Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016

Τι είναι η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια; Χρήσιμες Οδηγίες για όσους έχουν ΧΑΠ



Posted: 16 Νοεμβρίου 2016
του Αλέξανδρου Γιατζίδη, M.D., medlabnews.gr
Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας γιορτάζεται κάθε χρόνο την τρίτη Τετάρτη του Νοεμβρίου από την «Παγκόσμια Πρωτοβουλία κατά της ΧΑΠ», που συσπειρώνει στους κόλπους της οργανώσεις γιατρών και ασθενών, και υπό την αιγίδα της Π.Ο.Υ
Τι είναι η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια;
Με τον όρο ΧΑΠ περιγράφουμε μία ομάδα χρόνιων πνευμονικών παθήσεων (την χρόνια βρογχίτιδα και το πνευμονικό εμφύσημα) οι οποίες έχουν κοινό παρανομαστή τον προοδευτικό περιορισμό της ροής του αέρα στους βρόγχους και επακόλουθη δυσκολία στην αναπνοή.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατατάσσει τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια ως τέταρτη αιτία θανάτου διεθνώς, μετά δηλαδή τη στεφανιαία νόσο, τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια και τις οξείες λοιμώξεις του αναπνευστικού. Η δραματική αύξηση της συχνότητας της ΧΑΠ δείχνει ότι μέχρι το 2020 η πάθηση θα είναι τρίτη αιτία θανάτου. Μπορεί να ελεγχθεί πλήρως με τη διακοπή του καπνίσματος.
Σε «εξολοθρευτή» του ανθρωπίνου γένους, με «φονικό όπλο» το τσιγάρο, εξελίσσεται χρόνο με χρόνο η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ). Σε ετήσια βάση η πάθηση στερεί τη ζωή σε περισσότερους από 3.000.000 συνανθρώπους μας παγκοσμίως, ενώ το πλέον ανησυχητικό είναι ότι η επίπτωση της έχει σταθερά αυξητική πορεία. Ευθύνεται για το 13% των νοσηλειών ενώ το 56% αυτών που πάσχουν δεν το γνωρίζουν. Αντίστοιχα περισσότερα από 500.000 άτομα στη χώρα μας πάσχουν από Άσθμα ενώ 250.000 παγκοσμίως κάθε χρόνο πεθαίνουν από άσθμα
Το κάπνισμα είναι η σημαντικότερη αιτία της ΧΑΠ. Περίπου 1 σε κάθε 5 καπνιστές θα πάθει αναπηρία από ΧΑΠ. Σταματώντας το κάπνισμα επιβραδύνεται ο ρυθμός βλάβης και παρατείνεται η ζωή. Το κάπνισμα ερεθίζει τους αεραγωγούς, οι οποίοι στενεύουν, κάνοντας δυσκολότερη την αναπνοή. Οι αεραγωγοί παράγουν υπερβολικά πτύελα (φλέγμα), που καθιστά πιθανότερες τις λοιμώξεις. Λιγότερο οξυγόνο εισέρχεται στο αίμα λόγω της βλάβης στις αεροφόρους κύστεις. Η άσκηση γίνεται όλο και πιο δύσκολη. ......................

2 σχόλια:

  1. Λοιπόνε να πούμε και κάτι πιο άμεσα χρήσιμο από τα Ομηρικά:
    Χρόνια Αναπνευστική Ανεπάρκεια και πρακτική αντιμετώπισή της.
    Παίρνετε το καλοκαίρι μια μάσκα με ξεχωριστό αναπνευστήρα, να εφαρμόζει στό στόμα δηλαδής και κάνετε μια - δυο ώρες ανίχνευση βυθού μακριά από παραλίες που είναι γεμάτες κάτουρα.
    Βουτάτε κατά τακτικές χρονικές περιόδους το κεφάλι σας μέχρι να πάρει νερό ο αναπνευστήρας και το φυσάτε ώστε όμως να παραμείνει λίγο νερό μέσα και στη συνέχεια αναπνέετε βαθειά έτσι ώστε να ακούετε τον αέρα να περνάει μέσα από το λίγο νερό που έχει ο αναπνευστήρας.
    Με αυτό τον τρόπο ραντίζετε εσωτερικά τα πλεμόνια σας με ψιχάλες θάλασσας χωρίς καν να το καταλαβαίνετε.
    Άμα αυτό το κάνετε μια φορά τη βδομάδα επί δυό μήνες (δεν χρειάζεται συνεχόμενα όποτε σας κάτσει που λένε) και αν είναι και περισσότερο καλύτερα αν δεν έχετε πάθει ήδη μεγάλη ζημιά καθαρίζουν τα πλεμόνια πλήρως.
    Τη διαφορά θα τη δείτε 2-3 μέρες μετά από την πρώτη βουτιά.
    Με όλη αυτή την ευχάριστη πιστεύω διαδικασία (περνάει η ώρα, στρώνει η μέση άσε που έχει και τα τυχερά η υπόθεση γιατί περνάνε και κορμάρες αλλά και χταπόδια από μπροστά σας) άμα δε το ντουμανιάζετε στο κάπνισμα είστε περδίκι μέχρι το επόμενο καλοκαίρι.
    Μιλάω κατόπιν εμπειρίας όσο και να το βλέπετε αστείο, έπειτα δε χάνετε και τίποτις να το δοκιμάσετε.
    Και φυσικά μετά τα καλά αποτελέσματα περιμένω του χρόνου κέρασμα.
    Όπως βλέπετε πληρώνομαι εκ του αποτελέσματος και όχι προκαταβολικά.
    Και οι αρχάριοι πρεσέχτε μη πνιγείτε γιατί όχι ότι θα πολυστεναχωρηθώ μη και βγάλει ο πισινό σας μπουρμπουλήθρες αλλά θα χάσω τα κεράσματα.

    Χουά χα χα χα χα χα χα χα χα χα χα χα χα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. BΡΗΚΕς ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΘΕΜΑΤΟς ΑΝΑΡΤΗΣΗ,, ΚΑΙ ΕΡΙΞΕς ΑΒΕΡΤΑ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟ,, ΕΣΥ ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΤΗς ΙΑΤΡΙΚΗς ΣΧΟΛΗς, ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΣΤΑ ΟΜΗΡΙΚΑ ΜΑς ΧΡΗΣΙΜΕΥΕΙς,,ΕΙΔΕς ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΟΥ ΕΔΩΚΑ ΣΤΟΝ ΣΠΥΡΕΤΟ, ΠΟΥ ΘΑ ΜΟΥ ΒΓΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΖΑΚΥΝΘΟ ΝΑ ΤΗΝ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΗς! ΩΡΕ ΣΤΗΝ ΣΟΥΠΑ ΑΦΟΥ ΑΝΑΚΑΤΕΥΟΥΜΕ ΤΑ ΝΗΣΙΑ,, ΠΩς ΝΑ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΕΦΚΙΟ ΑΠΕΙΡΑΚΤΟ,, Θ ΧΑΛΑΣΕΙ Η ΣΥΝΤΑΓΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή