ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ KEFALONIAPRESS
Πόρος: Η τράπεζα, η τουριστική επιτροπή, το λιμάνι και το... νεκροταφείο.
Με αφορμή το κλείσιμο της ALPHA BANK στον Πόρο, αντί προλόγου, πρέπει να γίνει μια ψυχρή διαπίστωση που αφορά συνολικά το μέλλον του τόπου αυτού. Με τη σημερινή πορεία, χωρίς αναπτυξιακό σχεδιασμό και με όλο και περισσότερο μειούμενη οικονομική δραστηριότητα, είναι μαθηματικά βέβαιο οτι, αργά ή γρήγορα, θα κλείσει και το ταχυδρομείο και η αστυνομία και το γυμνάσιο-λύκειο στην Πάστρα και όποια άλλη σοβαρή δομή υπάρχει προς διευκόλυνση της ζωής των πολιτών.
Αντιδράσεις του τύπου να κλείσουμε το στενό του Πόρου ή να εκφράσουμε τη “δυσαρεσκειά” μας, μπορεί για την “τιμή των όπλων” να είναι αναπόφευκτες, αλλά παραμένουν “μνημόσυνα”. Η ζημιά έχει γίνει και το ζήτημα είναι αυτές οι εξελίξεις να προλαμβάνονται. Αυτό συμβαίνει μόνο όταν έχεις συγκεκριμένη στόχευση να προσθέτεις στα ήδη υπάρχοντα που εξυπηρετούν το κοινωνικό σύνολο και όχι απλά να διατηρείς όσα έχεις. Τι στοχεύει σήμερα ο Πόρος να προσθέσει; Με βάση όσα παρατίθενται παρακάτω, μάλλον τίποτα.
Όπως σε όλη την Κεφαλονιά, η τοπική οικονομία στον Πόρο εξαρτάται από τον τουρισμό, αυτόν που υπάρχει, όπως υπάρχει. Η Δημοτική αρχή της Κεφαλονιάς και η τουριστική επιτροπή Κεφαλονιάς ειδικότερα, παρουσιάζει τον εαυτό της ως ανώτατο όργανο σχεδιασμού και προώθησης του τουριστικού προϊόντος της Κεφαλονιάς. Εμφανίζεται η επιτροπή, ως πρωταγωνιστής σε επιτυχίες που αφορούν τον τουρισμό της Κεφαλονιάς. Δεν έχει σημασία τι κάνει ή τι δεν κάνει η τουριστική επιτροπή συνολικά για το νησί, όπου πράγματι σε ορισμένες περιοχές της Κεφαλονιάς μπορεί να επιτελεί αξιοθαύμαστο έργο. Ας το κρίνουν οι κάτοικοι αυτών των περιοχών.
Ακόμα και αν υπάρχουν υπερβολές ως προς τις επιτυχίες και την προβολή του έργου της επιτροπής, είναι κατανοητό. Ο τουρισμός είναι ένας τομέας της οικονομίας που χρειάζεται θετική ψυχολογία, καλές ειδήσεις, δημόσιες σχέσεις και οτι αυτό συνεπάγεται. Είναι θέμα εικόνας. Οπότε όλα είναι θεμιτά, αλλά για εξωτερική και μόνο κατανάλωση. Αυτά λέγονται και πρέπει να λέγονται εκτός Κεφαλονιάς.
Στο εσωτερικό του νησιού όμως δεν γίνεται να κοροϊδευόμαστε.
Η Κεφαλονιά δεν είναι Σαντορίνη, δεν είναι Σκιάθος, δεν είναι ούτε καν Ζάκυνθος. Με ποιά έννοια; Είναι μεγάλο νησί και κάθε περιοχή έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά και προβλήματα, άρα και ανάγκη για διαφορετικές αναπτυξιακές πολιτικές. Για παράδειγμα το ζήτημα των κρουαζιεροπλοίων στο Αργοστόλι, είναι λίγο ή πολύ αδιάφορο για το 70% των άλλων περιοχών της Κεφαλονιάς χωρικά. Άλλο αν εξυπηρετεί την πρωτεύουσα και το 50% του πληθυσμού συνολικά και υπερπροβάλλεται.
Η τουριστική επιτροπή μετά από 4 ολόκληρα χρόνια ύπαρξης και τη σύσταση ομάδων εργασίας ειδικού σκοπού, επιτροπών, τις απαραίτητες, όπως σε κάθε ανάλογη περίπτωση “μπομποφανίες” για την αναβάθμιση και καθιέρωση του ρόλου της στην τοπική κοινωνία κλπ, δεν δικαιολογείται πλέον να μην έχει καταλήξει σε κάποια συμπεράσματα για τα προβλήματα του τουριστικού προϊόντος στον Πόρο.
Τι συζητούν επιτέλους αυτές οι “ομάδες εργασίας” τόσο καιρό; Δεν έχουν καταλήξει έστω σε κάποιο συμπέρασμα; Καλό είναι αυτά τα συμπεράσματα επιτέλους η επιτροπή τουρισμού ή ο δήμος Κεφαλονιάς, να τα παρουσιάσει στο κοινό της περιοχής εμπεριστατωμένα. Όχι σε 10 αράδες ή με μορφή ευχολόγιου ή έκθεσης δημοτικού σχολείου.
Αν δεν το κάνει σημαίνει πως ή δεν έχει άποψη ή δεν ενδιαφέρεται ή δεν έχει βρει χρόνο να ασχοληθεί με τον Πόρο ή ασχολείται μόνο με συγκεκριμένες περιοχές στην Κεφαλονιά ή οι ομάδες εργασίας της είναι διακοσμητικές ή όλα αυτά μαζί. Εκτός πια αν θεωρεί οτι δεν υπάρχει πρόβλημα και όλα είναι καλώς καμωμένα, οπότε κακώς ασχολούμαστε όλοι και χαλάμε τις καρδιές μας.
Το να γίνονται “μαζώξεις” στο κοινοτικό του Πόρου με τον κ. Λευκαδίτη, για παράδειγμα και με όλο το σεβασμό στο πρόσωπό του, σε ρόλο τεχνοκράτη που έχει τις λύσεις, είναι επιλογές ανάξιες σχολιασμού. Και είναι ανάξιες σχολιασμού, οχι γιατί δε χρειάζονται συμπληρωματικά, αλλά γιατί από μόνες τους δε σημαίνουν τίποτα. Δεν υπάρχει μόνο θέμα προσώπων, αλλά κυρίως πολιτικών ανάπτυξης και τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας.
Αφού “ευγενικά” προσπεραστεί το ζήτημα της προ-εργασίας της τουριστικής επιτροπής στα προβλήματα της περιοχής και με την ελπίδα οτι η επιτροπή θα εμφανίσει κάποτε δημοσίως τις διαπιστώσεις και τα συμπεράσματά της στους κατοίκους του Πόρου, το κυριότερο είναι το εξής:
Τι έκανε η τουριστική επιτροπή για να λύσει όλα αυτά τα προβλήματα, αφού πρώτα τα επισήμανε, αν τελικά τα επισήμανε; Ποιό είναι το σχέδιό της; Υποτίθεται είναι ένα όργανο με αναβαπτισμένες δυνατότητες, κύρος, σημαντικές προσβάσεις και διεθνείς επαφές, αμέριστη στήριξη από ένα ενιαίο, ισχυρό πλέον δήμο κλπ.
Προς χάρη της συζήτησης, να δεχθεί κανείς οτι η τουριστική επιτροπή είναι ένα καθαρά συμβουλευτικό και επιτελικό όργανο και δεν παράγει “έργο”. Ποιός όμως είναι ο συμβουλευτικός ή επιτελικός της ρόλος για την περιοχή του Πόρου; Σε τι συμμετείχε; Για ποιο θέμα πήρε θέση; Θεωρεί ή όχι πως υπάρχουν ειδικά προβλήματα στην περιοχή αυτή και οτι η περιοχή έχει ειδικά χαρακτηριστικά;
Γιατί γίνεται αυτή η ερώτηση; Διότι για πολλά θέματα, όπως για παράδειγμα το ζήτημα της απουσίας συγκοινωνίας και σύνδεσης με την υπόλοιπη Κεφαλονιά, η τουριστική επιτροπή δηλώνει αναρμόδια και σηκώνει τα χέρια ψηλά. Είναι αναρμόδια όπως λέει.
Το ίδιο με το λιμάνι, το ίδιο με την απουσία προβολής της περιοχής, το ίδιο για την απουσία αναπτυξιακών πολιτικών σε επίπεδο επενδύσεων από την τοπική αυτοδιοίκηση. Η επιτροπή δηλώνει αναρμόδια. Λυπάται, συμπάσχει, παρηγορεί, αλλά δεν μπορεί να βοηθήσει. Άλλοι έχουν το μαχαίρι και το πεπόνι.
Ας το δεχτούμε λοιπόν οτι είναι αναρμόδια.
Εδώ αγαπητοί κύριοι και κυρίες της τουριστικής επιτροπής και του Δήμου Κεφαλονιάς κατ'επέκταση, δεν υπάρχει καταγεγραμένη ούτε κάν η θέση και η γνώμη σας για όλα αυτά τα προβλήματα. Το τι λέτε σε συνεδριάσεις μεταξύ σας, σε ιδιωτικές συζητήσεις ή σε καφετέριες δεν έχει αξία για τα δημόσια πράγματα ή αν έχει, δεν επηρεάζει παρά ελάχιστα. Είστε δημόσια πρόσωπα κι όμως δεν βρίσκει κανείς κατατεθειμένη την άποψή σας για αυτά τα ζητήματα, για να ανατρέξει σε αυτή.
Σε οτι αφορά τα προβλήματα του Πόρου, θα έλεγε κανείς πως υπάρχει μια τουριστική επιτροπή-Βούδας. Διαλογίζεται σε μόνιμη βάση.
Έστω για το θεαθήναι, ποια έγγραφα και σε ποιούς φορείς απέστειλε η επιτροπή, επισημαίνοντας προβλήματα που πρέπει να λυθούν ή κακώς κείμενα; Έχει καταλήξει σε κάποια κεντρικά συμπεράσματα η επιτροπή τουρισμού και κυρίως έχει λύσεις να προτείνει η ίδια, έχει χτυπήσει πόρτες για αυτές τις λύσεις, έστω για να τις εκμαιεύσει από άλλους, αφού η ίδια δεν μπορεί να τις βρει; Αλλιώς ποιος ο ρόλος της;
Είπαμε, προς χάρη της συζήτησης, να δεχθεί κανείς πως είναι συμβουλευτικός και επιτελικός ο ρόλος σας ως τουριστική επιτροπή. Ακόμα κι έτσι, στα προβλήματα της περιοχής του Πόρου, εκ του αποτελέσματος έχετε επιδόσεις Πυθίας σε πολύ βαθιά νάρκωση.
Πείτε τη γνώμη σας και ας μην δώσετε ποτέ λύση σε προβλήματα. Ούτε αυτό δεν έχετε κάνει μέχρι στιγμής. Υπάρχει κάτι που φοβάστε; Επιτέλους πάρτε πρωτοβουλίες, έστω και αποτυχημένες, έστω και με μισή καρδιά, έστω απο υποχρέωση. Εφαρμόστε ένα όποιο σχέδιο. Με το να μην κάνετε τίποτα, σίγουρα δε θα λύσετε κανένα πρόβλημα.
Εμφανίζεται η τουριστική επιτροπή σε κάθε επιτυχία, με φωτογραφίσεις, δελτία τύπου, πανηγυρισμούς και θριαμβολογίες που, σύμφωνοι, είναι πράγματα απολύτως απαραίτητα για την εικόνα του τουριστικού μας προϊόντος ως Κεφαλονιά στο εξωτερικό. Όταν όμως προκύψει πρόβλημα, “καυτή πατάτα”, μια δυσκολία γενικά, η επιτροπή δηλώνει αναρμόδια και σηκώνει τα χέρια ψηλά.
Ο επαγγελματίας του Πόρου που βλέπει την επιχείρησή του να φυτοζωεί ή να κλείνει, τι διαπίστωση μπορεί να κάνει σε αντιδιαστολή με τις όποιες υπαρκτές επιτυχίες έχει η επιτροπή στο ενεργητικό της;
Συγκεκριμένα και με χαρακτηριστικό παράδειγμα το ζήτημα του λιμανιού του Πόρου. Στον Πόρο έγινε ένα εμπορικό λιμάνι για να εξυπηρετεί όλη την Κεφαλονιά. Η σημασία αυτού του λιμανιού για τον Πόρο εξειδικευμένα, ήταν οτι “άδειαζε” το χώρο στο παλαιό λιμάνι, για να κατασκευαστεί εκεί η μαρίνα, που ήθελε η τοπική κοινωνία και δεν μπορούσε να κατασκευαστεί αλλού. Το λιμάνι κατασκευάστηκε, παρεδώθη το 2009 και μάλιστα προσφέροντας πολύ μεγαλύτερα έσοδα από οτι πριν στο λιμενικό ταμείο Κεφαλονιάς-Ιθάκης και σε όλο το νησί.
Για το ζήτημα της μαρίνας, που κατά κύριο λόγο ενδιαφέρει τους Ποριότες, δεν μπορεί να κατηγορήσει την τουριστική επιτροπή κανείς, οτι δεν συντάσσει μελέτες ή οτι δεν εξασφαλίζει χρηματοδότηση. Όντως δεν είναι αρμοδιότητά της. Είναι όμως του δήμου Κεφαλονιάς και του Λιμενικού Ταμείου.
Το να ζητήσει “λογαριασμό” η τουριστική επιτροπή από το δήμο επειδή ο Πόρος, από τα χρήματα του λιμανιού δεν παίρνει ανταποδοτικά ούτε 3%, ας το προσπεράσουμε κι αυτό για να μπορεί να συνεχιστεί μια λογική συζήτηση, έστω και αν αυτό από μόνο του ως γεγονός είναι παράλογο και προσβλητικό για την περιοχή. Θα ήταν πολιτικά αδύνατο να γίνει τέτοια κριτική, μιας και αυτονόητα η επιτροπή τουρισμού είναι “φιλική” προς τη δημοτική αρχή, αφου αποτελεί μέρος της. Έστω κι αν έτσι αφαιρούνται από τον Πόρο τεχνηέντως οι, απολύτως υπαρκτοί, οικονομικοί πόροι για να εκμεταλλευτεί τις δικές του αναπτυξιακές δυνατότητες. Δηλαδή βλάπτεται συνειδητά η περιοχή.
Ας πούμε οτι κι αυτό δεν το “βλέπει” η επιτροπή, έστω κι αν λειτουργεί σε βάρος των αναπτυξιακών και τουριστικών δυνατοτήτων του Πόρου. Έστω και αν δημιουργεί πρόβλημα και υποβαθμίζει το τουριστικό προϊόν του Πόρου και αυτό θα έπρεπε να είχε κινητοποιήσει αυτόματα τα αντανακλαστικά της επιτροπής τουρισμού Κεφαλονιάς και του Δήμου Κεφαλονιάς.
Τα πιο απλά πράγματα όμως, αυτά που μπορούσατε να κάνετε, έγιναν τελικά;
Για το λιμάνι για παράδειγμα, το 2011 η γενική γραμματέας του υπουργείου εμπορικής ναυτιλίας κ. Κωνσταντίνα Μπέη, σε συνεργασία με το υπουργείο τουρισμού, ζήτησε από τους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης πανελληνίως, να στείλουν στο υπουργείο κατάλογο με τους λιμένες και τα καταφύγια τα οποία επιθυμούν να καταγράψουν ως μαρίνες, τουριστικά αγκυροβόλια, καταφύγια κλ. Έστειλε ή πήρε την πρωτοβουλία η τουριστική επιτροπή να σταλεί έγγραφο ώστε το λιμάνι του Πόρου να καταγραφεί σε αυτό τον κατάλογο ως τουριστικός λιμένας; Έκανε το αυτονόητο; Κι ας αδιαφορούσε μετά το υπουργείο για τα περαιτέρω.
Αλλά ας πούμε οτι ξέχασε να το κάνει αυτό η επιτροπή τότε, επειδή ήταν νεοσύστατη ή ο δήμος επειδή ήταν καινούργιος. Πήρε μια ανάλογη πρωτοβουλία από τότε μέχρι σήμερα, ώστε να δώσει ώθηση στο θέμα, μήπως και ξεκινήσει κάτι επιτέλους; Το παλαιό λιμάνι του Πόρου είναι άδειο εδώ και μια πενταετία και δεν γίνεται τίποτα. Έχει γίνει το 90% της διαδρομής από πλευράς κόστους και έργων, δηλαδή το νέο λιμάνι και για το υπόλοιπο 10% της διαδρομής που απομένει να διανυθεί για να έχει κέρδος ο Πόρος από αυτή την υπόθεση, δεν γίνεται απολύτως τίποτα.
Παρενθετικά: Με τα έσοδα από το λιμάνι του Πόρου, στην ουσία, ο κ. Τζωρτζάτος λέει οτι θα “στολίσει” τα λιμάνια του νομού μας, γιατί έχουν ανάγκη να νιώσουν λίγη χαρά στις γιορτές οι Κεφαλονίτες. Έχει κάποια συναίσθηση τι ακριβώς λέει ο κ. Τζωρτζάτος, με βάση την εικόνα που υπάρχει στο λιμάνι που του προσφέρει τα περισσότερα έσοδα ως λιμενικό ταμείο; Είναι προσβλητικό όταν υπάρχουν τέτοια προβλήματα στον Πόρο.
Κύριε Τζωρτζάτε πολύ κατανοητή η ανάγκη να νιώσουν γιορτινά οι Κεφαλονίτες, αλλά θα επιβιώσουν μια χαρά και χωρίς την κάλυψη αυτής της ανάγκης. Έχουν σαφώς μεγαλύτερη ανάγκη οι κάτοικοι του Πόρου να βλέπουν τις επιχειρήσεις τους να μην κλείνουν ή να μην φυτοζωούν και αν δεν το αντιλαμβάνεστε, δεν έχετε συναίσθηση του ρόλου σας. Ειδικά όταν στα λιμάνια Αργοστολίου και Ληξουρίου θα επενδυθούν τόσα χρήματα, με αφορμή τους σεισμούς. Ας κάνει ο δήμος τους καθιερωμένους στολισμούς και ας μείνουν τα λιμάνια αστόλιστα.
Έχετε ασχοληθεί κ. Τζωρτζάτε με όσα αναφέρει ο κ. Οδυσσέας Γαλιατσάτος, ο οποίος ζει καθημερινά στο λιμάνι, στην προ ημερών επιστολή του; Πρέπει δημόσια να τοποθετηθείτε αν είναι προτεραιότητά σας τα “στολίδια” στα λιμάνια ή αυτά που αναφέρει για το λιμάνι του Πόρου ο κ. Γαλιατσάτος και που σίγουρα σας έχουν πει και άλλοι πολύ σοβαροί άνθρωποι που γνωρίζουν άριστα το λιμάνι του Πόρου ή εργάζονται εκεί.
Οι δε τουαλέτες και οι συνθήκες υποδοχής επιβατών στο εμπορικό λιμάνι είναι απαραίτητο να αντιμετωπιστούν ως πρόβλημα, όμως είναι άλλο θέμα αυτό και άλλο ο τουρισμός στον Πόρο, άλλο θέμα η μαρίνα του Πόρου. Δεν δείχνετε με τις δημόσιες δηλώσεις σας να έχετε κατανοήσει απολύτως αυτή τη διαφορά και καλό είναι για τον Πόρο, να βρείτε λίγο χρόνο από το εμφανώς επιβαρυμένο σας πρόγραμμα για να ασχοληθείτε, πριν καλοκαιριάσει.
Επιστρέφοντας στην τουριστική επιτροπή, αναζητάται μάταια η παρέμβασή της σε μια σειρά θεμάτων. Από την ανύπαρκτη συγκοινωνία για τους τουρίστες, έως την πλήρη απουσία υλικού προβολής της περιοχής και ενημέρωσης για τους τουρίστες και το κυριότερο, από την απουσία της στο επιτελικό έργο που ισχυρίζεται οτι κάνει.
Ποιοί είναι οι κύριοι άξονές της τουριστικής πολιτικής του Δήμου Κεφαλονιάς για τον Πόρο, ας πούμε; Ποιοί οι πόλοι επισκεψιμότητας που έχετε ως προτεραιότητα να αναδείξετε; Ποιές οι αναπτυξιακές δυνατότητες που θέλετε κατα προτεραιότητα να ενισχύσετε; Κανείς δεν ξερει. Αν δεν το πει η τουριστική επιτροπή αυτό, ποιος στην Κεφαλονιά θα το πει; Οι ιδιώτες και οι επαγγελματίες που παλεύουν να μην κλείσουν τα μαγαζιά τους; Σε ποιον θα το πουν; Λογικά στην τουριστική επιτροπή δε θα έπρεπε να το πουν;
Επίσης, δε γίνεται, όταν βολεύει, να λέμε οτι χάρη στον Καλλικράτη, ευτυχώς και επιτέλους υπάρχει ένας μεγάλος ισχυρός δήμος με κεντρικό και ενιαίο σχεδιασμό για τον τουρισμό και τους άλλους τομείς ενδιαφέροντος της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά όταν υπάρχουν δυσκολίες να λέμε οτι φταίνε οι κακοί επαγγελματίες που δεν έρχονται στο Αργοστόλι να μας ενημερώσουν για τα προβλήματά τους ή οτι γενικώς είμαστε “αναρμόδιοι” ή οτι δε μας δίνει το κράτος οικονομικούς πόρους να κάνουμε κι εμείς το κομμάτι μας.
Δεν γίνεται όταν υπάρχει επιτυχία και θετική είδηση, η επιτροπή τουρισμού και ο Δήμος να αυτοπαρουσιάζεται ως ο τουριστικός Κουταλιανός της Ελλάδας που όλα τα σφάζει και όλα τα μαχαιρώνει, που μακάρι να είναι έτσι, αλλά όταν υπάρχει πρόβλημα να γίνεται επίκληση της κρίσης, των μνημονίων και της “κακής” Κέρκυρας ή Αθήνας που θέλει το κακό της Κεφαλονιάς μας.
Αποφασίστε τι από όλα ισχύει και όχι οτι σας συμφέρει ανα περίσταση.
Το όνομα του κ. Κεκκάτου δεν έχει αναφερθεί επίτηδες, διότι όπως δεν μπορεί μόνος του να σώσει την Κεφαλονιά, δεν μπορεί να κατηγορείται μόνο αυτός και για οτι στραβό γίνεται. Αλίμονο για το νησί αν ένας άνθρωπος, όπως κι αν λέγεται, σχεδιάζει μόνος του το τουριστικό μέλλον της Κεφαλονιάς. Ως πρόεδρος της επιτροπής τουρισμού όμως, φέρει την ανάλογη ευθύνη.
Τέλος, ας πάρει η τουριστική επιτροπή θέση επειγόντως για την ανυπαρξία αναπτυξιακών πόρων από πλευράς τοπικής αυτοδιοίκησης στην περιοχή του Πόρου. Αυτό κι αν επηρεάζει αρνητικά τον τουρισμό και την τοπική οικονομία. Ο Πόρος αντιμετωπίζεται ως χωριό, με την πολύ αρνητική έννοια του όρου.
Γιατί ισχύει αυτό; Γιατί δε φτάνει που στερούνται απο τον Πόρο αναπτυξιακοί πόροι τους οποίους έχει δικαίωμα να λαμβάνει, αλλά δεν παίρνει και τίποτα συνολικά. Στην ουσία μόνο ένα νέο έργο έγινε τα τελευταία 5 χρόνια στον Πόρο, πέρα από επισκευές ή τροποποιήσεις υπάρχοντων υποδομών και αυτή η νέα υποδομή είναι μια τσιμεντένια σκάλα που οδηγεί στο νεκροταφείο!
Η δε αποχέτευση Πόρου είναι έργο που άρχισε να μελεταται και να παίρνει αδειοδοτήσεις σε όλη τη δεκαετία του 2000, ως υποέργο της αποχέτευσης-βιολογικού Σκάλας-Πόρου και εξασφάλισε την πρώτη μεγάλη χρηματοδήτηση το 2009 επι Καποδιστριακού δήμου, άρα ήταν έργο προετοιμασμένο και προαποφασιμένο να γίνει, που η σημερινή δημοτική αρχή, έστω καθυστερημένα, απλά το δημοπράτησε ως είχε υποχρέωση.
Από το έργο της αποχέτευσης και μετά, ποιο άλλο νέο, σοβαρό έργο από ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό πρόγραμμα ή εθνικές δημόσιες επενδύσεις, έχει έρθει έστω προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο και αφορά τον Πόρο, εκτός από μια πεζοπορική διαδρομή; Έστω ποιο έργο “ωριμάζει” για την περιοχή του Πόρου αυτή την εποχή, ώστε μελλοντικά να βρει χρηματοδότηση και να το εκτελέσει μια επόμενη δημοτική αρχή;
Δυστυχώς στον ορίζοντα δεν εμφανίζεται τίποτα και υποτίθεται οτι μιλάμε για μεγάλες, σοβαρές, νεες αναπτυξιακές υποδομές, οχι για μπαλώματα. Όταν λοιπόν ως μοναδική νέα “υποδομή” στον Πόρο τα τελευταία 5 χρόνια εμφανίζεται να είναι μια τσιμεντένια σκάλα, με 10-15 σκαλιά, προς το νεκροταφείο, σε ποιον κάνει εντύπωση που σήμερα κλείνει η τράπεζα ή αύριο το Γυμνάσιο-Λύκειο ή μεθαύριο οτιδήποτε άλλο; Είναι απόλύτως λογικό και αναμενόμενο. Μήπως περιμέναμε και καμιά αναβάθμιση του τόπου με αυτά να συμβαίνουν;
Για να μην υπάρχουν γενικώς ψευδαισθήσεις, πολλοί τόποι στην Ελλάδα, όπως ο Πόρος, υποφέρουν και θα υποφέρουν από προβλήματα χειρότερα από αυτά που έχει ο Πόρος. Η λύση είναι μια: Να ξεχωρίσεις αναπτυξιακά, αν μπορείς και φυσικά αν θες. Οι λύσεις γνωστές και τα αντίστοιχα παραδείγματα άπειρα παγκοσμίως. Δεν γίνεται να λέμε οτι “δεν ξέρουμε”. Ο δήμος Κεφαλονιάς, δυστυχώς δεν έχει εκφράσει μετά από 5 χρόνια ούτε καν άποψη επ'αυτού και είναι πλέον πολύ αμφίβολο αν θέλει να το κάνει.
Υποδομές και δυνατότητες υπάρχουν ήδη, αναπτυξιακοί πόροι υπάρχουν, αναφέρθηκε το λιμάνι του Πόρου χαρακτηριστικά, άσχετα αν κατευθύνονται αλλού σχεδόν αδιαμαρτύρητα αυτοί οι πόροι, με τελευταία εξαίρεση του “σχεδόν” τον κ. Οδ. Γαλιατσάτο και το άρθρο του. Όραμα και στόχευση φαίνεται κυρίως να μην υπάρχει από τη δημοτική αρχή ή αν υπάρχει δεν παρουσιάζεται συνεκτικά και δημόσια στην πράξη.
Απαραίτητη προϋπόθεση για όλα είναι η οικονομική δραστηριότητα και οι θέσεις εργασίας, για να υπάρχει ικανό ανθρώπινο δυναμικό να αναπτύξει από κάθε άποψη ένα τόπο, όπως επιλέξουν οι κάτοικοί του. Είναι πολύ εύκολο και ανέξοδο να ξορκίζουμε το κακό ρίχνοντας το φταίξιμο μόνο στα απρόσωπα “μνημόνια” γενικώς και αορίστως, αλλά με βάση τα παραπάνω, αυτό είναι απλά απόδραση από μέρος της πραγματικότητας, που βρίσκεται δίπλα μας.
Μιας και στην επικαιρότητα είναι το θέμα της έλλειψης γιατρού, με την εικόνα που έχει ο Πόρος τα τελευταία χρόνια, αλήθεια πόσοι είναι οι διαθέσιμοι γιατροί, ειδικά σε νεαρή ηλικία, που θα προτιμούσαν να εργάζονται εδώ, πόσο μάλλον να ζουν εδώ;
|
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου