Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2017

Nαιετάω δ' Ἰθάκην εὐδείελον (κατοικώ στην ξέφαντη Ιθάκη)

Φωτογραφία του Πέτρος Αρμόδωρος.
Ανω  εργο  Πετρος   Αρμοδωρος




Makis Metaxas
Αγαπητοί μας φίλοι και φίλες η παρούσα δημοσίευση όπως θα διαβάσετε στην προμετωπίδα της είναι αφιερωμένη σε όλους όσοι πήραν τον δρόμο της ξενιτιάς είτε ως ναυτικοί είτε ως μετανάστες υποταγμένοι στην μοίρα των Κεφαλλήνων να διασκορπίζονται σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης ακολουθώντας τους δρόμους που χάραξε ο αρχηγέτης τους ο Οδυσσέας.
Κάθε οικογένεια από τούτα τα νησιά αν ψάξει λίγο το παρελθόν της θα αναγνωρίσει σε πολλά από τα αγαπητά της πρόσωπα εκείνους τους σύγχρονους «Οδυσσείς» που πήραν τους δρόμους της ξενιτιάς για να βρεθούν ακόμη και στα πλέον απίθανα μέρη του πλανήτη με την σκέψη πως θα επιστρέψουν αργά ή γρήγορα πίσω στην πατρώα γη πλούσιοι, γεμάτοι εμπειρίες και γνώση.
Πολλοί γύρισαν, πολλοί χάθηκαν, πολλοί έμειναν στις νέες τους πατρίδες, όλοι τους όμως περήφανοι για την πατρίδα τους δεν ξέχασαν, όπως και ο Οδυσσέας, από πού κατάγονται και από που είναι οι ρίζες τους.
Αυτό το φορτίο που κουβαλάνε μέσα τους, το κουβαλάτε και εσείς, το κουβαλάμε και εμείς και πιστέψτε μας είναι βαρύ και ασήκωτο.
Σήμερα ζητάμε να το μοιραστούμε μαζί σας. Δεν έχει σημασία πόσο σημαντικά ή ασήμαντα είναι αυτά που θα διαβάσετε, το γεγονός πως θα σας δοθεί η αφορμή να ξαναδιαβάσετε Όμηρο είναι από μόνο του σημαντικό και αναγκαίο για την εθνική μας επιβίωση. Εκεί θα διαπιστώσετε το πόσο περήφανος ήταν ο Οδυσσέας για τον γενέθλιο τόπο του, μια περηφάνια που συνεχίζουν να την έχουν οι σύγχρονοι Κεφαλλήνες έστω και εάν ακόμη δεν έχουν συνειδητοποιήσει σε ποιο νησί κατοικούν.




This blog is dedicated to a great mystery of the ancient world, Homer’s Ithaca. Searching for Homeric Ithaca, the kingdom of Ulysses.
HOMERICITHACA.BLOGSPOT.PE

επιλεκτικα μερικοι  σχολιασμοι σε φεις


Haris Koustoumpardis Θα ήθελα να κλέψω την παράσταση Μα είμαι ένας μέσα στα εκατομμύρια και Όπως ο όμηρος δεν είχε πολύ χρόνο για τους άλλους παρά μόνο για Τον Οδυσσέα έτσι και ο σύγχρονος όμηρος ο Μάκης ο Μεταξάς επιτρέψτε μου Να τον λέω έτσι Γιατί έζησα από κοντά όλη αυτή την αγωνία που είχε να βγάλει στο φως όλα αυτά που όλοι εμείς βλέπουμε σήμερα το θολωτό τάφο στα Τζανάτα και όλα τα υπόλοιπα αρχαία Είναι δικα του έργα Αυτή η αγάπη του για τον τόπο του για την καταγωγή μας και την ιστορία μας το ξέρω και το γνωρίζω πολύ καλά κόστισε την πολιτική του καριέρα εκείνος όμως δε Σταμάτηςε πέρασε από την σκυλά και τη Χάρυβη και συνέχισε το δρόμο του προς την Ομηρική Ιθάκη Όπου κι έφταςε και μας περιμένει όλους εμάς με αγάπη Μάκι Το ξέρεις πολύ καλά ότι η σκέψη μας είναι Πάντα στο νησί κάποια μέρα όταν θα φυσήξει δούρειος άνεμος θα ανοίξουνε τα πανιά του γυρισμού σε ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια καλή αντάμωση



Yangos Metaxas Επιτέλους Makis! Σε συγχαίρω και για το εξαιρετικό σου άρθρο που επιτέλους έρχεται να προσδιορίσει πέρα από κάθε αμφιβολία την γεωγραφική θέση της Ιθάκης του Ομήρου μέσα από το ίδιο του το κείμενο, αλλά και για την απόφαση σου πλέον να κάνεις γνωστή στον κόσμο αυτήν την αποδεικτική προσέγγιση που εμείς στην Εταιρεία Μελετών Προιστορικής Κεφαλονιάς εδώ και καιρό έχουμε σε βάθος μελετήσει. Φίλες και φίλοι μείνετε συντονισμένοι για τα επόμενα άρθρα στα οποία θα αποδειχθεί περίτρανα ποιο νησί είναι η Ομηρική Ιθάκη.

Αφαίρεση
Makis Metaxas Yangos Metaxas Φίλε μου καλέ μαζί δουλεύουμε χρόνια τώρα αυτά τα ζητήματα και ξέρω πόσο πολύ ήθελες να αρχίσουμε σιγά σιγά να δίνουμε στην δημοσιότητα μερικά βασικά κείμενα που αφορούν την Ομηρική τοπογραφία για να ξεκινήσει ένας διάλογος. Τώρα όμως είναι η σειρά σου ως πλέον ειδικός στα θέματα της επιστήμης σου να εξηγήσεις στο ευρύ κοινό τον καθοριστικό ρόλο που παίζουν τα περιοριστικά μας πιστεύω στην κατανόηση ή την αποδοχή ακόμη και των πλέον απλών θεμάτων. Περιμένω με ανυπομονησία τα δικά σου κείμενα που πιστεύω θα βοηθήσουν πολύ..

Αφαίρεση
Dennis Spiros Bouzos Αγαπητοί μου Συμπατριώτες Πρόεδρε Μεταξά Μ. και Αντιπρόεδρε Μεταξά Γ., σας έχω απόλυτη εμπιστοσύνη ότι θα κάμετε το καλύτερο, αλλά και το ορθότερο για τα νησιά μας (Κεφαλλονιά και Ιθάκη). Εξάλλου η Κεφαλλονιά είναι Ιθάκη και η Ιθάκη είναι Κεφαλλονιά!!!
Makis Lykoudis οὔ τι ἐγώ γε
ἧς γαίης δύναμαι γλυκερώτερον ἄλλο ἰδέσθαι.


Αφαίρεση
Makis Metaxas Αγαπητέ Μάκη τα είπε όλα σε μια φράση !!! και τι φράση !!!


Makis Lykoudis Ο παππούλης μας Μάκη μου! Μόλις 100 γενιές πίσω!!!

Αφαίρεση

Makis Metaxas Φίλε Μάκη όντως εκατό γενιές πέρασαν από τότε αλλά ακόμη ζει στο μυαλό και την σκέψη μας. Κάποτε θα έλθει και η ώρα του γυρισμού. Δεν ξέρω εάν θα είμαι εν ζωή τότε, αλλά το ίδιο μου κάνει, είναι σαν να το έχω ζήσει.

Καιρό τώρα στην Εταιρεία Μελετών Προιστορικής Κεφαλονιάς, μας απασχολούσε το ερώτημα αν θα έπρεπε να αποκαλύψουμε κάποιο υλικό από το βιβλίο που θα εκδώσουν μελλοντικά ο πρόεδρος της Εταιρείας Μάκης Μεταξάς και η γυναίκα του Hettie. Τελικά ο Μάκης αποφάσισε να κάνει το σημαντικό αυτό βήμα και να προχωρήσει στις αποκαλύψεις. Γιατί είναι σημαντικό αυτό;
Διότι, με το σημερινό άρθρο ξεκινάει μια σειρά άρθρων που σκοπός τους ΔΕΝ είναι να αποδείξουν την ορθότητα των ισχυρισμών του γράφοντος και της Εταιρείας μας, επικαλούμενα την πραγματικότητα των αρχαιολογικών ευρημάτων του αταύτιστου (ακόμη για κάποιους) μυκηναικού κέντρου στην περιοχή του Πόρου της ΝΑ Κεφαλονιάς. Ούτε και αναφέρονται στην προοπτική της ανασκαφής και ανάδειξης των υπολοίπων σχετικών ευρημάτων που αφθονούν στην περιοχή και είναι ορατά από τον καθένα, χωρίς την προυπόθεση ιδιαίτερων αρχαιολογικών γνώσεων.

Σκοπός του σημερινού άρθρου και αυτών που πρόκειται να το ακολουθήσουν είναι o αναμφισβήτητος ορθολογικός γεωγραφικός προσδιορισμός της Ιθάκης του Ομήρου, μέσα από το ίδιο το Ομηρικό κείμενο. Οχι με επίκληση των συγκεκριμένων (και πολυσυζητημένων) διαφορετικών τοποσήμων μέσα στον χώρο της Ομηρικής Ιθάκης, αλλά με τον σαφή και πέρα από οποιαδήποτε λογική αμφιβολία προσδιορισμό του ίδιου του νησιού της Ιθάκης της Μυκηναικής περιόδου, μέσα από το Ομηρικό κείμενο και συγκεκριμένα μέσα από τους στίχους 19-28 της Ραψωδίας ι της Οδύσσειας, αλλά και από την περιγραφή του βασιλείου του Οδυσσέα μέσα από τον κατάλογο των πλοίων στους στίχους 631-637 της Ραψωδίας Β της Ιλιάδος.
Οι σχετικοί στίχοι έχουν απασχολήσει τους λόγιους και τους ερευνητές χιλιάδες χρόνια τώρα χωρίς αποτέλεσμα. Και είναι περίεργο αυτό, διότι η αλήθεια ήταν πάντα εκεί, μπροστά στα μάτια τους. Θυμάμαι ότι μόλις λίγα χρόνια πρίν, κι εγώ ο ίδιος απορούσα γιατί ο Ομηρος βάζει τον Οδυσσέα να εξηγεί στον Αλκίνοο ποιος είναι και από που έρχεται με τέτοιο “ασαφή” και “κωδικοποιημένο” τρόπο. Κι όμως! Ο Ομηρος είναι απολύτως σαφής, ξεκάθαρος και ακριβής. Η δυσκολία, προέκυπτε από την ελλιπή ικανότητα του νου να διακρίνει ορθολογικά την αντικειμενική από την υποκειμενική πραγματικότητα.
Ισως, διότι οι ερευνητές παρασυρμένοι από τοπικούς σωβινισμούς και προτιμήσεις ή ακόμη και από την ανυπόστατη πεποίθηση ότι το βασίλειο των Φαιάκων ήταν η Κέρκυρα, δυσκολευονταν να αντιληφθουν γιατί ο Οδυσσέας δεν εξηγεί την καταγωγή του πιο ξεκάθαρα σε έναν κοντινό του βασιλιά. Αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα στο οποίο θα αναφερθώ πιο ειδικά σε ξεχωριστο αρθρο.
Στα άρθρα αυτά, θα καταρριφθεί συντριπτικά η αντίληψη ότι ο Ομηρος δεν εγνώριζε την τοπογραφία του βασιλείου του Οδυσσέα στον χώρο του Ιονίου. Οι περιγραφές του Ομήρου έχουν επαληθευθεί μέχρι κεραίας σε όλον τον χώρο του Αγαίου, αλλά όχι στο Ιόνιο. Τι συμβαίνει; Αλλά είναι η στιγμή να σε αφήσω να εντρυφήσεις στο πρώτο άρθρο από αυτή την καταλυτικά αποκαλυπτική σειρά άρθρων του Μάκη Μεταξά..




👍🤗

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου