Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2017

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ

Καταρχην ,, πριν  την αναδημοσιευση των σημερινων σχολιασμων,, απο τον Φίλο Σπυρο Ροκκο

με  τσου Ζακυνθινους και τον Δία,, να πω ακομη μια μου άποψη!!!

Η ολη υπόθεση  με  την Ομηρικη Ιθάκη από την πρωτη κιολας  στιγμη,, κολησε  σε 
ξένο δάκτυλο,,,,,,  ΑΝΑΤΡΕΠΕΙ ΟΛΗ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ,,  και ειδικα ενοχλει  τσου Ευρωπαιους
Δεν υπαρχει περιπτωση  να δεκτουν οτι  δεν εγινε καθοδος  των Δωριαιων,, αλλά Ανοδος  των 
Μινωιτων,και οτι ολοκληρος ο πολιτισμος  ξεκινησε από την πολυ μικρη Ελλαδιτσα!

Που θα παει ομως  θα το χωνεψουν καποια στιγμη, και ας μην αρεσει το  HELLAS!!!!!

3 σχόλια:

  1. Εξηγήσεις γιατί γλέπω να πίνω κώνειο τσάμπα!

    Με λίγο περισσότερη προσοχή θα διαπιστώσετε ότι δεν προσπαθώ να μας κάνω Ζακυνθινούς κάθε άλλο…
    Απλά δίνω περισσότερο βάρος στα έπη του Ησιόδου παρά στου Ομήρου που άλλωστε ήταν υπαρκτό πρόσωπο και όχι κάπως αόριστο όπως ο Όμηρος.
    Ο Ησίοδος λοιπόν είναι ο πρώτος που αναφέρει τη λέξη Κεφαλληνία (και όχι ο Ηρόδοτος) κάτι που μας βάζει σε σκέψεις ότι ο Όμηρος σαν συνομήλικος του την αποφεύγει.
    Γιατί λοιπόν δεν υπάρχει το νησί με την ονομασία Κεφαλληνία στα Ομηρικά έπη??
    Προφανώς κάποιο το αντικατέστησε.
    Για ποιόν λόγο?
    Και ας λάβουμε στα υπ΄ όψη ότι κινούμενοι με τα ίδια πάντα στοιχεία και αρχές (Ομηρικά επικά έπη), σε μία επί χιλιετίες ατελέσφορη για την ώρα έρευνα, δεν θα έχουμε και πολύ τύχη για οποιοδήποτε αποτέλεσμα, άρα κάτι πρέπει να αλλάξει.
    Τα μέσα έρευνας πλέον με σωστή χρήση διαδικτύου είναι πολύ περισσότερα από παλιά και δεν χρειάζεται να είναι κανείς σοφός για να κάνει πιο ακριβής υποθέσεις και να περιορίσει τα «κενά» οποιασδήποτε θεωρίας ώστε να προσφέρει στοιχεία για την ορθότερη ή και τη σωστή ακόμα άποψη.
    Λέγει λοιπόν ο Ακουσίλαος (630 – 570 π.χ.), ο οποίος κατά πολλούς ανήκε στους 7 σοφούς της αρχαιότητας και ο Κλήμης ο Αλεξανδρεύς θεωρούσε ότι ό Ακ. προσάρμοσε τα έργα του Ησιόδου σε πεζό λόγο παρουσιάζοντάς τα ως δικά του. Ο Πλάτων δε στο «Συμπόσιο» είναι ο αρχαιότερος συγγραφέας που αναφέρει τον Ακουσίλαο.


    (μετάφραση):
    «Τα παιδιά του Πτερελάου ήλθαν στη Κεφαλονιά και επειδή τους άρεσε εγκατέλειψαν τους δικούς τους τόπους και [κάποια στιγμή] παραβρέθηκαν στην Ιθάκη.(Η Ιθάκη δηλαδή τόπος της Κεφαλλονιάς όχι ξεχωριστό νησί).
    [Στην οποία] ιδόντες ένα τόπο πολύ καλό για να γίνει οικισμός «των παρατεθειμένων υψηλότερον», δηλαδή που ήταν των γύρωθεν υψηλότερος άρα οχυρός και σε αυτόν (δεύρο-εδώ) την Ιθάκη έκτισαν. (Προφανώς αναφέρεται στην πόλη Ιθάκη).
    Και εκ μεν του Ιθάκου το νησί (που ήταν κτισμένη πάνω του η πόλης προφανώς) επωνομάσθη Ιθάκη, το δε παρακείμενο (πολύ κοντά της) όρος εκ του Νηρίτου, Νήριτον».
    Περισσότερα στο: (www.portoassos.gr/ησιόδου-ιθάκης-αποκάλυψη/).

    Και για τους όχι και πολύ γνώστες ο Κέφαλος ήρθε μετά τον Πτερέλαο στο Ιόνιο, άρα η ονομασία Κεφαλληνία προϋπήρχε του Κέφαλου.

    Οπότε γιατί μας κάνω Ζακυνθινούς??
    Χα χα

    Σπύρος Ρόκκος. 
  2. Σπυρετο μας τα μπερδευεις,, μας κανεις τσου νοτιους μονο,,Ζακυνθινους εφκιου πανω τσου κρατας ιθακησιους,, Τωρα ευκεινη η υποθεση με τον Πτερελαο,, που ο ιθακος εδωσε την ονομασια του νησιου,,, δεν την βλέπω σοικη!Κεφαλληνες υπηρχαν ., Κεφαλονια ομως οχι! διαβασε λιγο Μεταξα,,ΜΕΤΑΞΥ ΜΑς,, εχει τις καλυτερες θεωρειες,,, και μαλλον ειναι σε πολυ καλο δρομο!! Καλη η προσπαθεια σου,, αλλα το δικο μας μυθιστορημα εχει περισσοτερες ακρες χαχαχα

  3. Και τι φταίω εγώ άμα ο Όμηρος σας αποκαλεί συνέχεια μακρυμάλληδες Αχαιούς?
    Δε θα του άρεσε η φάτσα σας φαίνεται! Κακακακα.
    Ας μας αναλύσετε γιατί ο Όμηρος δε γνωρίζει τη Κεφαλλονιά {με δύο λου (λ)}, και ο συνομήλικός του Ησίοδος τη ξέρει απ΄ έξω και ανακατωτά και συνεχίζουμε.
    Έπειτα εγώ τη Κεφαλλονιά, Κεφαλλονιά τη βγάνω, ο Όμηρος δε ξέρω τι έκαμε.
    Καλά ξεμπερδέματα και καλό βράδυ.
    Έ δε θα μας κόψη και ο Όμηρος τον ύπνο σα την Έθνική με τσι σάχλες της εψές.

    Χα χα χα χα χα χα χα.
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ  σε

ΝΕΑ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΜΕ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΕ ΑΡΧΑΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΜΗΡΙΚΗ ΙΘΑΚΗ
POROSNEWS.BLOGSPOT.PE

και η υποθεση με τα Λαμδα
Φωτογραφία του χρήστη Porosnews.
Φωτογραφία του χρήστη Porosnews.

Κεφαλονιά, με δυο ή με ένα “λ”; Επανέρχεται η συζήτηση

Επανέρχεται η συζήτηση μεταξύ φιλολόγων και άλλων διανοούμενων της Κεφαλονιάς αν θα πρέπει το «Κεφαλονιά» να γράφεται με ένα ή δυο «λ».
Ο Σύνδεσμος φιλολόγων το 2011 είχε εκδώσει ανακοίνωση όπου ανέφερε τα εξής:
«Η σημασία της λέξης Κεφαλλήνες σχετίζεται, σύμφωνα με τον αρχαιολόγο Μαρινάτο και τον ιστορικό Σακελλαρίου, με την ορεινή καταγωγή του φύλου, το οποίο κατοίκησε το συγκεκριμένο νησί του Ιονίου. Στην αρχαία ελληνική γλώσσα οι κορυφές των ορέων ονομαζόταν κεφαλαί (Λεξικά Liddle- Scott, και Μπαμπινιώτη). Άρα, ετυμολογικά η λέξη Κεφαλλήνες (έτσι ονομάζει τους υπηκόους του Oδυσσέα ο Όμηρος) προέρχεται από τη λέξη κεφαλή με την προσθήκη του επιθήματος -ήνες: Κεφαλ + ήνες Κεφαλήνες. (Το επίθημα -ήνες συναντάται και σε άλλα ονόματα ελληνικών φύλων).

Όμως η γραφή με δυο -λ- της λέξης Κεφαλλήνες, που εμφανίζεται στον Όμηρο, οφείλεται σε μετρική αναγκαιότητα, στην προσπάθειά του δηλαδή ο ποιητής να συνθέσει σε δακτυλικό εξάμετρο, το κατεξοχήν μέτρο του έπους, διπλασίασε το σύμφωνο -λ- (αυτή την τακτική τη συναντάμε όχι μόνο στον Όμηρο αλλά και σε άλλους ποιητές), με αποτέλεσμα να καθιερωθεί το διπλό -λ-.
Από τη λέξη Κεφαλλήνες προήλθε η λέξη Κεφαλληνία, η οποία πρωτοεμφανίζεται στον Ηρόδοτο, ο οποίος τη γράφει με δύο -λ-. Αλλά και ο Θουκυδίδης, ο Παυσανίας και αρκετοί άλλοι υιοθέτησαν την παραπάνω γραφή με δύο -λ-, με αποτέλεσμα να καθιερωθεί το διπλό -λ- στις λέξεις Κεφαλληνία και Κεφαλλήνες.
Ωστόσο, από την αρχαία κιόλας εποχή υπήρξαν συγγραφείς, όπως ο εξερευνητής του 6ου αι. π.Χ. Σκύλακας, ο Πτολεμαίος, 1ος -2ος αι. μ.Χ. και βυζαντινοί λόγιοι, οι οποίοι έγραφαν τη λέξη Κεφαλληνία με ένα -λ-.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι και στις αρχαίες επιγραφές, που έχουν βρεθεί στο νησί, η λέξη γράφεται πάντα με ένα -λ-.
Συμπερασματικά καταλήγουμε ότι, ενώ οι λέξεις Κεφαλληνία, Κεφαλλήνες έπρεπε να γράφονται με ένα -λ- (αφού οι λέξεις προέρχονται από τη λέξη κεφαλή, που γράφεται με ένα -λ-), επικράτησε η γραφή με δύο -λ-.
O νεότερος τύπος Κεφαλονία, Κεφαλονιά θα εμφανιστεί κατά τα πρωτοβυζαντινά χρόνια με ένα -λ-, ενώ συναντάται και με -ω-.
Η λέξη Κεφαλονία προέκυψε αναλογικά προς άλλα τοπωνύμια, όπως Καπαδοκία, Πελαγονία κ.ά.
Η γραφή με ένα -λ- στις λέξεις Κεφαλονία, Κεφαλονιά θα καθιερωθεί: τη συναντάμε σε σημαντικά έργα, όπως στα κείμενα του βυζαντινού ιστορικού Προκόπιου, στην «Ιφιγένεια» του Π. Κατσαΐτη, στη «Γεωγραφία Νεωτερική» των Κωνσταντά- Φιλιππίδη, στο Λεξικό του Δ. Μάγνη κ.ά., αλλά και σε κείμενα Κεφαλονιτών νοταρίων.
Η γραφή Κεφαλλονία με δύο -λ-, ανάμεσα σε πολλές άλλες παραλλαγές, συναντάται στο «Χρονικό του Μορέως» του οποίου συγγραφέας είναι κάποιος εξελληνισμένος Φράγκος του 14ου αι μ.Χ.
Επομένως, από τα παραπάνω καθίσταται σαφές ότι ο τύπος Κεφαλλονιά που εμφανίζεται είναι αυθαίρετος καθώς δε δικαιολογείται ετυμολογικά. Η σωστή γραφή είναι Κεφαλονιά με ένα -λ-.»

Υπήρξαν κι άλλες ανακοινώσεις γύρω απ’ αυτό το θέμα, όλες μιλούν για ένα «λ».
Είναι άξιο παρατήρησης γιατί το υπουργείο εσωτερικών υιοθέτησε μια τέτοια εξέλιξη. Ποιος μεσολάβησε …ορμώμενος από την Κεφαλονιά – ασφαλώς «χέρι» κεφαλονίτικο δημιούργησε αυτή την ανωμαλία – αλλά κανείς δεν αντέδρασε. Ούτε ακόμα και ο τελευταίος Δήμαρχος του Αργοστολίου Γιώργος Τσιλιμιδός, ο οποίος όπως λένε οι πληροφορίες μας αιφνιδιάστηκε.
Ωστόσο, άλλες πληροφορίες λένε ότι καθοριστικό ρόλο έπαιξε η Λούκα Κατσέλη στέλεχος της κυβέρνησης τότε, μεσολάβησε μάλλον πιεζόμενη από την Κεφαλονιά από το φιλικό της περιβάλλον. Αλλά και ο καθηγητής Γιώργος Μοσχόπουλος έχει πει ότι υπάρχει μια μειοψηφική άποψη για τα δυο “λ”, αλλά το θέμα έχει συζητηθεί σε συνέδρια και τέτοιο θέμα δεν υπάρχει. Επίσης όλοι αναζητούν με ποιο σκεπτικό το υπουργείο πήρε την απόφαση η Κεφαλονιά να γράφεται με δυο “λ”.

Σήμερα εν έτει 2014, όπως μαθαίνουμε δημιουργείται μια νέα «Κίνηση» για τα δυο «λ» με παρεμβάσεις σε Περιφερειάρχη και Δήμαρχο αλλά και το Υπουργείο. Ποιες θα είναι εξελίξεις κανείς δεν γνωρίζει. Αλλά οι περισσότεροι είναι οργισμένοι με την τότε παρέμβαση, όλα έγιναν μόνο και μόνο από «αρχαιολατρικές» εμμονές, και με καμία επιστημονική γνώση.

03 Ιαν 2011
Χάριν της παράδοσης που φτάνει μέχρι την καταγραφή των ομηρικών επών, είχε προταθεί προ ετών στην Ακαδημία Αθηνών να γράφεται η Κεφαλλονιά με δύο "λ" όπως και οι Κεφαλλήνες στα ομηρικά έπη. Άλλωστε από αυτόν ...
17 Φεβ 2014
Αγαπάμε την Κεφαλλονιά, στηρίζουμε τους παραγωγούς της! Στεκόμαστε δίπλα στους σεισμόπληκτους οινοποιούς-συνεργάτες μας από την Κεφαλλονιά και συμβάλουμε στην ενίσχυση της οικονομίας του νησιού. Από σήμερα ...
03 Ιαν 2011
ΟΣΑ (ΕΙΔΑ) ΠΟΥ ΓΡΑΦΤΗΚΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΔΥΟ ΛΑΜΔΑ · Τέλος τα πέναλτι το 2014; · ΜΙΑ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΥΛΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΕΣΤΑ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ · ΕΚΛΕΧΤΗΚΕ ΚΑΙ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜ.ΚΟΙΝ... ΑΔΟΞΟ ΤΟ ...
13 Ιαν 2011
Όμως η γραφή με δυο –λ- της λέξης Κεφαλλήνες, που εμφανίζεται στον Όμηρο, οφείλεται σε μετρική αναγκαιότητα· στην προσπάθειά του δηλαδή ο ποιητής να συνθέσει σε δακτυλικό εξάμετρο, το κατεξοχήν μέτρο του έπους, ...
παλιοι  σχολιασμοι  να περασει  η ωρα


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου