O κ. Γ. Mηλιαρέσης
O κ. Γ. Mηλιαρέσης
Να αξιοποιηθεί το Εκθεσιακό Κέντρο για τις ανάγκες του Δήμου ζητάνε με επιστολή τους προς το δήμαρχο Κεφαλονιάς και το Δημοτικό Συμβούλιο οι σύμβουλοι της Δημοτική Κοινότητας Πόρου κ.κ. Πέτρος Λαζαρής, Γιώργος Μηλιαρέσης και Αριστοτέλης Μπατιστάτος.
Το κείμενο έχει ως εξής:
Πόρος 29/8/2011
Προς: Κύριο Δήμαρχο και Δημ. Συμβούλιο Δ. Κεφαλονιάς
Θέμα: Αξιοποίηση του «Εκθεσιακού Κέντρου» δια τις ανάγκες του Δήμου
Σχετ : Εγγραφο ΛΕ Εφορεία Αρχ αιοτήτων, Αριθ. Πρωτ. Φ111/Β3-21/2175,
Αξιότιμε Κύριε Δήμαρχε,
Με απόφαση του συμβουλίου της Δ. Κοινότητας Πόρου αρ. Απ. 15/2011 της 17/2/2011, άλλαξε η χρήση του Τουριστικού περιπτέρου Πόρου, κυρίως για να καλύψει τις νέες ανάγκες για χώρους γραφείων που δημιούργησε ο «Καλλικράτης» αλλά και για τη σωστή και πλήρη αξιοποίηση του κτιρίου. Υποχρεώσεις για την υποστήριξη του πανεπιστημίου Simon Frazer μέχρι το τέλος του 2011, από προηγούμενες αποφάσεις, θα τηρηθούν.
Η απόφαση αυτή μεγιστοποιεί τη χρήση του κτιρίου και τερματίζει ένα πολυετές δαπανηρό, αδιαφανές, ανεξέλεγκτο και αμαρτωλό (όπως λέγεται), παρελθόν.

Επίσης, οι ελάχιστες υπηρεσίες που προσφέρουν οι αίθουσες του ισογείου δε δικαιολογούν τη δέσμευση του κτιρίου και μπορούν να καλυφθούν σε χώρο του Δημοτικού Σχολείου Τζαννάτων που βρίσκεται πλησίον του Μυκηναικού τάφου.
O ισχυρισμός του αποστολέα του σχετικού (α), ότι ο ξενώνας του Τουριστικού χρησιμοποιήθηκε είναι αληθές, κυρίως όμως για διακοπές όπως λέγεται. Είναι επίσης αληθές, ότι οι κάτοικοι της περιοχής μας και γενικά ο Δήμος Ελειού-Πρόννων, πάντα προσέφεραν και προσφέρουν αφειδώς, ποικιλοτρόπως και χωρίς έλεγχο αμέριστη φιλοξενία στους αρχαιολόγους στο Πόρο. Τέτοια συμπεριφορά των κατοίκων δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί βάρβαρη ούτε σχιζοφρενική. Δίκαια θα περίμεναν ένα «ευχαριστώ» για την άψογη φιλοξενία τόσα χρόνια. Δυστυχώς κάποιοι έχουν άλλη γνώμη.
Τι τραγική ειρωνεία!
Αντί αυτού, κατακραυγή και αρνητική κριτική από τον αρχαιολόγο Κ. Βασιλάκη εναντίων του συμβουλίου της Δ.Κ. Πόρου, του Αντιδημάρχου Κ. Παπαδάτου και ακόμη και του ίδιου του Δημάρχου!
Κατηγορούνται όλοι διότι έκαναν το καθήκον τους να αξιοποιήσουν την περιουσία του Δήμου και έδωσαν προτεραιότητα στους ζωντανούς ανθρώπους της περιοχής μας και μάλιστα χωρίς να αδιαφορίσουν για την αρχαιολογία. Δυστυχώς ο Κ. Βασιλάκης δεν περιορίστηκε μόνο στη κριτική αλλά προχώρησε σε απειλή για αντίποινα!
O Κ. Βασιλάκης δηλώνει στο σχετικό (α) τα ακόλουθα: «Σε περίπτωση που θα συνεχιστεί η κατάσταση που δημιουργήθηκε, είμαι υποχρεωμένος εφαρμόζοντας κατά γράμμα τις διατάξεις του αρχαιολογικού νόμου, να μεταφέρω όλο το αρχαιολογικό υλικό στο Μουσείο Αργοστολίου και να διακόψω κάθε αρχαιολογική δραστηριότητα στην περιοχή ή να τις μεταφέρω αλλού, με συνέπειες που δεν συμφέρουν τον τόπο».
Πιστεύουμε ότι είναι καθήκον και όχι επιλογή για όλους τους Ελληνες πολίτες, ανεξαιρέτως, να εφαρμόζου πάντα κατά γράμμα όλους τους νόμους.
Επίσης παρόλη την εκτιμησή μας για τον κ. Βασιλάκη, δυστυχώς δεν μπορούμε να δεχθούμε αδιαμαρτύρητα τελεσίγραφα για αντίποινα και μάλιστα από ένα λειτουργό της αρχαιολογίας. Εμείς έχουμε την εντολή των πολιτών και καμιά άλλη επιλογή. Ακόμη δεν ζητήσαμε ποτέ ιδιαίτερη μεταχείριση και η αρχαιολογία δεν έχει βοηθήσει καθόλου την ανάπτυξη της περιοχής μας.
Φωτεινό παράδειγμα είναι η εγκατάλειψη και η φθορά του Μυκηναϊκού τάφου των Τζανννάτων που κινδυνεύει να καταρεύσει τελείως, όπως οι ίδιοι ομολογούν.
Αλλο σοβαρό παράδειγμα είναι ο χαρακτηρισμός 4,000 στρεμ.γης σε αδόμητη αρχ, ζώνη {Α}.
Αυτή η πράξη αφαίρεσε περίπου 50% εκμεταλλεύσιμη έκταση απ τη Δ. Κοιν. Πόρου. Επιπροσθέτως στραγγάλισε κάθε μελλοντική τουριστική ανάπτυξη στο Πόρο, επειδή δεν επιτρέπονται τουριστικές ή άλλου τύπου εγκαταστάσεις/κατακευές στην αδόμητη αρχ. Ζώνη {Α}, η οποία κατά μέγα μέρος εφάπτεται του Πόρου.
Ακόμη, οι κάτοικοι της περιοχής μας με αίτηση τους περιέχουσα πάνω από 200 υπογραφές, ζήτησαν από το Υπουργείο Πολιτισμού πριν περίπου 3 χρόνια την επανεξέταση και αποχαρακτηρισμό από την Αδόμητη «Α» ζώνη των εκτάσεων που δε περιέχου σημαντικά ευρίματα. Ατυχώς οι καλλιεργητές αγνοήθηκαν.
Λέγεται ακόμη ότι «φιλο-αρχαιολογική εταιρεία», αγοράζει, {ροκανίζει} εκτάσεις στην αδόμητη ζώνη «Α'», σε εξευτελιστικές τιμές. Η δημοσίευση του καταστατικού της εν λόγω εταιρείας, θα ενημέρωνε τους πολίτες για τις σχέσεις της με την Αρχαιολογία!
Κύριε Δήμαρχε, σας παρακαλούμε και εκ μέρους των κατοίκων, τελεσίδικα και ολοκληρωματικά να διαθέσετε το τουριστικό στην υπηρεσία των κατοίκων, στην υπηρεσία του φτωχού Δήμου μας.
Επίσης, σας παρακαλούμε να βοηθήσετε μέσω του Υπουργείου Πολιτισμού, να δοθεί μια λύση στους κατοίκους της περιοχής, των οποίων οι περιουσίες έχουν χαρακτηρισθεί-ενταχθεί στην αδόμητη αρχαιολογική ζώνη «Α». Oι άνθρωποι επιθυμούν να αποχαρακτηρισθούν ή να απαλλοτριωθούν οι περιουσίες τους.
Πάντα με εκτίμηση
Σύμβουλοι της Δημ. Κ. Πόρου:
ΠETPOΣ ΛAZAPHΣ
ΓEΩPΓIOΣ MHΛIAPEΣHΣ
APIΣTOTEΛHΣ MΠATIΣTATOΣ