Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2017

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΑ που έγραψαν ιστορία το 2016

ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΓΑΒΡΙΗΛ ΜΑΝΩΛΑΤΟΣ
ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Η νίκη της Ρωσίας και του καθεστώτος της Συρίας στο Χαλέπι, οι αμερικανικές εκλογές, το δημοψήφισμα στη Βρετανία, το πραξικόπημα στην Τουρκία, η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ, οι προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού και οι επιτυχίες των Ελλήνων αθλητών στους Ολυμπιακούς αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο, είναι μερικά από τα γεγονότα του 2016, που ήρθαν στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας την χρονιά που έφυγε.
Παρουσιάσαμε τα γεγονότα αυτά σε δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος, πού ήδη δημοσιεύσαμε, αναφερθήκαμε στα σημαντικά γεγονότα και στα πρόσωπα με παγκόσμιο ενδιαφέρον ενώ στο δεύτερο θα αναφερθούμε σήμερα, στα γεγονότα και στα πρόσωπα με ελληνικό ενδιαφέρον.
Β΄ ΜΕΡΟΣ: ΕΛΛΑΔΑ
  1. Κυριάκος Μητσοτάκης
Διαψεύδοντας όλα τα προγνωστικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκλέγεται πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας στις 11 Ιανουαρίου του 2016 μετά από μια μακρά και με έντονα σκαμπανεβάσματα εκλογική διαδικασία. Ο κ. Μητσοτάκης ανέλαβε το τιμόνι του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε μια πολύ δύσκολη περίοδο μετά το δημοψήφισμα τον Ιούλιο του 2015 και τις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Μέχρι στιγμής, φαίνεται ότι οδηγεί το κόμμα του με σχετική επιτυχία και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Νέα Δημοκρατία προηγείται σταθερά του κυβερνόντος κόμματος ΣΥΡΙΖΑ
Κυριάκος Μητσοτάκης: Εκλέγεται πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας διαψεύδοντας όλα τα προγνωστικά
  1. Νίκος Αναστασιάδης και το κυπριακό
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας εντείνει τις προσπάθειες για έναν ουσιαστικό διάλογο με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί προκειμένου να υπάρξει βιώσιμη λύση στο Κυπριακό. Οι δύο άνδρες μετά από αλλεπάλληλες συναντήσεις στην Κύπρο, οι οποίες είχαν οδηγήσει σε μια προχωρημένη συμφωνία σε πολλά ζητήματα, συναντήθηκαν με πρωτοβουλία του ΟΗΕ στο Μον Πελεράν της Ελβετίας, προκειμένου να προσδιορίζουν τις λεπτομέρειες των τριών κριτηρίων, που θα οδηγούσαν σε λύση του ακανθώδους ζητήματος του εδαφικού. Η διαφορά που υπήρχε ανάμεσα στις θέσεις των δύο ανδρών ως προς τον αριθμό των προσφύγων που θα επέστρεφαν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση, οδήγησε στο ναυάγιο. Οι ελπίδες ωστόσο δεν έχουν σβήσει. Ο Νίκος Αναστασιάδης συνεχίσει τις προσπάθειες για γεφύρωση των διαφορών.
Νίκος Αναστασιάδης: Εντείνει τις προσπάθειες για έναν ουσιαστικό διάλογο με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.
  1. Άννα Κορακάκη δυο φορές Ολυμπιονίκης
Για πρώτη φορά στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, μια ελληνίδα αθλήτρια κατέκτησε στην ίδια διοργάνωση δύο ολυμπιακά μετάλλια, ένα χρυσό και ένα χάλκινο κάνοντας τους Έλληνες υπερήφανους. Η Άννα Κορακάκη κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στον τελικό των 10μ. αεροβόλο πιστόλι και το χρυσό μετάλλιο στο πιστόλι 25 μέτρων, στους Ολυμπιακούς αγώνες του Ρίο στη Βραζιλία.
Άννα Κορακάκη: Διπλή Ολυμπιονίκης στο Ρίο έκανε περήφανους του Έλληνες
  1. Λευτέρης Πετρούνιας ο απόλυτος άρχοντας των κρίκων
Στις 15 Αυγούστου του 2016 ο Λευτέρης Πετρούνιας ο “Αρχοντας των Κρίκων” όπως θα μείνει στην ιστορία, δοξάζει την Ελλάδα κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο στους κρίκους στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο Ντε Τζανέιρο. Ήταν το απόλυτο φαβορί και επιβεβαίωσε τα προγνωστικά δίνοντας συνέχεια στη σπουδαία ολυμπιακή παράδοση της Ελλάδας στην ενόργανη γυμναστική. Οι Έλληνες ξανάνιωσαν περήφανοι.
Λευτέρης Πετρούνιας: Χρυσός Ολυμπιονίκης δόξασε την Ελλάδα
  1. Δημήτρης Διαμαντίδης
Στον τελικό του πρωταθλήματος στο Μπάσκετ, στις 30 Μαΐου στο ΟΑΚΑ, ο αρχηγός του Παναθηναϊκού Δημήτρης Διαμαντίδης έδωσε τον τελευταίο του επίσημο αγώνα ως παίκτης γράφοντας ιστορία μετά από μια μεγάλη και εξαιρετική καριέρα. Η φανέλα του, με το 13, παίρνει τη θέση της στην ιστορία του ελληνικού Μπασκετ.
Δημήτρης Διαμαντίδης: Τίμησε το ελληνικό μπάσκετ, κρέμασε τη φανέλα του.
  1. Νίκος Καραθάνος
Σκηνοθέτης που έχει ξεχωρίσει από τη γενιά του. Με κάθε του παράσταση, δημιουργεί ένα γεγονός. Αναδεικνύει έναν μοναδικό κόσμο με τις παραστάσεις του. Με δυο εξαιρετικές παραστάσεις στην Επίδαυρο και άλλες δέκα στη Στέγη έκανε μια από τις πιο αξιομνημόνευτες σκηνοθετικές ερμηνείες σε ένα ιστορικό έργο τις όρνιθες του Αριστοφάνη. Ο Νίκος Καραθάνος επιχειρεί πάντα και καταφέρνει να συνδέσει τη χθόνια καταγωγή του ανθρώπινου όντος με την ποίηση και τα μεγάλα ερωτήματα της εποχής μας σε ένα πλέγμα αναμνήσεων, καταγωγής και μια μοναδικά πρωτότυπη προβληματική της εποχής.
Νίκος Καραθάνος: Σκηνοθέτης που αναδεικνύει έναν μοναδικό κόσμο με τις παραστάσεις του.
  1. Κέντρο Πολιτισμού – Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Στις29 Δεκεμβρίου 2016, η μεγάλη εφοπλιστική οικογένεια του Σταύρου Νιάρχου παρέδωσε στο ελληνικό κράτος το “Κέντρο Πολιτισμού – Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος”, εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή για τον πολιτισμό και προσφέροντας στους Έλληνες δυο νέες υπερσύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις για την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και την Εθνική Λυρική Σκηνή, καθώς και τη δημιουργία το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, συνολικής έκτασης 210.000 τετραγωνικών μέτρων. Το έργο κόστισε 617 εκατομμύρια ευρώ και σχεδιάστηκε από τον αρχιτεκτονικό γραφείο Renzo Piano Building Workshop.
Η παιδεία και ο πολιτισμός αποτελούν τη ραχοκοκαλιά κάθε προηγμένης κοινωνίας. Δημιουργώντας το ΚΠΙΣΝ, το όραμα του Ιδρύματος είναι να προσφέρει στη χώρα και στην πόλη νέες θεσμικές βάσεις, οι οποίες είναι απαραίτητα στοιχεία επανεκκίνησης και προόδου, καθώς και ένα πλαίσιο για το μέλλον. Παιδεία, πολιτισμός και βιωσιμότητα είναι τα τρία κύρια στοιχεία του ΚΠΙΣΝ και παράλληλα βασικές προϋποθέσεις για την ενίσχυση της δυναμικής προοπτικής της πόλης και των ανθρώπων της, που σε ένα παγκόσμιο πλαίσιο, θα βοηθήσουν στην ενσωμάτωσή τους στον εικοστό πρώτο αιώνα.
Κέντρο Πολιτισμού – Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή για τον πολιτισμό
  1. Μαρινόπουλος
Το τέλος του 2016 βρίσκει την αλυσίδα σούπερ μάρκετ “Μαρινόπουλος” και τους 13.000 υπαλλήλους της σε νέο αδιέξοδο. Το ελπιδοφόρο σχέδιο της συμφωνίας ανάμεσα στην οικογένεια Μαρινόπουλου και της εταιρίας “Σκλαβενίτης” έχει μπλέξει στα γρανάζια της γραφειοκρατίας. Τα χρήματα από την ενδιάμεση χρηματοδότηση για τους προμηθευτές και τους μισθούς εξαντλήθηκαν χωρίς το Πρωτοδικείο να έχει εγκρίνει ακόμη το σχέδιο διάσωσης της εταιρείας, που θα ανοίξει τον δρόμο για την χρηματοδότηση από τις τράπεζες. Βάσει της αρχικής συμφωνίας στην ενδιάμεση χρηματοδότηση συνολικού ύψους 80 εκατ. ευρώ συμμετείχαν με 55 εκατ. ευρώ οι τράπεζες, με 15 εκατ. ευρώ ο Σκλαβενίτης και με 10 εκατ. ευρώ ο Μαρινόπουλος. Τα χρήματα είχαν προϋπολογισθεί για τις ανάγκες λειτουργίας του Μαρινόπουλου έως τις 30 Νοεμβρίου 2016.
Σουπερμάρκετ Μαρινόπουλος: Τα προβλήματα συνεχίζονται
  1. Ελευσίνα πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021
Η ομάδα «Eleusis 2021» διαμόρφωσε τον φάκελο υποψηφιότητας της Ελευσίνας για την πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021. Η ομάδα έδωσε τον καλύτερο εαυτό της για την προώθηση της ιδέας και την τελική επιτυχία, αποκαλύπτοντας τα προβλήματα μίας από τις πέντε ιερές πόλεις της αρχαιότητας αλλά και ενός κατεξοχήν βιομηχανικού κέντρου στη σύγχρονη εποχή, της Ελευσίνας. Η φυσιογνωμία της Ελευσίνας διαμορφώνεται μέσα από μία διαρκή διαδικασία σύνθεσης των αντιθέτων. Στην ίδια διαδικασία βρίσκεται σήμερα και η Ευρώπη στο σύνολό της, στην προσπάθειά της να υπάρξει ως ενιαία οντότητα και ως Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπό αυτή την προοπτική, η Ελευσίνα βρίσκεται στην καρδιά του ευρωπαϊκού προβληματισμού. Αν στα παραπάνω προστεθεί και η σημαντική πολιτιστική δραστηριότητα που έχει αναπτύξει η πόλη τις τελευταίες δεκαετίες, η Ελευσίνα έχει τα ισχυρότερα επιχειρήματα για να αναδειχθεί σε μια επιτυχημένη πολιτιστική πρωτεύουσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου