Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2018

NEA ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ

Αρχιπέλαγος 2018: Δράση για την Προστασία των Θαλασσών μας

LOGO59D2054B31992C3187555BD938B9D9A6

Η Συλλογική μας Ευθύνη για την Πλαστική Ρύπανση της Ελληνικής Φύσης

Μία μικρή θαλάσσια χελώνα καρέτα βρέθηκε να πλέει νεκρή στο ανατολικό Αιγαίο τις ημέρες των Χριστουγέννων, αποτελώντας ένα από τα πολυάριθμα αντίστοιχα περιστατικά αντιμετωπίζει καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου το Ινστιτούτο «Αρχιπέλαγος». Η χελώνα αυτή ζούσε έχοντας στο στομάχι της 84 κομμάτια πλαστικού (ένα μπαλόνι, κομμάτια από πλαστικές σακούλες και πολυεστερικές συσκευασίες, ένα θραύσμα από παιχνίδι και πολλά άλλα) και τελικά πέθανε από πρόσκρουση με ταχύπλοο σκάφος...
Μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ τη συνέχεια του άρθρου.
2

Προστατευόμενα είδη (Πετροσωλήνες, Πίνες κ.α.) στα Μενού Μεγάλων Εστιατορίων της Αθήνας και του Πειραιά

Στο πλαίσιο έρευνας του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος για την παράνομη και καταστροφική αλιεία στην Ελλάδα, έγινε μία εκτίμηση της έκτασης του προβλήματος της εμπορίας προστατευόμενων θαλάσσιων ασπόνδυλων ειδών, ως εκλεκτά εδέσματα, σε μεγάλα εστιατόρια της Αθήνας και του Πειραιά, αλλά και στην Ελλάδα γενικότερα.
Τα πιο δημοφιλή προστατευόμενα είδη που διατίθενται ευρέως στα ελληνικά εστιατόρια είναι ο Πετροσωλήνας, η Πίννα, η Μπουρού, η Κοχύλα, καθώς και ο λεγόμενος γόνος (δηλ υπομεγέθη ψάρια ή γαρίδες διαφόρων ειδών).
Μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ τη συνέχεια του άρθρου.
little-seyma3-630 0

Άλλο ένα Προαναγγελθέν Ναυάγιο Βόρεια της Μυκόνου…

Η προσάραξη του φορτηγού πλοίου Little Seyma στις ακτές της Μυκόνου πέρασε στα ψιλά γράμματα των ΜΜΕ, χωρίς να προξενήσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ή ανησυχία. Το τουρκικών συμφερόντων φορτηγό πλοίο με σημαία Παναμά (μία από τις λεγόμενες σημαίες ευκαιρίας – δηλ με ανεπαρκείς προδιαγραφές ασφαλείας), μετέφερε για καλή μας τύχη αλεύρι.
Μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ τη συνέχεια του άρθρου.
Picture5withlogocopyright

Θανατώσεις Σπάνιων Ειδών στις Θάλασσές μας

Ο εντοπισμός θαλάσσιων θηλαστικών και χελωνών που εκβράζονται νεκρά στις ακτές, αποτελεί ένα ιδιαίτερα δυσάρεστο μέρος της καθημερινότητάς μας στο Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος, το οποίο δεν δημοσιοποιούμε συχνά. Όταν όμως τα αίτια των θανάτων τους οφείλονται στην ανθρώπινη δραστηριότητα, θεωρούμε ότι τα περιστατικά πρέπει να γίνονται γνωστά, καθώς η προστασία τους και η αντιμετώπιση των παραγόντων που τα απειλούν, αποτελεί κοινή συλλογική ευθύνη.
Μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ τη συνέχεια του άρθρου.
26758689 10155263898600878 6579064988313384815 o

Το Αρχιπέλαγος σε συνεδρίαση της Βουλής με θέμα την Αλιεία

Το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος συμμετείχε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής, με θέμα «Διαχείριση ιχθυαποθεμάτων: Η κατάσταση σήμερα, προβλήματα και προοπτικές». Στη συνεδρίαση αυτή, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, επιστήμονες από κρατικά ερευνητικά ιδρύματα και από μη-κυβερνητικούς φορείς, καθώς και εκπρόσωποι από φορείς παράκτιας, μέσης και ερασιτεχνικής αλιείας, ενημέρωσαν την Επιτροπή για την κατάσταση της αλιείας στις ελληνικές θάλασσες.
Μπορείτε να δείτε τη συνεδρίαση ΕΔΩ
23800012 10155128447595878 4485257263028615724 o

Virtual Field Course στο Αρχιπέλαγος από το Open University

Ακαδημαϊκοί και κινηματογραφικό συνεργείο από το Open University της Βρετανίας, ολοκλήρωσαν σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος, τα γυρίσματα για ένα Virtual Field Course (διαδικτυακό μάθημα έρευνας πεδίου) το οποίο θα ενταχθεί στο πλαίσιο του διδακτέου μαθήματος «Περιβάλλον και Κοινωνία».
Μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ τη συνέχεια του άρθρου.
26951946 10155271792880878 7098446548111026546 o

VICE Greece: «Από τα Ράφια του Σουπερμάρκετ έως το Βυθό της Θάλασσας»

Ερευνητές του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος συνεργάστηκαν με το τηλεοπτικό συνεργείο του VICE GREECE με στόχο να μοιραστούν τα ανησυχητικά αποτελέσματα της έρευνας αναφορικά με το διασκορπισμό πλαστικών στις ελληνικές θάλασσες, αλλά και τις δράσεις του Αρχιπελάγους για την αντιμετώπιση αυτού του σύνθετου προβλήματος. Αποτελεί ένα περιβαλλοντικό έγκλημα για το οποίο όλοι έχουμε κοινή ευθύνη.
Απαντώντας στο ερώτημα πολλών: Προφανώς και δεν πρέπει να αποθαρρύνουμε την κατανάλωση ψαριών. Τα ψάρια και θαλασσινά που έχουν αλιευθεί με αειφορικούς τρόπους αποτελούν την πλέον ποιοτική τροφή και όταν μπορούμε πρέπει να τα προτιμάμε! Πρέπει όμως και να συνειδητοποιήσουμε ότι η αλόγιστη χρήση πλαστικού, σε συνδυασμό με τη ανεπαρκή υποδομή διαχείρισης απορριμμάτων στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας μας, δημιουργεί ένα επικίνδυνο περιβαλλοντικό φορτίο που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή στις θάλασσες μας. Αποτελεί όμως και μία πολύ βαριά κληρονομιά που αφήνουμε στις επόμενες γενιές!
Μπορείτε να δείτε ολόκληρο το βίντεο ΕΔΩ
***
40144043 10155771894805878 1655145216077725696 o

"Η γη των πλαστικών" στην εκπομπή της ΕΡΤ ROADS με τον Πάνο Χαρίτο

Η έρευνα του Ινστιτούτου "Αρχιπέλαγος" στον τομέα της πλαστικής ρύπανσης των θαλασσών μας, ξεκίνησε το 2009 σε εργαστήρια που εδρεύουν στη Σάμο, με στόχο να εκτιμηθεί το μέγεθος του προβλήματος που έχουμε προξενήσει από την αλόγιστη χρήση και ακατάλληλη απόρριψη πλαστικών. Η έρευνα αυτή καλύπτει την περιοχή των ελληνικών θαλασσών, της ΒΑ και της Κεντρικής Μεσογείου και γίνεται σε συνεργασία με εξειδικευμένα πανεπιστήμια του εξωτερικού όπως τα Πανεπιστήμια Essex και West England, Bristol της Βρετανίας, καθώς και με τον Ελβετικό οργανισμό Ocean Care.
Δείτε κάποια από τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας στην εξαιρετική παραγωγή της ΕΡΤ και της εκπομπής ROADS του Πάνου Χαρίτου «Η Γη των Πλαστικών»
Vouli-Archipelagos-March-2018

«Οι Επιπτώσεις των Υδατοκαλλιεργειών στα Παράκτια Νερά» σε Συνεδρίαση της Βουλής

Στην πρόσφατη συνεδρίαση της Υποεπιτροπής Υδατικών Πόρων της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής, με θέμα «Οι Επιπτώσεις των Υδατοκαλλιεργειών στα Παράκτια Νερά», συμμετείχαν εκπρόσωποι του κλάδου, ελεγκτικές αρχές, αλλά και ερευνητικοί φορείς, κρατικοί και μη.
Μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ τη συνέχεια του άρθρου
Ok1

Δράσεις Εκπαίδευσης στην Εφαρμοσμένη Περιβαλλοντική Προστασία για Παιδιά

Παρόλο που ο καθημερινός φόρτος εργασίας όλων μας στο Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος είναι πολύ μεγάλος, δεν αμελούμε τη μεγάλη μας ηθική υποχρέωση, να μοιραζόμαστε την αγάπη και ανάγκη προστασίας της φύσης με τα νέα παιδιά. Άλλωστε αυτοί είναι που θα κληθούν να διαχειριστούν τα περιβαλλοντικά προβλήματα που δημιουργούν οι γενιές μας….
Μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ τη συνέχεια του άρθρου
B.Quintana-1-1024x768

Στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας η συνάντηση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου της Ε.Ε. για την Αλιεία στη Μεσόγειο (MEDAC)

Ολοκληρώθηκε στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας η συνάντηση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου της Ε.Ε. για την Αλιεία για τη Μεσόγειο (MEDAC), μέλος του οποίου είναι το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», ο μοναδικός ελληνικός περιβαλλοντικός φορέας και ένας από τους 4 συνολικά στη Μεσόγειο, που έχουν δικαίωμα ψήφου στο Γνωμοδοτικό Συμβούλιο.
Μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ τη συνέχεια του άρθρου
I.Leighton Culver Samos 31.3.18-47-1024x576

36 μαθητές και εκπαιδευτικοί από το Culver Academy – ένα από τα κορυφαία ιδιωτικά σχολεία των ΗΠΑ,

συμμετείχαν σε μία καινοτόμο δράση εκπαίδευσης του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος με επίκεντρο την εφαρμοσμένη περιβαλλοντική προστασία.
Μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ τη συνέχεια του άρθρου
30744053 10155489886860878 9130286255314920836 n

Συνάντηση εργασίας στο Παρίσι 21 ειδικών επιστημόνων από 13 μεσογειακές χώρες, στο πλαίσιο της Διεθνούς Επιτροπής για την Επιστημονική Εξερεύνηση της Μεσογείου (CIESM)

Θέμα της συνάντησης εργασίας είναι οι «Άμεσες Αλληλεπιδράσεις ανάμεσα στα θαλάσσια είδη και τις ανθρώπινες δραστηριότητες»
Μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ τη συνέχεια του άρθρου
unnamed

Ποιος Θυμάται το Ναυάγιο του Sea Diamond;

Ολοκληρώθηκε στη Σαντορίνη ένας νέος κύκλος δειγματοληψιών από το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» στην περιοχή του ναυαγίου του Sea Diamond. Στόχος είναι η εκτίμηση του βαθμού συσσώρευσης τοξικών ρύπων στα οικοσυστήματα της περιοχής. Η δειγματοληψία έγινε σε συνεργασία με τη «Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Θηραίων Πολιτών για την Ανέλκυση του Κ/Ζ Sea Diamond» και με το Πολυτεχνείο Κρήτης (Σχολή Μηχανικών Περιβάλλοντος, Εργαστήριο Διαχείρισης Τοξικών και Επικίνδυνων Αποβλήτων).
Μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ τη συνέχεια του άρθρου
...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου