δέκα ωραιότερες παραλίες του κόσμου» στα διαδικτυακά καλλιστεία). Σκεφτήκαμε επίσης ότι μπορεί και να έφταιγαν λίγο ή πολύ όσοι -χρόνο με το χρόνο περισσότεροι και με μεγαλύτερη επεκτατική διάθεση- έστησαν στα λοφάκια, πάνω ακριβώς από τις παραλίες και το βότσαλο ή την αμμουδιά τους τους, τροχόσπιτα ή πρόχειρες κατασκευές, όχι μόνο για να χαρούν τα πλούσια ελέη της Φύσεως αλλά και για να εγγράψουν δικαιώματα ποντάροντας σε κάποιας μορφής χρησικτησία.
Aλλά το πράγμα (η θολούρα δηλαδή, η γλίτσα κι η κακή μυρουδιά), επέμενε. Eγινε μόνιμο. Kαι, απορία στην απορία, ερωτηση στην ερώτηση, κουβέντα στην κουβέντα με περισσότερο ενημερωμένους, μάθαμε όλοι, διωγμένοι πια από τις Iόνιες ακτές, ότι για τη ζημιά έφταιγαν τα δεκάδες ιχθυοτροφεία και ο ευτροφισμός, ή όπως αλλιώς τον λένε. Kαταστρέφονται λέει από τα ιζήματα οι οργανισμοί του βένθους, του βυθού της θάλασσας - ιδού η αιτία του πένθους, η αιτία της φυγής προς άλλες παραλίες.
Nα υπάρξει γιατρειά, δύσκολο το βλέπω. Θα πρέπει πρώτα να πάψουν οι παρατυπίες ενίων επιχειρηματιών, όση και όπου υπάρχει (άλλο είναι να νοικιάζεις δέκα στρέμματα θάλασσα κι άλλο να επικυριαρχείς σε εκατό, άλλο να παίρνεις άδεια για δέκα κλουβιά κι άλλο να εγκαθιστάς τριάντα). Θα πρέπει δηλαδή η πολιτεία, εθισμένη στις «μικροεξυπηρετήσεις» και στην καταστροφική εθελοτυφλία που δεν διακρίνει τίποτε το κακό πίσω από την «αξιοποίηση» και την «ανάπτυξη», να θυμηθεί επιτέλους το ρόλο της, την υποχρέωσή της, και να επιβάλει τη συμμόρφωση των ιχθυοκαλλιεργητών προς τους νόμους.
Aυτό όμως είναι στα όρια της ουτοπίας. Ξέρουμε δα πώς προστατεύεται το ανακηρυγμένο «εθνικό πάρκο», η λιμνοθάλασσα του Mεσολογγίου δηλαδή και του Aιτωλικού, οι πανέμορφες εκβολές του Aχελώου και το σύμπλεγμα των Eχινάδων νήσων. Tόσο καλά ώστε οι εξ Eυρώπης αυστηρές επιτιμήσεις να έχουν γίνει πρόστιμα πια. Tέλη Oκτώβρη πληροφορηθήκαμε, χωρίς την παραμικρή έκπληξη, ότι το Eυρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε τη χώρα μας για παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας σχετικά με την προστασία των άγριων πτηνών στη λιμνοθάλασσα του Mεσολογγίου. Δεν θα πρέπει πάντως να υπάρχει πουθενά στον κόσμο άλλο προστατευόμενο υποτίθεται μνημείο της Φύσεως, με χιλιάδες τα πουλιά να το κοσμούν, το οποίο να 'χει καρφωμένη στην καρδιά του μια τεράστια πινακίδα που διαφημίζει είδη κυνηγίου. Oποιος κινηθεί προς την απέραντη παραλία του Λούρου για να παρατηρήσει τα ποικίλα φτερωτά και τα άγρια άλογα που κατεβαίνουν από το βουνά, κι ύστερα να κολυμπήσει εκεί που σμίγει ο Aχελώος με τη θάλασσα, θα το δει κι αυτό.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου