Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Κυριακή 17 Μαρτίου 2019

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΙ ΣΤΑ ΟΜΗΡΙΚΑ

Νικόλαος Καμπάνης Νομίζω δεν είναι σωστό δεοντολογικά που στη δημοσίευση είναι λόγια μου,, εκεί με το λας ποιεί, που έδωσα ως απάντηση σε κάποιον χωρίς να αναφέρεις ποιός ήταν ο διάλογος, τι μου είχε πει και γιατί του απάντησα έτσι. 

Γιαυτό θα το διαγράψω από εδώ.
Και κάτι ακόμα. Αυτά βρήκα στην Οδύσσεια αυτά λέω. Εσύ ως καλός μαθητής, δεν θα πρέπει να θίγεσαι, επειδή η θεωρία του Πόρου έχει αρνητικές προσεγγίσεις, όπως για παράδειγμα ΚΑΙ με την εκτός τόπου Αστερίδα των Οξιών. 
Τι έχει να χάσει ο Πόρος αν η θεωρία αυτή πάει περίπατο; Δεν είναι διάχυτη η εντύπωση, ότι παρά το λιμάνι, παρά τον Οδυσσέα, όλα τα μεγέθη στον Πόρο είναι αρνητικά (αν και εγώ δεν το πιστεύω);
Προσωπικά πιστεύω, αν δεν ξαναβάλουν φωτιές για 20 χρόνια η περιοχή σας θα γίνει επίγειος παράδεισος και το κομμάτι Σκάλα Πόρος από τα πρώτα must στην Ελλάδα.

και

5 σχόλια:  σε 

AΣΤΕΡΙΔΑ ,,ΤΟΝ ΦΑΡΟ ΠΟΥ ΜΑς ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΗΝ ΟΜΗΡΙΚΗ ΙΘΑΚΗ





POROSNEWS.BLOGSPOT.COM

ΝΕΑ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΜΕ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΕ ΑΡΧΑΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΜΗΡΙΚΗ ΙΘΑΚΗ

  1. Χα χα χα.
    Λοιπόνε μου αρέσει ο τρόπος που σκέφτονται ορισμένοι αλλά κάπου αυτοαναιρούνται!
    «Το επίθετο που χρησιμοποιεί ο Όμηρος για την Αθηνά σε στιγμές που υποστηρίζει σκανδαλωδώς, ας πούμε σαν συντοπίτης, τους Οδυσσέα, Τηλέμαχο και Πηνελόπη, είναι το ΠΑΛΛΑΣ και γιαυτόν ακόμα τον λόγο, Ομηρική Ιθάκη είναι η Παλική Κεφαλληνίας».
    Άρα κύριε Καμπάνη το όνομα Πάλη ή Παλική προϋπήρχε του Οδυσσέα σαν Φοινικική λέξη σαν το όνομα Σάμος ή όχι? Δηλαδή μόλις τη κατέλαβε ο Κέφαλος τση άλλαξε το όνομα σε Ιθάκη?
    Και τη Κεφαλονιά πώς τη λέανε πρωτύτερα για να μαθαίνουμε και εμείς η ανιστόρητοι?? Χα χα.
    Λοιπόνε θελητά ή αθέλητα μη δουλεύετε τον κόσμο, η γεωγραφική περιγραφή του λιμανιού του Φόρκυνα είναι τόσο λεπτομερής που δεν μπορεί να μην αναφέρει το Αθερονήσι, άρα Αθέρας = Φόρκυνας πάπαλα.
    Λέτε για τα κυνήγια τσού κάμπους, μόνο που η Ιθάκη παρουσιάζεται σαν βραχώδης μη κατάλληλη για άλογα.
    Ναι ή όχι? Τρηχεία δεν αποκαλείται στα έπη η Ιθάκη? Πώς αποκαλείται η Αιγίλιπα με έδαφος δύσκολο ακόμα και για κατσίκια?
    (Β – 633):
    … «καὶ Κροκύλει᾽ ἐνέμοντο καὶ Αἰγίλιπα τρηχεῖαν,»…
    Κα κα κα
    Εκειό που σας δίνει κάποιο αβαντάζ είναι η κουνόπετρα που είχανε στήσει το πελέκι και προσπαθούσανε να περάσουνε το βέλος από τη τρύπα του οι μνηστήρες, αλλά κούνα – κούνα δε τα καταφέρνανε. Μόνο ο Οδυσσέας που ήξερε ότι τσι 12 ώρες και 2 λεπτά η πέτρα έμενε ακίνητη για 1 λεπτό τα κατάφερε και τσου τρέλανε όλους!
    Αλήθεια τον Ησίοδο τον έχετε ακουστά? Άμα ναι τότε διαβάστε τι λέει για την Ιθάκη και το Νήριτο σε σχετικό άρθρο μου στο portoassos.
    Όσο για τα + και – για τις διάφορες τοποθεσίες και ιδίως για την Άσσο τα ανατρέπω πανεύκολα αλλά βαριέμαι ανέκαθεν το πολύ γράψιμο.

    Και ο φίλος ο «Φισκαρδιώτης» δεν είναι βασικά τόσο «υπονήιος» (Οδ.γ- 81) όπως ο Ασσιώτης. Έπειτα η Άσσος έχει και τρίτη σπηλιά κοντά στη «μικρή» που δεν φαίνεται αλλά και η μικρή δεν είναι μικρή όπως και γύρωθέ της έχει καμιά δεκαριά πητάδια με βάθος 1 έως 1,5 μέτρα, έτσι για να βρει και τσι Ομηρικές πηγές. Κά κα κα.
    Και για δε μου λές ορέ κοντοχωριανέ ήτανε τόσο μακάκες οι Φαίακες να αφήσουνε τον Οδυσσέα με τα δώρα του δυό ώρες δρόμο μακριά από το σπίτι του να τόνε κατακλέψουνε?
    Και ένα βασικό που δε γλέπω κανένα σας να αναφέρει, είναι ότι ο Όμηρος ξεκάθαρα λέει ότι ο Φόρκυνας είναι πολύ κοντά στο σπίτι του και κανονίστε να το εύρετε κάποια στιγμή και να το αναρτήσετε σα δική σας ανακάλυψη!!
    Υ.Γ.
    Το τελευταίο το γράφω για να σας σκανταλίσω μπας και διαβάσετε λίγη περισσότερη Οδύσσεια.
    Και άμα θέλετε βοήθειες είμαι όλος δικός σας.
    «Πρόσω και ηρέμα» λοιπόνε (να ΄ναι καλά ο στόλος που με έμαθε και λίγα αρχαία)!
    Αλήθεια ξέρετε ότι ο Οδυσσέας ήτανε ξανθός?
    Και όμως ήτανε αλλά δε ξέρω αν τα έβαφε ή όχι…

    Κά κα κα κα κα κα κα κα κα κα κα κα κα κα κα
    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Επαναλαμβάνω:
    Από το δήμο Κεφαλλήνων πέρναγες στο δήμο Ιθάκης με απλές σχεδίες, όπως ο βουκόλος του Οδυσσέα, ο Φιλοίτιος, καθημερινά. Βουκόλος που από μικρός είχε τα κοπάδια του στο δήμο Κεφαλλήνων. Ομήρου Οδύσσεια υ’ 187, 209-210
    «…πορθμῆες δ᾽ ἄρα τούς γε διήγαγον,…»,
    «… ὤ μοι ἔπειτ᾽ Ὀδυσῆος ἀμύμονος, ὅς μ᾽ ἐπὶ βουσὶν
    εἷσ᾽ ἔτι τυτθὸν ἐόντα Κεφαλλήνων ἐνὶ δήμῳ….».
    Με το επιχείρημα αυτό καταργούνται οι θεωρίες της Άσσου και του Πόρου γιατί από την Κεφαλονιά στην Κεφαλονιά δεν περνάς με σχεδία. Η θεωρία της Λευκάδας καταργείται γιατί απέναντι είναι η Ακαρνανία και όχι ο δήμος Κεφαλλήνων.
    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μάλλον δεν θυμάστε καλά μια περίπου ίδια συζήτηση:

    ΚΥΡΙΑΚΗ, 12 ΙΟΥΛΙΟΥ 2015
    Ο ΣΠΥΡΟΣ ΡΟΚΚΟΣ ΣΧΟΛΙΑΖΕΙ ΤΗΝ ΘΕΩΡΕΙΑ ΠΑΛΙΚΗ=ΙΘΑΚΗ, ΚΑΙ ΝΙΚΟ ΚΑΜΠΑΝΗ 
    (POROSNEWS   - το προσθαιτω στο τελος αναρτησης )
    Κάπου σε αυτό το άρθρο του POROSNEWSS αναφέρω:
    Κοργιαλένειος βιβλιοθήκη λοιπόν σε μια έκθεση δεκαετίας του 70΄:
    Αναφέρετε στην παλιά οικογένεια Αντύπα που είχε το αρχοντικό της πάνω στο λεπτότερο σημείο του «λαιμού» της Άσσου με θέα μέχρι τις Αλατιές (περιοχή Φισκάρδου) και βάλε όπου εκεί διατηρούσε δύο σπίτια και πολύ μεγάλη έκταση αμπελώνων.
    Λέει λοιπόν η έκθεση:
    … «Το σπίτι το παλαιότερο (στις Αλατιές) δεσπόζει τον κόλπο μέχρι την Άσσο όπου η οικογένεια είχε την κύριαν κατοικία της. Όταν ήθελε να επικοινωνήσει η οικογένεια άναβαν δάδες και έτσι έπαιρναν βάρκα και τους έπαιρναν μια ώρα δρόμο με τα κουπιά, ή από το ένα, ή από το άλλο σπίτι. Καταλάβαμε ότι οι αρχόντισσες φρόντιζαν για τη συγκομιδή και το πάτημα των σταφυλιών»…. 
    Συνέφερε λοιπόν η επικοινωνία της Άσσου είτε χωριού, είτε φρουρίου με πορθμεία παρά από στεριά ακόμα και πριν μόλις εκατό χρόνια, σκέψου δηλαδή την εποχή του Οδυσσέα… Για απόδειξη φωτό (Νο 1).
    Δυστυχώς η φωτό για κάποιον λόγο δεν είναι καθαρή, αν θέλετε καθαρότερη να τη στείλω για επαναδημοσιοποίηση.
    Άλλωστε όμως και το κυριότερο πρόβλημα του φρουρίου της Άσσου ήταν πάντα η μη εύκολη πρόσβαση προς αυτό από στεριάς των γύρωθε κατοίκων.
    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Kαλησπερα φιλτατοι Ομηριστας!! Η Αστεριδα νομιζω ειναι το καλυτερο χαρτι του Πόρου.. ολοι οι υπολοιποι σε αυτο το σημειο πασχετε !!
    Καταρχην να ξεκινησω με ενα σκεπτικο,, η Οδυσσεια αποτελειτε απο τρια εργα,, την Τηλεμαχια,, στην οποια τα περισσοτερα που περιγραφοινται τα ηξερε μονο ο Τηλεμαχος, Η Φαιακια,, που μας περιγραφει τις περιπετειες του Οδυσσεα, και αν και οπως εγιναν ο μονος που τις ηξερε ηταν ο πρωταγωνιστης Ηρωας, και τελος η Μνηστηριφονια που και αυτο ειναι κατι που πανω κατω το ηξεραν και οι δυο,,συν του αλλου μεγαλου πρωταγωνιστη του Ευμαιου,, τον κρικο της ιστροριας μας! (Γι αυτο και παντα ο Ομηρος του απευθυνετε στο Β¨προσωπο)
    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Θα ανεβασω ολα τα σχολια σε νεα αναρτηση,,, για βαση τον διαλογο,, και να κανω και μια αλλη εξακριβωση,, ολοι συμφωναμε σχεδον οσοι λεμε οτι η ομηρικη Ιθακη ειναι εκτος Ιθακης οτι η σημερινη Ιθακη πρεπει να ητανε ο Ομηρικη σαμη!Επισης εκτος τσου Λευκαδιτες ολοι οι υπολοιποι θεωρουμε οτι ηΙθακη ειναι καπου πανω στο σημερινο νησι της Κεφαλονιας,, ή ακομη και ολοκληρο ! Διαφωνουμε σιγουρα στην Υποθεση Δουλιχιου, και μερικοι (Ροκκος και Εμου) στο θεμα Ομηρικη Ζακυνθος. Επισης ενα αλλο στοιχειο ειναι οτι μαλλον συμφωναμε ολοι οτι τοσο ο Οδυσσεας, αλλα τοσο και ο Ομηρος ηξεραν παρα πολυ καλα την τοπογραφια της περιοχης, οποτε μαλλον και οι δυο πρεπει να ειχαν ζησει σε αυτην!
  6. AKOΛΟΥΘΕΙ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΕ ΟΡΟΚΚΟΣ ΝΩΡΙΤΕΡΑ
Τίποτε το καινούριο κ Καμπάνη μου όσο αφορά την υποψηφιότητα της Παλικής για την απόκτηση του τίτλου ΟΜΗΡΙΚΗ ΙΘΑΚΗ. Στο ίδιο επίπεδο της άποψης Τζημαράτου βρισκόμαστε και ας μπλέξαμε και το Γυισκάρδο λιγουλάκι. Όσο για το σημείο που ενίοτε ενώνονται οι δύο θάλασσες εάν το θεωρείτε κορυφαίο αποδεικτικό στοιχείο της Ιθάκης, (εγώ δεν το θεωρώ), είναι λίγο πιο Βόρεια. Ο “λαιμός” της χερσονήσου της Άσσου μόλις πριν 5 μήνες με τους μεγάλους αέρηδες παρουσίασε το φαινόμενο, δυστυχώς δεν έχω φωτό αλλά μπορείτε να ρωτήσετε τους κατοίκους. Τώρα οι απόψεις είναι απόψεις συζητήσιμες όταν κάπως τουλάχιστον τεκμηριώνονται. Εγώ περί Παλικής πλάκα έκανα από όταν άρχισαν να ψάχνονται οι Εγγλέζοι και νομίζω επαληθεύτηκα. Γύρευε πόσα κονόμησαν οι της Fugro πουλώντας πληροφορίες για πετρέλαια χωρίς να πληρώσουν πεντάρα!! Στην υγεία των κορόιδων! χα χα. Οι δικιές μου οι απόψεις περί Παλικής έχουν ήδη διατυπωθεί πριν 8 χρόνια στο: Οδυσσέας & Ομηρική Ιθάκη portoassos.gr Ρόκκος Σπύρος | Το blog μου. σε ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΑΡΗ ΚΑΙ ΚΑΜΠΑΝΗ, και σχολιο στο τελος Σπ. Ροκκου

KAI  ENA MHNYMA ΤΟΥ  ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟ,, ΣΕ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΜΗΝΥΜΑ ΠΕΡΙ  ΑΣΤΕΡΙΔΑς!

(Του έστειλα ενημερωτικά κάποιες πληροφορίες που έχω επί αυτού,) και  όσο αφορά και το γκάλοπ δεξια ,, (επειδή αποκλειστικά ενδιαφέρει εμένα να δω μόνο και μονο την συμμετοχ η του κόσμου στο θέμα,  γι αυτο ,ποτε δεν θα δημοσιεύσω τα απότελέσματα , και ο μονος τρόπος να τα δείτε είναι μόνο αν συμμετεχετε ,οπότε  και θα έχετε  παντα την ορατότητα, πόσοι και τί ψήφισαν) (αμφιδρομο γκαλοπ δηλαδη)
ακολουθεί   λοιπόν το μηνυμα Σπύρου Ρόκκου.
που προσπαθώ μπάς και τον τουμπάρω,, γιατι η τεκμηριωσή του με προβληματίζει,, και ενω την Ιθάκη της έκαμε ματ ο Καμπάνης με το πεζός,,που τακτικά αναφέρει ο Ομηρος  για το πως πας Ιθάκη ,   και με  τον Αργος, και του έχω κινησεις  για να του αντισταθώ,,με τον Ροκκο και την θεωρεία Ασσου δυσκολευομαι ακόμη!!


Φίλε μου Γιώργο και που θες να το ΄βρω το πιο παλιό από την Οδύσσεια κειμενάκι, μπας και η λέξη μεσσηγύς έχει και κάποια άλλη έννοια? Σωστή η σκέψη σου αλλά εύκολο είναι??
Στη Παλιά Διαθήκη με στέρνεις, αλλά έδεκει πάλε που πήγα το μόνο που εύρηκα είναι ότι πριν το Μωυσή το κόλπο να ανοίγει τη θάλασσα στα δύο και να φτιάχνει δρόμο το έκανε ο Δίας! Χα χα.
Εσείς βέβαια ψάχνετε ακόμα για την Αστερία αλλά εγώ ψάξε – ψάξε εύρηκα και τους ύφαλους της Ιθάκης και τους πορθμείες.
Κοργιαλένειος βιβλιοθήκη λοιπόν σε μια έκθεση δεκαετίας του 70΄:
Αναφέρετε στην παλιά οικογένεια Αντύπα που είχε το αρχοντικό της πάνω στο λεπτότερο σημείο του «λαιμού» της Άσσου με θέα μέχρι τις Αλατιές (περιοχή Φισκέρδου) και βάλε όπου εκεί διατηρούσε δύο σπίτια και πολύ μεγάλη έκταση αμπελώνων.
Λέει λοιπόν η έκθεση:
… «Το σπίτι το παλαιότερο (στις Αλατιές) δεσπόζει τον κόλπο μέχρι την Άσσο όπου η οικογένεια είχε την κύριαν κατοικία της. Όταν ήθελε να επικοινωνήσει η οικογένεια άναβαν δάδες και έτσι έπαιρναν βάρκα και τους έπαιρναν μια ώρα δρόμο με τα κουπιά, ή από το ένα, ή από το άλλο σπίτι. Καταλάβαμε ότι οι αρχόντισσες φρόντιζαν για τη συγκομιδή και το πάτημα των σταφυλιών»….
Συνέφερε λοιπόν η επικοινωνία της Άσσου είτε χωριού, είτε φρουρίου με πορθμεία παρά από στεριά ακόμα και πριν μόλις εκατό χρόνια, σκέψου δηλαδή την εποχή του Οδυσσέα… Για απόδειξη φωτό (Νο 1).




(φωτό 1)



 Τώρα εκεί που λέει η Αινειάδα ότι ο Αινείας αποφεύγει τους υφάλους της καταραμένης Ιθάκης και έχει πλέον απέναντί του το ακρωτήριο Λευκάτα (της Ν. Λευκάδας).



(φωτό 2)

Η Φωτό ( Νο. 2) δείχνει και τους σκοπέλους που αφρίζουνε από το κύμα και στο βάθος το ακρωτήριο της Λευκάδας. Οι σκόπελοι είναι στις Αλατιές αλλά υπάρχουν και 2 χιλιόμετρα νωρίτερα άλλοι στο ύψος της Αγίας Ιερουσαλήμ τώρα σχεδόν ύφαλοι μια και η θάλασσα έχει ανέβει από τότε 2-3 μέτρα, μα και τα βράχια έχουν με τη πάροδο του χρόνου κάποια φυσιολογική φθορά.

Σπ.Ρόκκος.


1 σχόλιο:

  1. Το έλαβα το μήνυμα που έλεε και κάποιος άλλος συγχωρεμένος πλέον τώρα φίλε “Poros”, χα χα. Απλά δε βγάζω γρήγορα συμπεράσματα γιατί ψάχνω όσο περισσότερο μπορώ και τούτες τις μέρες δεν είμαι και πολύ ήσυχος. Θέλει και ηρεμία το πράγμα.
    Εκεί που μάλλον καταλήγω είναι ότι όσο αφορά τα Οδυσσειακά πρέπει να παραμείνουμε σε πληροφορίες χρονικά πριν την γέννηση του Χριστού, γιατί από εκεί και πέρα ό,τι πληροφορίες μπορεί να έχουμε είναι επηρεασμένες από διάφορες καταστάσεις και από έλλειψη πληροφόρησης μια και τα πάντα πλέον φάνταζαν θρύλος (παραμύθια) μετά τόσα χρόνια. Εδώ εμείς σήμερα δεν έχουμε ακριβή πληροφόρηση για το τί έγινε πριν 1200 χρόνια, ας σκεφτεί ό καθένας τότε πόσο δυσκολότερα ήταν τα πράγματα.
    Ψάχνουμε παράδειγμα για ένα όνομα πολύ συνηθισμένο σε διάφορες τοποθεσίες το “Αστερίς” και δεν γνωρίζουμε αν καλά – καλά έχουμε βρει την αρχαία Σπάρτη που ήταν μία και μοναδική.
    Ψάχνουμε για Θόες νήσους και δεν λαβαίνουμε υπ΄όψη ότι σύμφωνα με αυτό που βλέπουμε από το σημερινό Κατάκολο θόες είναι και η Θιακοκεφαλονιά όχι μόνο οι Εχινάδες, που μάλλον δεν λέγονταν τότε Εχινάδες. Γιατί όχι?
    Αυτό που φαίνεται σίγουρο είναι ότι από το ύψος του Άραξου φαινόταν η Ζάκυνθος, η Σάμος, το Δουλίχιο και το βουνό της Ιθάκης, άρα αυτά τα νησιά συμπερασματικά πάντα ήταν κάπου εδώ που καθόμαστε άσχετα με το ποιο ήταν το καθένα.
    Καλό το “μήνυμα” που έστειλες πάντως και το ψάχνω, μη βιάζεσαι όμως.
    Τώρα σύμφωνος είμαι για το ραντεβού αλλά κατά τον Αύγουστο να σταθεροποιηθεί λίγο το από αυτό, γιατί τώρα πηγαινοέρχομαι. Και θα έρτω προετοιμασμένος (με μπανιερό δηλαδή) γιατί δε γλυτώνω το πέταγμα στο πέλαο!! Χα χα.

    Σπ.Ρόκκος



ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ,,ΣΤΗΝ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΜΑς:
  • Spiros Kalogeras Γιωργος Γκιαφης ξέχασες το αμφιαλος και δεν μοιάζει ο πόρος
  • ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΙΘΑΚΗ,,ΥΠΟΘΕΣΗ ΑΣΤΕΡΙΔΑ
    POROSVRESS.BLOGSPOT.COM
    ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΙΘΑΚΗ,,ΥΠΟΘΕΣΗ ΑΣΤΕΡΙΔΑ
    ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΙΘΑΚΗ,,ΥΠΟΘΕΣΗ ΑΣΤΕΡΙΔΑ
  • ΤΡΙΑ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΛΙΜΑΝΙΑ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ
    POROSNEWS.BLOGSPOT.COM
    ΤΡΙΑ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΛΙΜΑΝΙΑ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ
    ΤΡΙΑ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΛΙΜΑΝΙΑ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ
  • Γεωλογία ν.Κεφαλλονιάς
    POROSVRESS.BLOGSPOT.COM
    Γεωλογία ν.Κεφαλλονιάς
    Γεωλογία ν.Κεφαλλονιάς
  • Γιωργος Γκιαφης ειναι οσο μπορουσα κατεγραμμενες αναφορες του λογου που η ομηρικη Ιθακη ηταν ο Πόρος,, το βασικο εκει λιμανι τοτε (το Ρειθρο) ηταν ο σημερινος ποταμος Βοχυνας,,εφοσον οι εκβολες του ηταν πλωτες
  • ΒΟΧΥΝΑΣ ΦΩΤΟ!
    POROSVRESS.BLOGSPOT.COM
    ΒΟΧΥΝΑΣ ΦΩΤΟ!
    ΒΟΧΥΝΑΣ ΦΩΤΟ!
  • Spiros Kalogeras Γιωργος Γκιαφης φαίνεται πανεμο λιμάνι τεριαζουν πολλά άλλα δεν έχει από τρεις πλευρές θάλασσα
  • Γιωργος Γκιαφης που αναφερετε οτι το λιμανι της \ιθακης εχει απο τρεις μεριες θαλασσα?\
  • Η εικόνα ίσως περιέχει: βουνό, ουρανός, υπαίθριες δραστηριότητες, κείμενο και φύση
  • Spiros Kalogeras Γιωργος Γκιαφης αναφέρει ο Οδυσσέας στους φαιακες ότι η Ιθάκη ήταν Αμφιάλη και χθαμαλη στη θάλασσα
    1
  • Γιωργος Γκιαφης λιμανι τοτε εποχης επρεπε να εχει αμμουδια, ο Πορος πριν τους σεισμους 1953 ηταν μια τερασια αμοουδια ειδικα στα Α'Ραγια (δεξια του ποταμιου) και απο την αμμο εκει ανοικοδομηθηκε ολο το νησι! μετα το Σαρακηνικο ειναι τα γνωστα Λιμενια! (το λεει και η λεξη) με πολλα φυσικα νησακια, και προσβαση μεσω παχνιου (Παχυ Νηιον) στο Αστυ,, που ηταν κοντα στον βασιλικο ταφο τζαννατων, οπου η βασικη του ποροσβαση ηταν μεσω του πλωτου ποταμιου
  • Γιωργος Γκιαφης κατι πηγε να γινει το 2011 ,αλλα δυστηχως στο νησι μας,, δεν αφηνουμε αρχαιολογο να κανει την δουλεια του https://porosvress.blogspot.com/2017/01/2011.html
    ολα ξανααρχισαν το 2011
    POROSVRESS.BLOGSPOT.COM
    ολα ξανααρχισαν το 2011
    ολα ξανααρχισαν το 2011
  • ΠΟΡΟΣ,, ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΠΟΥ ΞΑΝΑΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΜΕ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ 1953
    POROSVRESS.BLOGSPOT.COM
    ΠΟΡΟΣ,, ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΠΟΥ ΞΑΝΑΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΜΕ ΤΟ…
    ΠΟΡΟΣ,, ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΠΟΥ ΞΑΝΑΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΜΕ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ 1953
  • Γιωργος Γκιαφης και φυσικα ,, οταν βρεθηκε ο ταφος ,, που επρεπε απο τοτε να μαθευτει το ποιανου ητανεhttps://porosnewstv.blogspot.com/2018/02/1991.html
    ΑΥΤΑ & ΑΛΛΑ,,Η ΔΙΑΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΗΡΙΚΗ ΙΘΑΚΗ ,,1991
    POROSNEWSTV.BLOGSPOT.COM
    ΑΥΤΑ & ΑΛΛΑ,,Η ΔΙΑΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΗΡΙΚΗ ΙΘΑΚΗ ,,1991
    ΑΥΤΑ & ΑΛΛΑ,,Η ΔΙΑΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΗΡΙΚΗ ΙΘΑΚΗ ,,1991
  • Γιωργος Γκιαφης ισως επομενος σταθμος το 2021 πια , οπως μας πανε οι χρονολογιες
  • Thodoris Androutsopoulos Spiros Kalogeras Μονο η περιοχη της ΕΡΣΣΟΥ ,ειναι ΑΜΦΙ-αλος,δηλ βρεχεται και απο τις τρεις πλευρες απο θαλασσα..Το ΚΑΛΟΝ ΟΡΟΣ = Ερισσος= ΝΗΙΟΝ εχει υψομ.901 μετρα. Ο αριθμος 901= ΑΣΤΥ και στο βορειο τμημα του βρισκοταν η πολη ΙΘΑΚΗ [σημερινο ΦΙΣΚΑΡΔΟ]. Φορκυς ειναι η ΑΣΣΟΣ το απανεμο λιμανι.,οπου στο μεσα μερος του υπαρχει μια σκοτεινη σπηλια και πιο περα μια δευτερη.Τις αναφερει η Θεα ΑΘΗΝΑ οταν του δειχνει οτι εδω ειναι το νησι του η ΙΘΑΚΗ.Και ο ΦΟΡΚΥΣ ηταν στα Διοικητικα ορια του ΔΗΜΟΥ αυτης.
    2
  • Γιωργος Γκιαφης Spiros Kalogeras Είμ' ο Δυσσέας, του Λαέρτη ο γιός, που ξέρουν όλοι οι ανθρώποι
    20 τους δόλους μου, κι η δόξα μου στον ουρανό ανεβαίνει.
    Και κατοικώ στο λιόλουστο το Θιάκι, που έχει απάνω

    το Νήριτο, τρανό βουνό που σειεί αψηλά τα φύλλα,
    κι ολόγυρα πολλά νησιά τό 'να κοντά 'ναι στ' άλλο,
    η Σάμη και το Δουλιχιό, κι η Ζάκυνθο η δεντράτη.
    25 Ετούτη χάμου απλώνεται στα πέλαγα της Δύσης,
    τ' άλλα νησιά 'ναι ξέχωρα, στ' ανάβλεμμα του ήλιου.
    Πέτρες γεμάτο, μα καλό λεβέντες για να βγάζη.
    Άλλο απ' τη γης μου πιο γλυκό δεν ξέρω εγώ στον κόσμο.-https://pronoikefalonias.blogspot.com/.../blog-post_6713...
    Ομήρου Οδύσσεια ι
    PRONOIKEFALONIAS.BLOGSPOT.COM
    Ομήρου Οδύσσεια ι
    Ομήρου Οδύσσεια ι
  • ΙΔΟΥ ΤΟ ΝΗΣΙΟΤΙΚΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ
    PRONOIKEFALONIAS.BLOGSPOT.COM
    ΙΔΟΥ ΤΟ ΝΗΣΙΟΤΙΚΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ
    ΙΔΟΥ ΤΟ ΝΗΣΙΟΤΙΚΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ
  • Thodoris Androutsopoulos Γιωργο θαλεγα να βαλετε και την Ροδο στο Ιονιο και να το ονομασετε Βασιλειο του Οδυσσεα..Ξερεις κατι η ΖΑΚΥΝΘΟΣ ειναι στο Αιγαιο.και ειναι λαθος που οι Ζακυνθινοι εχουν το νησι τους ΖΑΚΥΝΘΟΣ. Διαβαστε ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ,οχι αυτη των ΚΚΕ ,ενταξει,Μη μου βαζεις χαρτες διαφορων ασχετων φιλε. Σε καποια αναρτηση ειχα γραψει.ΙΘΑΚΗ=Κεφαλονια,ΣΑΜΗ= Θιακι ΖΑΚΥΝΘΟΣ=Το ιδιο νησι,ΚΡΟΚΥΛΕΙΑ=Καλαμος και ΑΙΓΙΛΙΨ= Καστος. Αυτα διοικουσε ο ΟΔΥΣΣΕΑΣ.Το ανακτορο στο Θιακι ειναι του ΕΥΡΥΛΟΧΟΥ,που ειχε νυμφευτει την αδελφη του την ΚΤΙΜΕΝΗ,εκει που λεει , [ Στραβ. Γεωγρ.10,2,10.." ...και περι της Κτιμενης λογου, την μεν επειτα Σαμην δ' εδοσαν... Δηλ.και για τα λεγομενα περι της Κτιμενης η' Κτυμενης την εστειλαν στη Σαμη να παντρευτει..."] Το ανακτορο τους το βρηκαν οντως αλλα στο χωριο Σταυρο,υπαρχουν οι ταφοι τους.Οσον αφορα την αποσταση των δυο ανακτορων ΟΔΥΣΣΕΑ και ΕΥΡΥΛΟΧΟΥ,η αποσταση ειναι τοση οση η λεξη =ΔΙΔΥΜΟΙ.
  • Γιωργος Γκιαφης φιλε θεοδωρε,,Σαμο στο Αιγαιο ξερω με πρωτευουσα το βαθυ αν σου λει κατι, και την ιδρυσε ο καπετανιος της Αργοναυτικης εκστρατιας Αγκαιος (λιγα χρονια διαφορας απο την δευτερη εκστρατια ελληνων στην ανατολη) https://porosvress.blogspot.com/2015/10/blog-post_6.html...
    ΟΜΗΡΙΚΗ ΣΑΜΗ
    POROSVRESS.BLOGSPOT.COM
    ΟΜΗΡΙΚΗ ΣΑΜΗ
    ΟΜΗΡΙΚΗ ΣΑΜΗ
  • Γιωργος Γκιαφης (ΤΥΧΑΙΟ ΑΡΑΓΕ ΚΑΙ ΠΟΥ ΣΤΗΝ ΣΑΜΟ ΥΑΡΧΕΙ ΒΑΘΥ, ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΣΑΜΗ ΑΝΤΙΣΑΜΟς)
    ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΝΑΦΟΑΡΑ ΣΙΜΟΝΙΔΗ,,, ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΓΙΟΙ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΟΥ ΜΑς ΕΧΟΥΝ ΜΠΕΡΔΕΨΕΙ!


    ΣΑΜΗ ,,ΑΠΟ ΣΑΜΟΥ ΗΓΙΣΙΚΛΕΟΥΣ ΣΤΟ ΠΤΕΡΕΛΑΟΝ ΟΡΟΣ,, ΗΡΩΑΣ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ,ΜΕ ΔΟΛΟΝ ΚΑΤΑΝΟΕΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΝΗΣΟ ΕΡΗΜΟΝ ΧΤΙΖΕΙ ΠΟΛΙΝ,, ΟΥ ΣΑΜΗ,ΑΛΛΑ ΣΑΜΟΝ, ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΝΗΣΙ ΣΑΜΗ ΗΤΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟΤΟΚΟ ΓΙΟ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΟΥ
  • ΑΡΧΑΙΑ ΣΑΜΗ
    POROSVRESS.BLOGSPOT.COM
    ΑΡΧΑΙΑ ΣΑΜΗ
    ΑΡΧΑΙΑ ΣΑΜΗ
  • ΑΝΑΤΟΛΗ ΚΑΙ ΔΥΣΗ ΗΛΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ
    POROSNEWS.BLOGSPOT.COM
    ΑΝΑΤΟΛΗ ΚΑΙ ΔΥΣΗ ΗΛΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ





6 σχόλια:

  1. Να πούμε και δυό λόγια για την «υποψηφιότητα» τση Λευκάδας σαν Ομηρικής Ιθάκης.
    Από πού κι ως πού ρε παλληκάρια?
    Από τση π@π@ριές ενός άσχετου και ψωνισμένου μη αρχαιολόγου βοηθού του Σλήμαν, που προσπάθησε να ξεπεράσει το αφεντικό του μετά το θάνατό του?
    Ποιά αρχαιολογική του έρευνα στη πράξη εστέφθη με επιτυχία?
    Θα μου πείτε και ο Σλήμαν έμπορος ήτανε, αλλά σάματι ήτανε πιο ξύπνιος γιατί έψαχνε εκεί που τα επιφανειακά ευρήματα φανέρωναν από «μίλια μακριά» ότι αποκάτω υπήρχε αρχαιολογικό «φαϊ» και προς δόξα και προς προσωπικό του πλούτο… χα χα χα.

    Και ο Βιργίλιος ακόμα πριν 2000 χιλιάδες χρόνια, τη Λευκάδα τη ξεχώριζε από την Ομηρική Ιθάκη γράφοντας την «Αινειάδα» του!
    Και δεν ήτανε και τόσο άσχετος γιατί είχε κάμει και τσι «κρουαζιέρες» του στο Ιόνιο, μα και φαίνεται να είχε αρκετά διδαχθεί από την Αρχαιοελληνική γραμματεία και το μυαλό του ήταν ανοικτό και ξουράφι για τα τότε τεκταινόμενα και πρόβλεψε αρκετά για το μέλλον της Imperium Romanun.
    Στο στίχο AENEIS LIBER III – 274 , Λευκάτα αναφέρει το υψηλό ακρωτήριο της Λευκάδας αφού έχει παραπλεύσει ήδη τη Θιακοκεφαλονιά, τη πατρίδα του Οδυσσέα όπως την λέει.

    Σπύρος Ρόκκος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Nikos Vallianatos Σε όλους σας διαφέυγει κάτι,ότι δηλαδή απο την Αστερίδα στον βαθμό που είναι οι Οξυες πλαγιοδρομία κάνεις και για την Ιθάκη και τον Πόρο αλλακαι για την σημερινή ΣΑΜΗ ΠΟΥΛΆΚΙΑ ΜΟΥ Η ΑΝΤΙΜΕΤΆΘΕΣΗ ΟΝΟΜΆΤΩΝ ΣΑς ΛΈΕΙ ΚΆΤΙ;
    1
    Απόκρυψη ή αναφορά
    Μου αρέσει!
    · Απάντηση · 6 ώρες
    Γιωργος Γκιαφης
    Γιωργος Γκιαφης πολυ σωστα νικο,, αλλα αυτο που θελω να τονισω ειναι το στρατηγικο της σημειο ανεκαθεν,, και επισης μην ξεχναμε οτι το καρτερι των μνηστηρων διαρκεσε μερες,,εφοσον δεν γνωριζαν ποτε θα επεστρεφε ο τηλεμαχος,, οποτε σιγουρα η Αστεριδα πρεπει να ειναι στις αναλογιες αυτου του νησιου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αισιόδοξος και φορτσάτος ο κ Βαλιανάτος!
    Μόνο που οι Οξειές = Ομηρική Αστερίδα είναι απλά μια θεωρία, και οι θεωρίες παίζουν με τα ποσοστά πιθανοτήτων και αποδείξεων.
    Τα «τρίποντα» λοιπόνε μετράνε μόνο στο παρκέ που είναι σταθερά χαραγμένες οι αποστάσεις από τη μπασκέτα, άσχετα αν τα πουλάκια κελαηδάνε όταες μπαίνει η μπάλα στο καλάθι.

    Κά κα κα κα κα κα κα κα κα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μια λοιπόνε Κυριακή τση Ορθοδοξίας σήμερα ευκαιρία να πετάξω και μια ιδέα για τα αρχαιολογικά μας εδώ μέσα:
    Έχουμε σκεφτεί ότι για να βρούμε την Ομηρική Ιθάκη βασικό στοιχείο είναι να ψάξουμε μέσα από τα στοιχεία που δίνουν τα Ομηρικά έπη και όχι μόνο ίσως, ποιά θα πρέπει να ήταν η γεωγραφική εικόνα της σαν πόλη-χώρα-νησί??

    Νομίζω αυτός θα ήταν και ο Ορθόδοξος τρόπος ώστε έχοντας κάποια σταθερή εικόνα μπροστά μας να την προσδιορίσουμε κατά το δυνατόν κάπου, γιατί παίρνοντας όποιο στοιχείο επιλεκτικά θέλει ο καθένας την έχουμε κάμει σα την Δήλο που εγύρναε γύρω – γύρω για να μη την εντοπίσει η Ήρα και ονομάστηκε μάλιστα για αυτό Αστερίς πριν δηλωθεί και γίνει Δήλος.

    Υπάρχουν οι δυνατότητες?

    Κά κα κα κα κα κα κα κα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ποιο ομως θεωρείς εσυ το βασικο στοιχειο που πρεπει να εχουμε για να προχωρησουμε;Και ποια θα ητανε η τοτε εικονα.; σιγουρα οι τοποι οι σημερινοι δεν εχουν καμοια σχεση με τοτε .Ειδικα ο πορος που ανα δεκαετια θα ελεγα αλαζει συνεχως εμφανιση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Χα χα, ξεγλιστράς σα χέλι. Εγώ πάντως στη δικιά μου θεωρία κρατάω κάποιες σταθερές, και διευκολύνομαι.
    Παράδειγμα: Πόσους κατοίκους πάνω κάτω σύμφωνα με τον «΄Ομηρο» είχε η πόλη τση Ομηρικής Ιθάκης?
    Αυτή η σταθερά έμμεσα δίνει και πληροφορίες γεωγραφικού μεγέθους.

    Κα κα κα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή