Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017

Ιόνιο δεν είναι μόνο η Κέρκυρα

ΝΟ.Δ.Ε. ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑΣ & ΙΘΑΚΗΣ
Αργοστόλι 23/10/2017

Ιόνιο δεν είναι μόνο η Κέρκυρα
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αλλά και προβληματισμό παρακολουθούμε την συζήτηση που έχει ξεκινήσει σχετικά με την επικείμενη ενοποίηση του Ιονίου Πανεπιστημίου με το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ιονίων Νήσων. Η συζήτηση ξεκίνησε επίσημα μετά και τις ανακοινώσεις από τον Υπουργό,τον Πρύτανη του Ιονίου Πανεπιστημίου και τον Προέδρο της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων. Είναι προφανές πως η προοπτική ενοποίησης των δύο Ιδρυμάτων δεν μπορεί παρά να αντιμετωπίζεται θετικά αφού αποτελεί ένα διαρκές και δίκαιο αίτημα όλων των Νησιών του Ιονίου να φιλοξενούν και αυτά Τμήματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Κάτι άλλωστε που αποτέλεσε και όρο της Ίδρυσης του Ιονίου Πανεπιστημίου. Ένας όρος που φυσικά όλα αυτά τα χρόνια έμεινε στις Ακαδημαϊκές αλλά και Υπουργικές καλένδες. Το διαρκές αυτό αίτημα των κοινωνιών των Νησιών μας ήρθε να ικανοποιήσει η Ίδρυση του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων. Γι’ αυτό και τα Τμήματα του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων αγκαλιάστηκαν από την τοπική μας  κοινωνία, ενδυναμώθηκαν και στέκονται επάξια στον Ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας.

Επειδή ωστόσο γνωρίζουμε όλοι καλά πως «ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες», κάποιες από τις δηλώσεις του Υπουργού δείχνουν πως πρέπει να είμαστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί έως και καχύποπτοι στην πορεία προς αυτήν την «ενοποίηση». Και αυτό διότι η όλη συζήτηση ξεκινά με την ανακοίνωση νέου Τμήματος το οποίο και αυτό θα φιλοξενηθεί στο νησί της Κέρκυρας. Παράλληλα πραγματοποιείται ενόψει του νέου Νόμου ο οποίος θα προβλέπει την δημιουργία διετών προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης και τέλος, σύμφωνα πάντα με τα όσα έχουν ήδη δει το φως της δημοσιότητας, η σχετική επιτροπή που έχει συσταθεί με φορείς των δύο Ιδρυμάτων έχει ήδη ξεκινήσει το έργο της πριν τις επίσημες ανακοινώσεις.
Άραγε βαίνουμε προς μια συρρίκνωση των Τμημάτων στα υπόλοιπα νησιά και αύξηση των Τμημάτων της Κέρκυρας; Μήπως είναι προ των πυλών μετατροπή Τμημάτων του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων σε ΙΕΚ διετούς κύκλου; Στις συζητήσεις που απ’ ότι φαίνεται έχουν ήδη ξεκινήσει έχει τεθεί και θέμα συγχωνεύσεων Τμημάτων ή ακόμη και μεταφοράς τους; Και όλα τα προηγούμενα να συντελεστούν με κάποια πρόφαση «Ακαδημαϊκών» κριτηρίων;
Σε κάθε περίπτωση οφείλουμε να είμαστε πολύ προσεκτικοί στην πορεία αυτής της ενοποίησης των δύο Ιδρυμάτων. Η κοινωνία του Νησιού μας, όπως και των υπολοίπων που φιλοξενούν Τμήματα του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων έχουν διαχρονικά δώσει μάχες για κάτι που ιστορικά και πολιτιστικά δικαιούνται. Αλλά και η οργάνωσή μας, πάντοτε ως υπεύθυνη πολιτική δύναμη που πάνω απ’ όλα βάζει το συμφέρον της κοινωνίας που εκπροσωπεί, στάθηκε απέναντι σε κάθε προσπάθεια συρρίκνωσης του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων. Γι’ αυτό και δηλώνουμε κατηγορηματικά πως η όποια προσπάθεια αποδυνάμωσης των Τμημάτων του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων θα μας βρει απέναντι. Όπως επίσης καθιστούμε σαφές πως σε ό,τι αφορά στην κυοφορούμενη ενοποίηση των δύο Ιδρυμάτων θα πρέπει να πραγματοποιηθεί στην αυτονόητη σκέψη πως Ιόνιο δεν είναι μόνο η Κέρκυρα!

Τομέας Παιδείας
ΝΟΔΕ Κεφαλονιάς και Ιθάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου