Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017

ΓΙΑΤΙ Η ΛΕΥΚΑΔΑ ,,ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΜΗΡΙΚΗ ΙΘΑΚΗ

Θα προσπαθησω  ,,να αιτιολογω και  να προσπαθω αναμεσα στις θεωρειες  Ομηρικής Ιθάκης
να αποδειξω τα λάθη της καθε μιας σε σχεση με την θεωρεια, που Ομηρικη Ιθακη ηταν η Νοτιοανατολικη Κεφαλονια!!
Φωτογραφία του χρήστη Porosnews.
 ΛΕΥΚΑΔΑ ΑΠΟ ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ Πιο παλιά το νησί ονομαζόταν Αγία Μαύρα παίρνοντας το όνομα αυτό απ' τον ομώνυμο ναό που ήταν κτισμένος μέσα στο κάστρο της Αγίας Μαύρας, το οποίο βρίσκεται απέναντι απ' την πόλη της Λευκάδας και το οποίο αποτελούσε πρότυπο οχυρωματικής τέχνης. Για κάποιο μεγάλο χρονικό διάστημα η πόλη της Λευκάδας ήταν κτισμένη γύρω απ' αυτό το κάστρο, αργότερα όμως οι Βενετοί τη μετέφεραν στη σημερινή της θέση.
Στην ελληνική μυθολογία με το όνομα Ιφθίμη είναι γνωστή μία θυγατέρα του Ικαρίου του Λακεδαιμονίου και της Ναϊάδας Περιβοίας ή της Πολυκάστης, κόρης του Λυγαίου. Επομένως η Ιφθίμη ήταν αδελφή της Πηνελόπης, της γνωστής συζύγου του Οδυσσέα. Ακόμα, αδέλφια της Ιφθίμης ήταν οι Αλυζέας και Λευκάδιος ή οι Θόας, Δαμάσιππος, Αλήτης, Περίλεως και Ικεύσιμος.

Στην Οδύσσεια η θεά Αθηνά δημιουργεί ένα απείκασμα της Ιφθίμης και το στέλνει στον ύπνο της Πηνελόπης. Αυτή η «εικονική» Ιφθίμη δίνει θάρρος στην Πηνελόπη αφού η βασίλισσα της Ιθάκης της εμπιστεύεται τις ανησυχίες της σχετικά με την τύχη του Οδυσσέα και του Τηλεμάχου.


Γιωργος Γκιαφης ΑΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΑς ΘΕΩΡΕΙΑ,,ΔΟΥΛΙΧΙ ΕΙΝΑΙ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΖΑΚΥΝΘΟς,, ΟΠΟΤΕ ΑΛΑΖΟΥΝ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ ΣΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΝΗΣΙΑ ΚΑΙ ΤΙς ΟΜΗΡΙΚΕς ΟΝΟΜΑΣΙΕς ΤΟΥς

στην Περιπτωση λοιπόν Λευκάδας,,,,,  αν και εχουμε αρκετες κοινες απόψεις  για τα υπόλοιπα νησια
Δεν μας βγαινει  στις ωρες ταξιδιου το ταξιδι του τηλεμαχου από Πύλο, δεν  μας φαινετε λογικο,, η Κεφαλονια οπως ισχυριζονται οτι ειμασταν το Δουλιχι, να ειμασταν αναμεσα απο τα υπολοιπα νησια του βασιλειου του Οδυσσέα (ΣΑΜΗ-ΙΘΑΚΗΣ -ΖΑΚΥΝΘΟΥ)  και στην περιπτωση της ενέδρας που ενημερωθηκε απο  την  προστατιδα   Αθηνα ο τηλέμαχος, αν ηταν το Αρκουδι οπως ισχυριζονται, θα μπορουσε για να τους αποφυγει να φτασει πρωτα Κεφαλονια, και μετα να ανεβει παραλιακά (μεχρι σημερινο Φισκάρδο ) και μετα να περασει Λευκαδα! Μια πορεια ομως περιπου 130 μιλιων,, αδυνατο  ακομη κια με μια μεγιστη ταχυτητα,, στην περίπτωση ακόμη και 12  ωρων ,,,,, να εφτανε!!! (Απο Δυση σε ανατολη  λόγο εποχης  εγω  το θεωρω 10  ωρες  +   -   2
και  υποθετικα  η ταχυτητα του τοτε πλοιου να μην ξεπερναει τα  5 μιλια την ωρα.


ΝΕΑ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΜΕ…
POROSNEWS.BLOGSPOT.PE

ΓΙΩΡΓΟΣ Λ. ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ Ομήρου Οδύσσεια 
Φ 343-347
«ὴν δ' αὖ Τηλέμαχος πεπνυμένος ἀντίον ηὔδα·

«μῆτερ ἐμή, τόξον μὲν Ἀχαιῶν οὔ τις ἐμεῖο
κρείσσων, ᾧ κ' ἐθέλω, δόμεναί τε καὶ ἀρνήσασθαι,
οὔθ' ὅσσοι κραναὴν Ἰθάκην κάτα κοιρανέουσιν,
οὔθ' ὅσσοι νήσοισι πρὸς Ἤλιδος ἱπποβότοιο·»
Μετάφραση:
Κι ο συνετός Τηλέμαχος της απάντησε πάλι:
Μητέρα μου, κανένας καλύτερος από μένα δεν υπάρχει στους Αχαιούς
το τόξο ή να δώσει ή να αρνηθεί όπως εγώ θέλω
ούτε όσοι την πετρώδη Ιθάκη διαφεντεύουν 
ούτε όσοι τα νησιά προς την Ήλιδα την αλογοθρόφα.
Ο ΜΕΓΑΣ ΟΜΗΡΟΣ ΔΕΙΝΟΣ ΓΕΩΓΡΑΦΟΣ ΜΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΖΕΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΤΙΧΟΥΣ ΤΟΥ. "ΟΣΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΘΑΚΗ ΚΙ ΟΣΟΙ ΑΠΟ ΤΑ ΑΛΛΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΗΛΕΙΑ". ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΗΛΕΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΤΙΚΑ ΑΛΛΑ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΑ. ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΖΟΦΟΣ ΘΑ ΕΠΑΝΕΛΘΩ ΜΕ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ.


Αφαίρεση
Γιωργος Γκιαφης ούτε όσοι τα νησιά προς την Ήλιδα την αλογοθρόφα.,, δεν αναφερει κατευθυνση απο Ιθακη!!

Διαχείριση
ΓΙΩΡΓΟΣ Λ. ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ Δίνει σε αντιδιαστολή με την Ιθάκη την Ηλεία με τα άλλα νησιά όπως ακριβώς στην ραψωδία ι στην αποκάλυψη του Οδυσσέα για το ποιός είναι όπου δίνει οτι αυτή είναι προς ζοφό ενώ τα άλλα στην αντίθτη κατεύθυνση και σε συνδιασμό λύνουν το γεωγραφικο προσανατολισμό. Ξεκάθαρα ο στίχος ξεχωρίζει την Ιθάκη από τα άλλα νησιά. ΟΥΘ ΟΣΣΟΙ ΚΡΑΝΑΗΝ ΙΘΑΚΗΝ ΚΑΤΑ ΚΟΙΡΑΝΕΟΥΣΙΝ σε αντιδιαστολή με τα άλλα νησιά ΟΥΘ ΟΣΣΟΙ ΝΗΣΟΙΣΙ ΠΡΟΣ ΗΛΙΔΟΣ... Είναι ξεκάθαρο και στο αρχαιο κείμενο και στην μετάφραση. Ως προς την Ήλιδα είναι ο γεωγραφικός προσανατολισμός. Η Ήλιδα βρίσκεται νοτιοανατολικά προς τα συγκεκριμένα νησιά του Ιονίου και βρίσκεται στην Πελοπόννησο το λεγόμενο Άργος που θεωρείται την Ομηρική εποχή το κέντρο του Μυκηναικου πολιτισμού ενώ η Λευκάδα βορειοδυτικά και από τα νησιά και από την Ήλιδα. Ως προς το ζοφό πιστεύω πως δεν έχουν κάνει λάθος οι Αρχαίοι Έλληνες. Και σε επόμενο άρθρο θα προσπαθήσω να επιχειρηματολογήσω.
Γιωργος Γκιαφης τοποτγραφια (περασμα πορος) αν δεν ερθεις με πλοιο απευθειας,,, αναγκαστικα από οπου και αν βγηκες στο νησι εδω θα ερθεις πεζος

Διαχείριση
ΓΙΩΡΓΟΣ Λ. ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ Στη ραψωδία Υ όμως αναφέρεται πορθμείο με βάρκες

Αφαίρεση
ΓΙΩΡΓΟΣ Λ. ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ τοῖσι δ᾿ ἐπὶ τρίτος ἦλθε Φιλοίτιος, ὄρχαμος ἀνδρῶν, βοῦν στεῖραν μνηστῆρσιν ἄγων καὶ πίονας αἶγας. πορθμῆες δ᾿ ἄρα τούς γε διήγαγον, οἵ τε καὶ ἄλλους ἀνθρώπους πέμπουσιν, ὅτις σφέας εἰσαφίκηται

Αφαίρεση
ΓΙΩΡΓΟΣ Λ. ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ Σε λίγο κι ο Φιλοίτιος έφτασε, στους δούλους μέσα ο πρώτος,
γίδες παχιές και στέρφα φέρνοντας γελάδα στους μνηστήρες.
Απ᾿ τη στεριά οι περαματάρηδες τους είχαν φέρει αντίκρυ,

που συνεβγάζουν όποιον άνθρωπο στο πέραμα τους φτάσει.

ιωργος Γκιαφης μεχρι πριν πενηντα χρονια βοδια και γελαδια τα περνουσαν με καικια στην κεφαλονια μεσω Πόρου από απέναντι,,εχω πολλες σχετικες φωτο
π.χ η κατω  δημιουργια Αβρααμ Παναγατου


Φωτογραφία του χρήστη Porosnews.


Φωτογραφία του χρήστη Porosnews.

Φωτογραφία του χρήστη Porosnews.

Φωτογραφία του χρήστη Porosnews.

3 σχόλια:

  1. Όλες οι απόψεις που διαβάζω σεβαστές ως προς το ταξίδι επιστροφής του Τηλέμαχου από Πύλο, όμως μάλλον μας διαφεύγει η σπουδαιότερη.
    Ο Τηλέμαχος σαν γιός του Οδυσσέα φυσιολογικά είχε το «διάολο μέσα του» σαν το πατέρα του που στην Οδύσσεια παρουσιάζεται σαν το συμβουλάτορα θεά Αθηνά.
    Κρυφά έφυγε για την Πύλο και με τον ίδιο τρόπο θα γύρναγε αφού πλέον πήρε το θέμα τση παντρειάς τση μάνας του απάνω του ή τέλος πάντων φανερώθηκε σαν κουμανταδόρος του οίκου του πατέρα του και κατάλαβε τσού κινδύνους, δηλαδή μη τόνε φάνε λάχανο λαϊκώς τα συμφέροντα των μνηστήρων.
    Έτσι λοιπόν κρυφά θα γύρναγε στη Λευκάδα, στην Έρισσο, ή στον Πόρο ταξιδεύοντας αριστερότερα της σημερινής Ζακύνθου και της Κεφαλονιάς χωρίς κανένα κίνδυνο.
    Όπως και νύχτα για Νότια Ιθάκη αν την υποθέσουμε Ομηρική.
    Προς τί λοιπόν όλη αυτή η μυθοπλασία (κατ΄εμέ) της ενέδρας των επών??
    Μα για οικονομία του έργου.
    Τα έπη δίδαξαν αξίες ζωής για την εποχή τους και όχι μόνο.
    Πώς θα δικαιολογιόταν ηθικά η μνηστηροφονία?
    Τί κάνανε οι άνθρωποι? Του τρώγανε το βιός? Μα είχανε προσκομίσει και αυτοί δώρα σεβαστά στη μέλλουσα σύζυγο, έτσι γινόταν τότε.
    Άρα έπρεπε να επωμιστούν πιο σοβαρό αδίκημα και τί πιο σοβαρό από την απόπειρα δολοφονίας του πρίγκιπα Τηλέμαχου?
    Τα υπόλοιπα περί ωρών ταξιδιού κλπ., έχουν και δεν έχουν βάση όταν ο Κικέρωνας παράδειγμα λίγο προ Χριστού ταξιδεύει με ένα σκατοκάραβο τση εποχής του και κάνει την απόσταση από Πάτρα - Αλυζία (σχεδόν Αστακό) σε τρεις μέρες!! Χα χα χα.
    Έτσι γράφει σε μια από τις διασωθείσες επιστολές του προς το φίλο του Τίρωνα.
    (Βέβαια δεν αναφέρει αν συμμετείχαν ενδιάμεσα σε κάνα πανηγύρι ή γάμο). Χα χα.

    Αυτό που παρατηρώ και με το συμπάθιο πάντα, είναι ότι οι περισσότεροι δεν συζητάμε καν την προ Ομηρική ύπαρξη νησιού με όνομα Κεφαλληνία, ενώ ο Ησίοδος που την αναφέρει είναι σύγχρονος του Ομήρου και κατά ιστορική ομολογία λιγότερο παραμυθάς.
    Μήπως μας χαλάει τα μέχρι τώρα δεδομένα??
    Ας κάμουμε μια προσπάθεια για κάτι πιο πέρα από τα ήδη γνωστά, αλλιώς τί είδους έρευνα κάνουμε????

    Προσωπικές μου φυσικά απόψεις και μόνο.
    Σπ. Ρόκκος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σήμερα ρωτησα ναυτικο στοωθεμα ταχητητας πλοιου εποχης.Γνωμη του με πολλους κοπηλατες μου λεει ξεκιναει απο ανω των 6 και μπορει να φτσσει εως και τα 12 μιλια την ωρα.Γνωμη μου παντως ειναι οτι η αποσταση πυλου ομηρικης ιθσκης δεν θα επρεπε να ξεπερναει τα 100 μιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Από Φεές (Κατάκολο) μέχρι Ιθάκη το πολύ 8 άντε 9 ώρες για να ταξιδέψει όλο νύχτα το βγάζω εγώ. Οπότε αφού 60 μίλια είναι η απόσταση μέχρι Λευκάδα και με 7μίλια ταχύτητα να πήγαινε το πλοίο τσου ερκότανε γάντι!
    Άρα η Λευκάδα ήταν η Ομηρική Ιθάκη!
    Ορέ τσου κογιονάρουμε ότι είναι οι πραματικοί Θιακοί να τσιρλιστούνε από τη χαρά τσου και να μας τρατάρουνε για κανιά βδομάδα??
    Να βγάλουμε και το κάτι τις μας μετά από τόσο ψάξιμο δηλαδής ορέ πατριώτες.
    Ορέ έχετε τραβήξει δυο ώρες κουπί πραματικό να δώ άμα μπορείτε να τραβήξετε άλλο? Και πού?, σε κειά τα καράβια με νια κοιλιά σα τση χοντρής του Ζαχαρία, (εμπορικό ήτανε το πλοίο του Τηλέμαχου). Ότι έκανε ο αέρας λοιπόνε.


    Κά κα κα κα κα κα κα κα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή