Ένα εντυπωσιακό αεροπλανοφόρο και μάλιστα το πιο καινούριο του Αμερικάνικου στόλου. Δεν είναι βέβαια σημαντικές μόνο οι εικόνες που καταγράψαμε εντός αυτού αλλα κυρίως ότι μας δόθηκε η δυνατότητα έστω και σε αυτές τις δυο τρείς ώρες να γνωρίσουμε την καθημερινότητα των 5.000, σχεδόν μελών του πληρώματος που στη κυριολεξία αποτελεί το σπίτι τους.

Δείτε πλάνα από την σημερινή επίσκεψη του Flashnews.gr, στον “Εκδικητή”. 
Από την πρώτη στιγμή, που εισήλθαμε εντός αυτού αντικρίσαμε μαχητικά αεροσκάφη τύπου F18 και μέλη του πληρώματος να πηγαίνουν συνεχώς πέρα δόθε για τις καθημερινές τους εργασίες που είναι κυρίως η συντήρηση των αεροσκαφών, για όσο διάστημα βρίσκονται στα Χανιά.
Όπως μας είπε μια από τις γυναίκες αξιωματικούς που μας βοήθησαν στην ξενάγηση έχουν αποπλεύσει από την Αμερική τον Ιανουάριο ενώ αναμένεται να καταπλεύσουν πίσω στις οικογένειες τους και στην πατρίδα τους τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Αυτό που μας έκανε εντύπωση ήταν ότι στο πλοίο υπήρχαν πολλές γυναίκες σε αντίθεση με κάποιον που θα νόμιζε το αντίθετο.Περίπου το 30% είναι γυναίκες ενώ θα μπορούσαν να είναι ακόμα περισσότερες, μας τόνισε μια από τις αξιωματικούς που μας ξεναγούσαν.
Ένας διάδρομος μόνο… Μπους
Αν μη τι άλλο, το πιο εντυπωσιακό μέρος ενός αεροπλανοφόρου είναι ο διάδρομος προσγείωσης και απογείωσης.Εκεί υπήρχαν αεροσκάφη τύπου F18 Super Hornet,MH60s, E2-C, EA-18G Growler καθώς και άλλα.
Ο Ελληνικής καταγωγής Διοικητής του Σμήνους των Ελικοπτέρων
Εκεί συνάντήσαμε και τον ελληνικής καταγωγής, από την Κεφαλονιά, Νίκο Μαντλαβάνο (δεξιά στη φωτο), διοικητή μιάς από τις 8 μοίρες, που μας μίλησε με πολύ καλά ελληνικά, για την ζωή του στο ναυτικό καθώς και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν όσοι ακολουθούν αυτή την ζωή στην Αμερική.
Το ελικόπτερο που βλέπεται πίσω έχει χαραγμένο το όνομα του
“Πάνω στο αεροπλανοφόρο είμαστε περίπου 5.000 άτομα. Φυσικά, υπάρχει και άλλο προσωπικό που στην ουσία μας “υποστηρίζει” και μας φέρνει φαγητό, καύσιμα και οτιδήποτε χρειαστούμε.
Ο μόνος λόγος για τον οποίο ανα καιρούς “πιάνουμε λιμάνι” είναι θέμα ψυχολογίας. Στην ουσία για αυτό το κάνουμε. Είναι πολλοί πάνω στο πλοίο όπως οι μηχανικοί που δεν βλέπουν ήλιο για μια εβδομάδα, ενώ το χειρότερο που μπορούμε να αντιμετωπίσουμε πάνω στο αεροπλανοφόρο είναι η φωτιά.”
Το γεγονός όμως ότι είμαστε εδώ πάνω 5.000 άτομα καθιστά αναγκαίο να μπορούμε να δουλέψουμε μεταξύ μας, κάτι που το κάνουμε εύκολα γιατί δουλεύουμε πάρα πολλά άτομα μαζί πριν ακόμα ξεκινήσει το ταξίδι, οπότε υπάρχει η κατάλληλη εκπαίδευση και έχει αναπτυχθεί η έννοια της συνεργασίας.”
Όσον αφορά τον ελεύθερο χρόνο ο κ.Μαντλαβάνος μας είπε ότι αυτός είναι λιγοστός, καθώς τις περισσότερες ημέρες δουλεύουν, ενώ καμιά φορά βλέπουν τηλεόραση ή κάνουν γυμναστική ενώ όσον αφορά τις σχέσεις μεταξύ ανδρών και γυναικών τόνισε οτι τόσο ο γάμος όσο και οι ερωτικές σχέσεις απαγορεύονται.
 Στο σαλόνι του Καπετάνιου Will Pennigton
Επόμενη στάση ήταν το γραφείο του Καπετάνιου. Ένα δωμάτιο πολυτελείας, εντυπωσιακά προσεγμένο με φωτογραφίες του Τζώρτζ Μπους να είναι παντού!
Ο καπετάνιος του αεροπλανοφόρου,Captain Will Pennigton, μας είπε ότι είναι πολύ περήφανος που  διοικεί ένα πλοίο που πάνω βρίσκονται 5.000 άτομα, ωστόσο, “καπετάνιος” είναι μόνο στο USS George Busch καθώς στο σπίτι του “διοικεί” η γυναίκα του, τόνισε αστειευόμενος.
Αν μη τι άλλο δεν θα μπορούσε να λείπει η ερώτηση σχετικά με τους καβγάδες που προκαλούνται ορισμένες φορές από Αμερικανούς που έρχονται για ξεκούραση στα Χανιά, όταν ένα αεροπλανοφόρο “πιάνει λιμάνι”.
“Οι περισσότεροι άνθρωποι κάνουν κακές επιλογές όταν είναι νέοι και σε αυτό βάλε και εμένα. Υπάρχει λοιπόν ένας μεγάλος αριθμός νεαρών που βρίσκονται στα αεροπλανοφόρα και έρχονται στα Χανιά. Ένας τρόπος για να μην δημιουργούνται τέτοιες εντάσεις, είναι να τους δώσουμε να καταλάβουν ότι είναι πρεσβευτές του ναυτικού των ΗΠΑ και θα πρέπει να σέβονται τις χώρες που μας φιλοξενούν. Περνάμε πολύ χρόνο να τους δώσουμε να καταλάβουν πόσο σημαντικό είναι αυτό. Για να τους βοηθήσουμε να είναι προσεχτικοί στέλνουμε ανθρώπους μας να συνεργαστούν με τα τοπικά όργανα της τάξης καθώς και με τους εκάστοτε επιχειρηματίες, ώστε να ενημερωθούμε και να ενημερώσουμε για το που πρέπει να πάμε που δεν πρέπει να πάμε, και έτσι να αλληλοβοηθηθούμε. Στέλνουμε επίσης και ένα γκρουπ και μια ομάδα περιπολίας (το αντίστοιχο της στρατονομίας στον ελληνικό στρατό) όπου έχουν το νου τους μήπως κάποιος από το πλήρωμα παρεκτραπεί ή δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα.
Το αναμνηστικό που άφησε ο George Bush, κατά την κατασκευή του πλοίου και η “κάψουλα του χρόνου” που έκρυψε η γυναίκα του και η κόρη του εντός αυτού
“Το κατάστρωμα πτήσης, φανταστείτε ότι αποτελείται από ορισμένα κομμάτια, όταν κατασκευάστηκε το συγκεκριμένο αεροπλανοφόρο, πριν ο γερανός τοποθέτηση μέρος του καταστρώματος, ο κ.Μπούς τοποθέτησε το διακριτικό της στολής του, από όταν υπηρετούσε στο ναυτικό, και από πάνω ήρθε και “έδεσε” το υπόλοιπο μέρος του καταστρώματος.
Επιπλέον, η κυρία Μπους αλλά και η κόρη τους Ντόρυ, τοποθέτησαν όταν κατασκευαζόταν το πλοίο μια “κάψουλα του χρόνου” κάπου πάλι εντός  του καταστρώματος. Την κάψουλα του χρόνου μπορούμε να την φανταστούμε κάτι σαν μια θήκη στην οποία κάτι έβαλαν μέσα αλλά κανείς δεν ξέρει τι είναι αυτό.
Το τι υπάρχει εκεί μέσα μπορεί να το μάθουμε δεκάδες χρόνια αργότερα, όταν το πλοίο αποσυρθεί και πάει για καταστροφή.
Η πλειονότητα των αεροπλανοφόρων “βαπτίζεται” από αυτούς που έχουν διατελέσει πρόεδροι των ΗΠΑ αλλα και ορισμένων ατόμων του ναυτικού που έχουν διαπρέψει . Το επόμενο αεροπλανοφόρο θα είναι έτοιμο μέσα σε ένα ή δυο μήνες με το όνομα USS Gerald R. Ford”
Που “κερδίζει” αυτό το αεροπλανοφόρο σε σχέση με τα υπόλοιπα και ποιές οι εντυπώσεις του καπετάνιου από την Κρήτη
Όπως ανέφερε ο καπετάνιος, έχει επισκεφτεί πολλές φορές τα Χανιά καθώς και το Ρέθυμνο ενώ γενικότερα στην Κρήτη αυτό που τον έχει συνεπάρει είναι τα αρχαιολογικά μέρη, το “εξαίσιο” όπως τόνισε φαγητό μας αλλά και οι άνθρωποι.
Όσον αφορά το συγκεκριμένο αεροπλανοφόρο σε σχέση με τα άλλα είναι ότι, υπάρχουν 3 συρματόσχοινα ανάσχεσης,με τα οποία μπορεί να σταματήσει ένα αεροπλάνο που έρχεται με ταχύτητα πάνω από 300 χιλιόμετρα μέσα σε περίπου 100 μέτρα, ενώ ακόμα μια διαφορά είναι ότι το συγκεκριμένο αεροπλανοφόρο είναι περισσότερο “εύκαμπτο” σε σχέση με τα υπόλοιπα.
Στη “γέφυρα” του πλοίου
Τελευταία στάση ήταν η γέφυρα του πλοίου όπου γύρω σου έβλεπες μόνο οθόνες που κατέγραφαν τα πάντα.
Όπως μας είπε μια από τις αξιωματικούς, σε κανονικές συνθήκες, “εδώ πάνω υπάρχουν πέντε μέλη του πληρώματος που πρέπει να είναι άρτια εκπαιδευμένοι”. Ωστόσο, αν προκύψει οτιδήποτε επικίνδυνο, όπως κάποιος περίεργος ελιγμός που πρέπει  να γίνει ή κάτι άλλο που να απειλεί την ασφάλεια του πλοίου, τότε πραγματικά επικρατεί πανικός. Άνθρωποι τρέχουν σαν τρελοί πέρα δόθε πάνω στη “γέφυρα” αλλά όπως είπε χωρίς φωνές, προσπαθώντας οσο το δυνατόν γίνεται, να διαφυλάξουν την ηρεμία.
Μερικά τεχνικά χαρακτηρτιστικά του πλοίου
Το αεροπλανοφόρο:
  • Διαθέτει δική του εφημερίδα καθώς και τηλεοπτικό σταθμό
  • Διαθέτει 4 πανίσχυρους ανελκυστήρες που ανεβοκατεβάζουν τα αεροπλάνα και τα πυρομαχικά στο κατάστρωμα.
  • Υπάρχουν προμήθειες φαγητού και νερού ώστε να επιχειρεί χωρίς ανεφοδιασμό για 90 ημέρες ενώ υπάρχει η δυνατότητα να σερβίρονται κάθε ημέρα 18,150 γεύματα
  • Υπάρχει διυλιστήριο νερού που μπορεί να παρέχει φρέσκο νερό σε καθημερινή βάση για 2.000 σπίτια!
  • 30.000 φωτιστικά, 1.400 τηλέφωνα, 14,000 μαξιλαροθήκες
  • Το συνολικό μήκος είναι 333 μέτρα ενώ διαθέτει 20 ορόφους πάνω από το επίπεδο της θάλασσας και στο κατάστρωμά του χωράει σε οριζόντια θέση το Empire State Building
  • Η ανώτατη ταχύτητα του πλοίου φτάνει τους 30 κόμβους και η κινητήρια δύναμή του είναι δύο πυρηνικοί αντιδραστήρες που μπορούν να λειτουργούν συνεχώς επί 20 χρόνια(!) χωρίς ανεφοδιασμό σε πυρηνικό καύσιμο.
Στην πρώτη φωτογραφία βλέπουμε ένα από τα τρία συρματόσχοινα ανάσχεσης ενώ στην δεύτερη τον “γάντζο” του αεροπλάνου που πιάνει στο συρματόσχοινο για να φρενάρει το αεροσκάφους
Η αλληλογραφία των τελευταίων εβδομάδων για το πλήρωμα
ΠΗΓΗ KEFALONIAPRESS
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ


Κεφαλλονίτης λεβέντης και πανέξυπνος.
Οπου πάει το πλοίο πάει η Αμερική !
Τα είπε όλα.
Κεφαλλονίτικη ποιότητα.
Περισσότερες φωτογραφίες και video , εδω : http://flashnews.gr/post/301719/to-flashnews-gr-ston-ekdikhth-uss-george-bush-sthn-soyda-fwto-video