Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2017

Συνεχεια με ιστορικές φώτο σε Κομπόγιο


Yangos Metaxas
Καλημέρα Κομπόγιο! Καλή Κυριακή!
Λίγες ημέρες πριν στις 19 Ιανουαρίου, είχα ανεβάσει μια φωτογραφία της δεκαετίας του 1930 με δύο κυρίους που κάθονται σε κάποιο, μάλλον, Αθηναϊκό, καφενείο. Ο ένας είναι ο μακρινός μου θείος, αρχαιολόγος Σπύρος Μαρινάτος. Ο άλλος δεν γνωρίζω ποιος είναι και κατέθετα στην ομάδα την περί της ταυτότητος του, άγνοια μου.
Ο φίλος Eleftherios Lefcochilos, σε σχόλιο του, υπέδειξε ότι ίσως ο άλλος κύριος θα μπορούσε να είναι ο καθηγητής Διονύσης Ζακυθηνός.

Επειδή δεν είμαι σε θέση να επιβεβαιώσω ή να απορρίψω αυτήν την ενδιαφέρουσα άποψη, θέτω τα παρακάτω στην κρίση της ομάδας.
Στο αρχείο μου υπάρχουν, μέχρι στιγμής, 6 φωτογραφίες που απεικονίζουν τον καθηγητή Διονύση Ζακυθηνό, σε προχωρημένη ηλικία το 1983, κατά την διάρκεια αρχαιολογικών ανασκαφών στην Παλική. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή...
Η Ντιάνα Αντωνακάτου είχε αρχικά εκθέσει την άποψη της σχετικά με την τοποθέτηση του Κάστρου Αγ. Γεωργίου στην Παλική, στους δύο διαπρεπείς Κεφαλονίτες καθηγητές Διονύση Ζακυθηνό και Θησέα Τζαννετάτο. Και οι δύο επιστήμονες, που είχαν άμεση σχέση με την ανακάλυψη, φωτογράφηση, ανακοίνωση και έκδοση των εγγράφων του Πρακτικού της Λατινικής Επισκοπής του 1264, ενεθάρρυναν και βοήθησαν την Ντιάνα από την πρώτη στιγμή. Ο Ζακυθηνός μάλιστα που ήταν και Ακαδημαϊκός, είχε υποστηρίξει τα συμπεράσματα της Ντιάνας, παρουσιάζοντας την εργασία της τον Μάιο του 1982 στην Ακαδημία Αθηνών: "Ο θάνατος του Ροβέρτου Γισκάρδου. Το Πρακτικόν της Λατινικής Εκκλησίας Κεφαλληνιας (1264). Τοπογραφικαί και κοινωνιολογικαί διακριβώσεις",.


Τον Αύγουστο του 1983, η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Πατρών διενήργησε αρχαιολογική έρευνα με ανασκαφικές τομές στην κορυφή του υψώματος του Κάστρου Αγίου Γεωργίου της Παλικής και στα επισημασμένα από την αυτοψία της του 1981 και ταυτισμένα με τα αναφερόμενα στο Πρακτικό του 1264 ερείπια κτιρίων, όπως αυτά αναφέρονται στην ιστορική έρευνα της Ντιάνας Αντωνακάτου. Υπεύθυνη αρχαιολόγος ήταν η κυρία Τένια Ρηγάκου.

Η πρώτη φωτό λοιπόν είναι αυτή που είχα ανεβάσει την 19η Ιανουαρίου και δείχνει τον Σπύρο Μαρινάτο και τον “άγνωστο”.
Οι επόμενες 6, δείχνουν τον Καθηγητή Διονύση Τζαννετάτο, κατά την περίοδο των ανασκαφών που αναφέρω παραπάνω. Στις τέσσερις από αυτές εικονίζεται και η αρχαιολόγος Τένια Ρηγάκου. Στις άλλες δύο, επάνω στην ταράτσα μαζί με τον Ζακυθηνό, φαίνεται και ένα φιλικό ζευγάρι, ίσως από το Ρίφι (ας με συγχωρούν που δεν συγκράτησα τα ονόματα τους). Στην μία από αυτές φαίνεται και η θεία μου Ντιάνα Αντωνακάτου.
Στην 7η και τελευταία φωτογραφία φαίνεται η Ντιάνα με κάποιον κύριο στην Ακρόπολη. Μπορεί να είναι ο καθηγητής Διονύσης Ζακυθηνός, αλλά η σκέψη μου πηγαίνει στον καθηγητή Θησέα Τζαννετάτο. Μπορεί όμως και να κάνω λάθος.
Να προσθέσω ακόμη κάτι στην προσπάθεια εξακρίβωσης της ταυτότητας του αγνώστου. Ας μην αποκλειστεί και το όνομα Λαμπίρης.
Σχεδόν όλα τα σχετικά με την έρευνα της Ντιάνας Αντωνακάτου για το Κάστρο του Αγίου Γεωργίου στην Παλική και για την Μεσαιωνική Κεφαλονιά, βρίσκονται στην βιβλιοθήκη του Κομπόγιο.

6 σχόλια:

  1. Φυσικότατο εσείς να ενδιαφέρεστε για την ταυτοποίηση του φίλου του θείου σας αλλά μήπως θα ήταν εύκολο περιληπτικά βεβαίως να μας γράψετε αν υπάρχουν κάποια στοιχεία που να συσχετίζουν το θάνατο του Γυισκάρδου με το συγκεκριμένο ή άλλο τόπο? Επειδή κάποιοι τον έχουν φθάσει μέχρι τη Ζάκυνθο! Χα χα
    Ευχαριστώ,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φίλτατε consolas είναι ασαφής η ερώτηση σας και οπωσδήποτε άσχετη με την παραπάνω ανάρτηση. Αν πάντως είστε μέλος της ομάδας Κομπόγιο, ίσως βρείτε απάντηση στο ερώτημα σας στα ανάτυπα των εργασιών της Αντωνακάτου που βρίσκονται στην ψηφιακή βιβλιοθήκη του Κομπόγιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ίσως να έχετε κάποιο δίκιο κ. Metaxas για την ασάφεια αλλά είμαι της σχολής του «το Λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν» και αυτό δημιουργεί σε κάποιους προβλήματα.
      Ευχαριστώ για την πληροφορία.

      Διαγραφή
  3. καημερα,, εκει πάνω στην Ασσο (pronassus) πάνε να μας φάνε τον Οδυσσεα,, αλλα θεουν πολυ ψαξιμο ακομη,, και μιας και ο φιοε Σπύρος Ροκκκος σχολιαζει εκτος θεματοα ,εγω θα παω σε μια ενδιάμεση χρονοογια που ηδη ψαχνω στοιχεια από εβδομάδα!
    ας αρχίσουμε λίγα χρόνια πριν το 1850, η χρονιά δηλαδή που γενήθηκε ο Χερν. Στα Κύθηρα μια νεαρή κοπέλα με τ’όνομα Ρόζα Κασιμάτη έχει μόλις συναντήσει έναν νεαρό αξιωματικό ιρλανδό που υπηρετεί στο νησί, κ τον έχει ερωτευτεί. Το όνομά του είναι Κάρολος Χερν. Ορίστε λοιπόν οι γονείς. Ας συνεχίσουμε τώρα στην χρονιά 1850. Στο νησί Λευκάδα γεννιέται ο μικρός Λευκάδιος (το όνομα είναι προφανώς παρμένο από το νησί). Έτσι λοιπόν ήρθε ο Λευκάδιος στον κόσμο. Τώρα ας συνεχίσουμε με την ιστορία του.
    εμεις ψαχνουμε (τα στοιχεια ερχονται εξ αμερικης για τον αδελφο του πολυ μεγαλου ποιητη της Ιαπωνιας )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Λέγεται πως η Ρόζα Κασιμάτη έφτασε στην Κεφαλλονιά το1854 ή 1855,έγκυος ,όπου γέννησε εκεί τον James, είναι άγνωστο άν δήλωσε εκεί το μωρό ή στα Κύθηρα, γι αυτό ψάνουμε την άκρη μήπως βρεθεί στην Κεφαλλονιά,αφού στα Κύθηρα,δεν βρέθηκε τίποτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Έ τώρα ακούς ό,τι «πετάει» και ψαρώνεις ρε φίλε!
    Και που θα πάνε τον Οδυσσέα στη Ν. Ζηλανδία?
    Κάκακακακα.
    Δεν φεύγει από τη Θιακοκεφαλονιά με τίποτις.
    Άσ΄ τους να βαράνε το πισινό τους στο παρκέ και εμείς να γελάμε ρίχνοντας τρίποντα!!
    Και ποιοί το παλεύουνε? Γιατί ανάθεμα και αν έχω καταλάβει.
    Έ δεν είμαστε και παιδάκια τσου το είπες?
    Χα χα χα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή