Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2022

Μοναδική παράσταση απόψε στον νυχτερινό ουρανό: Ορατοί και οι επτά πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος, οι πέντε διά γυμνού οφθαλμού

 

Ένα σπάνιο φαινόμενο με όλους τους (επτά) πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος «εν παρατάξει» θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν απόψε από διάφορα σημεία της υφηλίου όσοι απλώς… κοιτάξουν ψηλά.

Οι πέντε από τους επτά πλανήτες θα είναι ορατοί δια γυμνού οφθαλμού, ενώ ο Ουρανός και ο Ποσειδώνας, θα είναι καλύτερα ορατοί με κιάλια.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η καλύτερη στιγμή για να δει κανείς το θέαμα είναι λίγο μετά τη δύση του ηλίου.

Όσοι είναι νοτιότερα, συμπεριλαμβανομένης της νότιας Ευρώπης ή πιο κοντά στον Ισημερινό, είναι πιο πιθανό να μπορούν να δουν όλους τους πλανήτες να εμφανίζονται σε μια κάθετη γραμμή στον βραδυνό ουρανό.

Ο Ερμής θα είναι επίσης πιο ορατός στις νοτιότερες περιοχές του πλανήτη.

Σε αντίθεση με τα αστέρια, οι πλανήτες δεν λάμπουν. Ο Κρόνος και ο Δίας θα είναι πιο λαμπεροί και ο Άρης θα έχει χρώμα σομόν.

«Ο Άρης αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα καλύτερά του (όσον αφορά την ορατότητά του) από το Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι το 2032 περίπου. Θα περάσει πολύς καιρός μέχρι να τον δούμε ξανά, οπότε αξίζει να ρίξετε μια ματιά σήμερα», δήλωσε στο BBC News ο Δρ. Robert Massy της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας.

Ο Δρ. Massy συμβουλεύει τους παρατηρητές να προσπαθήσουν να εντοπίσουν  ένα «καθαρό» (χωρίς φώτα στους περιβάλλοντες χώρους) κομμάτι ουρανού και να κοιτάξουν προς τον νοτιοδυτικό ορίζοντα λίγο μετά τη δύση του ηλίου.

Η Αφροδίτη θα είναι αυτή που θα φαίνεται η πιο φωτεινή, χαμηλά στα νοτιοδυτικά προς τον ορίζοντα και η παρατήρησή της από το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι μια πρόκληση.

Ο Δίας είναι ο επόμενος φωτεινότερος πλανήτης και θα πρέπει να εμφανίζεται ψηλότερα στον ουρανό όπου θα πρέπει να είναι ορατός και ο Κρόνος.

Σύμφωνα με τον δρα. Massy, ο ουρανός προβλέπεται να είναι πιο καθαρός στη νοτιοδυτική Αγγλία και στα νότια και δυτικά της Ουαλίας, ενώ στα βόρεια της Αγγλίας και της Σκωτίας τα σύννεφα θα μπορούσαν να κρύψουν τη θέα.

Τον Ιούνιο ο Ερμής, η Αφροδίτη, ο Άρης, ο Δίας και ο Κρόνος ήταν ορατοί όταν ευθυγραμμίστηκαν σε μια σπάνια πλανητική σύνοδο.

ΠΗΓΗ: BBC

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου