Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2022

Μάσκες: Ποιες χώρες τις πέταξαν και πόσο ασφαλής είναι αυτή η επιλογή

 Ήδη υπάρχουν χώρες που έχουν κηρύξει το τέλος της πανδημίας με άρση περιοριστικών μέτρων. Σε αυτό το πλαίσιο αποχαιρετούν και τις μάσκες

Τη στιγμή που η Όμικρον πολιορκεί τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, υπάρχουν και κράτη που αποφασίζουν να κηρύξουν το τέλος της πανδημίας και να άρουν τα περιοριστικά μέτρα. Το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι αυτό της Δανίας που ανακοίνωσε την επιστροφή στην προ κοροναϊού εποχή και τον κοροναϊό ως μη απειλητική ασθένεια για την κοινωνία. Στο πλαίσιο αυτό και παρά την αύξηση των κρουσμάτων κατήργησε τους περιορισμούς που περιλαμβάνουν και τη χρήση μάσκας.

Οι χώρες που αποχαιρετούν τους περιορισμούς

Το σκεπτικό πίσω από την απόφαση είναι η εκτίμηση ότι οι νοσηλείες λόγω Όμικρον είναι μειωμένες, ο αριθμός θανάτων μειωμένος και το ποσοστό εμβολιασμού επαρκές. Από την 1η Φεβρουαρίου αίρονται όλοι οι περιορισμοί, σε εθνικό επίπεδο, που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε ισχύ, όπως το υγειονομικό πάσο, η χρήση της μάσκας ή το πρόωρο κλείσιμο των μπαρ και των εστιατορίων.

Στα χνάρια της Δανίας και η Βρετανία που παρά την μεγάλη επιβάρυνση στο σύστημα υγείας αφήνει πίσω της τα περιοριστικά μέτρα καθώς εμφανίζεται μείωση των κρουσμάτων σε σχέση με δέκα μέρες πριν. Ανάμεσα σε αυτά και ο περιορισμός χρήσης μάσκας σε συγκεκριμένες δομές.

Η Ολλανδία που όμως είχε επιβάλει ένα γενικό lockdown πριν ακόμα την εμφάνιση της Όμικρον, φαίνεται πως κατάφερε να βελτιώσει την επιδημιολογική της εικόνα καθώς ο αριθμός νοσηλειών και θανάτων μειώνεται σταθερά παρά την αύξηση των μολύνσεων. Πλέον οι Ολλανδοί μπορούν να απολαμβάνουν μπαρ, εστιατόρια και μουσεία, ενώ η κυβέρνηση σχεδιάζει την κατάργηση όλων των εναπομεινάντων μέτρων από την 1η Φεβρουαρίου.

Οι αμφιβολίες για την χαλάρωση των μέτρων

Παρά την μεταδοτικότητά της, η λιγότερο επικίνδυνη φύση του στελέχους της Όμικρον δημιουργεί ελπίδες πως μελλοντικά η ανθρωπότητα θα καταφέρει τη συνύπαρξη με το νέο της συγκάτοικο. Ωστόσο οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η κήρυξη του τέλους της πανδημίας είναι πρόωρη. Πέρα από το σημαντικό θέμα ότι είναι εξαιρετικά πιθανό να εμφανιστεί μία καινούρια παραλλαγή όσο δεν προχωρούν οι εμβολιασμοί παγκόσμια, η εικόνα που παρουσιάζουν αυτήν τη στιγμή χώρες της Ευρώπης δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού, καθώς ναι μεν η Όμικρον είναι λιγότερο σοβαρή αλλά δεν σημαίνει ότι η μεταδοτικότητά της δεν μπορεί να πιέσει τα συστήματα υγείας.

Την ίδια στιγμή ο ΠΟΥ ήδη από την διασπορά της παραλλαγής Δέλτα προειδοποιούσε τις χώρες πως πρέπει να είναι προσεκτικές με την άρση των μέτρων και ιδίως με την κατάργηση της χρήσης μάσκας που έχει αναδειχτεί σε ένα σημαντικό όπλο μαζί με τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης κατά της πανδημίας και δεν λειτουργεί αντιθετικά με τους εμβολιασμούς, αλλά χρειάζεται να χρησιμοποιείται ενισχυτικά.

Εξάλλου η εμφάνιση της παραλλαγής Όμιρκον έχει σημάνει συναγερμό για τη χρήση μάσκας σε πολλές χώρες. Η Ελλάδα είναι μία από αυτές που όχι μόνο έχουν επιβάλει γενική χρήση μάσκας αλλά είναι υποχρεωτική η μάσκα αυξημένης προστασίας σε συγκεκριμένους χώρους προκειμένου να σπάσει η μετάδοση της μεταδοτικής Όμικρον.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του ΠΟΥ για την πορεία της πανδημίας

«Αυτή η πανδημία, όπως και όλες οι άλλες πανδημίες πριν από αυτήν, θα τελειώσει, αλλά είναι πολύ νωρίς για να χαλαρώσουμε. Με τα εκατομμύρια μολύνσεις που σημειώνονται στον κόσμο τις τελευταίες και τις επόμενες εβδομάδες, σε συνδυασμό με την εξασθένηση της ανοσίας και την εποχικότητα του χειμώνα, είναι σχεδόν δεδομένο ότι θα εμφανιστούν και θα επιστρέψουν νέες παραλλαγές της COVID-19.

Αλλά με ισχυρή επιτήρηση και παρακολούθηση των νέων παραλλαγών, υψηλή πρόσληψη εμβολιασμού και τρίτων δόσεων, αερισμό, προσιτή και ισότιμη πρόσβαση στα αντιιικά φάρμακα, στοχευμένες εξετάσεις και θωράκιση των ομάδων υψηλού κινδύνου με μάσκες υψηλής ποιότητας και κοινωνική αποστασιοποόιηση, εάν και όταν εμφανιστεί μια νέα παραλλαγή, πιστεύω ότι ένα νέο κύμα δεν θα μπορούσε πλέον να απαιτήσει την επιστροφή σε αποκλεισμούς ή παρόμοια μέτρα σε επίπεδο πληθυσμού της εποχής της πανδημίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου