Πάνω από 170 χορωδοί, μαντολίνα, κιθάρες και πνευστά ετοιμάζονται πυρετωδώς για την μεγάλη συναυλία που θα δοθεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 13 Ιανουαρίου 2018 στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης στις 8:30 μμ.
Η εκδήλωση εντάσσεται στην δημοφιλή σειρά ΓΕΦΥΡΕΣ τον καλλιτεχνικό προγραμματισμό της οποίας έχει ο ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου Δημήτρης Μαραγκόπουλος.
Συγκεκριμένα θα συμμετάσχουν οι : Χορωδία Λευκίμμης (Κέρκυρα) , Νέα Χορωδία Λευκάδος, - Χορωδία Λειβαθούς (Κεφαλονιά), Χορωδία Ζακύνθου «Το φιόρο του Λεβάντε».
Καντάδες, άριες, αρέκιες πολλές και νεότερες μελωδίες των Επτανήσων θα πλημμυρίσουν το Μέγαρο και θα φέρουν την αύρα του μουσικού πολιτισμού των Ιονίων Νήσων στις πιο αυθεντικές του μάλιστα μορφές.
Ποτέ δεν είναι περιττό να τονίζει κανείς ότι αυτή η μουσική παράδοση είναι από τις ελάχιστες ελληνικές που δεν έχει καθόλου μουσειακό χαρακτήρα. Αντίθετα διατηρείται ολοζώντανη, είναι ενταγμένη στην κοινωνική ζωή (μαζί με την φιλαρμονικές φυσικά), διδάσκεται, μεταδίδεται από γενιά σε γενιά και αποτελεί συνεχή πηγή έμπνευσης.
Κανείς δεν πρέπει να λείψει από το κορυφαίο αυτό γεγονός και επειδή η ζήτηση προβλέπεται να είναι μεγάλη χρήσιμη θα ήταν η έγκαιρη κράτηση των εισιτηρίων των οποίων η προπώληση αρχίζει πριν τα Χριστούγεννα.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την στήριξη της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.
ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΛΕΥΚΙΜΜΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Η Χορωδία Λευκίμμης Κερκύρας ιδρύθηκε το 1988 ως το τυπικό επιστέγασμα μιας αδιάλειπτης πορείας από το μακρινό 1902, όταν ήλθε στη Λευκίμμη της Κέρκυρας, τη νότια κωμόπολη του νησιού, για να διδάξει μουσική, ο κερκυραίος μαέστρος Ευστάθιος Μπάκολης. Κύριος καταστατικός στόχος της Χορωδίας Λευκίμμης είναι η διατήρηση και προβολή της μοναδικής επτανησιακής κληρονομιάς στο χορωδιακό τραγούδι, την καντάδα, που είναι το λαϊκό τραγούδι των επτανήσων. Παράλληλα ένας άλλος στόχος είναι η καλλιέργεια της τετράφωνης λειτουργίας με τη συνοδεία οργάνου, που είναι εξίσου παραδοσιακή έκφραση για τα Ιόνια Νησιά.
Οι στόχοι αυτοί επιτυγχάνονται με τα σχήματα που λειτουργούν εντός της Χορωδίας, που είναι το μεικτό χορωδιακό σώμα καθώς και η μαντολινάτα, όπου τον κύριο ρόλο παίζουν τα μαντολίνα, το κατεξοχήν λαϊκό όργανο, μαζί με την κιθάρα, των επτανήσων.
Η Χορωδία Λευκίμμης έχοντας διανύσει μία υπεραιωνόβια πορεία στη Νότια Κέρκυρα συνεχίζει να προσφέρει στιγμές ανάτασης και πολιτισμού όχι μόνο στην καντάδα αλλά και στο ποιοτικό ελληνικό τραγούδι, ερμηνεύοντας έργα διακεκριμένων συνθετών. Πραγματοποιεί, λοιπόν, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους συναυλίες τόσο στη Λευκίμμη και γενικότερα την Κέρκυρα όσο και σε όλα τα Επτάνησα και γενικά στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έτσι έχει εμφανιστεί σε αρκετές πόλεις της Ελλάδας (Χαλκιδική, Βέροια, Κοζάνη, Κόρινθο, Τήνο, Σκύδρα κλπ) ενώ πρόσφατα, το 2013, πραγματοποίησε συναυλία στη Ζάκυνθο προσκεκλημένη από την Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου. Το Σεπτέμβριο του 2014 συμμετείχε στο 2ο φεστιβάλ φολκλόρ στην πόλη Νεντέλινο της Βουλγαρίας, τον Μάιο του 2015 συμμετείχε στο 20ο Χορωδιακό Φεστιβάλ Κεφαλονιάς, που έγινε στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς και ήταν αφιερωμένο στη μνήμη του επτανήσιου συνθέτη Σπύρου Μαρκάτου, το Μάρτιο του 2016 συμμετείχε στο δρώμενο του Βενετσιάνικου γάμου στη Ζάκυνθο, τον Ιούλιο του 2016 στις πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου Προσοτσάνης Δράμας, το Νοέμβριο του 2016 στις εορταστικές εκδηλώσεις των Ιωαννίνων τιμώντας τον κερκυραίο ήρωα ποιητή Λορέντζο Μαβίλη, το Φεβρουάριο του 2017 στην Καβάλα προσκεκλημένη του Ωδείου Καβάλας και τον Ιούνιο 2017 στην Κόνιτσα προσκεκλημένη από την εκεί δραστήρια Κοινωφελή Επιχείρηση. Είναι, επίσης, μέλος της Ένωσης Χορωδιών Ελλάδος και της Ένωσης Χορωδιών Κερκύρας.
Μαέστροι που έχουν κατά καιρούς υπηρετήσει στη Χορωδία Λευκίμμης, εκτός από τον Ευστάθιο Μπάκολη, είναι οι Βασίλειος Χρυσικόπουλος, Αλέκος Ζερβός, Σπύρος Γαστεράτος, Αντώνιος Ιβάνωφ, Σπύρος Σαμοΐλης, Μαριλένα Ελούλ ενώ σήμερα μαέστρος της Χορωδίας είναι ο Σπύρος Σμοΐλης, Καθηγητής ανώτερων θεωρητικών, πιάνου και σύνθεσης του Δημοτικού Ωδείου Λευκίμμης Κερκύρας.
ΜΟΥΣΙΚΟΧΟΡΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ - ΝΕΑ ΧΟΡΩΔΙΑ ΛΕΥΚΑΔΑΣ
Ο Μουσικοχορευτικός Όμιλος «Νέα Χορωδία Λευκάδας» ιδρύθηκε το 1964 με σκοπό τη διατήρηση της μουσικής επτανησιακής παράδοσης και τη συμβολή στην ανάπτυξη και αναβάθμιση του πνευματικού, καλλιτεχνικού και πολιτιστικού επιπέδου της Λευκάδας. Από το 1964 μέχρι και το 1988 λειτουργεί μόνο ως ανδρική χορωδία και μετέπειτα ως μικτή χορωδία. Σήμερα αριθμεί περί τους 45 χορωδούς. Επίσης λειτουργεί τμήμα μαντολινάτας. Στο παρελθόν διευθυντές χορωδίας έχουν διατελέσει σημαντικοί Έλληνες μουσικοί όπως ο Επτανήσιος Παναγής Μπαρμπάτης και άλλοι . Διευθύντρια χορωδίας από το 2014 έως και σήμερα είναι η μαέστρος Μαρία-Κυριακή Αραβανή.
Το 1978 συστήνεται το χορευτικό τμήμα και αρχές της δεκαετίας του 1980 δημιουργούνται οι βάσεις για τη μετέπειτα λειτουργία του παιδικού και εφηβικού χορευτικού. Τόσο το χορωδιακό όσο και το χορευτικό τμήμα έχουν συμμετάσχει σε πολλά διεθνή φεστιβάλ και έχουν πραγματοποιήσει σημαντικό αριθμό εξαιρετικών εμφανίσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Γερμανία, Τσεχία, Ουγγαρία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Μάλτα, Κύπρο κ.λπ.).
Η Νέα Χορωδία Λευκάδας πραγματοποιεί και αναβιώνει κάθε Αύγουστο το πατροπαράδοτο έθιμο της Βαρκαρόλας με επτανησιακές μελωδίες και καντάδες και από το 1983 διοργανώνει με μεγάλη επιτυχία το Πανελλήνιο Χορωδιακό Φεστιβάλ, με σκοπό την ανάδειξη του χορωδιακού τραγουδιού, την ανταλλαγή εμπειριών και χορωδιακών ακουσμάτων καθώς και την ανάπτυξη φιλίας μεταξύ των χορωδιών που συμμετέχουν.
Είναι μέλος της Ένωσης Χορωδιών Ελλάδας (Ε.Χ.Ε.) και της Διεθνούς Οργάνωσης Λαϊκής Τέχνης (Δ.Ο.Λ.Τ.) - UNESCO και έχει συμμετάσχει σε ειδικές εκπομπές για την Ελληνική, Ιταλική και Γαλλική τηλεόραση.
Μικτή Χορωδία και Μαντολινάτα Λειβαθούς της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Κεφαλονιάς (Κ.Ε.ΔΗ.ΚΕ.)
Η Μικτή Χορωδία και Μαντολινάτα Λειβαθούς λειτουργεί από το 1994. Αποτελoύσε τμήμα της πολιτιστικής επιχείρησης του πρώην Δήμου Λειβαθούς ενώ σήμερα ανήκει στην Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Κεφαλονιάς (Κ.Ε.ΔΗ.ΚΕ.). Αριθμεί περί τους 30 χορωδούς και 10 μουσικούς [ορχήστρα]. Σκοπός της Χορωδίας - Μαντολινάτας είναι να διατηρήσει και να προβάλλει το παραδοσιακό επτανησιακό τραγούδι, να ερμηνεύσει ποιοτικά τραγούδια από το νεότερο ελληνικό ρεπερτόριο και να στηρίξει αξιόλογες μουσικές προσπάθειες σύγχρονων Κεφαλλήνων και λοιπών επτανήσιων δημιουργών. Παράλληλα με το παραπάνω σύνολο λειτουργεί και εκκλησιαστικό χορωδιακό σχήμα με σκοπό τη συμμετοχή της σε εκκλησιαστικές ακολουθίες και θρησκευτικές εκδηλώσεις .
Έχει εμφανιστεί μετά από πρόσκληση, στο Αρσάκειο στην Αθήνα και στο Θέατρο Περοκέ μετά από πρόσκληση του Συλλόγου Κεφαλλήνων Αθηνών, επίσης στα πλαίσια των Πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Κεφαλλονιάς, καθώς επίσης λαμβάνει μέρος στα Χορωδιακά Φεστιβάλ Κεφαλονιάς.
Τα Χορωδιακά σύνολα διδάσκει και διευθύνει από την ίδρυση τους ο μαέστρος κ. Βασίλειος Καλογηράς.
Στο πιάνο συνοδεύει η κ. Τζουλιέτα Μωραΐτη.
ΧΟΡΩΔΙΑ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
«ΤΟ ΦΙΟΡΟ ΤΟΥ ΛΕΒΑΝΤΕ»
«Το Φιόρο του Λεβάντε» είναι πολιτιστικό σωματείο και ιδρύθηκε το 2000 μέσα από την αγάπη παλαιών και νέων χορωδών, για το ερασιτεχνικό χορωδιακό τραγούσι. Σκοπός του σωματείου είναι η διατήρηση, προώθηση και διάδοση της Ζακυνθινής και γενικότερα της Επτανησιακής μουσικής, καθώς επίσης και η λειτουργία τμημάτων εκμάθησης μουσικής. Είναι μικτή χορωδία και αποτελείται από 35-40 άτομα, με αφιλοκερδή συμμετοχή και προσφορά, ενώ έχουν στο ενεργητικό τους πολλές συναυλίες και συμμετοχές σε διάφορες εκδηλώσεις και διαγωνισμούς εντός και εκτός Ζακύνθου.
Τη χορωδία διευθύνει ο μαέστρος Διονύσης Π. Μαλλιάς, πτυχιούχος του Απολώνιου Ωδείου «Βασίλειος Δέλλιος»» ειδικός αρμονίας, ενοργάνωσης και τρομπέτας.
Πληροφορίες:www.megaron.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου