Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2018

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΣΠΥΡΟΥ ΡΟΚΚΟΥ ΣΤΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ

  1. Δεν διατίθεται αυτόματο εναλλακτικό κείμενο.
  2. Με αφορμή τα σχόλια περί αλλαγών χωροταξικού Ιονίων νήσων, ιχθυοκαλλιεργειών, εξόρυξης πετρελαίων, κλπ., και τις επιπτώσεις τους στο φυσικό περιβάλλον με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το Ιόνιο γενικότερα, θα ήθελα να εκφράσω μια ρεαλιστική προσωπική άποψη:
    Επειδή έχω χόμπι μου το ψαροντούφεκο παρατηρώ την πλήρη καταστροφή των παντός είδους υποθαλάσσιων χόρτων (φύκια) σε βραχώδεις περιοχές, όχι μόνο σε κατοικημένα μέρη αλλά και σε τελείως απομακρυσμένα έως ερημικά θα έλεγα.

    Το βασικότερο φύκι που έχει σχεδόν εξαφανιστεί είναι το «καφέ φύκι» και πολλά άλλα βέβαια, με συνέπεια την πλήρη εξαφάνιση των αχινών, πεταλίδων, κοχλιών (μπομπόλια), στρειδιών, μυδιών και άλλων αχιβάδων, με αποτέλεσμα και την πλήρη (καθ΄ολοκληρία) εξαφάνιση θαλάσσιας ζωής σε όλο το υποθαλάσσιο ύψος των βράχων ακτής.
    Αν είμαστε ρεαλιστές λοιπόν θα διαπιστώσουμε ότι και χωρίς να υπάρχουν για την ώρα εξορύξεις υδρογονανθράκων, λειτουργεί κάτι ακόμα χειρότερο περιβαλλοντολογικά.

    Σωστό λοιπόν να αντιδρούμε σε οποιαδήποτε επιπλέον επιβάρυνση της φύσης, αλλά να βρίσκουμε πρώτα τα ήδη υπάρχοντα αίτια καταστροφής. Και πρακτικά πολύ λιγότερη ζημιά παθαίναμε όταν γεμίζαμε πίσσες παλαιότερα από τα σεντινόνερα των πλοίων με τα βαριά καύσιμα παρά τώρα…
    Κάπου πρέπει κατά τη γνώμη μου να υπάρξει ισορροπία στην αύξηση του μεγέθους του τουριστικού προϊόντος γιατί ήδη από αυτά που βλέπω αντιμετωπίζουμε σοβαρά προβλήματα και αν δεν βρούμε λύσεις ξεκινώντας όχι από αύριο αλλά από χτές, το παιχνίδι είναι χαμένο και μη αναστρέψιμο!
    Μια βασική ενέργεια που θα πρότεινα είναι ο έλεγχος (και δεν γνωρίζω με ποιο τρόπο), στους βιολογικούς καθαρισμούς των αποχετεύσεων των κρουαζιερόπλοιων, που πιστεύω είναι πρακτικά ανεξέλεγκτα. Και πιστεύω ότι σαν έξυπνος κόσμος θα καταλάβαμε ότι το μεγαλύτερο αλλά «τσίπικο» τουριστικό προϊόν και περισσότερο κόπο απαιτεί και λιγότερο κέρδος αφήνει.
    Αυτά τα λίγα λοιπόν αν και υπάρχουν λεπτομερέστερα στοιχεία, αλλά για ευνόητους λόγους μη δημοσιεύσιμα.
    Για όποιους αμφιβάλουν θα πρότεινα να παρατηρήσουν μέσω των δορυφορικών χαρτών της Google την «άσπρη πέτρα ξέξασπρη» των ακτών μας και φυσικά δεν προτείνω τους υδρογονάνθρακες για τεχνητό μαύρισμα… χα χα χα.

    Σπύρος Ρόκκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου