Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2022

Oι Κεφαλονίτικες τηγανίτες τ' Αγιασμού

http://3.bp.blogspot.com/-s0P6bB19Wug/VoqegiplLfI/AAAAAAAAK-Q/sPsICY2TW3I/s1600/%25CE%25A7%25CF%2589%25CF%2581%25CE%25AF%25CF%2582%2B%25CF%2584%25CE%25AF%25CF%2584%25CE%25BB%25CE%25BF%2B%252850%2529.jpg 
 
5  Γενάρη  Παραμονή  των  Φώτων
Η  ημέρα  του  Αγιασμού  όπως  λέγεται 
Αλλά  και  η  μέρα  της  ΤΗΓΑΝΊΤΑΣ στο  χωριό κάποτε
http://3.bp.blogspot.com/-s0P6bB19Wug/VoqegiplLfI/AAAAAAAAK-Q/sPsICY2TW3I/s1600/%25CE%25A7%25CF%2589%25CF%2581%25CE%25AF%25CF%2582%2B%25CF%2584%25CE%25AF%25CF%2584%25CE%25BB%25CE%25BF%2B%252850%2529.jpg
Κάποιες νοικοκυρές  ακόμα  τηρούν  το  έθιμο
Οι  τηγανίτες  απλά  μοιάζουν  με τις λουκουμάδες
που βλέπετε παντού  Όμως  η  διαδικασία παρασκευή  
τους είχε  την τέχνη  της  εποχής εκείνης
Οι νοικοκυρές  χρησιμοποιούσαν αλεύρι  που  είχαν
στο  σπίτι για  να  φτιάξουν  ψωμί 

Το  ζυμάρι  το 
ετοίμαζαν  με προζύμι  σε μικρή  ποσότητα  από το 
βράδυ  Τις  τηγάνιζαν  το  ξημέρωμα
Ρεύμα  δεν  υπήρχε  και  το  τηγάνισμα  γινόταν  στην  
γωνιά  σε φωτιά  με  ξύλα  Πάνω  στην  πυροστιά το 
τηγάνι  με  το  λάδι που  έριχνα  το  χυλωμένο  ζυμάρι
Στην  φωτιά  χρησιμοποιούσαν  όσοι  μπορούσαν  ένα
ειδικό ξύλο  Το ξερό  σφερδούκλι 

ΧΛΩΡΟ ΚΑΙ ΞΕΡΟ ΣΦΕΡΔΟΥΚΛΙ 
 http://1.bp.blogspot.com/-R4IBUI2EwG8/VoqU4IuplFI/AAAAAAAAK9k/t_J15cbobLE/s320/P1090205.JPG
Από  την  Λαογραφική  μελέτη  για  τα  Δαμουλιανάτα
της κ Ελένης Ζαφειράτου  του Αλέξανδρου  δανείζομαι
  
http://1.bp.blogspot.com/-TCoWiDdbL5M/VoqVXGo_qkI/AAAAAAAAK9s/fo41A8Q0h7Q/s400/%25CE%259B%25CE%25B1%25CE%25BF%25CE%25B3%25CF%2581%25CE%25B1%25CF%2586%25CE%25B9%25CE%25BA%25CE%25AE%2B%25CE%25BC%25CE%25B5%25CE%25BB%25CE%25AD%25CF%2584%25CE%25B7%2B%25CE%25B3%25CE%25B9%25CE%25B1%2B%25CF%2584%25CE%25B1%2B%25CE%2594%25CE%2591%25CE%259C%25CE%259F%25CE%25A5%25CE%259B%25CE%2599%25CE%2591%25CE%259D%25CE%2591%25CE%25A4%25CE%2591%2B%25CE%259A%25CE%25B5%25CF%2586%25CE%25B1%25CE%25BB%25CE%25BB%25CE%25B7%25CE%25BD%25CE%25AF%25CE%25B1%25CF%2582_Page_62.jpg

ΤΟ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ 
ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ  ΣΕ ΑΚΟΜΗ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ ΕΠΟΧΕΣ 

Την μέρα αυτή ο  παπάς  επισκεπτόταν τα  σπίτια για
τον  αγιασμό  Αφού έκανε  την  «πρωτάγιαση ή φώτιση», 
στην  εκκλησία πήγαινε  στα  σπίτια   με το Σταυρό στο χέρι
 Ένα  παιδί  κράτα  το κανάτι  με  το Αγιασμένο  νερό 
Ο παπάς  ραντίζει μ' ένα  κλωνί  βασιλικό όλους  τους  
χώρους   του σπιτιού
Σήμερα  μπορεί  η  όλη  διαδικασία  του  Αγιασμού  στα
 σπίτια  του  χωριού   να  τελειώνει  γρήγορα   αφού  είναι 
ελάχιστα  τα  κατοικημένα  αυτό  τον μήνα
Σε  παλαιότερες  εποχές  όμως  όταν  τα  σπίτια  ήταν  όλα
κατοικημένα  ο Παπάς  ήθελε πολλές  ώρες να τελειώσει
Οι νοικοκυρές  περίμεναν  τον  παπά  ν  αγιάσει  και  να
δώσουν  κάποια  χρήματα  γιε  το  καλό
Παράλληλα  ο  παπάς  έκανε  και τις δουλειές  του
Δηλαδή  στα  καταστήματα  που  Άγιαζε  έκανε  τα 
ψώνια  του 
Οι μεγαλύτεροι διηγουνται  ένα  ωραίο  τέτοιο περιστατικό
Εδώ  άπλα  θα  το  γράψουμε  Όμως  είναι  εξαιρετικό
αν  το  διηγηθεί  κάποιος  ψάλλοντας 
Μπαίνει  ο  Παπάς  στο  μαγαζί (μπακάλικο, Χασάπικο
Καφενείο  όλα μαζί)
Αρχίζει  το  Εν  Ιορδανή Βαπτιζόμενου Σου Κύριε
Βλέπει  κρεμασμένο  στο  τσιγκέλι ένα  γουρούνι
Ρωτά   ψάλλοντας  Χοίρος είναι  εκιός  (αυτός) 
Συνέχισε  να ψάλλει  η  τη  τριάδος  εφανερωθη προσκύνησις
Ο μπακάλης  απάντησε  ΝΑΙ
Πάλι ψάλλοντας   Κόψε  2 οκάδες (Μονάδα βάρους στην
Κεφαλονιά τότε)
Συνεχίζει  κανονικά  να  ψάλλει
του  γαρ  Γεννήτορος  η  φωνή  προς σε ……
Ο μπακάλης (χασάπης )  μέχρι  να  τελειώσει  ο
 παπάς είχε  ετοιμάσει  το  κρέας  Ο παπάς
τελειώνει  το  Εν Ιορδανή άλλα συνεχίζει  ψάλλοντας 
Στείλε το  με  το  παιδί στο  σπίτι
Άγιασε  ψώνισε  και  συνέχισε  για  άλλα σπίτια
Επίσης  είναι  η  μέρα  που  τα ΠΑΓΑΝΑ (καλικάτζαροι)
όταν  μπαίνει  ο ΣΤΑΥΡΟΣ στο σπίτι  με το Αγιασμένο
 νερό  (Κατά την Παράδοση) εξαφανίζονται

 http://damoulianata.blogspot.gr/
kai http://kefaloniapress.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=66291&Itemid=38

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου