Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015

λιγο πάλι στα Ομηρικά μας

αναδημοσιευσεις

Καλονόρος Πυλάρου: Ένα βουνό μια ιστορία ΚΑΙ ΠΑΛΙΟΙ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΙ ΣΤΟ POROSNEWS

Σάκης Δανι28 Δεκεμβρίου 2012 1:29 μ.μ.

Και επειδή τέθηκε θέμα για το Δουλιχιο, το παρακάτω δείχνει πως μπορεί να προκύψει το όνομα μιας τοποθεσίας: "ΔΟΛΙΧΑΟΡΟΣ, κοιλάς Κεφαλληνίας, ούτω καλουμένης και πολίχνη έστιν ομώνυμος εφ’ ύψους, πέντε προς τοις τεσσαράκοντα διεστωσα της Σάμης πόλεως, και τριακοντα της αντίον αυτής Δολιχάορος θαλάσσης, κατάντηστιν Απηλιωτου, ο Ποιμανδρευς ο ήρως ο Τανάγρου και Πασιχάρης έκτισεν, ος και Δολιχάωρ εκληθη. έφερε γαρ ο ήρως εν πολεμω σπάθην μακράν, και οι αμφί τω ηρώι δόρυ. Τεθνεώς δε γενόμενος και ταφής αξιωθείς αξίας τω ηρωι, εν τη επώνυμω κοιλάδι τεθαπται. Η δε κοιλας, αφ’ ης τον ήρωα έλαβε, της αυτης προσηγοριας έσχε, εκαλείτο δε το πρώτον ουχ’ ούτος, αλλά πανεύκηλος, καθ’ α Εκαταίος και Φόβρας φασίν. Έστι δε εν τη κοιλάδι και ηρώον ομώνυμον τω ηρωι, επιχώριον ίδρυμα. Το εθνικόν Δολιχαορεύς." ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΚΑ. ΕΥΛΥΡΟΥ ΚΕΦΑΛΛΗΝΟΣ ΤΟΥ ΠΥΛΑΡΕΩΣ δημοσιευθέντα υπό Κ.Σιμωνίδου, 1850
e-poros28 Δεκεμβρίου 2012 4:25 μ.μ.

ΣΑΜΗ ΠΟΛΗ ,,ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΑ= ΨΗΛΟΣ (ΚΑΙ ΟΝΤΩΣ Η ΑΡΧΑΙΑ ΠΟΛΗ ΣΑΜΗ ΗΤΑΝ ΨΗΛΑ,, ΚΑΙ Η ΤΩΡΙΝΗ ΠΡΙΝ ΤΟ 1900 ΛΕΓΟΤΑΝ ΑΙΓΙΑΛΟΣ,,ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΤΑ ΚΕΦΑΛΗΝΙΑΚΑ ΑΝΤΙΓΡΑΦΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΕΝΑ ΚΟΜΑΤΙ!!!
ΣΕΛ.18,,ΚΑΙ 19 ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ,, ΛΕΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟΤΟΚΟ ΓΙΟ ΤΟΝ ΣΑΜΙΟ, ΠΟΥ ΙΔΡΥΣΕ ΤΗΝ ΣΑΜΗ,, ΚΑΙ ΕΔΩΣΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΠΟΥ ΤΟΝ ΔΟΛΟ ΚΑΤΑΝΟΕΙ,, ΟΥ ΣΑΜΗ ΑΛΛΑ ΣΑΜΟΣ ,ΕΚΑΛΕΣΕ ΔΙ 'ΗΝ¨ Η ΑΙΤΙΑ ΚΑΙ Η ΝΗΣΟΣ ΣΑΜΟΣ ΠΡΟΣΗΓΟΡΕΥΕΤΑΙ , 

e-poros28 Δεκεμβρίου 2012 10:09 μ.μ.

χωρες μου είπαν ,,ονομαζόταν τα πρωτα κοντινα χωρια προς Τζαννάτα, διότι παλιότερα τα Τζαννάτα δεν αποτελουσαν χωριο!!,, και ήταν πρός το ύψωμα Αντριολατα μεριά
ΑπάντησηΔιαγραφή
Σάκης Δανι28 Δεκεμβρίου 2012 10:45 μ.μ.

Μια παρατήρηση. Η ονομασία του χωριού Μακριώτικα, στην εν λόγω κοιλάδα (ΔΟΛΙΧΑΟΡΟΣ), φαίνεται να έχει σχέση με το Δόλιχος=Μακρύς, όπως κατά τη γνώμη μου και το Μακρυνόρος της Ακαρνανίας, είναι κατάλοιπο του ονόματος του ομηρικού βασιλείου του Δουλιχίου.
Όσον αφορά στην πληροφορία που "ξέθαψε" ο e-poros, δεν την ήξερα και τη βρίσκω ιδιαίτερα σημαντική γιατί πιστεύω πως προάγει την ερευνά μας. Μπράβο και χαίρομαι προσωπικά, γιατί ενισχύει τις απόψεις μου και ομολογώ πως δεν το περίμενα πως θα προέκυπτε κάτι τόσο γρήγορα.
aris28 Δεκεμβρίου 2012 11:29 μ.μ.

Αυτόν τον Σιμωνίδη με τα συγγράμματα του ΕΥΛΥΡΟΥ ΚΕΦΑΛΛΗΝΟΣ ΤΟΥ ΠΥΛΑΡΕΩΣ η εφημερίδα αιών της εποχής του τον κράζει για παλιοψεύτη και μάλλον δεν έχει άδικο. Δε μπορεί να υπάρχει στην ίδια περιοχή ονομασία Πυλαωρός και Δολιχαορός, ή ίσως Δολιχαωρός.
Άσχετα το στάρ έχει ταινία του ΟΔΥΣΣΕΑ τώρα δείτε την
Όμως αντίθετα, δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς την πληροφορία από "πρώτο χέρι", για τις "ΧΩΡΕΣ" στην κοιλάδα της Ηράκλειας, που για μένα λέει πολλά. Επισημαίνω τον πλυθυντικό, όπως Πρόννοι, Θήβαι, Αθήναι κ.α.
ΑπάντησηΔιαγραφή
e-poros29 Δεκεμβρίου 2012 12:57 π.μ.

εγώ πάλι θα το πιάσω ανάποδα αυτό που είπες πριν!!,, Μακρυνόρος της Ακαρνανίας- http://www.akarnania.net/ancienakarnania/ancienakarnania.htm
ταιριάζει ,ε Δολιχα ορος,,Μακρυωτικα ομως πρεπει να ήταν Δολιχα--κατιάλλο,, αλλα στα αρχαία δεν τα πάω καλά! τελικά επειδη απηλιώτης= ανατολή αυτή η κοιλάδα μπας και ενοει ακαρνανια? εξάλου Ηρακλαια εχει και εκει!
ΠΥΛΑΡΟΣ,,Ρώτησα και συμφωνω με Αρης για το Θυρωρός,,προφανώς υπήρχαν δυο Πύλες στις δυο άκρες μιας και ήταν το πέρασμα,, και ίσως τελικά το Μακρυότικα,, συνθετικά ίσως καιπιθανόν εννοει ¨το χωριό λόγο της θέσης του ότι μπορούσαν να έχουν ακουστική από μακριά!"

Βαθυπράσινη και βαθύσκιωτη κοιλάδα η Πύλαρος της Κεφαλονιάς, αραδιάζει στον ήλιο του Ιονίου τα εικοσιτέσσερα χωριά της στους πρόποδες των δύο βουνών που την οριοθετούν, της Αγίας Δυνατής από νότια και του Καλονόρους από βόρεια.
Γυμνά μα επιβλητικά, υψώνονται και τα δύο περήφανα σ’ ένα μοναδικό γαλάζιο ουρανό και αιώνες τώρα βιώνουν τις μικρές και μεγάλες στιγμές του τόπου και παρακολουθούν τα δρώμενα καθώς καταγράφονται στο μεγάλο της Ιστορίας βιβλίο.
Και είναι πολλά τα μνημεία – μαρτυρίες σημαντικές του χθες- που κρατά φυλαγμένα μέσα στο χρόνο και το Καλονόρος, για να κληροδοτήσει και στις γενιές που θα ακολουθήσουν: πλήθος απολιθώματα με θαλάσσιους κυρίως οργανισμούς στις ΒΑ πλαγιές του, αρχαιότητες στο Μεγιάβουνο (Παλατάκια) κοντά στην Αγία Ευφημία, χαλάσματα από προσεισμικούς οικισμούς, όπως τα παλιά Λογαράτα, αλώνια, γραφικά ξωκλήσια κι ερειπωμένους ανεμόμυλους.

ΑΝΑΡΤΗΣΗ  ΠΟΥ ΑΝΤΙΓΡΑΦΩ ΑΠΟ ΤΟ http://listonplace.blogspot.com, ΜΕ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΩ ΚΑΘΟΛΟΥ,,   Η ΣΑΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΕΜΟΡΦΗ , ΚΑΙ ΜΟΙΑΖΕΙ ΣΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΜΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΝΗΣΙ.


ΣΑΜΟΣ : Το Φοβερό Νησί των...5 Φ



Ένα από τα μεγαλύτερα πλωτά νησιά της Ελλάδος. Κατασκευάστηκε από τον Σαντιάγκο Καλατράβα με χρηματοδότηση από το ΖΞΣ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης από την Ευρωπαϊκή Ένωση
Η κατασκευή έγινε από 100% ανακυκλώσιμα υλικά.
Κατασκευάστηκε σύμφωνα με την προτελευταία λέξη της μόδας και της τεχνολογίας. Παρόμοιο του υπάρχει μόνο εις το Ντουμπάι, τα γνωστά Palm Island. Υπάρχει και η Σαμοθράκη, την οποία κάποιοι χλιμίντζουρες θεωρούν υβρίδιο Σάμου και Θράκης, αλλά οι κάτοικοι της Σαμοθράκης το αρνούνται.
Οι μόνιμοι κάτοικοι της νήσου μιλούν την Σαμιώτικη Ελληνική.


Τρία είδη μόνιμων κατοίκων υπάρχουν στο υβριδικό αυτό νησί. Τα γνωστά 5 Φ (Όχι το μαγαζί):
§  Πρώτο Φ: Φοιτητές
§  Δεύτερο Φ: Φαντάροι
§  Τρίτο Φ: Φαντάσματα
§  ΤΕΤΑΡΤΟ ΚΑΙ ΠΕΜΠΤΟ Φ: ΦΟΡΓΚΕΤ ΦΑΚΙΝΓΚ

ΟΜΗΡΙΚΟΙ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ!!


ΣΤΟΝ  ΑΧΥΡΩΝΑ  ΠΟΥ  ΕΙΜΑΣΤΕ
ΠΕΤΡΑ ΝΑ ΜΗΝ ΡΑΓΙΣΕΙ
ΚΑΙ Ο ΟΙΚΟΔΕΣΠΟΤΗΣ ΣΑΣ
ΑΠΟ ΤΟ  ΞΥΛΟ ΘΑ ΜΑΥΡΙΣΕΙ!!!

ΠΟΛΥ ΤΑ ΑΝΑΚΑΤΕΨΑ,,
ΕΤΟΥΤΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ
ΣΕΝΑΡΙΑ ΕΒΓΑΛΑ ΠΟΛΛΑ,,
ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΣΑΣ  ΕΧΩ ΖΑΛΙΣΕΙ!!




    Antonis Vassilakis Σιγά τώρα, να γνωριζε πιο πολλά ο Ομηρος από εμας. Αυτός ηταν αγράμματος. Ενώ εμείς εεεε; Εμει οταν θελουμε, την Κρήτη την πάμε Θράκη. Αμε τι νόμιζες κύριε Ομηρε; αφου στραβός ήσουνα. Που τα έβλεπες;
  • ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ ΙΣΩΣ ΝΑ ΤΟ ΑΚΟΥΣΕ !!!,,

  • Sakis Dani "Παιδί μου, η ποίηση είναι ποίηση, άμα δεν την καταλαβαίνει κανείς. Άμα την καταλαβαίνουν όλοι δεν είναι ποίηση, είναι τσιφτετέλι. Κατάλαβες;"
    Ντίνος Ηλιόπουλος, από την ταινία «Το Δόλωμα»
ΕΚΛΕΨΑ  ΕΝΑ  ΧΑΡΤΗ,,  !!!ΚΑΙ  ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ  ΠΟΥ ΕΙΧΑΜΕ ΤΑ ΝΕΡΑ  ΜΕΡΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΠΙΟ ΠΑΝΩ  (ή να τι θέσω καλύτερα,,το νησί μας πιο Βουλιαγμένο) ,, ΚΑΙ Η  ΟΜΗΡΙΚΗ   ΙΘΑΚΗ
ΕΙΝΑΙ  ΜΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥΚΑΙ ΑΡΚΕΤΩΝ  ΑΛΛΩΝ  ΤΑ  ΠΙΣΤΕΥΩ,,,,ΕΧΟΥΜΕ  ΤΑ  ΕΞΗΣ  ΣΕΝΑΡΙΑΚΙΑ  ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΦΟΡΚΥΝΑ!!,,,,  ΠΟΥ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΑΣΤΕΡΙΔΑ,ΙΣΩΣ ΛΥΘΕΙ  ΤΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΟΜΗΡΙΚΟ ΠΑΖΛ!!   
  1. Ωχ ωχ ωχ τρομάρα μου!
    Ορέ κέρνα κέρνα ούζα ο Σταθάτος γλέπεις το ένα δάχτυλο ολόκληρη απαλάμη!
    ‘Όλα ανάποδα τα έκαμες.
    Λοιπόνε άσε τη θάλασσα να κατεβεί πάρα κάτου, κόψε κάνα «δάχτυλο» άσε τσι ονομασίες στη θέση τσου και γύρνα το χάρτη ανάποδα!
    Ρίξε λίγο νερό στο κεφάλι σου να πάρει και τα μαλλιά λιγουλάκι, πιες τρείς καφέδες χωρίς ζάχαρη και θα δεις το Φόρκυνα μπροστά σου!!
    Χα χα χα χα χα χα χα. 

  2. σου βουλιαξα την αστεριδα σου,,?? (αν και οπως βλέπεις βορεια δεν ασχολειθηκα καθόλου χαχα), εδω κονζα μου Αργοστολι και Ληξουρι Βουλιαξα και δεν φωναζουν ,,τι ξεσηκοθηκατε θιακορισιάνοι !!,, ασε να βάλω τα σεναρια κάτω επειδή από δώθε μεριά εχουμε πολλά ,και μετά αν καταλυξουμε κάπου βάζουμε και τα δικά σας! Καλή εβδομάδα! Εξάλου έχεις την Πάζιοτ εσυ,,μην φοβάσαι τίποτε με τους Κουρκου΄λους που έμπλεξες
    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τι πας και μπλέκεις Ληξουραίους και Αργοστολιώτες εκεί είναι η Μέση Κεφαλονιά! Πως λέμε Μέση Ανατολή? Χα χα χα χα. Βρίσκονται σε εμφύλιο από γεννήσεως κόσμου.
    Σα πόλεμος τση «μαύρης μάντολας» θα μείνει στην ιστορία! Άς΄τους στο καημό τους τσου ψημένους.

  4. ΤΣΟΥ ΕΞΑΦΑΝΙΣΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΥΟ,,ΝΑ ΜΗΝ ΜΑΣ ΣΚΟΤΙΖΟΥΝ,,ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΧΩΡΙΣΩ ΤΗΝ ΠΑΛΙΚΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΡΑΝΗ!!,,ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΜΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΑ


  1. Θα γράψω και μια άποψη προσωπική πιστεύω τεκμηριωμένη από τη περιγραφή της Οδύσσειας και όχι βασισμένη σε υποθέσεις:
    Το όνομα Σάμος ~ Σάμη δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ότι υπήρχε είτε στην Κεφαλονιά, είτε στην σημερινή Ιθάκη. Η Ιθάκη σα Δουλίχιο δεν παίζει. Αν λάβουμε αυτό στα υπόψη είναι θέμα ποια ήταν η Αστερίδα και ποιο το Δουλίχιο. Η Ομηρική Ιθάκη λοιπόν είναι σίγουρα, ή σημερινή Ιθάκη, ή η Κεφαλονιά. Τα υπόλοιπα είναι όνειρα θερινής νυκτός.

    Είχα πεί ότι θα γράψω μια θεωρία για το η Ονηρική Ιθάκη στη Κρήτη αλλά δυστυχώς δε την βρίσκω. Αν Θυμάμαι καλά τα τοποθετούσε όλα στο νομό Χανίων( το χωριό Βρύσες θυμάμαι) και τα ανάκτορα στη Γραμβούσα.!!!
    Χα χα χα χα
  1. ΧΑΡΤΕΣ  ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ  


    ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ   http://pronoikefalonias.blogspot.gr/2012/04/blog-post_30.html#more
    Και λίγα αξιοσημίοτα σχολια από το φεις!
    από Σάκη ,,"Πρόννοι πόλις Κεφαλληνίας, πληθυντικώς, η πάλαι ποτέ Τιμοξάνδρεια, κατάντηστιν Καικίου, από Πρόννου Κεφάλου και Πρόκριδος δευτεροτόκου. Καθελών γάρ ο Πρόννος την του Τιμοξάνδρεως πόλιν μάχη κραταιά, και άλλην προσκτίσας Πρόννους εκάλεσεν από του ονόματος αυτού θέμενος την προσηγορίαν Έστι δε και ιερόν Διός Πρόννου , ο Πρόννος ίδρυται. Το εθνικόν Πρόνειος, ως Εκαταίος. Εύρηται δε και Προννεύς παρά Φόρβαντι." ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΚΑ. ΕΥΛΥΡΟΥ ΚΕΦΑΛΛΗΝΟΣ ΤΟΥ ΠΥΛΑΡΕΩΣ δημοσιευθέντα υπό Κ.Σιμωνίδου, 1850.

    ΠΡΟΝΕΙΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΕΥΣ
    Σωστό γενικά το κείμενο. (στην ανάρτηση http://porosnews.blogspot.gr/2012/12/blog-post_4014.html, και σχολιασμο δικό μου ότι το Αννινάτα μπορεί να προέρχονται από τι ανίατοι λόγο αιμομιξίας έριχνα φύλλα στην τράπουλα)
    Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι τα επώνυμα -οικογενειακά ονόματα έχουν ως πρώτο συνθετικό ΟΝΟΜΑ που συμπληρώνει η κατάληξη ΑΤΟΣ. Παράδειγμα Γεωργάτος, Μαρκάτος, Πετράτος Γρηγοράτος Γαλιατσάτος κλπ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου