Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Κυριακή 13 Ιουλίου 2014

Εκδήλωση νέας Περιφερειακής Αρχής για τα χημικά της Συρίας

Κατάμεστη ήταν το βράδυ της Τετάρτης 9 Ιούλη η αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Ζακύνθου όπου πραγματοποιήθηκε ανοιχτή εκδήλωση-διαμαρτυρία για το ζήτημα της καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας στη Μεσόγειο. Είναι γνωστό ότι σκάφος του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ έχει ήδη αποπλεύσει με προορισμό το ορισμένο σημείο στο οποίο θα γίνει εν πλω η εξουδετέρωση 570 τόνων υγροποιημένων τοξικών αερίων με τη μέθοδο της υδρόλυσης.
Την εκδήλωση διοργάνωσε η νεοεκλεγείσα Περιφερειακή Αρχή Ιονίων Νήσων με στόχο την ενεργοποίηση των πολιτών σχετικά με το ζήτημα που ενέσκηψε «στην πόρτα μας», για το οποίο δυστυχώς, απουσιάζει η σαφής ενημέρωση από την πολιτεία και τις αρχές.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν και στήριζαν μεγάλος αριθμός επιστημονικών, κοινωνικών, επαγγελματικών, συνδικαλιστικών, περιβαλλοντικών και πολιτιστικών φορέων όπως:
ΙΔΡΥΜΑ ΜΑΡΑΓΚΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ, ΑΝΟΖ,
ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΕΡΑ, ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ, ΕΘΝΙΚΟ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΑΡΚΟ, ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ, ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ, ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ, ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΛΑΤΥΦΟΡΟΣ, ΕΝΩΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ, ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ, ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΛΙΘΑΚΙΑΣ, ΜΚΟ ΑΡΧΕΛΛΩΝ, ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΜΠΟΡΟΒΙΟΤΕΧΝΩΝ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ (ΜΕΛΟΣ ΣΑΔΑΣ), ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΑΛΙΕΩΝ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΥ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΥΣΙΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ, ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

Παρόντες ο Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ κ. Σ. Κοντονής, ο νεοεκλεγείς Αντιπεριφερειάρχης κ. Λ. Νιοτόπουλος ο κ. Μ. Μαρίνος-Κουρής, εκπρόσωποι φορέων και αρχών του νησιού και πολύς κόσμος που θέλησε να ενημερωθεί από τους καλεσμένους επιστήμονες σχετικά με τους κινδύνους της διαδικασίας.
Οι κεντρικοί ομιλητές στην εκδήλωση ήταν:
- Ο Κων/νος Καζανάς, Νομικός Σύμβουλο του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και
- Ο Βαγγέλης Πισσίας, Καθηγητής Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων και Συντονιστής της Διεθνούς Πρωτοβουλίας για την Ειρήνευση στη Συρία και των Αποστολών για την Άρση του Αποκλεισμού στη Γάζα.
οι οποίοι μεταξύ άλλων τόνισαν:
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΙΣΙΑΣ – ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΥΔΑΤΙΝΩΝ ΠΟΡΩΝ, ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΠΡΩΤΒΟΥΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΕΥΣΗ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ
«Υπάρχει φόβος των αρχών απέναντι στη διεθνή επιστημονική κοινότητα στο να στηρίξουν το συγκεκριμένο πρόγραμμα Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που, πέρα από κάθε συνήθη διεθνή πρακτική, δεν έχει δοθεί για αξιολόγηση τουλάχιστον στις χώρες στων οποίων τα νερά θα πραγματοποιηθεί η διαδικασία και που θίγονται σε περίπτωση ατυχήματος. Η μέθοδος της υδρόλυσης είναι μεν γνωστή, όμως δεν έχει γίνει γνωστή η μεθοδολογία με την οποία θα εξελιχθεί η υδρόλυση. Όμως οι αρχές περιορίστηκαν στην έγκριση του ΟΗΕ. Κι όμως, η επιστήμονες του ΟΗΕ έχουν ήδη εκφράσει ανησυχίες για το θέμα. Η τύχη της Μεσογείου βρίσκεται στα χέρια ορισμένων αμερικανών στρατιωτικών που αποφάσισαν ότι η υδρόλυση μπορεί να γίνει εν πλω, για πρώτη φορά στην ιστορία».
ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΑΖΑΝΑΣ – ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΜΑΡΑΓΚΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Και μόνο το γεγονός ότι υπάρχουν διαφορετική ανακοίνωση από τον οργανισμό απαγόρευσης των χημικών όπλων, διαφορετική από το υπουργείο εξωτερικών, άλλες το αμερικανικό υπουργείο άμυνας. Η μόνη οδός πλέον είναι η νομική. Ηδη έχουν ξεκινήσει πολλές ακτιβιστικές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα και θα συνεχιστούν ακόμη περισσότερες-την Παρασκευή έχει προγραμματιστεί μεγάλη διαδήλωση στο Σύνταγμα. Από την Κρήτη ετοιμάζεται πρωτοβουλία για να βγουν «στα ανοιχτά» με σκάφη για αποκλεισμό. Υπάρχει και το αμιγώς νομικό. Δικονομικά και διαδικαστικά έχουμε τη δυνατότητα να φτάσουμε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο Στρασβούργο και στον ΟΗΕ, ώστε να σταματήσουμε τη διαδικασία. Ας μην ξεχνάμε πάντως ότι το ζήτημα εντέχνως υποβαθμίζεται από πολλά ΜΜΕ, αλλά σιγά-σιγά ο κόσμος συντονίζεται και ο αγώνας θα έχει αποτέλεσμα».
ΧΘΕΣΙΝΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ

AΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΣΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
Πληθαίνουν οι αντιδράσεις πολιτών και φορέων σχετικά με την καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας ανατολικά της Κρήτης.
Ως γνωστό το αμερικανικό πολεμικό πλοίο πάνω στο οποίο θα γίνει η διαδικασία, έχει αποπλεύσει με τα χημικά στα αμπάρια του για το σημείο που θα γίνει η υδρόλυση. Μεταφέρει 570 τόνους υγροποιημένων τοξικών αερίων και μέσα σε διάστημα 60 ημερών θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει την εξουδετέρωση.
Για το λόγο αυτό, η νεοεκλεγείσα Περιφερειακή αρχή Ιονίων Νήσων, διοργανώνει απόψε στις 8.30 μμ, στο Πνευματικό Κέντρο, εκδήλωση-διαμαρτυρία σχετικά με αυτό το θέμα, προσκαλώντας κάθε πολίτη να συμμετάσχει ενεργά.

Κεντρικοί ομιλητές θα είναι ο Κωνσταντίνος Καζανάς, Νομικός Σύμβουλος του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και ο Βαγγέλης Πισσίας, Καθηγητής Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων, Συντονιστής της Διεθνούς Πρωτοβουλίας για την Ειρήνευση στη Συρία και των Αποστολών για την Άρση του Αποκλεισμού στη Γάζα.
Κείμενο καταδίκης
Την ίδια στιγμή κείμενο καταδίκης ενάντια στην καταστροφή των χημικών της Συρίας στην Μεσόγειο υπέγραψαν οι φορείς και τα σωματεία που συμμετείχαν στη σύσκεψη που έγινε το βράδυ της Δευτέρας 7 Ιουλίου στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Ζακύνθου.
Κατήγγειλαν απερίφραστα την καταστροφή χημικών οπλών στη θαλάσσια περιοχή 200 μίλια νοτιοδυτικά τον νήσων Στροφάδων, με ανυπολόγιστες συνέπειες για το περιβάλλον και τους λαούς. Εξέφρασαν την κατηγορηματική τους αντίθεση και στο να γίνει η καταστροφή των χημικών από τη Συρία, που θα γίνει εν πλω στη Μεσόγειο.
“Ιδιαίτερα εμείς που ζούμε σε νησί έχουμε ένα λόγο παραπάνω να ανησυχούμε. Η απόφαση αυτή μπορεί να οδηγήσει στο να μολυνθεί με χημικά τοξικά απόβλητα μια τεράστια περιοχή, με ανυπολόγιστες συνέπειες για τη δημόσια υγεία και τεράστιας έκτασης καταστροφή του περιβάλλοντος.
Οι ΗΠΑ και η ΕΕ, αφού με την επέμβασή τους τροφοδότησαν το συνεχιζόμενο αιματοκύλισμα του λαού της Συρίας, βάζουν τώρα σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων σε ολόκληρη τη Μεσόγειο, ιδιαίτερα στις παραθαλάσσιες περιοχές της.
Το σχέδιο φέρεται να πριμοδοτείται από τεράστια επιχειρηματικά συμφέροντα, που κάνουν ένα πείραμα στη Μεσόγειο, για να βρουν λύσεις για την αύξηση της κερδοφορίας τους. Για ακόμη μία φορά αποδεικνύεται ότι η ΕΕ κι οι ΗΠΑ είναι εχθροί των λαών, υπηρετούν τα συμφέροντα των μονοπωλίων σε βάρος της ζωής των λαών. Συνυπεύθυνοι είναι και η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ που μαζί με τα υπόλοιπα κόμματα του ευρωμονόδρομου έχουν ξεκάθαρη αντιλαϊκή πολιτική, είναι ταγμένοι να υπηρετούν τα συμφέροντα τον ντόπιων και ξένων πλουτοκρατών. Από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ, επικαλούμενος την παρέμβαση της Ε.Ε. για να σταματήσει η καταστροφή των χημικών, καλλιεργεί αυταπάτες τη στιγμή που η ίδια η Ε.Ε. έχει συμφωνήσει στο έγκλημα.
Καταγγέλλουμε την σιωπή των μεγάλων ΜΜΕ για το ζήτημα και καλούμε τους κατοίκους του νησιού, να αντιταχτούν άμεσα, να μην επιτρέψουμε το έγκλημα που θέλουν να κάνουν”, αναφέρεται μεταξύ άλλων στο Κείμενο.
Πηγή: imerazante.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου