Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2017

Στο μονοπάτι του πολιτισμού & Συνειδητοποίηση…τώρα!

ΑΡΘΡA KAI Απόψεις μαθητών ΑΠΟ ΤΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΟΙ ΠΕΠΑΙΔΕΥΜΕΝΟΙ

ΟΙ ΠΕΠΑΙΔΕΥΜΕΝΟΙ

ΟΙΚΟΔΙΔΑΣΚΑΛΕΙΟ Παπαφλέσσα 10 ( έναντι του δημοτικού σχολείου ) Πόρος Κεφαλληνίας
Στο μονοπάτι του πολιτισμού


   Στη σύγχρονη τεχνοκρατική εποχή ,την οποία διανύουμε,παρατηρείται τεράστια ανάπτυξη του τεχνικού πολιτισμού.Ο άνθρωπος εξαιτίας αυτού έχει αιχμαλωτιστεί στην τεχνολογία καταλήγωντας ως ένας δούλος των δημιουργημάτων του.Εδώ όμως αξίζει να αναφερθεί το γεγονός ότι η συμβολή του πολιτισμού και ιδιαίτερα του ελληνικού υπήρξε καθοριστική σε όλες τις επιστήμες.Οι νέοι λοιπόν οφείλουν να εκμεταλευτούν την όποια ευκαιρία τους δίνεται κατά καιρούς ώστε να πλησιάσουν τον πολιτισμό.

    Πρωταρχικό ρόλο στην προσπάθεια αυτή ,θα μπορούσε  να αποτελέσει η μουσική.Η μουσική γεννήθηκε μαζί με τον άνθρωπο ξεκινώντας αρχικά με διάφορους ήχους ,όπως το χτύπημα χεριών με παλαμάκια ,ήχους από ξύλα ή και το χτύπημα μιας πέτρας με την άλλη.Οι δραστηριότητες μουσικού περιεχομένου κρίνονται απαρραίτητες καθώς συνυποδηλώνουν την Κεφαλονίτικη καταγωγή μας.Έχεις αναλογισθεί από που προεήλθαν οι καντάδες;Από την Κεφαλονια!Την δικιά μας πατρίδα.Οι άνθρωποι λοιπόν ανεξαρτήτως ηλικίας είναι ανάγκη να έχουν τη δυνατότητα να ασχοληθούν με την μαγεία της μουσικής.Αυτό εκτός από ένα εξειδικευμένο μουσικό ,χρειάζεται και θέληση για προσπάθεια.Παραδείγατα τέτοιων δραστηριοτήτων είναι οι Φιλαρμονικές Σχολές και οι Χωρωδίες οι οποίες εκτός του ότι αποτελούν έμπνευση για τον νέο συντελούν και στη διατήρηση της εθνικής μουσικής παράδοσης.Επικουρικά η μουσική αποτελεί  έναν τρόπο έκφρασης για τους νέους καθώς εκφράζει απόλυτα τα συναισθήματα τους,τους ευχαριστεί γιατί εκφράζει αυτά που δεν μπορούν να πουν με λόγια ,τους κάνει να νιώθουν καλά, όταν έχουν προβλήματα και άλλοτε αποτελεί και έναν τρόπο εκτόνωσης ,διότι μπορούν να πουν τι νιώθουν.
   Με δεδομένη την ιστορική εμπειρία μπορεί να παρατηρήσει κανείς ότι ο αθλητισμός αποτελεί ισχυρό σημείο του ελληνικού πολιτισμού.Η Ελλάδα υπήρξε η πατρίδα των Αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων αλλά και ο τόπος που αναβίωσαν οι σύγχρονες Ολυμπιάδες του.Τα νέα παιδιά οφείλουν έστω να συμμετάσχουν σε διάφορα αθλήματα καθώς μπορούν να επωφεληθούν σημαντικά.Οι κατάλληλες υποδομές θα συμβάλλουν ενεργά σε αυτή την επιλογή του νέου.H συστηματική άθληση καθιστά εφικτή την ενίσχυση των δυνατοτήτων αλλά και των δεξιοτήτων του ατόμου.Επιπλέον ,ενισχύει την αντίληψη και την κρίση του αφού κάθε άθλημα κάνει το άτομο να συμβιβάζεται και να αντέχει στις δυσκολίες της ζωής.Αξιόλογο είναι να επισημανθεί ότι μόνο έτσι ο νέος μυείται στην αξία της προσωπικής προσπάθειας και μαθαίνει να εκτιμά τα οφέλη που προκύπτουν από την κοπιώδη ενασχόληση του μ'ένα αντικείμενο.Αν επιζητάς ένα μέλλον καλύτερο, πρέπει να στηριχθείς στον αθλητισμό και συνεπώς με τον πολιτισμό.
    Εν κατακλείδι,προκύπτει το συμπέρασμα ότι ο πολιτισμός είναι σημαντικός για κάθε κοινωνία και ειδικά στις μέρες μας ,διότι αποτελεί φως στο αδιέξοδο των προβλημάτων.Οι νέοι είναι ανάγκη να πλησιάσουν όσο μπορούν τον πολιτισμό τους εξευρευνώντας την πολιτιστική τους κληρονομιά.
Της μαθήτριας της Γ ΄ Λυκείου Πάστρας ,
Χρυσάνθης Σιμωτά

KAI
Συνειδητοποίηση…τώρα!


    Η σημερινή κοινωνία έχει μετατραπεί σε μία μάζα άβουλων όντων. Σε αντίθεση με την αρχαιότητα, που ίσχυε η άμεση δημοκρατία και οι άνθρωποι συμμετείχαν όλοι ανεξεραίτως στα πολιτικά πράγματα, ο πολίτης του 21ού αιώνα δεν παρουσιάζει τόσο ενδιαφέρον για την ενεργή συμμετοχή του στα κοινά. Τότε, εξάλλου, η ενασχόληση τους με τις πολιτικές και δικαστικές διαδικασίες ήταν αυτό που χαρακτήριζε τον άνθρωπο ως πολίτη, όπως αναφέρει και ο Αριστοτέλης στο έργο του «Πολιτικά». Αντίθετα, σήμερα επικρατεί έμμεση δημοκρατία και οι άνθρωποι αδιαφορούν για την πολιτική ζωή. Ποιοι είναι όμως οι λόγοι που οδηγούν σε αυτή την συμπεριφορά του λαού;  
   Πρωταρχικής σημασίας αιτία που οδηγεί στην απομάκρυνση των σημερινών πολιτών από τα πολιτικά ζητήματα αποτελεί η αναξιοκρατία που επικρατεί στη χώρα μας και τα αρνητικά συναισθήματα που δημιουργεί αυτό στις ψυχές τους. Πιο συγκεκριμένα, όλο και περισσότερα ακατάλληλα άτομα αναλαμβάνουν θέσεις που δεν αρμόζουν στις γνώσεις και στο επίπεδό τους. Το ίδιο, φυσικά, συμβαίνει και στον πολιτικό χώρο, όπου βουλευτές χωρίς τα κατάλληλα προσόντα αναλαμβάνουν αξιώματα, τα οποία σχετίζονται με τον έλεγχο του λαού. Αυτοί οι βουλευτές αποφασίζουν εκ μέρους όλων των πολιτών, οι οποίοι άγονται και φέρονται από αλαζονικά άτομα και συνεπώς οδηγούνται σε αρνητικές συνέπειες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο κόσμος να καταλαμβάνεται από το αίσθημα της απογοήτευσης και να απομακρύνεται σταδιακά από την ενεργή συμμετοχή.
   Η κατάσταση επιδεινώνεται από την οικονομική κρίση που μαστίζει την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Εξαιτίας των άθλιων συνθηκών ζωής που βιώνουν οι άνθρωποι, έχουν ως κύριο μέλημά τους την εύρεση μιας ή και περισσότερων θέσεων εργασίας, ώστε να καλύψουν τις βιοτικές τους ανάγκες. Ως εκ τούτου, απομακρύνονται από την πολιτική ζωή, καθώς δεν τους απομένει χρόνος για τέτοιου είδους δραστηριότητες. Πολλοί είναι οι άνθρωποι, επίσης, που θεωρούν τους πολιτικούς υπεύθυνους για το οικονομικό αυτό αδιέξοδο που βιώνουν καθημερινά, κι έτσι απωθούνται από ο,τιδήποτε που σχετίζεται με αυτούς.  
   Θα ήταν παράλειψη αν δεν αναφερόταν ότι τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης οξύνουν αυτή την κατάσταση της αδιαφορίας του πολίτη. Μέσω της προπαγάνδας που καλλιεργούν κατακρίνοντας τους αρμόδιους πολιτικούς της χώρας, απωθούν τον λαό από την ενεργή συμμετοχή τους στα πολιτικά δρώμενα. Άλλωστε, είναι συχνό το φαινόμενο κατά το οποίο προβάλλουν ψευδείς πληροφορίες σχετικά με τους πολιτικούς, εξυπηρετώντας συγκεκριμένα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα. Αυτά δημιουργούν το αίσθημα της αβεβαιότητας και της ανασφάλειας στους πολίτες, οι οποίοι δεν μπορούν να αναπτύξουν ξεκάθαρη θέση υπέρ κάποιου κόμματος και τελικά απέχουν πλήρως από την πολιτική ζωή της χώρας.
   Εν κατακλείδι, αβίαστα οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι μετατρέπονται σε παθητικούς δέκτες και όχι σε ενεργητικούς των πολιτικών ζητημάτων, παραμένοντας αδρανοποιημένοι στις πολιτικές εξελίξεις. Αυτό ασφαλώς μπορεί να μεταβληθεί, οργανώνοντας με καλύτερο τρόπο τις λειτουργίες του κράτους αλλά και με την προσωπική συνετή συμπεριφορά του κάθε πολίτη απέναντι στην πολιτική του ζωή.
Της μαθήτριας της Γ ΄ Λυκείου Πάστρας ,
Μάγδας Μανέντη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου