Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015

Υποθεση Σχερία και Φαίακες

με τη σχεδία στην Σχερία



Πως καταλήξαμε ότι ΣΧΕΡΙΑ είναι η ΚΕΡΚΥΡΑ.

Κατά την περιγραφή του ταξιδιού του Οδυσσέα με τη σχεδία έχουμε την Άρκτο επ' αριστερά και από πίσω του άνεμο λιαρό-χλιαρό, όχι λαύρο-ζεστό, δηλαδή απ' ευθείας από τη Αφρική...
Ithagenis Evritis
Το μόνο που βρίσκω περίεργο είναι το ότι ο πολυμήχανος Οδυσσεύς ΔΕΝ γνωρίζει την ΣΧΕΡΙΑ γη Φαιάκων άρα και τους Φαίακες , ο Αλκίνοος ναι μεν γνωρίζει για την Εκστρατεία και τον πόλεμο στην Τροία, αλλά για τον γείτονά του τον Βασιλιά της Ιθάκης , και το διπλανό προς αυτόν νησί τίποτα, δεν γνωρίζει από πρώτο χέρι την Ιθάκη, η οποία φαίνεται από Κέρκυρα δια γυμνού οφθαλού ε??Κόσμος από Ιθάκη , πάει και έρχεται από Ιθάκη, Πύλο, Κόρινθο, Κύθηρα, Ευβοια, αλλά προς τα πάνω ,τίποτα!!!Άγνωστη η διπλανήξ Κέρκυρα στην Ιθάκη και η Ιθάκη στην Κέρκυρα Ο δε Οδυσσέας φτάνει μέχρι την Πάφο της Κύπρου για να ζητήσει από τον Κινήρα να συμμετάσχει στην εκστρατεία , αλλά δεν φτάνει μέχρι την "άγνωστη" Κέρκυρα!!!!Τα πλοία των Φαιάκων οργώνουν θάλασσες και ποτάμια, φτάνουν στην Ευβοια , αλλά αγνοούν την Ιθάκη!!!! Εξ άλλου η Κέρκυρα ΔΕΝ είναι στην άκρη του πόντου έτσι ???Δεν δένει το θέμα βρε παιδιά !!!!Τι θα λέγατε , όλοι εσείς οι ερευνητές της Οδύσσειας εάν η ΣΧΕΡΙΑ , σήμερα ονομάζεται ΣΥΡΙΑ και είναι και στην άκρη του Πόντου και βέβαια ποιο μακρυά από την Κύπρο, οπότε μάλλον δεν έφτασε μέχρι εκεί ο Οδυσσέας πριν την Εκστρατεία????Απέχει περίπου 2.000 χιλιόμετρα από Κεφαλονιά (η οποία θεωρώ αυθαίρετα ότι είναι η Ομηρική Ιθάκη)!!!




Makis Lykoudis Φίλε Ithagenis Evritis, ο περιορισμένος χώρος δεν μας δίνει δυνατότητες να σας απαντήσουμε εκτενώς. Θα περιοριστώ σε μερικά στοιχεία. 
1. Οι Φαίακες γνωρίζουν πολύ καλά την Ιθάκη. Ενώ ο Οδυσσέας κοιμάται στο πρυμιό κατάστρωμα αυτοί νύχτα οδηγούν το πλο
ίο τους στο λιμάνι του Φόρκυνα με τόση βεβαιότητα ώστε κωπηλατώντας με δύναμη ανεβάζουν το ολοκαίνουργιο πλοίο τους μέχρι τη μέση στην αμμώδη παραλία.
2. Οι Φαίακες δεν συμμετέχουν στον Τρωικό πόλεμο. Φαίνονται αποστασιοποιημένοι και γαλήνιοι στο νησί τους.
3. Γνωρίζουν και για τον Τρωικό πόλεμο και για τα κατορθώματα του ένδοξου άνακτα Οδυσσέα των Κεφαλλήνων. Δεν τον γνωρίζουν όμως προσωπικά. Όταν όμως βεβαιώνονται για την ταυτότητά του τον γυρίζουν στην πατρίδα του με τόσα δώρα που ενοχλείται ακόμη και ο Ποσειδώνας και κάνει παράπονα στον Δία. Η αναγνώριση αυτή θα μπορούσε να γίνει σε έναν τσαρλατάνο; 
4. Ο Οδυσσέας δεν γνωρίζει τα πρόσωπα, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι δεν γνωρίζει και τον τόπο. Ο Όμηρος δεν μπαίνει σε μια τέτοια ανάλυση. 
5. Η απόσταση από τη Σχερία μέχρι τον Δήμο της Ιθάκης είναι όσο ο χρόνος πλεύσης μιας εαρινής νύχτας επί την ταχύτητα του σκάφους. Με υπολογισμούς που είναι αδύνατο να σας αναπτύξω εδώ υπολογίζεται σε 11 ώρες και η απόσταση σε +- 90 μίλια. Δεν ταιριάζει άλλο νησί από αυτά που διεκδικούν την Ομηρική Ιθάκη. Η Παλική όμως ταιριάζει απολύτως και σε πολλά άλλα και γι’ αυτό πιστεύουμε ότι ήταν ο Δήμος της Ιθάκης.

9 σχόλια:

  1. «Με υπολογισμούς που είναι αδύνατο να σας αναπτύξω εδώ υπολογίζεται σε 11 ώρες και η απόσταση σε + - 90 μίλια. Δεν ταιριάζει άλλο νησί από αυτά που διεκδικούν την Ομηρική Ιθάκη. Η Παλική όμως ταιριάζει απολύτως και σε πολλά άλλα και γι’ αυτό πιστεύουμε ότι ήταν ο Δήμος της Ιθάκης.»
    Εδώ θα γίνω λίγο σκληρός προς τον κ Λυκούδη γιατί δεν γίνεται διαφορετικά.
    Αφελής δεν είναι η συγκεκριμένη απάντηση??
    Δηλαδή αν υποθέσουμε ότι όντως ήταν η Σχερία η Κέρκυρα ποια η διαφορά απόστασης των + - 90 μιλίων από του να είναι το λιμάνι του Φόρκυνα που άφησαν οι Φαίακες τον Οδυσσέα στην σημερινή Ιθάκη, στην Έρισσο, στην Σάμη, στο Πόρο, από την Παλική?
    Πιστεύω ότι κάπου υπερβάλετε και κάπου από όλα τα αποπάνω που αναφέρετε σας διαφεύγουν βασικές γνώσεις από την άφιξη, διαμονή και στιχομυθία για τη χώρα των Φαιάκων.
    Από όσο καιρό γράφω εδώ μέσα είναι πρώτη φορά που έχω κάθετη άποψη και δεν πρόκειται να πάρω ούτε μια λέξη πίσω γιατί ή παίζουμε την κολοκυθιά, ή πρέπει να παραδεχτώ ότι είμαι ηλίθιος!
    Αυτά νέτα – σκέτα που λέμε Θιακοκεφαλλονίτικα κ Λυκούδη.

    Χουά χα χα χα χα χα χα χα χα χα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. EIΣΑΙ ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΟΣ,, ΤΟ ΝΑ ΑΝΑΛΥΣΟΥΜΕ ΜΙΑ ΑΠΟΨΗ "ΣΕΒΑΣΤΗ' ΤΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ Η ΚΕΡΚΥΡΑ Η ΣΧΕΡΙΑ,, ΤΟΤΕ ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΚΑΤΩ ΤΑ ΜΙΛΙΑ, ΚΑΙ ΤΑ ΛΟΙΠΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΝΕ ΔΟΥΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ,ΑΛΛΑ ΟΠΩς ΑΚΡΙΒΩς ΤΟ ΘΕΤΕΙΣ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΚΕΡΚΥΡΑ,, ΕΙΤΕ ΠΡΟΣ ΠΑΛΙΚΗ, ΕΙΤΕ ΠΡΟΣ ΙΘΑΚΗ, ΕΙΤΕ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΕΡΙΣΣΟ, ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΚΡΙΒΩΣ ΣΤΑ ΙΔΙΑ ΠΑΝΩ ΚΑΤΩ ΜΙΛΙΑ!! ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΕΦΤΑΣΑΝ ΞΗΜΕΡΩΜΑ,, ΜΕ ΤΟ ΠΟΥ ΒΓΗΚΕ Ο ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ,, ΚΟΙΝΩς Η ΑΦΡΟΔΙΤΗ,, ,,ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΛΟΓΙΚΗ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΜΕΙΣ ΕΝΑ ΜΑΚΡΙΝΟ ΤΑΞΙΔΙ ΞΕΚΙΝΑΣ ΚΑΙ ΠΡΩΙ,,ΟΠΟΤΕ Α) Ο ΧΡΟΝΟΣ ΛΟΓΙΚΑ ΘΑ ΗΤΑΝ ΑΝΩ ΤΩΝ 20 ΩΡΩΝ Β) ΒΡΑΔΥ Η ΤΑΧΗΤΥΤΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΗΤΑΝ ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ ,,ΛΟΓΟ ΚΑΙ ΕΛΕΙΨΗς ΟΡΑΤΟΤΗΤΑΣ, Γ) ΞΕΦΟΡΤΩΣΑΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΠΑΝΗΣΑΝ ,,ΝΑ ΠΡΟΛΑΒΟΥΝΕ ΞΑΝΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΜΕΡΑ ΤΑΞΙΔΙΟΥ,, (ΠΑΝΤΑ ΥΠΟΘΕΤΙΚΕΣ ΔΙΚΕΣ ΜΟΥ ΣΚΕΨΕΙΣ) , ΚΑΙ Δ) ΘΑ ΑΦΗΣΑΝ ΟΣΟ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΚΟΝΤΙΤΕΡΑ ΜΕΝ ΤΟΝ ΟΔΥΣΣΕΑ, ΣΤΟ ΠΑΛΑΤΙ ΤΟΥ,ΑΛΛΑ ΞΕΡΩΝΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΙΣΩς ΤΟΝ ΑΦΗΣΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΓΛΥΤΩΣΟΥΝ ΤΑΞΙΔΙ ΚΑΙ ΜΑΚΡΥΤΕΡΑ, ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΕΙ ΜΕ ΤΑ ΠΟΔΙΑ ΤΟΥ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν μπορούμε να υπολογίσουμε βάση ωρών και αποστάσεων τη τοποθεσία της Σχερίας γιατί αυτά παρουσιάστηκαν έτσι στη προσπάθεια να υπεραμυνθεί η προηγουμένως επαινεθείσα ταχύτητα των πλοίων των Φαιάκων.
    Και για να μην αναφερθούμε σε πολλά ο ίδιος ο Οδυσσέας αναφέρει ότι η πατρίδα του είναι μακριά από τους Φαίακες (ι – 17) άρα όχι η Κέρκυρα.
    Οι δε Φαίακες είναι Φοίνικες εφ΄ όσον διατηρούν πλοία σε υπόστεγα (ζ-265). Το να διατηρείς στεγασμένα πλοία σημαίνει δύσκολες (ζεστές) καιρικές συνθήκες και είναι μια πατέντα που είχαν οι Καρχηδόνιοι, από τη Φοινίκη και αυτοί.
    Εδώ για την ώρα στοπ.
    Χουά χα χα χα χα χα χα χα χα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ραψωδία ν- στίχος 285 οἱ δ᾿ ἐς Σιδονίην εὖ ναιομένην ἀναβάντες
      ᾤχοντ':΄.............................................Η Σιδώνα πάντα ήταν και είναι εκεί στον Λίβανο!!!!Θέλετε και άλλη μαρτυρία για το που ήταν η ΣΧΕΡΙΑ και αν η ΣΧΕΡΙΑ σήμερα λέγεται ΣΥΡΙΑ ???? Μα το λέει ο Όμηρος , έφυγαν για την Σιδώνα Ιθαγενής Εβρίτης

      Διαγραφή
  4. με έκαμες και εβαλα google earth, και μέτρησα μίλια ,, από Κέρκυρα λοιπόν ο Καραβόμυλος είναι λίγο πάνω απο τα 90 μίλια, .Η πυλος από Πόρο λίγο κάτω των 90. και στις δυο περιπτώσεις τα ταξίδια τελικά ξεκίνησαν βράυ (ιδια εποχη) και έφτασαν πρωι με την ανατολη, και λίγο πριν και από αυτήν μάλιστα.
    με 10 ωρες ταξίδι υποθετικά ταξιδευαν με 9 μιλια την ωρα,, (κάπως λογικό), εφόσον ειχαν και πανια, και αερακι βολικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Στο να ήταν η Κέρκυρα το θεωρώ το πιο πιθανο,, ειναι ένα μεγάλο νησί αρκετά βόρεια, οπότε και λογικό να μην συμετάσχει σε ένα πόλεμο με τους Αχαιούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χωράει 13 βασίλεια η Κέρκυρα???Το ανέλυσα πολλές φορές,δεν είναι δυνατόν οι 13 βασιλείς της Σχερίας να μην γνωρίζουν τον Οδυσσέα εάν ήταν κάτοικοι Κέρκυρας!!!Εδώ οι ναυτικοί τους γνωρίζουν όλον τον κόσμο και δεν γνωρίζουν τους γείτονες τους???? Όταν μαθαίνει ο Οδυσσέας ότι βρίσκεται στην Σχερία γιατί δεν τους λέει "μάγκες τώρα παώ και κολυμπώντας στην Ιθάκη !!!Γιατί δεν αναγνωρίζει κανέναν??? Ποιος ???Ο Οδυσσέας που γνωρίζει όλους τους βασιλιάδες , μέχρι της Πάφου στην Κύπρο τον Κινήρα , που τον είχε επισκεφθεί και δεν γνωρίζει τα παλάτια του γείτονά του ,τον ίδιο ,την γυναίκα του ??? Μόνο εθελοτυφλώντας κάποιος τοποθετεί την Σχερία στην Κέρκυρα !!!! τάδε έφη Ιθαγενής Εβρίτης

      Διαγραφή
  6. ΤΑΣΥΜΠΛΗΡΩΣΑ,, ΚΑΙ ΜΕ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΜΟΥ,, ΘΑ ΤΟ ΕΝΤΑΞΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΣΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ,, ΑΝ ΚΑΙ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΙΑΣ ΝΥΚΤΟΣ,, ΜΑς ΔΕΝΕΙ ΛΙΓΟ ΤΑ ΦΤΕΡΑ!!!,, ΣΥΝ ΤΟΥ ΟΤΙ ΜΕ ΣΧΕΔΙΑ ΦΕΥΓΩΝΤΑΣ ΚΑΠΟΥ ΑΠΟ ΣΙΚΕΛΙΑ,,ΟΠΩς ΔΕΙΧΝΕΙ Ο ΧΑΡΤΗΣ,,ΠΙΟ ΠΙΘΑΝΗ ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΚΑ Η ΚΕΡΚΥΡΑ, ΠΑΡΑ Η ΣΥΡΙΑ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή