Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2017

Απεργία-αποχή από την αξιολόγηση

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ -  ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

                                                 Δευτέρα 16-10-2017.

     Το Δ.Σ. του Σωματείου εργαζομένων του Γ.Νοσοκομείου Κεφαλονιάς χαιρετίζει τη στάση των συναδέλφων στο νοσοκομείο, που στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων , παρ’όλες τις «προτροπές» και τους συγκεκαλυμμένους εκφοβισμούς και πρόταξαν το συλλογικό συμφέρον και την αλληλεγγύη και δεν έσπασαν την απεργία-αποχή.
     Η εκβιαστική προσπάθεια εφαρμογής της αξιολόγησης με την πρόσφατη (ν)τροπολογία «Γεροβασίλη» καθίσταται άκυρη και έωλη, με τα συντριπτικά ποσοστά συμμετοχής στην απεργία-αποχή, που ξεπέρασαν το 80%. 
     Η διαδικασία της αξιολόγησης έχει καταστεί προσχηματική καθώς δεν τηρεί τις προϋποθέσεις του νόμου Βερναρδάκη (συλλογική και ατομική στοχοθεσία κατόπιν ολομέλειας της υπηρεσιακής μονάδας, αποτίμηση αυτής με μετρήσιμα στοιχεία, διαβούλευση με τον κάθε εργαζόμενο κ.ο.κ.),  ενώ στηρίζεται αποκλειστικά στην κρίση του εκάστοτε ( συνήθως τοποθετημένου) προϊσταμένου, όπως τα παλαιότερα έτη προ μνημονίων. Αυτή η διαδικασίακαθίσταται ακόμη πιο άδικη τώρα στο πλαίσιο των μνημονιακών μέτρων για το δημόσιο. Στο μέλλον η αξιολόγηση είναι πολύ πιθανό να συνδεθεί με μισθολογικές διακρίσεις, με την υποχρεωτική κινητικότητα, ακόμα και με δυσμενείς μεταβολές της υπηρεσιακής κατάστασης των εργαζομένων.
     Μπροστά σε αυτό, αλλά και στην πρωτοφανή αντισυνταγματική απόπειρα ποινικοποίησης της συμμετοχής στην απεργία, με την επιχειρούμενη εξαίρεση του απεργού από τη διαδικασία κρίσεων για κατάληψη θέσης ευθύνης, η συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων στο Δημόσιο έδωσε ένα μήνυμα αντίστασης, αλληλεγγύης και ενότητας.
     Το Δ.Σ. του Σωματείου εργαζομένων Γ.Ν.Κ. , σε συνεργασία με τους νομικούς συμβούλους της ΑΔΕΔΥ, δηλώνει ότι θα καλύψει συνδικαλιστικά όλους τους συναδέλφους , αξιολογούμενους και αξιολογητές, που συμμετέχουν στην απεργία- αποχή, θα εξασφαλίσει ότι καμία δυσμενής επίπτωση δε θα υπάρξει για τους απεργούς, καθώς και ότι θα κινηθεί με κάθε μέσο προς την ακύρωση της αντισυνταγματικής ρύθμισης.
     Το Δ.Σ. καλεί και τώρα τα μέλη του να συνεχίζουν την απεργία-αποχή σε όλα τα στάδια της αξιολόγησης που ολοκληρώνεται στις 23 Οκτωβρίου και να αρνηθούν να πάρουν μέρος ως αξιολογητές και αξιολογούμενοι σε οποιαδήποτε διαδικασία (αξιολόγηση προϊσταμένων από υφιστάμενους, συνέντευξη, η οποία ούτως ή άλλως δεν προβλέπεται για όσους απέχουν κ.ο.κ.). Η ατομική δήλωση συμμετοχής στην απεργία-αποχή, η οποία κατατίθεται στο Δ.Σ. του Σωματείου μας, κατοχυρώνει πλήρως τους συναδέλφους και δεν απαιτείται από την πλευρά τους καμία άλλη ενέργεια.
     Οι απεργοσπάστες αξιολογητές συμβάλουν στο διχασμό των εργαζομένων αλλά και στη νομιμοποίηση μιας έωλης ουσιαστικά και νομικά διαδικασίας, η οποία καμία σχέση δεν έχει με την πραγματική αξιολόγηση της λειτουργίας ενός δημόσιου φορέα , που υπηρετεί με σθένος το δημόσιο συμφέρον υπό ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες.
     Καταγγέλλουμε τους αξιολογητές προϊστάμενους/ες, που αξιολογώντας τους υφιστάμενους τους, συμβάλουν στη μισθολογική διάκριση των υπαλλήλων αφού ύστερα από τρεις ετήσιες συνεχόμενες αρνητικές αξιολογήσεις, δύναται να αναστέλλεται η αυτόματη μισθολογική τους εξέλιξη έως ένα χρόνο. Αλλά και αν ακόμη βαθμολογήσουν με άριστα τους υπαλλήλους, μόνο ένα ποσοστό 5-15% του συνολικού αριθμούτων υπαλλήλων θα λαμβάνει ένα επιπλέον μισθολογικό κλιμάκιο, λαμβανομένης υπόψη της εκάστοτε δημοσιονομικής συγκυρίας. Μ’ αυτόν τον τρόπο αξιοποιούν μνημονιακά μέτρα και συμβάλουν σε μια διαδικασία που θα στερεί σε  ένα ποσοστό 85-95% των υπαλλήλων τη μισθολογική τους εξέλιξη κατά ένα κλιμάκιοδυσχεραίνοντας έτσι, αυτούς και τις οικογένειές τους να ανταπεξέλθουν στη δύσκολη οικονομική συγκυρία, που διανύουμε.
     Επίσης είναι μέγα ψέμα, ότι όλοι θα διατηρήσουν το «άριστα» εάν βαθμολογηθούν με αυτό, αφού όπου παρατηρείται συστηματική εμφάνιση ακραίων τιμών βαθμολόγησης, είτε υψηλών είτε χαμηλών, μπορεί να εφαρμόζεται «συντελεστής διόρθωσης» (ν.4369/2016, άρθρο 17.
     Επιπλέον «νομιμοποιούν» και τα αλλότρια καθήκοντα, αφού ένα από τα κριτήρια της αξιολόγησης είναι η ικανότητα άσκησης πολλαπλών καθηκόντων, μπαίνοντας ενάντια στο διαχρονικό αίτημα των εργαζομένων για κατάργηση των αλλότριων καθηκόντων.
     Καταγγέλλουμε τον απεργοσπαστικό μηχανισμό που στήθηκε από προϊσταμένους και διευθυντές, οι οποίοι προκειμένου να διατηρήσουν τις τοποθετήσεις τους και τα «προνόμιά» τους, προχώρησαν εκπρόθεσμα και παράνομα στην αξιολόγηση. Θα έρθει η ώρα, και θα είναι ντάλα μεσημέρι, που οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν γι’ αυτό.
     Κανένας προϊστάμενος/η  δεν έχει το δικαίωμα να επικαλεστεί τη «σωτηρία» της θέσης του, πατώντας πάνω στη δουλειά και τα δικαιώματα των άλλων, με αμοιβή τα «τριάκοντα αργύρια», υπηρετώντας το δόγμα «ο θάνατός σου- η ανέλιξή μου».
     Σ’ αυτή τη μάχη όμως ξεχώρισαν και αυτές οι προϊστάμενες/οι, που δεν έσπασαν την απεργία, αρνήθηκαν την ανθρωποφάγο αξιολόγηση, συμπαρατάχθηκαν με τους συναδέλφους τους υφιστάμενους, δίνοντας έτσι παράδειγμα αξιοπρέπειας και αλληλεγγύης.
     Δηλώνουμε ότι θα υπερασπιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις τα συμφέροντα των εργαζομένων στο νοσοκομείο και το δικαίωμα στη δημόσια και δωρεάν υγεία του λαού της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης.
      Η νίκη είναι δική μας! Το 80% των εργαζομένων στο δημόσιο συμμετείχε στην απεργία-αποχή που προκήρυξε η ΑΔΕΔΥ και δεν κατέθεσε «φύλλα αξιολόγησης».

     Δ.Σ. ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Γ. ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου