Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2016

Εγκέλαδος: Ένας τακτικός επισκέπτης του νησιού μας που δεν πρέπει να μας τρομάζει

Μερικες παλιες μου  αναρτησεις:
Γιωργος Γκιαφης http://porosvress.blogspot.gr/2015/10/blog-post_21.html

POROSVRESS.BLOGSPOT.COM|ΑΠΟ ΠΟΡΟΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ

Eν αρχη μια αναφορά στο συμβάν ,, 2008, 30 Ιουλίου. Μετά από όργιο φημών στα ΜΜΕ σχετικά με επικείμενο μεγάλο σεισμό στην Κεφαλονιά στα τέλη του Ιουλίου, ο σεισμός έγινε μεν στις 30 Ιουλίου, με επίκεντρο νοτιοδυτικά της Κεφαλονιάς και μέγεθος 5,5, χωρίς να προκληθούν υλικές ζημιές. Το σασπένς ενισχύθηκε από τον μετασεισμό μεγέθους 4,5 που σημειώθηκε λίγα λεπτά μετά Οι Κεφαλονίτες θύμωσαν με τις καταστροφολογικές φήμες, αλλά το διασκέδασαν κιόλας.. Το βασικό στο όργιο φημών που ξεκίνησε από Δελτίο του συμπατριώτη μας Νίκου Ευαγγελάτου,, με τις προφητίες του κύριου Λάγιου,, που μας έλεγε οτι είναι το νησί μας σαν ένα ποτήρι στο οποίο στάζει μέσα νερό,, και ήδη έχει γεμίσει ,,και απλά περιμένουμε την υπερχίληση,, έκανε ένα νησί,, να καταρεύσει τουριστικά όλη την σεζόν,, με την αναμονή του μεγάλου σεισμου,, (χρονιά που τελικά τον έκανε κοντά στην Ρόδο)
2014,, εποχη προβλεψεων και εισαγγελεων
Myronas Myriallis ς · Athens · Αν υπαρχει ενα site. ( voutospress) .ο ιδιοκτητης.. Αν συμβει κατι ,να παρει αυτος το Ρισκο . Εγω σταματω με το ομορφο νησι ...Λυπαμε ειληκρινα .- Οτι ειπα απο τις 17_18 Σεπτεμβιου , το εκανα για τις 143 ψυχες που χαθηκαν στην Αθηνα το 1999. Ουτε διασημοτηα ηθελα ποτε ,ουτε χρηματα, ουτε βραβειο . Κοιταξτε στο youtube. : Myronas Myriallis ...Και παλι δικα σας τα συμπερασμα ... · Η αληθεια ειναι οτι οταν διαισθανθω κατι για την Κεφαλονια.....Δεν θα ενημερωσω. Αλλα θα θυμαστε οτι καποιος απο το Αργοστολι ,με θελει στην φυλακη . Λυπαμε. !!





και ερχόμαστε στο 2015,, μια εβδομαδα απο σημερα  (17 Νοεμβριου) 
με τον μεγαλο σεισμο Λευκαδας.


ΝΕΑ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΜΕ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΕ ΑΡΧΑΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΜΗΡΙΚΗ ΙΘΑΚΗ
POROSNEWS.BLOGSPOT.COM|ΑΠΟ E-POROS
Τις τελευταίες ημέρες και με αφορμή τους καταστροφικούς σεισμούς στη γειτονική μας Ιταλία, έχει ξεκινήσει ένας κύκλος συζητήσεων, αναφορικά με το ενδεχόμενο εκδήλωσης ενός μεγάλου σεισμικού φαινομένου στην Ελλάδα το επόμενο διάστημα.

Το χορό άνοιξε ο συμπατριώτης μας Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών Γεράσιμος Τσελέντης ο οποίος έκανε λόγο για δυο πιθανές περιοχές χωρίς όμως να τις προσδιορίζει και ακολούθησε ο Διευθυντής Ερευνών του ίδιου Ινστιτούτου κ. Γεράσιμος Χουλιάρας ο οποίος μίλησε ευθέως για το Ελληνικό τόξο που περιλαμβάνει μια τεράστια θαλάσσια έκταση από το νησί μας μέχρι τη Ρόδο, καθώς και για τις περιοχές του Πατραϊκού και του Κορινθιακού Κόλπου.

Ακολούθησαν ο καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας και πρόεδρος του Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας που δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει ένα σεισμό της τάξης των 6 έως 6,5 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ χωρίς εξωτερική βοήθεια, ο σεισμολόγος Θανάσης Γκανάς που επισήμανε ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να γίνει ένας μεγάλος σεισμός στη χώρα μας, ακόμη και 7 Ρίχτερ και μια σειρά από άλλους επιστήμονες που διατηρούν με τις δηλώσεις ή την αρθρογραφία τους το θέμα στην επικαιρότητα.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, όλοι επισημαίνουν ότι αυτό θα είναι μια απολύτως φυσιολογική εξέλιξη, καθώς η Ελλάδα αποτελεί την πιο σεισμογενή περιοχή της Ευρώπης με περισσότερα από 300 ρήγματα μήκους 10 χλμ. και άνω, πολλά περισσότερα μικρότερου μήκους, καθώς και άλλα  κρυφά για τα οποία δεν υπάρχει η παραμικρή ένδειξη στην επιφάνεια της γης.

Ταυτόχρονα όμως όλοι συμφωνούν ότι ο μοναδικός τρόπος αντιμετώπισης ενός σεισμού με τις μικρότερες δυνατές συνέπειες, είναι η πρόληψη. Δηλαδή η κατασκευή δημόσιων και ιδιωτικών υποδομών με βάση τα ισχύοντα στους κατά περιοχή αντισεισμικούς κανονισμούς και φυσικά ο διαρκής έλεγχος και η σωστή συντήρησή τους με παρεμβάσεις όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο από τους ειδικούς.  Εξάλλου η τεχνολογία σήμερα μας δίνει τη δυνατότητα να παρέμβουμε ακόμη και στοχευμένα στα σημεία που έχει εντοπιστεί αδυναμία είτε στον φέρων οργανισμό, την τοιχοποιία ή τη στέγη ενός μικρού ή μεγάλου κτιρίου, είτε για οποιοδήποτε άλλο σημείο σε δρόμους ή γέφυρες, ακόμη και για την τοποθέτηση πλεγμάτων για την προστασία μας από τυχόν βραχοπτώσεις.
Η Κεφαλλονιά, συνεπώς και το χωριό μας, μαζί με την Ιθάκη, τη Ζάκυνθο, τη Λευκάδα και τις απέναντι Ακαρνανικές ακτές, εντάσσεται στην 3η και υψηλότερη ζώνη σεισμικής επικινδυνότητας με τον αυστηρότερο αντισεισμικό κανονισμό, η κατά γράμμα τήρηση του οποίου μπορεί να μας προστατεύσει από ισχυρά σεισμικά φαινόμενα. Και από ότι φαίνεται τον τηρούμε, με τις λίγες ελπίζουμε εξαιρέσεις, απλώς να επιβεβαιώνουν τον κανόνα.
Εκτός λοιπόν από την υποχρέωση της πολιτείας, της Περιφέρειας και του Δήμου για την κατά το δυνατόν καλύτερη αντισεισμική θωράκιση των σχολείων, των νοσοκομείων, των δημόσιων κτιρίων και των αθλητικών εγκαταστάσεων στο νησί μας με συνεχείς ελέγχους και παρεμβάσεις, αλλά και όλων ημών για την προστασία της ζωής και της περιουσίας μας, υπάρχει και μια σειρά από ενέργειες χωρίς κόστος, που θα πρέπει ο καθένας μας να κάνει πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την εκδήλωση μιας ισχυρής σεισμικής δόνησης. Αυτές λοιπόν τις ενέργειες σας παρουσιάζει σήμερα αναλυτικά το poulatakefalonias.gr:   

Πριν το σεισμό:

  • Να στερεώνουμε γερά στους τοίχους ντουλάπια, ράφια, βιβλιοθήκες ή άλλες συνθέσεις                                                                                             
  • Να απομακρύνουμε από τις πόρτες τα ψηλά έπιπλα που μπορούν να ανατραπούν και να εμποδίσουν την έξοδό μας
  • Να βιδώσουμε καλά στους τοίχους το θερμοσίφωνα ή τις δεξαμενές καυσίμων και νερού
  • Να τοποθετήσουμε τα βαριά αντικείμενα στα χαμηλότερα ράφια
  • Να απομακρύνουμε βαριά αντικείμενα πάνω από κρεβάτια και καναπέδες
  • Να στερεώσουμε καλά τα φωτιστικά σώματα και τους ανεμιστήρες οροφής
  • Να προσδιορίσουμε έγκαιρα καλά προφυλαγμένους χώρους σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού μας, κάτω από ανθεκτικά γραφεία ή τραπέζια και μακριά από γυάλινες επιφάνειες, ψηλά έπιπλα και εξωτερικούς τοίχους.
  • Να ελέγξουμε τη σωστή λειτουργία του δικτύου παροχής ηλεκτρικού ρεύματος 
  • Να ενημερώσουμε τα μέλη της οικογένειάς μας  για το πώς κλείνουν οι γενικοί διακόπτες του ηλεκτρικού και του νερού, καθώς και για τα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης (112, 199, 166, 100 κ.λπ.)
  • Να προμηθευτούμε φορητό ραδιόφωνο με μπαταρίες, φακό και βαλιτσάκι πρώτων βοηθειών τα οποία και θα έχουμε σε ευκολοπροσβάσιμο σημείο
  • Να επιλέξουμε έναν ασφαλή χώρο συνάντησης μετά το σεισμό ο οποίος να βρίσκεται μακριά από κτίρια, δέντρα, τηλεφωνικά και ηλεκτρικά καλώδια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου