Ο μυκηναϊκός θολωτός τάφος στη Λευκάδα |
Συγκλονιστική υπήρξε η αποκάλυψη του Δημάρχου Μεγανησίου κου Ζαβιτσάνου στο Δημοτικό Συμβούλιο για το ότι οι αρχαιολογικές έρευνες ανέσυραν τάφο Μηκυναϊκής Εποχής και μάλιστα ασύλητο (δεν έχει δηλαδή παραβιαστεί και άρα περιέχει ταφικά ευρήματα)!
Ο Δήμαρχος υπήρξε πολύ φειδωλός στις δηλώσεις του και δεν εξέθεσε κανένα περαιτέρω στοιχείο, αφού το θέμα χειρίζεται με την απαραίτητη μυστικοπάθεια η Εφορία Αρχαιοτήτων Μεσολογγίου. Δήλωσε πάντως ότι αναμένεται επίσημη ανακοίνωση από το Υπουργείο Πολιτισμού στις επόμενες εβδομάδες.
Μια τέτοια ανακάλυψη, κατανοεί ο καθένας, είναι ό,τι καλύτερο μπορούσε να συμβεί στο Μεγανήσι, και ειδικά μια τέτοια περίοδο, αφού εκτός από το τεράστιο Πολιτιστικό και Ιστορικό πια όφελος (επιβεβαίωση του Ομήρου για το βασίλειο της νήσου Τάφου), το Μεγανήσι εισέρχεται πλέον και στους Αρχαιολογικούς χάρτες, με ό,τι θετικό αυτό συνεπάγεται.
Πριν από λίγα χρόνια ανακαλύφτηκε στη Λευκάδα, για πρώτη φορά, ένας θολωτός τάφος, δείγμα του Μυκηναϊκού Πολιτισμού. Τέτοια ταφικά μνημεία είναι πολύ σπάνια στα νησιά του Ιονίου. Στη Λευκάδα συγκεκριμένα είναι το πρώτο που έχει ανακαλυφτεί. Ο προϊστορικός τάφος ήρθε στο φως στις αρχές της χρονιάς όταν γινόταν η διαπλάτυνση του δρόμου από τον Άγιο Νικήτα προς το Κάθισμα. Ο χειριστής μάλιστα του εκσκαφέα προέβη άθελά του σε μερική καταστροφή του τάφου. Ο θόλος και το μπροστινό τμήμα του δεν διασώθηκαν.
Ο θολωτός τάφος στην Λευκάδα |
Η τοποθεσία που βρέθηκε ο τάφος έχει σήμερα σηματοδοτηθεί και πρόχειρα περιφραχτεί. Οι τοίχοι του θολωτού τάφου έχουν στηριχτεί για να μην καταρρεύσουν. Θα βρείτε το ταφικό μνημείο στα δεξιά του δρόμου, όταν βγείτε από το χωριό Άγιος Νικήτας με κατεύθυνση το Κάθισμα. Το κομμάτι αυτό του δρόμου, καμιά εκατοσταριά μέτρα, δεν ασφαλτοστρώθηκε. Μη φανταστείτε όμως ότι θα δείτε ως επισκέπτης κάτι το φαντασμαγορικό. Για τον αρχαιολόγο όμως και τους άλλους ειδικούς η ανακάλυψη είναι κάτι το πολύ σημαντικό. Είναι η πρώτη φορά που διαπιστώνεται η μυκηναϊκή παρουσία στο νησί της Λευκάδας, γεγονός που θα μπορούσε να δώσει νέες διαστάσεις στη θεωρία περί Ομηρικής Ιθάκης. Να δώσει νέα ώθηση στη διαμάχη για το που ακριβώς βρισκόταν η Ιθάκη που αναφέρει ο Όμηρος στα έπη του. Ο Γερμανός αρχαιολόγος Νταίρπφελντ για παράδειγμα, ταυτίζει τη Λευκάδα με την πατρίδα του Οδυσσέα. Μέχρι σήμερα όμως οι αρχαιολογικές μαρτυρίες της Μυκηναϊκής εποχής ήταν, με λίγα όστρακα αγγείων και δυο χάλκινους διπλούς πελέκεις που έχουν έρθει στο φως, πενιχρές στη Λευκάδα . Άλλοι θέλουν να βλέπουν την Ομηρική Ιθάκη στην Κεφαλλονιά και αλλού, και όχι στην σημερινή Ιθάκη. ‘Ολες αυτές οι θεωρίες έχουν ισχυρούς υποστηρικτές όπως επίσης και πολέμιους.
Ο τάφος έχει διάμετρο 2,70 μέτρα και είναι μικρών διαστάσεων συγκρινόμενος με άλλους Μυκηναϊκούς τάφους που έχουν ανακαλυφτεί αλλού. Περιείχε πολλές ταφές με πλούσια κτερίσματα. Βρέθηκαν αξιόλογα ευρήματα όπως, θρυμματισμένα αγγεία, σφραγιδόλιθοι από στεατίτη, χάντρες από ημιπολύτιμους λίθους, χάλκινη στρεβλωμένη φυλλόσχημη απόληξη αιχμής, πήλινα σφονδύλια κ. ά. Στην τότε ανακοίνωση του ΥΠΠΟ, αναφέρονταν πως πρόκειται για σημαντική ανακάλυψη σε ό,τι αφορά στην προϊστορία της Δυτικής Ελλάδας και των Ιονίων νήσων, καθώς προστίθεται μία νέα μυκηναϊκή θέση.
Διαβάστε περισσότερα Ἔρρωσο:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου