Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2017

Μια μαγική βραδιά αφιερωμένη στους σύγχρονους επτανήσιους ποιητές οργάνωσε η ΙΟΝΙΟΣ Βιβλιοθήκη της Ε.Ε.Ε.

Μια μαγική βραδιά αφιερωμένη στους σύγχρονους επτανήσιους ποιητές οργάνωσε η ΙΟΝΙΟΣ Βιβλιοθήκη της Ε.Ε.Ε.
 
«Περί δαίμονος και άλλων ερώτων» ήταν ο τίτλος της εκδήλωσης αφιερωμένης στη σύγχρονη επτανησιακή ποίηση που πραγματοποίησε η Ένωση Επτανησίων Ελλάδας στο Αθηναίων Πολιτεία το βράδυ της Δευτέρας, 6 Νοεμβρίου. Το αφιέρωμα πραγματοποιήθηκε με την παρουσία των ίδιων των ποιητών που τιμήθηκαν και με την δυναμική παρουσία του επτανησιακού κοινού που αγκάλιασε την εκδήλωση.

Η Πρόεδρος της Ε.Ε.Ε. Ελένη Κονοφάου στον χαιρετισμό της ευχαρίστησε τους επτά ποιητές που ανέλαβαν - όπως ανέφερε -να ‘ξεναγήσουν’  το κοινό στο μονοπάτια του μυαλού και της καρδιάς, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ιονίου Βιβλιοθήκης και την προσπάθειά της να προβάλλει τον πνευματικό κόσμο των Επτανήσων. Στην πνευματική παράδοση του Ιονίου – μεταξύ άλλων και στον τομέα της ποίησης από την εποχή του Σολωμού και του Κάλβου έως τις μέρες μας – αναφέρθηκε στο καλωσόρισμά της και η Αναπληρώτρια Εφόρος της Ιονίου Βιβλιοθήκης Εύη Ρούτουλα ενώ ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Παναγιώτης Κριμπάς που είχε τον συντονισμό της βραδιάς αναφέρθηκε στο Ιόνιο που εμπνέει. Όπως τόνισε από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας τα Ιόνια νησιά εμπνέουν ποιητές και καλλιτέχνες και ανέφερε ως ελάχιστα δείγματα μεταξύ άλλων τον πίνακα «Ταξίδι στα Κύθηρα» του Βατό ή το ομώνυμο ποίημα του Κώστα Ουράνη.
Οι επτά ποιητές – ένα από κάθε νησί – στους οποίους ήταν αφιερωμένη η βραδιά -απήγγειλαν ποιήματά τους συνοδεία των ηθοποιών Δημήτρη Βερύκιου και Δώρας Χρυσικού που με την καλλιτεχνική τους ιδιότητα και τη σημαντική θεατρική τους εμπειρία συνέβαλαν στη δραματοποίηση των έργων. Ο Γιώργος Δάγλας από την Ιθάκη, ο Γιώργης Δρυμωνιάτης από τα Κύθηρα, ο Μίμης Κούρτης από τη Λευκάδα, η Μαίρη Μαυρωνά από την Κέρκυρα, ο Σπύρος Μπογδάνος από τους Παξούς, η Εύη Μαρούλη από τη Ζάκυνθο και ο Παναγιώτης Τζανετάτος από την Κεφαλονιά μύησαν το κοινό στην τέχνη τους, δημιουργώντας εικόνες περί έρωτος και άλλων… δαιμόνων.
Τη μαγική βραδιά πλαισίωναν καλλιτεχνικά σημαντικοί μουσικοί και ερμηνευτές. Η σοπράνο Έφη Παπαδοπούλου ερμήνευσε τραγούδια κλασικού ρεπερτορίου με τη συνοδεία πιάνου από την Δέσποινα Αλιζώτη ενώ την ξενάγηση σε επτανησιακές μελωδίες ανέλαβαν ο Σπύρος Καββάδας (κιθάρα-φωνή) και ο Χρήστος Ευαγγελάτος (μαντολίνο - φωνητικά).
Στο πέρας της βραδιάς, το φιλόμουσο κοινό των Επτανήσων και η Ιόνιος Βιβλιοθήκη ανανέωσαν το ραντεβού τους για την επόμενη πολιτιστική δράση της Ε.Ε.Ε.
Εισαγωγή ποιητικής βραδιάς: 
Μουσική παρουσίασης:  Συναυλία της ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ -  Αφιέρωμα στην επτανησιακή μουσική (Θέατρο Badminton 2/4/2012) 
Εύη Ρούτουλα, α.α. Έφορος ΙΟΝΙΟΥ Βιβλιοθήκης
Εύη Ρούτουλα, Ελένη Κονοφάου, Παναγιώτης Κριμπάς
Παναγιώτης Κριμπάς
Μαίρη Μαυρωνά
Σπύρος Μπογδάνος
Μίμης Κούρτης
Παναγιώτης Τζαννετάτος
Γιώργος Δάγλας
Εύη Μαρούλη
Γιώργης Κασιμάτης - Δρυμωνιάτης
Παναγιώτης Κριμπάς
Έφη Παπαδοπούλου
Δέσποινα Αλιζώτη
Έφη Παπαδοπούλου - Δέσποινα Αλιζώτη
Δημήτρης Βερύκιος - Γιώργης Κασιμάτης - Δρυμωνιάτης
Δημήρης Βερύκιος, Δώρα Χρυσικού - Εύη Μαρούλη
Γιώργος Δάγλας - Δημήτρης Βερύκιος
Δώρα Χρυσικού - Παναγιώτης Τζαννετάτος
Μίμης Κούρτης - Δημήτρης Βερύκιος
Δώρα Χρυσικού - Σπύρος Μπογδάνος
Μαίρη Μαυρωνά - Δημήτρης Βερύκιος
Χρήστος Ευαγγελάτος - Σπύρος Καββάδας
Χρήστος Ευαγγελάτος
Σπύρος Καββάδας
 Σπύρος Μπογδάνος, Έφη Παπαδοπούλου, Παναγιώτης Κριμπάς, Παναγιώτης Τζαννετάτος
Γιώργης Κασιμάτης - Δρυμωνιάτης, Μαίρη Μαυρωνά, Εύη Ρούτουλα, Εύη Μαρούλη, Ελένη Κονοφάου, Δημήτρης Πολλάτος
Μαρία Γραμματικού, Δημήτρης Βερύκιος, Μίμης Κούρτς, Σπύρος Καββάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου