Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Παρασκευή 11 Αυγούστου 2017

Εγκαίνια του Λαογραφικού Μουσείου Καμιναράτων

Εγκαίνια του Λαογραφικού Μουσείου Καμιναράτων
Όταν  η αγάπη για την παράδοση και τον τόπο μας είναι αληθινή, μπορεί να υπερβεί και τα μεγαλύτερα εμπόδια και να κάνει θαύματα.

Με ενθουσιασμό και περηφάνια οι Καμιναράδες, εγκαινίασαν χθες το βράδυ 9/08 το ανακαινισμένο από το σεισμό του 2014 Λαογραφικό τους Μουσείο με μια όμορφη εκδήλωση που σύσσωμο παρακολούθησε το χωριό μαζί με πολλούς επισκέπτες και φίλους.
Η δημιουργία αλλά και η ανακαίνιση του Μουσείου οφείλεται στις άοκνες προσπάθειες και την προσωπική εργασία του προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου «Προφήτης Ηλίας» των Απανταχού Καμιναράδων, Ηλία Γαλιατσάτου, των συνεργατών του και την στήριξη των μελών. Ένα στολίδι πολιτισμού που στήθηκε για να στεγάσει την ιστορία και την παράδοση του τόπου μας, για να δοθεί ως παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές. Γιατί η Παράδοση δεν είναι κάτι¨ πρόσκαιρο¨, όπως πρεσβεύουν κάποιοι δήθεν «προοδευτικοί». Συνδέει το παρελθόν με το σήμερα και σηματοδοτεί το μέλλον ενός λαού που θέλει να έχει ταυτότητα. Ανήκει στις γενιές που πέρασαν και σ΄αυτές που θα έρθουν.
Το Μουσείο παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον για τους επισκέπτες. Ως πρώην ελαιοτριβείο περιλαμβάνει στα εκθέματά του όλα τα μηχανήματα που χρησιμοποιούσαν παλιά για την έκθλιψη της ελιάς. Ακόμη εκτίθενται παλαιά σκεύη και εργαλεία που χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοι στην εκκλησία, το σπίτι, στο εργαστήριο, στο αμπέλι και το χωράφι.
Μπορεί κανείς να δει: το θυμιατό, το σκανταλέτο, την πυροστιά, την παδέλα, την πινιάτα, τις λαήνες, τα πιθάρια, την πιο παλιά ξύλινη ψεκαστήρα, την τσιπουριά και άλλα πολλά, τεκμήρια πολιτιστικά που συνδέουν το χθες με το σήμερα. Πολύτιμα αντικείμενα που με σεβασμό περισυνέλεξαν και διαφύλαξαν  οι Καμιναράδες.

Ο επισκέπτης έχει την δυνατότητα να θαυμάζει τους εξαιρετικούς πίνακες ζωγραφικής που φιλοξενούνται στο εσωτερικό του Μουσείου, κάποιοι από αυτούς με ιστορική αξία, όπως του σπουδαίου Ριφιώτη ζωγράφου, Παναγή Γαβριελάτου, και να γνωρίσει τους νέους καλλιτέχνες και τις δημιουργίες τους.
Άξιες θαυμασμού είναι και οι χειροποίητες σύγχρονες ξύλινες κατασκευές του Βαγγέλη Μαρούλη, πραγματικά κομψοτεχνήματα που φανερώνουν το ταλέντο και τη δεξιοτεχνία του δημιουργού τους. Στα χέρια του ένα κομμάτι ξύλου ελιάς, φτελιάς, πεύκου, μεταμορφώνεται. Γίνεται  χρηστικό ή διακοσμητικό αντικείμενο που ομορφαίνει με την μοναδικότητά του την καθημερινότητά μας.

Η εκδήλωση των εγκαινίων περιελάμβανε: ομαδική έκθεση ζωγραφικής που επιμελήθηκε ο κ. Στέλιος Μαρούλης, πρόεδρος Ένωσης Καλλιτεχνών Λογοτεχνών Ηλιούπολης, ομιλία του Προέδρου του Συλλόγου, Ηλία Γαλιατσάτου και χαιρετισμούς, του παρέδρου κ. θοδωρή Κούτση και του κ. Στάθη Τζιβρά.
Στο καλλιτεχνικό μέρος  το μουσικό σχήμα του μαέστρου Σπύρου Θεοτοκάτου σκόρπισε μια γλυκιά νοσταλγία στο ακροατήριο με τις μελωδικές αγαπημένες μας καντάδες.
Η εκδήλωση έκλεισε με παραδοσιακούς χορούς από το χορευτικό τμήμα της νεολαίας που άξια συνεχίζει την παράδοση των προγενέστερων φημισμένων  χορευτών.
Φυσικά δεν έλλειπε το παραδοσιακό τραταμέντο για να γλυκάνει όλους τους παρευρισκόμενους από τα φιλόξενα μέλη του Συλλόγου.
Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία της η βουλευτής  των  νησιών μας, κ. Αφροδίτη Θεοπεφτάτου και ο π. πρύτανης κ.  Νίκος Μαρκάτος.
Συγχαρητήρια στον δραστήριο Πρόεδρο, που έμπρακτα δείχνει το ενδιαφέρον και την αγάπη του για το χωριό του και την ιστορία του τόπου μας, και σε όλους τους Καμιναράδες που στηρίζουν τον Πολιτισμό.
Ένα όμορφο χωριό, το μπαλκόνι της Κεφαλλονιάς, με ωραίους ανθρώπους!
 Υ.Γ. Για όσους θέλουν να επισκεφτούν το Μουσείο, θα είναι ανοικτό έως στις 19   Αυγούστου και τις ώρες 18:00 – 22:00                          
                             
                           Μαριολένη Νεοφύτου
Πρόεδρος της Αδελφότητας Κεφαλλήνων & Ιθακησίων  Πειραιά








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου