Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

Έρχεται νέο Mea Culpa

Έρχεται νέο Mea CulpaΣυνεκμετάλλευση με την Τουρκία του υποθαλάσσιου ενεργειακού πλούτου του Αιγαίου [ 9 τρις δολάρια...] ετοιμάζεται να σερβίρει ως έξοδο από την κρίση και για την αποπληρωμή του χρέους, η πολιτική ηγεσία της χώρας.
Σε διπλωματικούς κύκλους του Λονδίνου, συζητείται έντονα ότι οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Τουρκίας έχουν καταλήξει μέσα σε άκρα μυστικότητα στην απόφαση να φέρουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων πριν τα Χριστούγεννα για υπογραφή ένα προσύμφωνο προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, το οποίο θα κληθεί να «μοιράσει» το Αιγαίο όχι μόνο με βάση τους κανόνες του διεθνούς Δικαίου, αλλά και με νέα νομολογία…
Όπως επίσης και μια “ιστορική συμφωνία για την υπέρβαση επιτέλους της σύγκρουσης για το Αιγαίο” στην οποία θα προβλέπεται η συνεκμετάλλευσή του από τις δύο χώρες.
Ίσως οι δυό λαοί κληθούν από τις κυβερνήσεις να γιορτάσουν κιόλας με χαβιάρι και σαμπάνια… Το γεγονός είναι ότι σβήνει έτσι μια μόνιμη εστία εντάσεων από το 1973 μεταξύ των δύο χωρών. Ένα πρώτο σενάριο το οποίο έχει ήδη περάσει στη δημοσιότητα για crash test, αφορά τη συνεργασία Ελλάδας – Τουρκίας, υπό την επίβλεψη πολυεθνικής, η οποία θα μοιράσει το 40% των κερδών στις δύο χώρες.

Τα επιχειρήματα
Το κυρίαρχο επιχείρημα των Τούρκων θα είναι ότι η συνεκμετάλλευση θα σωρεύσει τεράστιο πλούτο στα δύο κράτη. Και θα προσφέρουν μάλιστα μεγαλόψυχα το παράδειγμα χωρών του Περσικού Κόλπου, που συνδιαχειρίζονται τα κοιτάσματα της περιοχής τους. Σαφέστατα όμως και η ειρήνη στην περιοχή – αν ήθελαν και οι Έλληνες…
Ίσως να ενίσχυε μια ακόμη πολύ σημαντική πλουτοπαραγωγική πηγή για την Ελλάδα, τον τουρισμό. Αλλά ίσως και οι ταξιδιωτικές οδηγίες για την Ελλάδα από διάφορες γωνιές του πλανήτη να ήταν πιο ευγενικές… Στην απο ‘δω πλευρά, μια μερίδα της πολιτικής τάξης έχει ήδη αρχίσει να ρητορεύει το τρανό παράδειγμα της Ρωσίας.
Η οποία, όπως λένε, από τα πρόθυρα της διάλυσης, αποφάσισε να εκμεταλλευθεί τα τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου που διαθέτει και με στρατηγικές που της επέτρεψαν να εκμεταλλευθεί την άνοδο της τιμής του πετρελαίου, όχι μόνο ξεπλήρωσε σχεδόν όλο το εξωτερικό της χρέος, αλλά δημιούργησε και ένα τεράστιο αποθεματικό.
Έτσι, έχουν αρχίσει να λένε, η Ρωσία έδωσε ιδιαίτερο κύρος στη γεωπολιτική της παρουσία και επανήλθε στην κεντρική διεθνή πολιτική σκηνή.

ΜΕΡΙΚΟ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ  ΤΟΥ  http://neologio.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου