Οι ευρωπαϊκές δυνάμεις του ΝΑΤΟ ενεργοποιούνται εσπευσμένα, εν μέσω της έντασης που επικρατεί στα σύνορα Ρωσίας - Ουκρανίας και της ευρύτερης αστάθειας στην ανατολική Μεσόγειο.
Η Ισπανία έστειλε πολεμικά πλοία να ενωθούν με τις ναυτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα, καθώς η ένταση στην περιοχή αυξάνεται, με αφορμή τη συγκέντρωση ρωσικών δυνάμεων στα ουκρανικά σύνορα, ανακοίνωσε η υπουργός Άμυνας Μαργκαρίτα Ρόμπλες.
Ένα ναρκαλιευτικό είναι ήδη καθ’ οδόν και μια φρεγάτα θα αποπλεύσει εντός των επόμενων τριών ή τεσσάρων ημερών, διευκρίνισε η Ρόμπλες στους δημοσιογράφους. Η ισπανική κυβέρνηση εξετάζει επίσης την πιθανότητα να στείλει μαχητικά αεροσκάφη στη Βουλγαρία.
«Η Ρωσία δεν μπορεί να πει σε καμία χώρα τι να πει, για αυτό το ΝΑΤΟ θα προστατεύσει και θα υπερασπιστεί την κυριαρχία οποιασδήποτε χώρας μπορεί ή θέλει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ», πρόσθεσε η υπουργός. Η Ρόμπλες τόνισε πάντως η Ισπανία προτιμά να δοθεί μια «αποκλειστικώς διπλωματική απάντηση» στην κρίση.
Την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Χοσέ Μανουέλ Αλβάρες και ο Αμερικανός ομόλογός του Άντονι Μπλίνκεν συζήτησαν τη συντονισμένη απάντηση της συμμαχίας στην απειλή που δέχεται η Ουκρανία από τη Ρωσία.
Η Δανία έχει ανακοινώσει επίσης ότι θα στείλει μια φρεγάτα στη Βαλτική και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προσφέρθηκε να στείλει δυνάμεις στη Ρουμανία.
Αποπλέει και το Σαρλ Ντε Γκολ
Η Γαλλία ανακοίνωσε πως το γαλλικό αεροπλανοφόρο Σαρλ-ντε-Γκολ θα αποπλεύσει για τη Μεσόγειο τον επόμενο μήνα για να συμμετάσχει κυρίως στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και το Ιράκ.
«Το αεροπλανοφόρο Charles-de-Gaulle και η αεροναυτική συνοδεία του, βγαίνουν ξανά στη θάλασσα στις αρχές Φεβρουαρίου: σε αυτήν την αποστολή, που αποκαλείται «Κλεμανσό 2022», θα συμμετάσχει κυρίως στην επιχείρηση Inherent Resolve κατά του Νταές (σ.σ. Ισλαμικό Κράτος) στο Λεβάντε», ανέφερε η Παρλί μέσω του Twitter.
Η υπουργός πρόσθεσε ότι αυτό το «εξαιρετικό εργαλείο ισχύος και επιρροής» θα συμμετάσχει επίσης σε πολλά γυμνάσια, σε συνεργασία με το Πολεμικό Ναυτικό διαφόρων εταίρων της Γαλλίας «και θα συμβάλει στην αυτόνομη εκ μέρους μας αξιολόγηση της κατάστασης, που είναι απαραίτητη για μια δύναμη όπως η Γαλλία».
Περίπου το ένα τέταρτο του παγκόσμιου θαλάσσιου εμπορίου περνά από τη Μεσόγειο, υπενθύμισε από την πλευρά του, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο ναύαρχος Ζιλ Μπουαντεβεζί, ο επικεφαλής της θαλάσσιας ζώνης της Μεσογείου. «Στη Λιβύη, ορισμένες παραστρατιωτικές οργανώσεις κάνουν εμπόριο όπλων προς το Σαχέλ καθώς και διακίνηση ανθρώπων προς την Ευρώπη», σχολίασε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου