Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2022

Για τα εργα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κεφαλονιάς και Ιθάκης.

 



Αριστοτέλης Μπατιστάτος

Δημοσιεύθηκε χθες στα τοπικά ΜΜΕ ο απολογισμός της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κεφαλονιάς και Ιθάκης. Προφανώς οτιδήποτε δημοσιεύεται από δημόσιο φορέα υπόκειται στην κρίση και στην κριτική της κοινωνίας, γιατί σε τελευταία ανάλυση αυτήν αφορά στο σύνολο της και όχι κάποια κλειστή ομάδα πεφωτισμένων. Η πολιτιστική μας κληρονομιά ανήκει σε όλους και όχι στους ειδικούς. Οι ειδικοί απλώς πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους. Θα ήθελα λοιπόν να πω στον προϊστάμενο της αρχαιολογικής υπηρεσίας κ. Γρηγορακάκη ότι μπορεί αυτά που έγιναν να συμπεριελήφθησαν στον ετήσιο απολογισμό του, αλλά αυτά που δεν έγιναν με αποκλειστικά δική του ευθύνη είναι περισσότερα και συμπεριλαμβάνονται στον απολογισμό της κοινωνίας η οποία σε καθημερινή βάση ελέγχει, στηρίζει τις θετικές ενέργειες και είναι απέναντι σε συμπεριφορές που δεν τιμούν την ιστορία της.

Από την θερινή της επίσκεψη στον θολωτό Μυκηναϊκό τάφο των Τζαννάτων η Υπουργός Πολιτισμού έδωσε δημόσια ρητή εντολή στις 15 Οκτωβρίου να ξεκινήσουν όλες οι προπαρασκευαστικές ενέργειες από την τοπική αρχαιολογική υπηρεσία ούτως ώστε την άνοιξη να δημοπρατηθεί από τη διεύθυνση αναστήλωσης αρχαίων μνημείων η μελέτη η οποία έχει εγκριθεί από το ΚΑΣ το 2017, για το στέγαστρο και όλες τις κατασκευές στον περιβάλλοντα χώρο για να καταστεί το μνημείο επισκέψιμο. Ακόμα και με αυτό το χρονοδιάγραμμα της Υπουργού το έργο είναι επισφαλές και υπάρχει κίνδυνος να απενταχθεί από το ΕΣΠΑ. Πόσο μάλλον όταν ακόμα δεν έχει γίνει καμία προπαρασκευαστική ενέργεια από την πλευρά της εφορείας αρχαιοτήτων για να μπορέσει η ΔΑΑΜ να εκτελέσει τη δική της αποστολή.
Ίσως είναι το σημαντικότερο αρχαίο μνημείο στην περιοχή των Πρόννων ο θολωτός τάφος αλλά δεν είναι το μόνο. Απλώς τα υπόλοιπα είναι πλήρως εγκαταλελειμμένα στην τύχη τους. Ο αρχαιολογικός χώρος του σπηλαίου της Δράκαινας, η ανασκαφή Βασιλάκη στη ρίζα με τον μοναδικό στην Ελλάδα αρχαίο δρόμο ο οποίος έχει ήδη καταστραφεί, οι αρχαίες ακροπόλεις των Πρόννων (Πόρος και Παλαιόκαστρο), το αρχαίο νεκροταφείο στην Περδικόβρυση, το μοναστήρι της Άτρου με τους κατεστραμμένους από τον Ιανό φούρνους, οι τρεις Βυζαντινές εκκλησίες στα Τζαννάτα, η ανασκαφή Μαρινάτου και ο Μυκηναϊκός τάφος των Μαυράτων. Όλα αυτά είναι αρχαιολογικοί χώροι οι οποίοι έχουν περάσει απ’ το ΚΑΣ αλλά έχουν αφεθεί στην τύχη τους.
Για όλους εμάς που καθημερινά περπατάμε στα ερείπια της συλλογικής μας μνήμης και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς ή σωστότερα της πολιτιστικής μας κατάθλιψης, αυτός είναι ο απολογισμός. Εύχομαι χρόνια πολλά με υγεία στον προϊστάμενο και στο προσωπικό της εφορείας αρχαιοτήτων και η νέα χρονιά να γίνει η απαρχή μιας άλλης αντίληψης για το ποιοι είμαστε και αν αξίζουμε σε τελευταία ανάλυση να είμαστε οι κληρονόμοι αυτής της ιστορίας.
Mερικά από τα σχολια σε φεις!
Makis Metaxas
Χρόνια σου πολλά Αριστοτέλη σε σένα και σε όλη την οικογένεια. Χαίρομαι που προσθέτεις και εσύ την δική σου φωνή για τα όσα μας πληγώνουν και μας προσβάλουν και ιδιαιτέρως για τον ευαίσθητο χώρο της προστασίας και της ανάδειξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Όλοι μαζί μπορούμε να αλλάξουμε νοοτροπίες και συμπεριφορές για μια διαφορετική αντίληψη που τόσο έχουν ανάγκη οι τοπικές κοινωνίες για να γίνουν οι πραγματικοί θεματοφύλακες της ανάδειξης και διαφύλαξης της πολιτιστικής μας ταυτότητας.
Γιωργος Γκιαφης
πολυ σωστα τα Λες!! Αλλα οι φωνες μας ακομη δεν εχουν φτασει πουθενα,, ισως χρειαζεται δυναμικη αντιδραση απο ολη την εδω κοινωνια μπας και εισακουστουμε καπου
Galiatsatos Odysseas
Χρόνια σου πολλά Αριστοτέλη
Όπως είναι φυσικό, τίποτα δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί στον μυκηναϊκό τάφο Τζαννάτων χωρίς την άμεση ή έμμεση βοήθεια πολλών ανθρώπων που στήριξαν, πίστεψαν και συνέβαλαν στην προσπάθειά ,ώστε να προγραμματιστούν όλα εκείνα τα απαραίτητα έργα, για την συντήρηση και ανάδειξη του μνημείου. Για τον λόγο αυτό θα ήθελα να τους ευχαριστήσω ολους. Ο χρόνος ωστόσο, αποτελεί με τη σειρά του μία μεγάλη πρόκληση, γιατί η καθυστέρησης των εργασιών όπως και εσύ αναφέρεις μπορεί να αποτελέσει την αιτία απένταξης του έργου από το ΕΣΠΑ.
Περιμένουμε με ανυπομονησία από την Εφορεία αρχαιοτήτων Κεφαλονιάς άμεσα την έναρξη των εργασιών του μνημείου, γιατί πιστεύω ότι δεν αφορά μόνο τους επιστήμονες, αφορά και την οικονομία στην ευρύτερη περιοχή, στηριζόμενη πάνω στην τουριστική και πολιτιστική αξιοποίηση της περιοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου