Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2017

Οι “κουτσουρεμένες” κοινοτικές Επιδοτήσεις

Ε.Α.Σ.  :   Οι  “κουτσουρεμένες” κοινοτικές  Επιδοτήσεις
Ο Ε.Α.Σ. Κεφαλληνίας & Ιθάκης ενημερώνει ότι σε μία περίοδο κατά την οποία οι Ελαιοπαραγωγοί, Αμπελουργοί, Κτηνοτρόφοι, Δενδροκαλλιεργητές, Κηπευτικοπαραγωγοί και Μελισσοκόμοι, πλήττονται από υψηλότατα βάρη σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, τα προβλήματα για τις ντόπιες αγροτικές οικογένειες μεγεθύνονται ακόμη περισσότερο από τις «κουτσουρεμένες» κοινοτικές Επιδοτήσεις.
Η πληρωμή των Επιδοτήσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ πριν από λίγες ημέρες επιφύλασσε μία δυσάρεστη έκπληξη στους ντόπιους Αγρότες οι οποίοι είδαν σημαντικές παρακρατήσεις στην πληρωμή της προκαταβολής της Ενιαίας Ενίσχυσης.

Μάλιστα, σε περιπτώσεις που υπήρχαν οφειλές προς το Δημόσιο (Εφορία, ΕΦΚΑ, ΕΝΦΙΑ κλπ), σε Αγροτικά Δάνεια ή οφειλές προς τον ΕΛΓΑ (εισφορές), οι απώλειες έφτασαν έως και το σύνολο της Επιδότησης αφού συμψηφίστηκαν με τις οφειλές, ουσιαστικά δηλαδή «κατασχέθηκαν» τα ποσά που κατέβαλε ο ΟΠΕΚΕΠΕ.
Παράλληλα, έκτος πληρωμής έμειναν οι Αγρότες που δικαιούνται Επιδοτήσεις έως 250 € ετησίως, καθώς όπως και πέρυσι εξαιρέθηκαν των πληρωμών, ενώ για την επόμενη πληρωμή φαίνεται πως µετατίθενται και όσοι είχαν ζήτηµα µε τον έλεγχο του κριτηρίου του ενεργού γεωργού, καθώς και όσοι χρωστούν συµπληρωµατικά έγγραφα για τις µεταβιβάσεις αγροτικών δικαιωµάτων.   
Για ακόμα μία φορά ο αγροτικός κόσμος των Νησιών μας πλήττεται βάναυσα από τις πολιτικές που εφαρμόζονται εις βάρος του με την ανοχή και τη συναίνεση της ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. 
Τόσο η παρακράτηση των Επιδοτήσεων - που αγγίζει σε μερικές περιπτώσεις ακόμα και το 10% - όσο και οι παράνομες κατασχέσεις που έγιναν στους δικαιούχους, καθιστούν για ακόμα μια φορά τους αρμόδιους φορείς ανίκανους να χειριστούν τις καταστάσεις. 


Η κοινοτική νομοθεσία αναφέρει ότι «τα χρήματα των κοινοτικών Επιδοτήσεων πρέπει να καταλήγουν ακέραια στα χέρια των δικαιούχων.»

Στο ελληνικό θεσμικό πλαίσιο υπάρχει μια στρέβλωση, καθώς προβλέπεται ότι οι Επιδοτήσεις είναι ακατάσχετες στα χέρια του ΟΠΕΚΕΠΕ.  Ο Αγρότης όμως δεν έχει τη δυνατότητα να κάνει ανάληψη από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Όταν τα χρήματα μεταφέρονται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στην Τράπεζα εκεί αρχίζει το πρόβλημα. Μόλις γίνει η κατάθεση, οι Τράπεζες πολλές φορές δεσμεύουν τα χρήματα.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα και με τον Σύνδεσμο Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδος, εκτιμάται ότι  η κυβέρνηση πρέπει να ακυρώσει κάθε μορφή κατάσχεσης που υπέστησαν οι Αγρότες του τόπου, καθώς και κάθε παράνομη παρακράτηση, αφού πολλοί είναι εκείνοι που βρίσκονται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

Ζητάμε την άμεση συμμόρφωση των εθνικών κανονισμών με τους κοινοτικούς και τη θέσπιση του ακατάσχετου των επιδοτήσεων και να επιστραφούν στους δικαιούχους τα χρήματα που παρακρατήθηκαν παρανόμως.

Πρόκειται άλλωστε για χρήματα τα οποία προορίζονται για την στήριξη του πρωτογενούς τομέα, του πλέον παραγωγικού ιστού Των Νησιών μας.
                   Από τον Ε.Α.Σ. Κεφαλληνίας & Ιθάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου