Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2017

ΒΡΗΚΑΜΕ ΤΟΝ ΦΑΡΟ,, ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΘΑΚΗ!!


This blog is dedicated to a great mystery of the ancient world, Homer’s Ithaca. Searching for Homeric Ithaca, the kingdom of Ulysses.
HOMERICITHACA.BLOGSPOT.PE

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΙ:
Ο  ΔΙΑΛΟΓΟς ΣΕ ΚΟΜΠΟΓΙΟ,, ΣΕ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΓΗ  ΜΑΚΗ ΜΕΤΑΞΑ!


Ntina Ntininha Συγχαρητήρια για τη δημοσίευση. Είσαι ο Μάκης που γνώρισα πριν 30 περίπου χρόνια. Σ' ευχαριστώ που αποδέχθηκες το αίτημα φιλίας, αν και δεν με θυμάσαι... Σου εύχομαι τα καλύτερα

Αφαίρεση
Makis Metaxas Ντίνα η αλήθεια είναι πως με το όνομά σου όπως είναι γραμμένο δεν με βοηθά . Πάντως χαίρομαι που σου άρεσε το κείμενο και ελπίζω να μην χρειαστούν ακόμη 30 χρόνια για να τα πούμε ξανά !!!

Αφαίρεση
Ntina Ntininha Αν σου πω ότι βρίσκομαι στη Θεσσαλονίκη?

Αφαίρεση
Ntina Ntininha κι όταν είχε ανάψει η συζήτηση για την ομηρική Ιθάκη ήμουν εκεί...

Αφαίρεση
Makis Metaxas χαχαχα καλά το πας αλλά φοβάμαι πως θέλω ακόμη πολλές βοήθειες για να βρω κάποια άκρη!

Αφαίρεση
Ntina Ntininha Προφανώς έχεις γνωρίσει πολλές Ντίνες...πάμε messager?
Aggeliki Kosmetatou αυτό που φαίνεται στη φωτό δεν είναι η Οξειά; Φαίνεται να έχει τους δύο αμφίδηημους λιμένες

Αφαίρεση
Makis Metaxas Αγγελική είναι όντως φωτογραφία της Οξειάς ! δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για αυτό.

Aggeliki Kosmetatou Κύριε Μεταξά, γνωρίζουμε αν το νησάκι Αστερία (αυτό με το εκκλησάκι πάνω) υπήρξε μεγαλύτερο στην αρχαιότητα και αν με την πάροδο των χρόνων βυθίστηκε (σεισμό, βύθιση); Δείχνει πολύ μικρό για να μπορούν κάποιοι να κρυφτούν πάνω του όπως οι μνηστήρες.

Αφαίρεση
Makis Metaxas Προφανώς εννοείς το νησάκι Δασκαλιό. Αυτό το νησάκι (στην πραγματικότητα είναι ένας βραχώδης σκόπελος) είναι τόσο μικρό που δεν έχει σχέση με το νησί της Αστερίδος, Ούτε ήταν κάποτε ένα μεγαλύτερο νησί που έχασε τον όγκο του. Αυτό είναι όπως περίπου ήταν για χιλιάδες χρόνια προφανώς λίγο μεγαλύτερο όταν η στάθμη της θάλασσας ήταν κάποια μέτρα πιο κάτω.

Αθανάσιος Ίνδος Χαίρομαι και ευχομαι να εισαι παντα δυνατος και επιτυχίες στις προσπάθειες σου.

George Giannakis Συγχαρητήρια για το τεκμηριωμένο κείμενο ,τις υπέροχες φωτογραφίες ,τους σπάνιους χάρτες και τις αναφορές για τους δυο σπουδαίους καραβοκύρηδες του Πόρου ,τον Γαλιατσάτο και τον Μπατιστάτο !

1 σχόλιο:

 1. Σεντόνι μεγάλο (αν μου επιτρέπετε την άποψή μου) αυτό περί Ομηρικής Αστερίδος και όλα αυτά για να αποδειχτεί στην ουσία η δυσκολία ενός ταξιδιού πανεύκολου μεταξύ Κυλλήνης – Κεφαλονιάς ή σημερινής Ιθάκης και να μπλεχτούν ενδιάμεσα οι Οξειές.
  Ή κατάλαβα λάθος??
  Αναλύσεις ιστιοπλοΐας και τα τοιαύτα γιατί χρειάζονται?
  Και χωρίς πανιά το πλοίο με καλό σχετικά καιρό άντε να καθυστερούσε 2 ώρες πάρα πάνω.
  Τα πανιά ήταν κυρίως βοηθητικά την εποχή αυτή.
  Οι θόες νήσοι (πληθυντικός) που ψάχνετε είναι απλά η Ομηρική Σάμος και η Ιθάκη που στο πορθμό τους και τις ακτές τους ενέδρευαν οι μνηστήρες, (γι΄ αυτό και το «μακριά από αυτές», της Αθηνάς προς Τηλέμαχο).
  Τώρα το εύκολο του ταξιδιού που λέγαμε:
  Ο πατέρας μου γυρνώντας από το Αλβανικό μέτωπο και μη έχοντας τρόπο να περάσει από Κυλλήνη στη Κεφαλονιά μαζί με άλλους τέσσαρες ρίξανε μια σαπόβαρκα που βρήκαν πεταμένη σε κάτι καλαμιές, την αφήσανε μια μέρα να στανιάρει στη θάλασσα, κλέψανε τέσσερα κουπιά όπως και ένα γκαζοντενεκέ κομμένο στη μέση (κάθετα), που τόνε χρησιμοποιούσε για λάντζα ένας καφενοταβερνιάρης και σε λίγες ώρες βρεθήκανε στη Σκάλα.
  Το γκαζοντενεκέ θα μου πείτε τί τόνε θέλανε?
  Μα για να αδειάζουν τα νερά που έμπαιναν αβέρτα - κουβέρτα στη βάρκα.
  Χωρίς πανιά και ούριο άνεμο!
  Χα χα χα.

  Τώρα περί Αστερίδας όποιος θέλει μπορεί να διαβάσει μια άλλη άποψη (και όχι «σεντόνι») στο:
  /www.portoassos.gr/omiriki-asteris/

  Σπ.Ρόκκος

  Υ.Γ. Και επί πλέον το πλοίο της Κερύνειας που φέρεται σαν παράδειγμα, δεν έχει και πολύ σχέση με τα πλοία του Ομήρου μια και κατασκευή του 300 πχ.
  Κόλπα ιστιοφόρου όπως περιγράφονται μπορούσαν να γίνουν αφού ανακαλύφθηκε το μονό τιμόνι και όχι την εποχή που κατεβάζανε μαζί με το πανί και το κατάρτι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή