Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Τετάρτη 31 Μαΐου 2017

Διάσωση χελώνας από κατάποση πετονιάς στο Αργοστόλι



Διάσωση χελώνας από κατάποση πετονιάς στο Αργοστόλι

Σήμερα το πρωί η ομάδα μελέτης και προστασίας της θαλάσσιας χελώνας Wildlife Sense εντόπισε στο λιμάνι του Αργστολίου θαλάσσια χελώνα η οποία είχε καταπιεί πετονιά ψαρέματος. Η πετονιά εξείχε από την ουρά της για αρκετά εκατοστά και πάνω της είχαν πιαστεί φύκια και άλλα μικροαντικείμενα.

Χελώνες που καταπίνουν πετονιά κινδυνεύουν να προκληθεί ζημιά στο έντερό τους που μπορεί να οδηγήσει σε εσωτερική αιμορραγία και θάνατο. Γι’αυτό στήθηκε επιχείρηση διάσωσης και μέλος της ομάδας κατάφερε κολυμπώντας να πιάσει την χελώνα, η οποία άμεσα μεταφέρθηκε σε ειδική δεξαμενή. Η χελώνα είχε προηγουμένως μαρκαριστεί με μεταλλική ετικέτα και μικροτσίπ από το Wildlife Sense στις 18 Ιουνίου 2016.
Θα παραμείνει στην δεξαμενή για λίγες ημέρες ώστε να επιβεβαιωθεί με ακτινογραφία η ύπαρξη και η θέση αγκιστριών, να μελετηθεί εάν η πετονιά κινείται και μπορεί να αποβληθεί φυσικά ή θα χρειαστεί επέμβαση, και να εξετασθεί γενικά η κατάσταση της υγείας της.
Γύρω από την ουρά της υπήρχαν αρκετές βδέλλες, το οποίο είναι ένδειξη κακής κατάστασης της υγείας της. Η χελώνα θα μείνει σε γλυκό νερό για δύο ημέρες ώστε να φύγουν οι βδέλλες και άλλα παράσιτα, ενώ θα γίνει γενική εξέταση αίματος για να εξακριβωθεί εάν η κακή υγεία της προκλήθηκε από την πετονιά ή εάν υπάρχει άλλη ασθένεια. Έπειτα από τις πρώτες ημέρες θα αποφασιστεί εάν η χελώνα μπορεί να απελευθερωθεί ή εάν θα χρειαστεί περαιτέρω περίθαλψη.
Υπενθυμίζουμε πως το ψάρεμα απαγορεύεται σε όλη την περιοχή του λιμανιού. Ωστόσο η απαγόρευση αυτή παραβιάζεται σχεδόν καθημερινά, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλές πετονιές στον θαλάσσιο χώρο του λιμανιού, οι οποίες είναι παγίδες θανάτου για τις θαλάσσιες χελώνες.
Για περισσότερες πληροφορίες: Νίκος Βαλλιάνος, 6984865941


Φωτογραφία 1: Η χελώνα στο λιμάνι του Αργοστολίου με πετονιά να εξέχει από την ουρά της.
Φωτογραφία 2: Μεταφορά της χελώνας σε δεξαμενή. Εδώ φαίνεται η πετονιά και αρκετές βδέλλες γύρω από την ουρά της.

Φωτογραφία 3: Η χελώνα θα μείνει για λίγες μέρες σε δεξαμενή για τις αρχικές εξετάσεις.

Τις φωτογραφίες θα βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://wildlifesense.com/media/download/2015-05-30-Turtle-fishing-line.zip

Με εκτίμηση,

Νίκος Βαλλιάνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου