Στις 21 Μαίου 1800, υπογράφεται στην Κωσταντινούπολη συνθήκη που αναγνωρίζει την ανεξαρτησία των Επτανήσων με το όνομα «Πολιτεία των Επτά Ενωμένων Νησιών» στην οποία επικυρίαρχη είναι η Τουρκία. Πρόκειται για το πρώτο ελληνικό ανεξάρτητο κράτος των νεότερων χρόνων, με δικό του Σύνταγμα και νόμους. Το πολιτειακό σχήμα όμως δεν ευδοκιμεί αφού σημειώνονται αυτονομιστικές εξεγέρσεις, ιδίως στο Ληξούρι, έως την κατάλυση της Επτανήσου Πολιτείας το 1807.
Με ειδική συνθήκη στις 24 Νοεμβρίου 1815 η Βρετανία αναλαμβάνει την Προστασία των Επτανήσων. Αυτά της προσφέρουν ένα στρατηγικό σημείο για την προώθηση των συμφερόντων της στη Μεσόγειο, ελέγχοντας την οικονομική κίνηση στη Μεσόγειο και παρεμβαίνοντας στις σχέσεις της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας με τους υπηκόους της. Στα χρόνια της αγγλικής «προστασίας» αναπτύχθηκε, πρώτα στην Κεφαλονιά κι αργότερα στα υπόλοιπα Ιόνια Νησιά, το πρωτοπόρο σε αξίες και αρχές κίνημα του Ριζοσπαστισμού. Ο Ριζοσπαστισμός συνδύαζε το αίτημα της εθνικής ανεξαρτησίας με εκείνο της λειτουργίας δημοκρατικού πολιτεύματος και πρόβαλε τις αρχές της ελευθερίας, της λαϊκής κυριαρχίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Συνδέθηκε με κινήματα και ηγετικές μορφές της επαναστατικής Ευρώπης και διακήρυξε την ανάγκη ίδρυσης μιας Ευρωπαϊκής Συμπολιτείας στη βάση της αλληλεγγύης των λαών.
Οι Ριζοσπάστες:
- Ναθαναήλ Δομενικίνης
- Φραγκίσκος Δομενικίνης
- Ηλίας Ζερβός-Ιακωβάτος
- Ανδρέας Καρούσος
- Γεράσιμος Λιβαδάς
- Ιωσήφ Μομφεράτος
- Τηλέμαχος Παίσης
- Σταμάτιος Πυλαρινός
- Ιωάννης Τυπάλδος-Δοτοράτος
- Γεώργιος Τυπάλδος-Ιακωβάτος
Τα Ιόνια Νησιά διαμορφώνουν το αίτημα για Ένωση με την ευρύτερη Ελληνική Πατρίδα. Η Προστάτρια δύναμη χρησιμοποίησε όπλα, κατέφυγε σε διώξεις, καταδίκες, απαγχονισμούς, εξορίες, εκλογικές νοθείες. Οι Άγγλοι προσανατολίστηκαν στην Ένωση, συνδυάζοντάς την με την έξωση του Όθωνα από τον ελληνικό θρόνο και την αντικατάστασή του με νέο βασιλιά, πειθήνιο όργανό τους. Οι Ριζοσπάστες έγκαιρα αντιλήφθηκαν τους στόχους της αγγλικής πολιτικής που εξυπηρετούσαν μόνο τα συμφέροντα της. Οι Ηλίας Ζερβός-Ιακωβάτος και Ιωσήφ Μομφεράτος - αυτοί που αγωνίστηκαν και μάτωσαν για την Ένωση - αρνήθηκαν να υπογράψουν μια ένωση «που υπαγορεύτηκε από πολιτικές ιδιοτέλειες και σκοπιμότητες της αυτόκλητης αγγλικής Προστασίας». Στις 21 Μαΐου 1864 γίνεται η ένωση των Ιονίων νήσων με την Ελλάδα με τον δωρισμό της χώρας, από τους Άγγλους, στον βασιλέα. Από τους πανηγυρισμούς απουσιάζουν οι κορυφαίοι ηγέτες και μάρτυρες του ριζοσπαστικού αγώνα, ο Ηλίας Ζερβός-Ιακωβάτος και ο Ιωσήφ Μομφεράτος.
|
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου